HWSW Informatikai Kerekasztal: A Tudományról általában - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A Tudományról általában Hogyan működik? Mi számít annak? Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 20. 12:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 12:34

senki nem mondta, hogy egy video vagy egy multimeter nem jo meroeszkoz. de mindketto mukodese mas tudomanyos eredmenyeken es modszereken alapul. (tudod, amik szerinted kizart, hogy igazak legyenek! :p) azokrol meg nem lehetunk meggyozodve, hogy jol mukodnek. azaz az altaluk szolgaltatott eredmenyek mar absztrakcios szintet jelentenek, igy a valosagrol csak felteteles modban ("amennyiben jol mukodik a tudomany, aminek segitsegevbel a meroeszkozt szerkesztettuk es leolvastuk") adhat informaciot.

"biztos" eredmenyt csakis kozvetlen erzeki tapasztalattal kaphat az ember. (ezt csak a vilag letezesenek szubjektivitasa vita, illetve az illuziok problemaja kezdi ki, az utobbi eleg sulyos problema..)

Pont forditva. Te zarod ki hogy letezhetnek, hiszen azt mondod a tudomany altal letrehozott keretbe szoritassal, hogy ami nincs az nem is letezhet.
En az ellenkezojet allitom, loturot nem er az a tudomanyos allitas, ha valami nem merheto, vagy nem megertheto a tudomany altal, vagy pedig, ha teves a tudomanyos megallapitas vagy pedig a megallapitas maga is mar hibas tenyeken, mereseken alapul.

Amugy pedig te hoztad azt az ervet, hogy mutassunk neked a fold gombolyusegerol bizonyitast, amit a sajat erzekszervunkkel latunk.
Elovehetsz egy tudomanyos meromuszert, amivel nem tudod megallapitani, hogy a fold gombolyu, de elovehetsz egy videokamerat is aminek a felvetelevel, bebizonyithatod masoknak, hogy a fold gombolyu.
Ezzel az allitassal vitazol most.

Szerkesztette: Jakuza 2006. 06. 20. 12:17 -kor

My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#122 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 12:30

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 12:36

ez a resze tokeletes! de ebbol meg nem kovetkezik a Fold mint bolygo letezese! az eredeti allitasod ez volt, en erre kerdeztem ra. (nem veletlenul!) ugyhogy erre a kerdesemre kernek valaszt. koszonom!

Azt hittem, hogy innen már triviális a dolog. Ehhez elég egy űrhajó.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#123 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 13:07

az urhajoval meg nem latod azt, hogy a Fold bolygo, maximum azt, hogy gombolyu. ettol meg nyugodtan lehet a vilagegyetem kozeppontja, azaz nem bolygo. (de lam, mar a kerdes ertelmezesehez is tudomanyos segedallitasokra van szukseg!)

de tudod mit, igazat adok inkabb Neked. itt huzhatjuk meg azt a hatart, amit nagyjabol sajat erzekszervekkel megtapasztalhatsz. (ezt is csak nehany tiz eve!! pedig a bolygok letezese gondolom Nalad nem csak erre az idoszakra teheto.. ez nem zavar?) de a tobbi bolygo letezese (ez volt anno az alitasod masik resze) mar nem. ugye?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#124 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 13:09

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 12:30

Azt hittem, hogy innen már triviális a dolog. Ehhez elég egy űrhajó.

Amiről beszélsz, az a meggyőzés. Amiről mi beszélünk, az meg a (matematikai, szigorú) bizonyítás.
Elköltöztem :-)

#125 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 13:17

Idézet: Jakuza - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 12:11

Pont forditva. Te zarod ki hogy letezhetnek, hiszen azt mondod a tudomany altal letrehozott keretbe szoritassal, hogy ami nincs az nem is letezhet.
fura dolgokat adsz a szamba. (nem eloszor. :() maradjunk abban, hogy semmi ilyet, sem ehhez hasonlot SOHA nem mondtam.

Idézet

En az ellenkezojet allitom, loturot nem er az a tudomanyos allitas, ha valami nem merheto, vagy nem megertheto a tudomany altal, vagy pedig, ha teves a tudomanyos megallapitas vagy pedig a megallapitas maga is mar hibas tenyeken, mereseken alapul.
sajnos az altalad hasznalt "tudomany" es "tudomanyos" szavakkal nem tudok mit kezdeni. nem tudom mit ertesz alatta, es mivel sikeresen ignoraltad azon kerdesemet, ahol kertem, hogy magyarazd meg, mit ertesz alattuk eselyem sincs erteni.

