HWSW Informatikai Kerekasztal: HWSW F1 bajnokság II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (143 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HWSW F1 bajnokság II. 2006-os bajnoki szezon

#2561 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 07. 11:13

Idézet: vipisrac - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 11:01

Egyszerűen nem érted.
Elméletileg úgy van, ahogy írod, de ez F1-es kocsinál a gyakorlatban rohadtul nem úgy működik

Hidd el értem. Nem akarom magamat magasztalni, de szerintem ilyen dolgokban eléggé otthon vagyok.
A gond az, hogy nem jól elemzel. Ennyi.
Még1x elmondom, ne akarj 5uV-os zajban 1uV pontossággal mérni. Mert így nem lehet.
Egyébként gyakorlatilag is kurvára úgy működik. De ezt ennyi írás után már bekellett volna látnod. Meg magad is leírtad.

Továbbá az a baj, hogy már nagyon elcsúsztunk az eredeti kérdéskörtől. Egyébként tanácsolni tudom, hogy vegyél elő egy vezetéstechnikai könyvet, azokban milyen módszerek alapján van kielemezve a dolog. Végén kiderül, hogy a földön csak kanyar bejárati ív létezik és hogy csakis elbaszott futó/difi/fék rendszerrel lehet kanyarodni.

Szerkesztette: GI 2006. 12. 07. 11:17 -kor

-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#2562 Felhasználó inaktív   Dispose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 11:14

szerintem meg mostmár ölég lesz :Đ
"Másoljuk olyan helyre, ahol írásjogunk van."

#2563 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 11:21

Idézet: Dispose - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 11:14

Jóvanna.. :)
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét

#2564 Felhasználó inaktív   vodi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 11:57

mikó?  :Đ
vodi.4shared.com

Asus TA-211 @ DFI Infinity NF4 SLI   AMD A64 X2 @ 2600Mhz   ATI RADEON HD4870 512Mb   1GB Kingmax Hard-Core 500    Seagate ST31500341AS   Plextor 5224A   Tagan 480-U1 Samsung 2243NW   Trust MI-6970C Laser + X-RayPad Thunder8

"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."

#2565 Felhasználó inaktív   Rudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 12:33

Idézet: Dispose - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 11:14

Így van, duma helyett lépjün ka tettek mezejére :Đ

GI, lenne kedved, időd kiegészíteni, kijavítgatni ezt a doksit? Ha igen, akkor szívesen fogadnánk.  :up: Aztán ha kész a draft verzió, akkor tarthatunk 1 prechekinget, 2-3 hónap alatt megvitatjuk a pontokat :Đ, aztán jöhet a review, és ha átment, akkor felrakjuk a honlapra. :Đ

#2566 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 12:42

Hát nemtom lesz-e időm. Mert most is nekikellene állnom írni ilyen beszámolókat a szakdolgozatomhoz, meg prezentációt is kellene készíteni, de kurvára nincs hozzá kedvem.
Most is ide írok 3 sort, ahelyett hogy azt írnám. :)

#2567 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 13:38

Idézet: Rudi - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 12:33

Így van, duma helyett lépjün ka tettek mezejére :Đ

GI, lenne kedved, időd kiegészíteni, kijavítgatni ezt a doksit? Ha igen, akkor szívesen fogadnánk.  :up: Aztán ha kész a draft verzió, akkor tarthatunk 1 prechekinget, 2-3 hónap alatt megvitatjuk a pontokat :Đ, aztán jöhet a review, és ha átment, akkor felrakjuk a honlapra. :Đ

Őőőő... nem akarok beleszólni, de elég lesz 2-3 hónap??? :D

#2568 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 13:48

Idézet: GI - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 11:13

Egyébként gyakorlatilag is kurvára úgy működik. De ezt ennyi írás után már bekellett volna látnod. Meg magad is leírtad.

Én is leírtam 101x már, de csak nem érted:

Elmélet: Túlkormányzott lesz hátrahelyezett súlyponttal az autó? A válasz igen.
Gyakorlat: Hátrahelyezett súlyponttal nem fogsz befordulni a kanyarba csúsztatva a hátulját, mert a súly kirántja és elszállsz. Tehát hogyan kanyarodsz hátsó súlyponttal? A hátsó csúsztatása nélkül, óvatosan. Első súlyponttal hogyan? Ott megcsúszik, de nem száll el a hátulja. Akkor melyik volt a kisebb ív, melyik volt az úgymond "túlkormányzott"?

Vagyis az autó hátratolt súllyal lesz túlkormányzott, de a kanyarvétel maga mégis inkább előretolt súlyponttal lesz némileg túlkormányzott.
Én erre gondoltam, de nagyon teoretikus útra tévedtünk.

