Nos... igyekszem mindenkinek válaszolni...
Dear Valdy!
Az "Alien" sorozat mindegyik darabja eredetileg a 18+ kategóriába tartozik. Más kérdés, hogy a sorozat folyamatosan "átalakult" az idő múlásával.
Az első rész a kritikusok és a téma rajongói szerint egyértelműen a négy részből álló sorozat legjobb darabja. A kategóriája sci-fi/horror egyébként.
S azért zseniális, mert nem degradálta le a témát egy sablonos akciófilm szintjére. Filmművészeti szempontból is kifogástalan alkotás. Folyamatosan alakul ki a végkifejlet, az elejétől csak sejteni enged... mégis az első perctől fogva teljes szorongás ül a nézőre. Meglátszik, hogy még a hetvenes években készült.
Magam is szeretem a második részt, de óriási különbség az elsőhöz képest, hogy viszonylag hamar a dolgok közepébe rántja az embert, s közelebb áll a könnyedebb, sci-fi/akciófilm kategóriához. Ebben valahogy igazodott a kor elvárásaihoz.
A folytatások esetében ez pedig hatványozottan igaz.
----
Dear Daihelyon!
Hitchcock? A legtöbb filmje valóban a thriller kategóriába soroltatik, de speciel a Psycho-t én simán a klasszikus horror kategóriába tenném. Méghozzá erősen a dobogón végezne egy összehasonlításban.
Bárhogy is... a mesternek kisujjában volt a félelemkeltés, s mindezt filmes eszközökkel valósította meg egy olyan korban, amikor film világában még ebben a kategóriában is létezett a "filmművészet" fogalma. (Ma már ezt nehéz lenne elmondani.)
Egyébként horror és horror között is sok különbség lehet. Nem feltétlenül kell egy horror-nak "tunkolósnak" lennie. (S a "sejtet=thrilles vs mindent megmutat=horror" kategorizálásnál is összetettebb a dolog.)
Lehet jó egy horrorfilm úgy is, hogy az elkövetőt, a "fő rémet" a film végéig esetleg nem is látod, s nem kell két percenként valami marcangolást bámulnod a vásznon. Vagy maguk az "elhalálozások" is sejtelmesen, művészi eszközökkel vannak bemutatva.
A Cápa/Jaws az egyik kedvencem a kategóriában az Alien mellett. Spielberg papa egyik legjobb alkotásának tartom.
A "tunkolós" kategóriában is lehet egyébként klasszis (és klasszikus) alkotásokkal találkozni. A már említett Gonosz halottak/Evil Dead mindhárom része és a Hullajó/Braindead isnagy kedvencem.
Más kérdés, hogy a Gonosz Halottak 2 totál logikátlan, zavaros a sztoriját tekintve; kicsit olyan, mintha a "Gonosz Halottak 1,5" lenne.
A Hullajó pedig tulajdonképpen már-már a horror-paródia kategóriáját súrolja az ún. trash horror kategórián belül.

Én példáil végigröhögtem az egészet.
Persze a trash horror kategóriában azért nem ez az egyetlen darab, ami ilyen hatással van az emberre, ahelyett, hogy ijesztgetne, sokkolna.
Aztán ott vannak olyan klasszikusok, mint a "Rémálom az Elm utcában", a "Helloween", a "Hellraiser", stb.
(A folytatásaikra már mindez nem igen mondható el.)
----
Dear Spidey!
A "kiadó" alatt a Fox Film vállalatra céloztam. Olvastam, hogy a rendező az űrbe és a jövőbe helyezte volna az Alien vs. Predator második részének történéseit, de a Fox ragaszkodott ahhoz, hogy a Föld bolygón, napjainkban játszódjon.
S ahogyan a bemutatóból látszik, ez lett belőle ami. Amcsi "tinihorror".
Persze látom, rossz személynek írom, mert te nagy "Sikoly" rajongó vagy, de én mindig jókat mosolygom, amikor ezeket az amerikai, "Tudom mit tettél tavaly nyáron/Sikoly" filmeket valaki a "horror" kategóriába sorolja. A valódi horror és e filmek között éppen akkora a különbség, mint a jófajta cseh, német sörök és azok között az amcsi vackok (Rolling Rock és társai) között, amit az USA-ban a fiatalok a bulikon szürcsölnek.
Az Alien vs. Predator film egy szánalmasan gyenge sztorival és színészi alakítással megspékelt mozifilm volt. Sci-fi-nek harmatos, horror-nak pocsék.
A második rész abban fog különbözni ettől, hogy feltehetően a tinik diadalmaskodnak (de gondolom azért a végső jelenetben, amikor a túlélők boldogan összeborlnak, majd lehet látni egy pillanatra a kamerába ugró arctámadót, vagy kívülről láthatjuk őket "hőtérképpel" ábrázolva, s úgy lesz vége).
Annyit megígérhetek, hogy ha a film méltó utódja lesz az "Alien" című remekműnek, akkor megkövetlek itt, ebben a topicban.
Egyébként - azok kedvéért, akik nem tudják -, van a fórumon egy remek téma "Horror topic" címmel. (Talán még Jim Digriz nyitotta.

)
Ha szeretitek ti is ezeket a könyveket/filmeket, akkor ott beszélgethetünk még hosszan a témában.