Idézet

Amugy pedig te hoztad azt az ervet, hogy mutassunk neked a fold gombolyusegerol bizonyitast, amit a sajat erzekszervunkkel latunk.
ervet? milyen ervet? megmutatnad mire gondolsz? mellesleg nem en, hanem hvuk allitotta, hogy a Fold bolygoszerusege (es nem gombszerusege! hogy azt honnan vehetted, az rejtely!) az biztos valosag.

Idézet

Elovehetsz egy tudomanyos meromuszert, amivel nem tudod megallapitani, hogy a fold gombolyu, de elovehetsz egy videokamerat is aminek a felvetelevel, bebizonyithatod masoknak, hogy a fold gombolyu.
ezt az allitast nem ertem. mondtam en barmikor is ennek az ellenkezojet? sot! irtam, hogy elfogadom a videokamerat, mint meromuszert. vagy ennyire figyelmesen olvasod, amit irok?? :(

Idézet

Ezzel az allitassal vitazol most.
en nem. ha ezt hiszed, akkor nem erted mirol irok!
a forum ma:

#126 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 13:23

Idézet: Rive - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 13:09

Amiről beszélsz, az a meggyőzés. Amiről mi beszélünk, az meg a (matematikai, szigorú) bizonyítás.

nem ertek egyet! a "bizonyitas" korrol korra valtozik. amit Te bizonyitasnak hivsz, az a mai ertelme. ennek egyenes kovetkezmenye az, hogy nem lehetunk meggyozodve valaminek a valodi letezeserol. egyszeruen ez ennek a bizonyitasi modnak a tulajdonsaga. (a hvuk-nak feltett kerdesem csapdaja pont abban rejlik, hogy o is ezt tekinti bizonyitasnak/meresnek, emiatt nem fog tudni megfelelo valaszt adni a kerdesemre.)

mas korokban mast ertettek bizonyitason, es abban a keretben volt ertelme biztos letezesrol beszelni.
a forum ma:

#127 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 13:41

Igazából nem értem hova akadsz kilyukadni. Rivének adok én is igazat, ezzel nem bizonyítottam a létezését, csak maximum annyit, hogy számomra létezik. De igazából nem hiszek abban, hogy az erről folytatott vita bármiféle gyakorlati haszna lenne, sőt, nem gyakorlatiban sem hiszek. Jó kis agytorna, de totál értélemetlenség. Olyan, amiről való vitatkozással 3 sör után már egész jól el lehet tölteni az időt.

És még egyszer hangúlyozom a lényeget, amit a múltkor olyan elegánsan félresöpörtél: a kvarkok (vagy épp a különféle mezők) létezése vagy nem létezése teljesen más probléma, mint a bolygók, a Föld vagy akár saját magam létezésének problémája.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#128 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 14:08

erdekes a hozzaallasod.. egyfelol ez egy "total ertelmetlenseg" (marmint az ezen valo vita), masfelol tovabbra is kotod az ebet a karohoz, hogy a kvarkok letezese es a bolygok letezese teljesen mas problema lenne. (a "total ertelmetlenseg" hozzaallast meg tudnam erteni, bar en meg badarsagnak tartom, aki ilyet mond. :p de akkor maradj is ennel, es ne feszegesd a kvarkok, bolygok, vagy akar a Fold letezeset!!)

es pont, hogy nem soportem felre ezt az altalad hangsulyozott "lenyeget"! olyannyira nem, hogy az elmult jopar bejegyzes pontosan ezzel foglalkozik!! en ugyanis azt allitom, hogy ez az allitasod HAMIS. semmi, de semmi kulonbseg nincs a kvarkok letezesenek es a bolygok letezesenek kerdese kozott. pont ugyanannyira leteznek vagy nem leteznek! erre "bizonyitast" is hoztam: ramutattam arra, hogy egyiket sem tudod erzekszervekkel megtapasztalni. a tobbi "bizonyitas" kozott meg nincs elvi kulonbseg. amennyire az egyik bizonyitas bizonyito ereju, pont annyira az a masik is.

de megkozelithetjuk masik oldalrol is: kerlek bizonyitsd az allitasod! en szivesen szetszedem majd az erveidet. :)
a forum ma:

#129 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 14:23

Nem a kvarkok létezéséről folytatott vita értelmetlen, hanem a Föld létezéséről szóló.