#2569 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 13:56

Idézet

Akkor melyik volt a kisebb ív, melyik volt az úgymond "túlkormányzott"?

Na rájöttem mi a gond.
Végül is leírtad.
Nem vagy tisztában a fogalommal, hogy mit jelent a túlkormányzottság, szépen le is írtad.
Ez a bibi.
A hibát ne bennem keresd.

Elárulom, hogy kurvára nincs köze a kormányzottságnak, hogy mekkora sugarú ívben kanyarodik az autó.
A kormányzottság egészen mást jelent. De már lekellett volna esni.

Egyébként első súlyonttal tudod hogy kanyarodsz? Próbálj ki egy orrnehéz autót. Úgy tolja ki az orrát a kanyarból, mint a huzat.
No mindegy, csak önmagamat ismétlem. Az már bizonyos, hogy először azt a fogalmat kellene megnézned, hogy mit jelent a túl és allúlkormányzottság.

Szerkesztette: GI 2006. 12. 07. 13:59 -kor

#2570 Felhasználó inaktív   Snekov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 14:01

Beállítások, ne fecséreljétek ilyesmire az időtöket, mert a köv. évben default setuppal aláz majd mindenkit a FERRARI csapat!!!! :Đ

#2571 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 14:06

Vipisrac! Kerestem neked neten erröl dolgot:

olvasd el ezt:
http://formaworld.ex...obeallitas.html

Azért kiemelek pár dolgot:

Idézet

Alulkormányzottság

Nagyon egyszerűen meghatározva: hiába tekered a kormányt, az autó eleje nem akar fordulni, csak kifele tolja az orrát. Szakszerűbben: az autó rögzített kormányállás esetén növekvő sugarú spirálon halad.

Idézet

Túlkormányzottság

Kormányzáskor a szükségesnél jobban tart a kanyar belő íve felé. Másképp: rögzített kormányállás esetén az autó csökkenő sugarú spirálison halad.

Idézet

Fékegyensúly (Brake Balance)

Kizárólag fékezéskor van jelentőssége, de akkor nagyon, hiszen ez határozza meg a fékút hosszát. Az elosztás meghatározása során tekintettel kell lenni a felfüggesztés lágyságára vagy keménységére, illetve a terelőszárnyak dőlésszögére, hogy az egyes kerekekre mekkora leszorító erő hat. Mert ha hátul kis szárnyállás van (2-3), a leszorító hatás kicsi, tehát a hátsó kerekek könnyebben megcsúsznak, még blokkolhatnak is, ezt pedig minden körülmények között kerülni. Ilyenkor az a megoldás, hogy az autó eleje felé állítod az elosztást. Ha beforduláskor fékezve az autó alulkormányzott, akkor a hátulja felé kell eltolni az arányt. Ha viszont túlkormányzott (kifordul az autó hátulja), akkor kissé az elő kerék felé kell állítani.

#2572 Felhasználó inaktív   Rudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 14:12

Idézet: Snekov - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 14:01

Beállítások, ne fecséreljétek ilyesmire az időtöket, mert a köv. évben default setuppal aláz majd mindenkit a FERRARI csapat!!!! :Đ

Azpersze :Đ :D

Én meg mindjárt beterjesztem aez elnökség felé azon indítványom, hogy 2007-ben egyenfizikával, egyensetupokkal mennyünk, azt nem kell senkinek semmit sem baxogatni, csak a gázt nyomni (meg néha a féket) :Đ :D

#2573 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 07. 14:21

Szerintem meg fenébe a köridőkkel, rendezzünk setupbajnokságot!!!  :D
WoT nick: Atti77

#2574 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 14:27

Ja egyébként jut eszembe, vannak ezek az f1challenge setupguidék. Egyik változatában abban is faszságot írnak. Egyikben csak annyi van, hogy a súlypontot minél előbbrébb kel vinni.. hát ez egy eleve farnehéz autónál még igaz is lehet, bizonyos körülmények között. A másikban meg kigyorsításról van szó és szerinte a nehéz elejű autó túlkormányzott. Gondolom porcheja van és még sosem vezetett orrmotoros közúti autót, bármiféle meghajtással. Egyszerűen a szar futó és difibeállítások helyett a súllyal próbálja magyarázni a történteket.

De mondok egy jó példát. Fogj egy cérnát, köss meg egy hurkapálcikát vele középen. A végére tegyél két gyurmagolyót. Majd pörgesd meg. A nehezebb fele (mondjuk a hátúlja) fog kíjebb húzódni. Ha a "hátuljára" teszel nagyobb súlyt, akkor az eleje elkezd a forgási középpont fele tartani. Túlkormányzott lesz lényegében a pálca. Gyorsíthatsz is lassíthatsz is. Az fékező és gyorsító erők 50:50 eloszlásúak.

