HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:12

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:08

jah ok, ha ignorálod a tényeket akkor nemtom mit keresünk itt.  ;)

Nem ignorálom, s amire gondolsz, az a fikció. A tény más dolog.  :D
Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik

#122 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:14

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:04

szted mikor könnyebb a nyugdíjakat kifizetni az államnak? ha majd dolgozik 6 gyerek, vagy akkor ha 1 esetleg 2?

Attól függ. Ha az a hat gyerek minimálbérre van bejelentve, miközben hazavisznek fejenként százötvenezret, de mindeközben az egy vagy két gyerek tisztességesen adózik a háromszázezréből, akkor az utóbbi. Sajnos ma már nem az a helyzet, hogy több gyerek - több pénz, egyéb aspektusokat is figyelembe kell venni.

#123 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:15

Idézet: debaj - Dátum: 2006. Oct. 14., Saturday - 23:14

Attól függ. Ha az a hat gyerek minimálbérre van bejelentve, miközben hazavisznek fejenként százötvenezret, de mindeközben az egy vagy két gyerek tisztességesen adózik a háromszázezréből, akkor az utóbbi. Sajnos ma már nem az a helyzet, hogy több gyerek - több pénz, egyéb aspektusokat is figyelembe kell venni.

biztos úgyvan.  :D
HA....
figy szvsz ez az esetek maximum 10 de inkább 5 százaléka, olyan helyeken ahol "Gazdag Apuka" van...

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 14. 23:19 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#124 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:19

Próbáljuk meg komolyan csinálni (bár nem fűzök nagy reményeket). Hogyan nézzen ki az oktatás finanszírozása x év múlva:
1.  Egy GDP arányosan drága rendszer képez nekünk diplomásokat, akik kétharmada végzés után csak minimálbérre van bejelentve vagy szakmájában nem is kap állást (ld. 15000 kommunikáció szakos, 10% jogász, minden létező intézményben közgazdászképzés, meg egyéb lélegeztetőgép-díjas elemek). Van még ezentúl költségtérítéses képzés is egyirányú átjárással az államilag finanszírozott irányba. Adóterhelés szintje marad, esetleg lehet variálni diplomás-adóval, hogy a vállalkozóknak ne kelljen ezt fizetniük.
2.  Marad a teljes állami finanszírozás, a finanszírozott helyek száma a munkaerőpiaci visszajelzések alapján kerül beállításra (csökkentésre). Adóterhelés szintje csökken, ha valaki el nem kúrja.
3. A finanszírozás részben vagy teljesen a diák felelősségi körébe kerül, gyakorlatban a szülő megtakarításaiból, hitelből, segélyből vagy egyéb pályázható forrásokból finanszírozandó a tandíj. Adóterhelés szintje csökken. FER ez akar lenni, de nem ilyen (cost-cutting ©SFIJ).
4. ...

#125 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:19

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:15

biztos úgyvan.  :D

Tudod, amikor a volt, vállalkozócsemete osztálytársam szinte egyszerre kapott kocsit meg első körben kolit, én meg anyám ápolónői fizetésével és akkor már millió alá csökkent adósságával alig kerültem be második körben, elgondolkodtam egy-két dolgon. ;)

#126 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:20

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:15

figy szvsz ez az esetek maximum 10 de inkább 5 százaléka, olyan helyeken ahol "Gazdag Apuka" van...

Nem kell gazdag apuka, elég egy "Dolgozóit Minimálbérre Bejelentő" főnök is.

#127 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:22

Idézet: debaj - Dátum: 2006. Oct. 14., Saturday - 23:19

Tudod, amikor a volt, vállalkozócsemete osztálytársam szinte egyszerre kapott kocsit meg első körben kolit, én meg anyám ápolónői fizetésével és akkor már millió alá csökkent adósságával alig kerültem be második körben, elgondolkodtam egy-két dolgon. ;)

nem mondtam hogy nem lehetnek egyéni speciális esetek ;)

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 14. 23:25 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#128 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:22

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:22

nem mondta hogy nem lehetnek egyéni speciális esetek ;)

Hej, de keveset éltél még ;)

#129 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:25

debaj: kivétel erősíti a szabályt.  :D

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 14. 23:33 -kor

#130 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:35

Idézet: debaj - Dátum: 2006. Oct. 14., Saturday - 23:19

szvsz én ezzekkel a válalkozó csemetékkel fizetettném ki a tandíjat és azokkal akik államilag finanszírozott  diploma után külföldre mennek dolgozni. 150 százalékosan, kamatostól :D  :D  :D

de itt nem erről van szó, hanem ha úgy tetszik a beidézett helyzetben lévőktől.

utóirat: fentebbi  "Gazdag Apuka" =! vállakozó csemete faterja  !!!