A Föld létezése vagy nem létezése (bocs, ezt akartam írni, nem a milyenségéről akart szólni az eredeti állításom) unaloműzó csevegés. Teljesen terméketlen és reménytelen vállalkozás. Igazából nem vita. Nyilvánvalóan meg tudom tapasztalni az érzékszerveimmel a Földet, innentől kezdve az annak létezéséről folyó vita már más síkra terelődik. De hasonló igaz a Jupiterre is, meg a csillagokra. Látom őket, tudom, hogy vannak, sőt még bizonyos jellemzőiket is láthatom például távcsővel.

Ezzel szemben a kvarkokat nem látom, érzéekszerveimmel nem tudok semmilyen infót begyűjteni róla, csak a fizikai modelleken alapuló műszereim segítségével. Ott az a kérdés, hogy vajon ugyanilyen válaszokat adhat-e, ha a modellemben szereplő fogalmak helyett másokkal operálok.

Megpróbálom kicsit máshogy megvilágítani a kérdést. A fizika és a tudomány számára fontos kérdés a kvarkok mibenléte. Sőt, nem csak a matematikai modell fontos, hanem a kialakult kép is. Több fizikus is úgy gondolja, hogy lényegesen előrébb tartana ma a fizika, ha a kvantummechanika koppenhágai értelmezése nem lett volna olyan egyedurlakodó és mindenek fölött álló. Ez az egysíkúság beszűkítette a kutatók gondolkodását és nem kedvezett az új ötleteknek.

#130 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 15:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 13:07

az urhajoval meg nem latod azt, hogy a Fold bolygo, maximum azt, hogy gombolyu. ettol meg nyugodtan lehet a vilagegyetem kozeppontja, azaz nem bolygo. (de lam, mar a kerdes ertelmezesehez is tudomanyos segedallitasokra van szukseg!)

de tudod mit, igazat adok inkabb Neked. itt huzhatjuk meg azt a hatart, amit nagyjabol sajat erzekszervekkel megtapasztalhatsz. (ezt is csak nehany tiz eve!! pedig a bolygok letezese gondolom Nalad nem csak erre az idoszakra teheto.. ez nem zavar?) de a tobbi bolygo letezese (ez volt anno az alitasod masik resze) mar nem. ugye?

es akkor eljutunk od, hogy definicio szerint mi az, hogy bolygo.
a bolygosag elmenynek nem attributuma, hogy kozeppontja-e valami a vilagegyetemnek. tenyleg, van a vilagagyetemnek kozeppontja amugy?
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#131 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 15:46

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 16:40

tenyleg, van a vilagagyetemnek kozeppontja amugy?

Jelenlegi elképzeléseink szerint nincs.

#132 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 15:46

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 14:23

Ezzel szemben a kvarkokat nem látom, érzéekszerveimmel nem tudok semmilyen infót begyűjteni róla, csak a fizikai modelleken alapuló műszereim segítségével. Ott az a kérdés, hogy vajon ugyanilyen válaszokat adhat-e, ha a modellemben szereplő fogalmak helyett másokkal operálok.

ez nem igaz. ha valaminek az egzisztenciajara akrsz kovetkezteni, akkor egy olyan indikator-kolcsonhatasra van szukseged, ami annak a valaminek az egzisztenciajabol kovekezik. ha a sargafoltodonon nem kepzodne a leanyod kepet kozvetito fotoneloszlas reven egy kemiai reakcio-lancolat, akkor a lanyodat sem tudnad vizualizalni. namost ez elvileg sem ter el attol, hogy az elektront vagy protont nagy energiaval megkinozva a ter egy veges darabjaban olyan, meheto fizikai folyamat jon letre, ami bizonyossa teszi a kvarkok letezeset.

amondo vagyok, hogy az anyag egy fraktal struktura, melynek surusodesi pontjai vnnak. az atomok a mi szamiunkra is erzekelheto kristaly-szerkezette allnak ossze, az elemi reszek atomokka, az elemi reszek meg kvarkokka cincalhatoak tovabb. ha a kinzasi energiat tovabb tudod novelni, szinte biztos, hogy a kvark-szint ala is le lehetne menni.

#133 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 16:53

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 15:40

es akkor eljutunk od, hogy definicio szerint mi az, hogy bolygo.

definicio? egyszeru magyar nyelv! kering valami korul. ha a Fold lenne a vilagegyetem kozeppontja, akkor nem lehetne bolygo. ezt viszont a hvuk altal ajanlott megfigyelessel nem lehet megallapitani! ;)
a forum ma:

#134 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 17:04

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 14:23

Nem a kvarkok létezéséről folytatott vita értelmetlen, hanem a Föld létezéséről szóló.
tokeletesen ertem, ahogy eddig is, hogy mi az allaspontod! pontosan errol allitom, hogy hibas. (a Fold helyett maradjunk inkabb a bolygoknal, jo? amugy is, amit tapasztalsz az a "fold" es nem a "Fold", de ebbe ne menjunk bele. van ennel tisztabb utkozesi pont is.)