Az pedig urban legend, amivel magyarázzák az ellenkezőjét, hogy a nagyobb súly a tengelyen jó. Mert még statikus esetben igaz is, hisz tényleg nagyobb leszorítóerőt érünk el a tömeggel.
De kanyarban, dinamikus esetben pont hogy ez a nagyobb tömeg fogja kinyírni a tapadásunkat.
Persze nem megfelelően hozzáhangolt futó és egyebek mellett akár igaz is lehet.

Gondolj csak bele. Gyorsulási versenyen sem megtömni szokták az autót, hogy gyorsuljon. Hanem kikönnyíteni.
Ekkor szoktak jönni a kétkedők a zsigával, merthát télen a jégen megrakva a csomagtartó betonnal, szóval hogy ez jobban gyorsul mint alapból.
Namost a könnyítés alatt nem azt kell érteni, hogy a súlyeloszlást elkurjuk, mint ahogy a zsigánál van gyárilag.

Ha a zsiga elejét annyira kikönnyítenénk, hogy megegyezzen a súlyeloszlása azzal az állapottal, amikor a hátuljába betont öntünk, vagy tüzifát teszük télen, akkor mégjobban menne.

Szerkesztette: GI 2006. 12. 07. 14:31 -kor

#2575 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 15:12

Idézet: GI - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 13:56

Na rájöttem mi a gond.
Végül is leírtad.
Nem vagy tisztában a fogalommal, hogy mit jelent a túlkormányzottság, szépen le is írtad.
Ez a bibi.
A hibát ne bennem keresd.

Elárulom, hogy kurvára nincs köze a kormányzottságnak, hogy mekkora sugarú ívben kanyarodik az autó.
A kormányzottság egészen mást jelent. De már lekellett volna esni.

Egyébként első súlyonttal tudod hogy kanyarodsz? Próbálj ki egy orrnehéz autót. Úgy tolja ki az orrát a kanyarból, mint a huzat.
No mindegy, csak önmagamat ismétlem. Az már bizonyos, hogy először azt a fogalmat kellene megnézned, hogy mit jelent a túl és allúlkormányzottság.

Jajmár. Nm lehetsz ennyire értetlen! Nem az ív miatt írtam rá, hogy túlkormányzott. Amiatt kanyarodik kisebb íven, mert a hátulja fog kifelé sodródni. Ez miaf*sz, ha nem túlkormányzottság?

Te meg próbáld ki a bicajos fékezős példát...

Már k*rva rég nem arról vitatkozunk, hogy mikor mi történik, mert ugyanazt mondjuk... csak a k*rva elnevezésekről...

#2576 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 15:15

Idézet: Atti - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 14:21

Szerintem meg fenébe a köridőkkel, rendezzünk setupbajnokságot!!!  :D

Na persze!

Csak mert olyan jó setupokat csinálsz? :D

Inkább fejtsd meg a Motec telemetria rejtélyét! Rád bízom, mivel te vagy a számok barátja, a táblázatok kitöltője! :D

#2577 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 15:25

Idézet: GI - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 14:27

Ja egyébként jut eszembe, vannak ezek az f1challenge setupguidék. Egyik változatában abban is faszságot írnak. Egyikben csak annyi van, hogy a súlypontot minél előbbrébb kel vinni.. hát ez egy eleve farnehéz autónál még igaz is lehet, bizonyos körülmények között. A másikban meg kigyorsításról van szó és szerinte a nehéz elejű autó túlkormányzott. Gondolom porcheja van és még sosem vezetett orrmotoros közúti autót, bármiféle meghajtással. Egyszerűen a szar futó és difibeállítások helyett a súllyal próbálja magyarázni a történteket.

De mondok egy jó példát. Fogj egy cérnát, köss meg egy hurkapálcikát vele középen. A végére tegyél két gyurmagolyót. Majd pörgesd meg. A nehezebb fele (mondjuk a hátúlja) fog kíjebb húzódni. Ha a "hátuljára" teszel nagyobb súlyt, akkor az eleje elkezd a forgási középpont fele tartani. Túlkormányzott lesz lényegében a pálca. Gyorsíthatsz is lassíthatsz is. Az fékező és gyorsító erők 50:50 eloszlásúak.

