Net megosztás Mielőtt kérdezel, nézz be...
Elküldve: 2005. 09. 11. 00:37
Albérletben szeretnénk ADSL-t osztani, routerrel. Ezzel kapcsolatban felmerült pár kérdés:
A modem és a router az eredeti helyen lenne. Itt 1 gép marad. Egy szinttel feljebb 2-3 gépnek kéne végpont.
Továbbá egy 20 méterre lévő melléképületbe, kerítés tövében/tetején lenne átvezetve, ott is 2 gép számára.
Hogy jobb:
-ahová lehet, több kábelt húzni?
-vagy switchel osztani tovább?
Továbbá:
Főbérlőt aggasztja a sávszél eloszlás kérdése. A routerek hogy kezelik ezt? A sávszél fix részekre oszlik, vagy versengés megy?
Illetve van-e valami lehetőség nem kliens oldali (pl netlimiter) korlátozásra?
Kültérre milyen kábel ajánlott? Hallottam valami STP / FTP kábelekről, de pontosan nemtudom melyik mi.
Illetve a legfontosabb:
Írjátok má le lécci hova milyen kábel (patch/kereszt) kell!
Modem-Router
Router-Gép
Router-Switch
Switch-Gép közé
Csak mert nem szeretnénk se rossz kábelt, se krimpelő fogót venni.
Előre is köszi
(Tudom hogy keresővel idővel mindenre találtam volna választ, de modemes netem van és már nagyon mennék aludni)
Elküldve: 2005. 09. 11. 15:21
Elküldve: 2005. 09. 11. 16:54
A segítségeteket szeretném kérni! Rendelkezem egy smc wifi routerrel és két laptoppal amiben smc wifi kártyák vannak. A routere van dugva az ADSL. A problémám az hogy wifin keresztűl nem tudok netezni míg lanon keresztűl tökéletesen működik.
A laptop és a router között a kapcsolat kiválló mégse megy a net.
A másik problémám, hogy a két laptop sem látja egymást a routeren keresztűl! Azzal mit kéne csinálnom hogy működjön?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Elküldve: 2005. 09. 19. 10:39
Sikeresen megosztottam a netet (chello) 2 gép között (ICS+2 hálókari). Egy SoftPerfect Bandwidth Manager nevű progival pedig limitáltam a 2. gép sávszélességét 80k/20k-ra (kapcsolat alapú szabályozás).
A kérdésem, milyen progival és hogyan tudnám megoldani, hogy a 1. gép felhasználható sávszéle is korlátozva legyen mondjuk 200k/40k-ra, így éppen kijönne a chellos max (280k/60k), és a 2. gépnek biztosítva lenne az állandó 80k/20k,
na de ha a fent említett programmal állítom be a korlátot, akkor a 200k/40k az egészre vonatkozik nem csak az 1. gép felhasználható sávszélességére.
próbálkoztam netlimiterrel is, de nem jött össze a tűzfal miatt (symantec client firewall 3.0), ugyanis ez a tűzfal egy belső proxy-t használ böngészéskor a netlimiter pedig az adatforgalmat e miatt kétszeresnek látja. (proxy+IE)
Elküldve: 2005. 09. 22. 19:10
A helyzet: wireless net van, antenna a tetőn gépben egy pci-os wifi kártya. Mac-alapján azonosit be. A másik kártya a gépben egy hagyományos ethernet kártya belső hálóhoz. Eddig windows 2003 server osztotta a netet simán a belső hálózatom felé, laptop stb.
Jó is volt egy másfél évig, erre minap megszünt a net a belső hálón. szerveren megosztást ujra konfiguráltam stb, de nem változott semmi.
Ujra installáltam az egészet fél napi állitgatás után, de továbbra is semmi.
Na felraktam az etheralt és megnéztem mi zajlik a csomagokkal, ledöbbentem. A belső hálórol miközben mondjuk egy weblapra klikk szépen elindul a csomag, a külső net felöli kártyáról ki is megy a nagy büdös netbe (tehát a cimforditás oké) , és vissza is jön a válasz DE a belső hálóra nem rakja vissza a csomagot!
Egyszerűen nem értem, a 2003 serveren több féle képpen lehet cimforditást állitani (SOHO egyszerű megosztás pipálással vagy NAT a routing táblában) mindent kipróbáltam de ugyanaz.
Ma elkeseredésemben XP-t nyomtam fel, de a helyzet ugyanez.