Idézet

Nyilvánvalóan meg tudom tapasztalni az érzékszerveimmel (a Földet) [...] De hasonló igaz a Jupiterre is, meg a csillagokra. Látom őket, tudom, hogy vannak, sőt még bizonyos jellemzőiket is láthatom például távcsővel.
hat az erzekszerveiddel kis apro foltocskakat latsz az egen, amik egymashoz es az egtajakhoz kepest valtoztatjak a helyzetuket. ebbol maximum azt a kovetkeztetest tudod levonni, amit Ptolemaiosz tett: a gombolyu Fold korul vannak a szferak, amiken ezek az objektumok (amelyek egyebkent nem a foldi let, hanem az idea let reszei) vannak.

a tavcso mar eleg problemas. egyfelol meg a legjobb (lathato fenyu) tavcso eseten is max az oriasbolygokig tudsz ellatni es tobbe kevesbe belemagyarazni, hogy az nem egy pont. ezzel is a kerdest a bolygokrol a csillagokig es a kulso bolygokig tolnad ki, amivel nem jutunk elorebb.

masfelol a tavcso az vagy igazat mutat, vagy nem. mert ugyan kicsiben "leelenorzod", hogy amit mutat, es utana kozel mesz hozza, akkor lathatolag jol mutatta, de ezzel egyfelol a "kicsiben jo, akkor nagyban is", tovabba a "dolgok nem valtoznak meg idoben" ket tudomanyos premisszat alkalmaztad, amik azert nagyon vaskosak, es igencsak konnyeden cafolhatoak. sajnos a tavcso is egy meromuszer, es mint olyan mar tudomanyos gondolkodas altal meghatarozott es befolyasolt(!)

Idézet

igen, pontosan ezt allitom a bolygokrol es a csillagokrol is!!

Idézet

Több fizikus is úgy gondolja, hogy lényegesen előrébb tartana ma a fizika, ha a kvantummechanika koppenhágai értelmezése nem lett volna olyan egyedurlakodó és mindenek fölött álló. Ez az egysíkúság beszűkítette a kutatók gondolkodását és nem kedvezett az új ötleteknek.
szep gondolat. ezennel en is ajanlom neked (d n.r utan) Khun konyvet! ;)
a forum ma:

#135 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 17:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 16:53

definicio? egyszeru magyar nyelv! kering valami korul. ha a Fold lenne a vilagegyetem kozeppontja, akkor nem lehetne bolygo. ezt viszont a hvuk altal ajanlott megfigyelessel nem lehet megallapitani! ;)

miert tudjuk azt biztosan kijelenteni, hogy valaminek a kozeppontja nem keringhet?

#136 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 17:49

nem valaminek, hanem a vilagegyetemnek. az meg, ha mar kozpont, akkor ne keringjen mas korul.. mert akkor miert o lenne a kozpont? ilyenkor az a "szokas", hogy korulotte keringenek..
a forum ma:

#137 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 17:59

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 17:49

nem valaminek, hanem a vilagegyetemnek. az meg, ha mar kozpont, akkor ne keringjen mas korul.. mert akkor miert o lenne a kozpont? ilyenkor az a "szokas", hogy korulotte keringenek..

ez abszolute nem igaz, ezcsak modellezes kerdese. a geocentrikus vilagkepben a fold korul kerin minden. nos ilyenkor a bolygokra nezve roppant bonyolult egi kinematika adodik, amivel szamolni sem konnyu. de voltak akik ilyen korulmenyek kozott is jol tudtak szamolni. a heliocentrikus vlagkeppel a palyaszmitas egyserubbe valt.

az hogy a koordinata-rendszeren hova teszed az origot az leginkabb kenyelem vagy onkeny kerdese. ha a vilagegyetem kozepet nagyon meg kene hatarozni, akkor en azt a vilagegyetem tomegkozeppontjaba tennem elso korben. de botorsag azt feltetelezni, hogy az nem vegezhet transzlatios vagy rotacios mozgasokat.

persze lehett, hogy a ternek van egy ennel affinitivebb pontja is. mint tudjuk a teret a vakuum fesziti ki, ergo a ter a vilagegyetem nelkul is ertelmezheto. es ebbol is lathato, hogy a kerdeses vilagegyetem-kozpontja nem szuksegkeppen azonos ezzel az origo-val.