Az pedig urban legend, amivel magyarázzák az ellenkezőjét, hogy a nagyobb súly a tengelyen jó. Mert még statikus esetben igaz is, hisz tényleg nagyobb leszorítóerőt érünk el a tömeggel.
De kanyarban, dinamikus esetben pont hogy ez a nagyobb tömeg fogja kinyírni a tapadásunkat.
Persze nem megfelelően hozzáhangolt futó és egyebek mellett akár igaz is lehet.

Gondolj csak bele. Gyorsulási versenyen sem megtömni szokták az autót, hogy gyorsuljon. Hanem kikönnyíteni.
Ekkor szoktak jönni a kétkedők a zsigával, merthát télen a jégen megrakva a csomagtartó betonnal, szóval hogy ez jobban gyorsul mint alapból.
Namost a könnyítés alatt nem azt kell érteni, hogy a súlyeloszlást elkurjuk, mint ahogy a zsigánál van gyárilag.

Ha a zsiga elejét annyira kikönnyítenénk, hogy megegyezzen a súlyeloszlása azzal az állapottal, amikor a hátuljába betont öntünk, vagy tüzifát teszük télen, akkor mégjobban menne.

Hidd már el, hogy elég jól tisztában vagyok a fizikával hurkapálcák nélkül is... :)
Tudom mi az a centripetális erő, tudom, hogy a nagyobb tömegű rész fog kifelé mozogni.
Azt is jómagam írtam le, hogy a tapadást segíti a tömeg, viszont ívelt pályán, a fenti többleterő nyilván pont a tapadás ellen dolgozik.

Mind igaz, de az én fékezős példám is, csak egyszer gondolj már bele, vagy próbáld ki azon a szar bicajon. :)

A gyorsulási autókat meg nyilván nem betonozzák tele, de az adott tömeg mellett abszolút a hátratolt súlypont játszik. - Vajon miért? Márpedig az F1-esnél is a gyorsulás-súlypont hátratolás függvényéről esett szó.

Rudi! Küldd el nekem a legjobb spa-i telemetriádat. Úgyis tesztszezon van és még régi V10-esekkel. :)

#2578 Felhasználó inaktív   Bibu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 15:28

Idézet: vipisrac - Dátum: 2006. dec. 7., csütörtök - 16:15

Inkább fejtsd meg a Motec telemetria rejtélyét! Rád bízom, mivel te vagy a számok barátja, a táblázatok kitöltője! :D

Én már millió varázslattal próbáltam rábírni a működésre, de eddig sikertelenül...
Bezzeg a GTR2-ben van egy kis gomb, hogy Motec arra kattintva gyönyörűen működik...na ez-az a mágia ami hiányzik az rFactorból...
Szóval programozó mágusok hajrá! :D

Persze azért ez még nem elég, mert a pályarajzokat is bele kell valahogyan bűvészkedni, hogy legyen is értelme az egésznek... :D

#2579 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 15:44

Figy, azthittem azon már régen túlvagyunk, hogy a biciklis példád azért szar, mert a fékerőeloszlás miatt változik a kormányzottság, nem pedig a tömeg miatt.
Egyébként ha valaki csöpp ésszel gondolkozik az meg fog tudni állni, ha úgy fékez ahogy kell. Te pedig azt mondod, hogy hát fenébe, szar fékerőeloszlással márpedig esés lesz a vége.
De ki a frász dolgozik szar fékerőeloszlással, senki (bár ebben már kezdek kételkedni)

Egyébként jut eszembe, hogy igazold magad arra nem ilyen szar példákat kell hoznod. Hanem mondjuk olyat, mint a lada a lassú kanyarokban (mert ott ugye túlkormányzott, ellenben nagy sebességgel ahol húzza ki az orrát). De ez már igazán sarkos példa és csak KÖZVETETTEN magyarázható a súlypont vándorlással (mint a szar tapadás és a szar futómű). Maga a lada tömegügyileg bármely helyzetben erősen ellúlkormányzott. Viszont a szar hajtás erősen túlkormányzott jelleget ad. Alacsony sebességnél még ez uralkodik. A segesség növekedésével viszont egyre inkább átveszi a tömeg szerepe az irányítást.
Hasonló a szitu ahhoz, amikor mechanikusan egy alul, aerodinamikailag egy túlkormányzott beállítást készítessz el. Az hogy nagy sebességeknél az autó túlülkormányzott lesz, mert az aerodinamikai hatások jobban érvényesülnek, az nem jelenti azt, hogy az autó mechanikailag is az.

Szerkesztette: GI 2006. 12. 07. 16:01 -kor

#2580 Felhasználó inaktív   Dispose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 07. 15:47

Szerintem meg mostmár tényleg fejezzétek be  :reklamacio:

pls
"Másoljuk olyan helyre, ahol írásjogunk van."

Téma megosztása:

• (143 Oldal)