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 14. 23:40 -kor

#131 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:41

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:35

szvsz én ezzekkel a válalkozó csemetékkel fizetetném ki a tandíjat és azokkal akik államilag finanszírozott  diploma után külföldre mennek dolgozni.

Ezzel nem vagy egyedül, csak elvi akadályok vannak. A külföldre "szökőket" nem tudod semmilyen módszerrel kiszűrni, a vállalkozócsemetéket meg éppen amiatt nem, mert a fellelhető papírok alapján valóban jogos a minimálbér. (Tipikus trükk az, hogy nem adnak számlát, ésatöbbi.)

Idézet

de "Gazdag Apuka" =! vállakozó csemete faterja  !!!

Ja, hogy AZ a gazdag apuka. :) Arra inkább rámondanám, hogy egyedi speciális eset. :)

#132 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:42

Idézet: debaj - Dátum: 2006. Oct. 14., Saturday - 23:41

Ezzel nem vagy egyedül, csak elvi akadályok vannak. A külföldre "szökőket" nem tudod semmilyen módszerrel kiszűrni, a vállalkozócsemetéket meg éppen amiatt nem, mert a fellelhető papírok alapján valóban jogos a minimálbér. (Tipikus trükk az, hogy nem adnak számlát, ésatöbbi.)

Ja, hogy AZ a gazdag apuka. :) Arra inkább rámondanám, hogy egyedi speciális eset. :)

itt ,ha feltűnt volna végig erről próbáltam beszélni.

Idézet

A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a közeljövő aktív korosztályának jelentős részét a kormány kizárná az alapvető közszolgáltatásokból, megfosztaná a tanulás lehetőségétől, a gyógyulás esélyétől. Alacsony szinten oktatott, beteg gyermekek generációjára nem lehet jól működő, versenyképes gazdaságot építeni, ezért a nagycsaládosok támogatása nem kegy az állam részéről, hanem biztosan megtérülő befektetés – szögezi le a NOE. A gyerekek 25-30 százaléka ugyanis nagy családban nevelkedik, ami azt jelenti, hogy közel 150 ezer három, vagy annál több gyermeket nevelő család van Magyarországon.

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 14. 23:48 -kor

#133 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:44

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:42

végig erről próbáltam beszélni.

Lásd előző hozzászólásom utolsó mondata. :)

#134 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:47

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:35

szvsz én ezzekkel a válalkozó csemetékkel fizetettném ki a tandíjat és azokkal akik államilag finanszírozott  diploma után külföldre mennek dolgozni. 150 százalékosan, kamatostól :D  :D  :D

A magyar titkosszolgálat utánuk megy, és kiveri belőlük a dellát? :D

Idézet

de itt nem erről van szó, hanem ha úgy tetszik a beidézett helyzetben lévőktől.

utóirat: fentebbi  "Gazdag Apuka" =! vállakozó csemete faterja  !!!

Amúgy hány ilyen Gazdag Apuka van, aki:
- bejelentett munkahelyen melózik;
- a bejelentett, adózott fizetéséből tart el >5 gyereket;
- a felesége háztartásbeli, úgy, hogy mellette nem csinál semmit.

Szvsz el lehet képzelni ilyen scenariot, de ma Mo-n ez egyáltalán nem reális. A tecsós topicban emlegetett "népes család" pl. nem a fenti kategória.

#135 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 14. 23:51

nem. pl a szüleivel fizetteti meg, vagy  nyugdíjából vonja le, vagy akármi...

A legtöbbjük bejelentett.
Nem, a felesége félmunkaidőben dolgozik és az állam teljes munkaidős adót akar behajtani rajta.  :D  :D  :D

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 15. 00:01 -kor

#136 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 15. 00:01

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 0:51

A legtöbbjük bejelentett.
Nem, a felesége félmunkaidőben dolgozik és az állam teljes munkaidős adót akar behajtani rajta.  :D  :D  :D

Legtöbbjük a mennyiből?

Idézet

Tanárnő matekórán:
- Ha így folytatjátok, az osztály 50%-a meg fog bukni!
Pistike a hátsó sorból:
- Nem is vagyunk annyian!

:D
Mert ha van ~1000 ilyen Gazdag Apuka, aki megfelel a fentieknek, akkor minden bizonnyal nem rájuk kell méretezni a rendszert, hanem az egy-két nagyságrenddel több kevesebb gyermekes családra...

Szerk.: közben elolvastam az idézetet. Tehát 150 ezer a >=3 gyerekes családok száma. Bár amiket eredetileg írtál, csak 5-6 gyerek körül kezdenek komoly problémát jelenteni, és az szerintem már jóval kevesebb család. Fullos bejelentett fizuval együtt meg főleg.