#138 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 20:29

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 17:59

ez abszolute nem igaz, ezcsak modellezes kerdese. a geocentrikus vilagkepben a fold korul kerin minden. nos ilyenkor a bolygokra nezve roppant bonyolult egi kinematika adodik, amivel szamolni sem konnyu. de voltak akik ilyen korulmenyek kozott is jol tudtak szamolni. a heliocentrikus vlagkeppel a palyaszmitas egyserubbe valt.
mindez vilagos, csak hogy jott ide? vagy ez esetben a Fold egy bolygo lenne? nem az, hiszen mozdulatlanul all a kozeppontban, ergo nem bolygo. tehat: hogy jott ez ide?

Idézet

az hogy a koordinata-rendszeren hova teszed az origot az leginkabb kenyelem vagy onkeny kerdese. ha a vilagegyetem kozepet nagyon meg kene hatarozni, akkor en azt a vilagegyetem tomegkozeppontjaba tennem elso korben. de botorsag azt feltetelezni, hogy az nem vegezhet transzlatios vagy rotacios mozgasokat.
mar hogy vegezhetne? nem vegez, hiszen o az origo. minden mas mozoghat csak korulotte. ha mozog, akkor nem o az origo ugye. (az origo fogalmaba termeszetesen a pont maga es az iranyvektorokat ertjuk.)
a forum ma:

#139 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 20:43

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 20:29

mindez vilagos, csak hogy jott ide? vagy ez esetben a Fold egy bolygo lenne? nem az, hiszen mozdulatlanul all a kozeppontban, ergo nem bolygo. tehat: hogy jott ez ide?

mar hogy vegezhetne? nem vegez, hiszen o az origo. minden mas mozoghat csak korulotte. ha mozog, akkor nem o az origo ugye. (az origo fogalmaba termeszetesen a pont maga es az iranyvektorokat ertjuk.)

mindket allitasod sajnos csacskasag. gondolom az inercia rendszer fogalmarol hallottal mar :)

az origo megvalasztasa teljesen onkenyes dolog, "abszolut" origo nincs. ha ez a bolygo->bolyongas dolog zavar akkor hasznald a planeta szot es igy nem szukited be tevesen a gondolkadasmododat :)

just for the log: (galilei fele)  inercia rendszer minden olyan koordinata (viszonyitasi) rendszer ami egy inercia rendszerhez kepest all, vagy egyenesvonalu egyenletes mozgast vegez.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 06. 20. 21:03 -kor

#140 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 20. 21:07

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. jún. 20., kedd - 16:46

ez nem igaz. ha valaminek az egzisztenciajara akrsz kovetkezteni, akkor egy olyan indikator-kolcsonhatasra van szukseged, ami annak a valaminek az egzisztenciajabol kovekezik. ha a sargafoltodonon nem kepzodne a leanyod kepet kozvetito fotoneloszlas reven egy kemiai reakcio-lancolat, akkor a lanyodat sem tudnad vizualizalni. namost ez elvileg sem ter el attol, hogy az elektront vagy protont nagy energiaval megkinozva a ter egy veges darabjaban olyan, meheto fizikai folyamat jon letre, ami bizonyossa teszi a kvarkok letezeset.

Ennek értelmezéséhez azért kellett egy perc.

De nem igaz amit írsz. Nem következik a kvarkok létezése. Olvasd vissza mit írtunk feljebb. Mindösszesen annyi következik, hogy ha a modellünkben feltesszük kvarkok létezését, akkor jobban tudjuk magyarázni a folyamatokat. DE az is lehet, hogy a kvarkok helyett más okok állnak a dolog mögött, olyan más objektumok, amik erre a fajta vizsgálatra így viselkednek.

Olyan ez, mintha egy fekete dobozt vizsgálnál. Vannak bemenetei és vannak kimenetei. A bemenetek egy részének állítgatásával vizsgálhatod, hogy a kimeneteken mi jelenik meg. Ezután alkothatsz rá modelt és mondhatod, hogy ilyen meg ilyen eredményeket mértem és ezekkel összhangban van ez és ez a model. Egyáltalán nem biztos, hogy a fekete doboz a modell által feltett módon működik, egyáltalán nem biztos, hogy a fekete dobozban tényleg az van, mitn amit a te modelled feltesz.

Számtalan, a relativitás elméletekkel matematikailag kompatibilis modell létezik, amely alapján teljesen más a "valóság". Kényelmi szempontok miatt használják még mindig a relativitás elméletet, de helyette használhatnának mást is. És akkor teljesen más fizikai világképünk lenne.

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.