Mintha visszafele nem cimforditana.
kérdés: LEHET HOGY A SZOLGÁLTATÓM LÁTJA HOGY A CSOMAGOK BELSŐ HÁLÓROL MENNEK ÉS LETILTJA - ELDOBJA VAGY VALAMI??
pingelni a belső gép pingeli a szerver mindkét kártyáját, de kifelé már semmire nem jön válasz DE a kérés ugyancsak kimegy.
(a serverről közvetlenül megy a net szépen)
Egyszerűen lövésem sincsen, ha valaki tud segitsen!
100%-ig biztos vagyok benne hogy Linux-al is ez lenne a helyzet, szoftveresen tényleg mindent kipróbáltam már.
Tűzfal off mindenhol.
Elküldve: 2005. 09. 22. 19:24
Idézet: wirelesspower - Dátum: 2005. szept. 22., csütörtök - 20:10
Elvileg lehet, itt viszont azt is írják, hogy biza pontosan miképpen: https://forum.hwsw.h...showtopic=96591
Elküldve: 2005. 09. 26. 15:50
Sebesség korlátozással kapcsolatban lenne 1 kérdésem:
2-en csatlakozunk 1 routeren keresztül a netre, és azt hogy lehet beállítani, hogy
mindenki a sávszélesség felét kapja?
Amúgy a router: DLINK DI-624+
Elküldve: 2005. 09. 26. 22:02
Idézet: Tiger20 - Dátum: 2005. szept. 26., hétfő - 14:50
Sebesség korlátozással kapcsolatban lenne 1 kérdésem:
2-en csatlakozunk 1 routeren keresztül a netre, és azt hogy lehet beállítani, hogy
mindenki a sávszélesség felét kapja?
Amúgy a router: DLINK DI-624+
Két módon, vagy felraktok mindkét gépre netlimitert, vagy cseréltek routert.
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2005. 09. 27. 12:10
Hát a routert most vettük, nem igazán akarok másikat venni.
Szóval akkor marad a netlimiter.
Elküldve: 2005. 10. 05. 17:31
Idézet: wirelesspower - Dátum: 2005. szept. 22., csütörtök - 20:10
A helyzet: wireless net van, antenna a tetőn gépben egy pci-os wifi kártya. Mac-alapján azonosit be. A másik kártya a gépben egy hagyományos ethernet kártya belső hálóhoz. Eddig windows 2003 server osztotta a netet simán a belső hálózatom felé, laptop stb.
Jó is volt egy másfél évig, erre minap megszünt a net a belső hálón. szerveren megosztást ujra konfiguráltam stb, de nem változott semmi.
Ujra installáltam az egészet fél napi állitgatás után, de továbbra is semmi.
Na felraktam az etheralt és megnéztem mi zajlik a csomagokkal, ledöbbentem. A belső hálórol miközben mondjuk egy weblapra klikk szépen elindul a csomag, a külső net felöli kártyáról ki is megy a nagy büdös netbe (tehát a cimforditás oké) , és vissza is jön a válasz DE a belső hálóra nem rakja vissza a csomagot!
Egyszerűen nem értem, a 2003 serveren több féle képpen lehet cimforditást állitani (SOHO egyszerű megosztás pipálással vagy NAT a routing táblában) mindent kipróbáltam de ugyanaz.
Ma elkeseredésemben XP-t nyomtam fel, de a helyzet ugyanez.
Mintha visszafele nem cimforditana.
kérdés: LEHET HOGY A SZOLGÁLTATÓM LÁTJA HOGY A CSOMAGOK BELSŐ HÁLÓROL MENNEK ÉS LETILTJA - ELDOBJA VAGY VALAMI??
pingelni a belső gép pingeli a szerver mindkét kártyáját, de kifelé már semmire nem jön válasz DE a kérés ugyancsak kimegy.
(a serverről közvetlenül megy a net szépen)
Egyszerűen lövésem sincsen, ha valaki tud segitsen!
100%-ig biztos vagyok benne hogy Linux-al is ez lenne a helyzet, szoftveresen tényleg mindent kipróbáltam már.
Tűzfal off mindenhol.
Ez a szolgáltató a Dunaweb gondolom mert olvastam valamelyik topicban ugyanezt a problémát.
A szolgáltó csinált valamit a csomagok TTL-jével így azok csak az első berendezésig(server) jutnak el, majd szépcsendesen elvesznek a csomagok.
Keress rá mert úgy emléxem a HWSW-n volt ez a topic.
