Idézet: wpepi - Dátum: 2006. aug. 23., szerda - 13:13
Tudod van a számítástechnikai szakember és van a felhasználó. Nem minden felhasználó szakember ergo azok akik nem értik és nem is akarnak foglalkozni az XP lelkivilágával mert halvány lila elképzelésük sincs erről a területről azok nem fogják se megérteni se pedig megtanulni.
Üdv!
Részben egyetértek, de kérlek olvasd el mégegyszer, mit írtam.
Idézet
Ezért szoktam azt javasolni az embereknek, hogy csak olyan jól bevált progikat telepítsenek fel, amik nem teszik tönkre a rendszert, és csak azokat, amiket valóban használnak. A registry meg egyéb "trükköket" lehetőleg hanyagoljuk, a szolgáltatásokat, meg a Windows rendszermappát meg nem kell olyan drasztikusan megnyirbálni (én is ezt csináltam régebben, de gyorsan leszoktam róla). Nem ettől lesz gyors és stabil az operációs rendszer. Hanem attól, ha nem telepítesz fel mindenféle sz.rt, és karbantartod. Ha programokat, tweakeket akarsz tesztelgetni, akkor legyen az "éles" mellett egy teszt rendszer is telepítve, azon gyakorolj inkább.
Nem kell ahhoz IT szakembernek lenni, hogy a felhasználók betartsanak néhány alapszabályt az operációs rendszerek használatával kapcsolatban. Ezt ugye te is belátod?
Tehát ha nem telepítenek fel mindenféle sz.rt a netről, ésszel interneteznek (értsd: elolvassák a képernyőre kiírt üzeneteket, van vírusvédelmük, nem tiltják le önkényesen a tűzfalat, hogy gyorsabban fusson a Quake stb., és nem tiltják le az auto. frissítést),
valamint nem nyúlnak bele abba, amihez abszolút nem értenek, akkor nem fog összeomlani egy hét alatt az XP, és elkerülhetőek ezek a problémák.
Ehhez ugyebár nem kell szakembernek lenni.
Hiszen te is azt írtad, hogy...
Idézet
Egyébként a hibák többségét maguk a felhasználók idézik elő azzal, hogy pld. eszetlenül nyomkodják az OK gombot netezés közben azt sem tudva, hogy az végül is mire vonatkozott, meg össze vissza telepítgetnek mindenféle gagyi programokat melyek aztán saját magukkal meg a rendszerrel is összeakadva hazavágják az egészet.
Na ugye.
A probléma egyébként nem az, hogy a felhasználók csak felhasználói szinten, alig értenek a Windowshoz. Az már nagyobb gond, hogyha valaki abszolút hülye hozzá, de azt hiszi magáról, hogy mekkora nagy IT Pro. Ezek a legveszélyesebbek. Nincs vírusvédelmük. Azt sem tudják mi az a tűzfal. Firefoxot még csak elvből sem használnak. Van amelyiknek SP1 sincs az XP-jén, de olyan cracker/hacker oldalakat látogatnak, hogy ihaj. Ők általában hetente (akár többször is) újratelepítik a rendszerüket. Veszélyesek a többi internetezőkre is: gépük potenciális vírusforrássá válik, más gépeket támadva.
Idézet
Én pld. 94 óta használom az Internetet és az egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány alkalommal fertőztem meg magam vírussal, trójaival. Nálam otthon nincs SP2 telepítve meg csicsa-micsa tűzfal. Az XP SP1 tűzfala van használva McAfee Enterprise antivirus programmal soha nem volt gondom kártevőkkel holott sokszor járok a net rejtett bugyraiban biggrin_2.gif
Én öt éve használok PC -t/Windowst. Három éve XP-t. Ez idő alatt csak egyszer kaptam el vírust, 2002-ben, Win2000 alatt, de a NAV azt is megfogta (Blaster), szóval nem szabadult el. Azóta egyszer sem, sem vad, sem másmilyen vírusom nem volt, pedig a vírusvédelmet elég komolyan veszem (legális NOD32). Kémprogim is egyszer volt, a DivX 5 miatt (Gator), de azt kilőttem a processzek közül és kézzel simán letöröltem, nem kellett hozzá semmilyen spyware írtó. Nem vagyok IT szakember, és a Winhez is csak egy picivel jobban értek, mint az átlag felhasználó. Mégsem volt semmilyen kártevő azóta ezen a gépen. Az emberek mindig megkérdezik, hogy csinálom, hogy elkerül minden vírus, kártevő? A válasz egyszerű: Nem telepítek kétes eredetű szoftvereket, normális böngészőt és e-mail klienst használok, Java, Javascript, Flash, egyéb hülyeségek alapból tiltva. A WU-ról minden frissítést letöltök. Normális vírus és kártevőirtó szoftvereket használok, amelyek naprakészre vannak frissítve és hetente legalább 1x lefutnak.
(Spyware írtóim Ad-Aware és SpyBOT, de most azon gondolkodom, leszedem őket a gépről, mert teljesen feleslegesek szerintem, eddig egyik sem talált soha semmit.) A tűzfalat nem letiltom, hanem egyszer jól beállítom (ez nagyon bonyolult, a gyári tűzfal egyszer megkérdezi, hogy xy mehet-e a hálóra? igen/nem) Ennyi a nagy titok. Erre szerintem még egy alapszintű felhasználó is képes, egy negyedórás felkészítő tréning után képes felfogni. Ha mégsem, akkor az inkább ne is használjon PC-t. (szvsz)
Szerkesztette: Suricated 2006. 08. 23. 14:49 -kor