/szerk Jahh most látom Jahno már megmondta pontosan. Bocs
Szerkesztette: valium 2005. 10. 05. 17:35 -kor
Elküldve: 2005. 10. 06. 19:18
beállítottam, az alap dolgokat, de a netet, hogy kell megosztani??
na meg elcsaezi a gépemet, ha rá vagyok csatlakozva. újraindítom, és lassú, lefagy nem hozza be a progikat. egyiket sem mi a baj??
és fagyogat is. netre sem tudok felépni semmi.
a kézi könyv leírja a varázslót. nekem a varázslóba, csak a jelszó+felhasznév beállításvan meg a WLAN- más semmi. és osztja meg a netet. újraindítom a gépet, és ilyen kor kezdd el fagyogatni, a feladat kezelőbe nem írja ki a nevet, hogy (PL: nod32krn.exe SYTEM stb.) és ffagyogat a gép nem indít el semmit. valki segítsen kérem!
Elküldve: 2005. 10. 06. 20:03
Idézet: erdly - Dátum: 2005. okt. 6., csütörtök - 20:18
beállítottam, az alap dolgokat, de a netet, hogy kell megosztani??
na meg elcsaezi a gépemet, ha rá vagyok csatlakozva. újraindítom, és lassú, lefagy nem hozza be a progikat. egyiket sem mi a baj??
és fagyogat is. netre sem tudok felépni semmi.
a kézi könyv leírja a varázslót. nekem a varázslóba, csak a jelszó+felhasznév beállításvan meg a WLAN- más semmi. és osztja meg a netet. újraindítom a gépet, és ilyen kor kezdd el fagyogatni, a feladat kezelőbe nem írja ki a nevet, hogy (PL: nod32krn.exe SYTEM stb.) és ffagyogat a gép nem indít el semmit. valki segítsen kérem!
Gondolom ennek a topiknak az első hozzászólását elolvastad ugye?
A többit a kézikönyvéből kiderítheted.....
Elküldve: 2005. 10. 07. 13:26
Chello plus-szom van. És két gépre szeretném leosztani. Ehhez elég egy switch?
Elküldve: 2005. 10. 07. 15:11
Idézet: Csiz84 - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 12:26
Chello plus-szom van. És két gépre szeretném leosztani. Ehhez elég egy switch?
Elég
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2005. 10. 12. 15:14
Idézet: VKP - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 16:11
csak akkor mindig mennie kell a "fo" gepnek, nem?
router eseten meg eleg a router
Elküldve: 2005. 10. 12. 15:17
pl hogy csak mac adress alapjan tudjanak belepni, meg felhasznalo jelszoval, illetektelen ne akarja hasznalni, bar nemhiszem hogy olyan a kornyek ahol sok wifi lenne, de sose tudni
bocs csak nem volt idom vegignezni mind a 6 oldalt, szal ha van ilyen kerem jelezzetek, vagy hogy hol talalok ilyet, vagy irni egy rovid "doksit" rola.
esetleg aki ilyen routert hasznal, azis szolhatna:)
thx
udv
Elküldve: 2005. 10. 12. 15:25
nekem az lenne a problémám, hogy vettem egy mercury kob br100-as routert és valami nem stimmel. 2 gép van rákötve, a net pppoe, axelero, és a router minden címet felismer, csatlakozik, de bizonyos idő után a dhcp clientek eltűnnek és nem lesz net egyik gépen sem, ez. kb. fél óra. tehát működik, minden (vagyis majdnem minden)jól be van állítva, az a kérdés, hogy mi nincs?kérlek segítsetek! előre is köszi (kell e MAC klónozás, vagy a gépen állítani vmit)
Elküldve: 2005. 10. 12. 15:46
Idézet: kekedildo - Dátum: 2005. okt. 12., szerda - 16:25
a net pppoe, axelero, és a router minden címet felismer, csatlakozik, de bizonyos idő után a dhcp clientek eltűnnek és nem lesz net egyik gépen sem, ez. kb. fél óra. tehát
Ha a DHC tűnik el, akkor a lease time opciót kell buzizni, amúgy akár a roter is lehet szar, hogy magába fordul. Ezek ilyenek
Elküldve: 2005. 10. 12. 16:02
Elküldve: 2005. 10. 12. 16:11
Idézet: kekedildo - Dátum: 2005. okt. 12., szerda - 17:02
De, ennyiért esélyes hogy ilyesmiket művel, meg talán az user hibája is lehet, hogy nem teljesen van tisztában a működésével, esetleg alacsony a lease time, és csak akkor enged az adott IPre forgalmazni, ha megújítódik. Vindóz meg magától nem fog újítani, csak ha kézzel rányomsz.

Súgó
A téma zárva.