Szerkesztette: gxa 2006. 10. 15. 00:05 -kor

#137 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 15. 00:06

Idézet: gxa - Dátum: 2006. Oct. 15., Sunday - 0:01

Legtöbbjük a mennyiből?

:D
Mert ha van ~1000 ilyen Gazdag Apuka, aki megfelel a fentieknek, akkor minden bizonnyal nem rájuk kell méretezni a rendszert, hanem az egy-két nagyságrenddel több kevesebb gyermekes családra...

igen ők repesve kipengetik a tandíjat.
arról (is) van szó ,hogy amivel nagyobb a család többet fogyaszt, nagyobb élettér kell neki akkor ne legyen még egy bőr lehúzva róluk, ok?

mert kisebb család, kevesebb gáz, kisebb lakás stb, de ha személyre lebontva kivetítjük akkor ugyanakkora arány vagy még rosszabb jön ki egy nagycsalád /5+ gyerek/ számára és akkor csak azér tmert sokan vannak, fizessenek, oszt jónapot??

azt csak azért tettem be hogy összgyereklétszámból mennyi a nagycsalád, igazából nem is kellett voln aíggy utólag, mert én végig a sok /nem 3-4/ gyerekű családról beszélek.

ps: a "Gazdag Apukát" is elolvastad?  :D

félreértések elkerülése végett:
én vigig "Gazdag Apukáékról" beszélek, nem pedig a iylen olyan segélyen élő roma embertársaimról ;)

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 15. 00:12 -kor

#138 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 15. 00:12

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 1:06

igen ők repesve kipengetik a tandíjat.
arról (is) van szó ,hogy amivel nagyobb a család többet fogyaszt, nagyobb élettér kell neki akkor ne legyen még egy bőr lehúzva róluk, ok?

mert kisebb család, kevesebb gáz, kisebb lakás stb, de ha személyre lebontva kivetítjük akkor ugyanakkora arány vagy még rosszabb jön ki eg ynagycsalád számára és akkor csak azér tmert sokan vannak, fizessenek, oszt jónapot??

Ezt én mind teccemérteni ;)
Egész egyszerűen arra vagyok kíváncsi, hogy hány olyan család van Mo.-n, ahol:
- >5 gyerek van;
- csak az egyik kereső dolgozik teljes munkaidőben;
- mindkét kereső minden munkahelye be van jelentve.

Én mindhárom feltétel teljesülését nem látom reálisnak.
Szerk.: Igen, a Gazdag Apukás cikkből indult a vita. ;)

Szerkesztette: gxa 2006. 10. 15. 00:15 -kor

#139 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 15. 00:15

Idézet: gxa - Dátum: 2006. Oct. 15., Sunday - 0:12

Ezt én mind teccemérteni ;)
Egész egyszerűen arra vagyok kíváncsi, hogy hány olyan család van Mo.-n, ahol:
- >5 gyerek van;
- csak az egyik kereső dolgozik teljes munkaidőben;
- mindkét kereső minden munkahelye be van jelentve.

Én mindhárom feltétel teljesülését nem látom reálisnak.

Nem az az érdekes, hogy hány ilyen család van Mo.-n  hanem az ,hogy miért kell velük kibaxni?

5+ gyerek mellett enm igazán tud az anya teljes munkaidőban dolgozni,
max fél, de állambácsi teljes munkaidőre adóztat :D

a munkahelyen az ilyen apukák meg 98 százaléka biztos, hogy be van jelentve, és nem minimálbérre.  :)

ps: mi a probléma a Gazdag Apukás cikkel?
  mért kell az ilyen családokról azt hinni ,hogy krőzusok, tejeljnek az elb*szott költségvetésbe?

Szerkesztette: Asker 2006. 10. 15. 00:23 -kor

#140 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 15. 00:23

Idézet: Asker - Dátum: 2006. okt. 15., vasárnap - 1:15

Nem az az érdekes, hogy hány ilyen család van Mo.-n  hanem az ,hogy miért kell velük kibaxni?

5+ gyerek mellett enm igazán tud az anya teljes munkaidőban dolgozni,
max fél, de állambácsi teljes munkaidőre adóztat :D

Állambácsi a bejelentett jövedelem után adóztat, nem?  :think:
Azért érdekes, hogy hány ilyen család van, mert ettől függ, hogy tényleges problémáról van szó, vagy hangulatkeltésről. Jómagam abban a 40-50 fős egyetemista körben, amire rálátok, ritka madárnak számítok már a két testvéremmel is. Ebből indultam ki.

Más:

Idézet

A jó teljesítményű diákoknak nem kell tandíjat fizetniük

A Gazdag gyerekek közül ketten államilag támogatott képzésben egyetemre járnak és (tegyük fel, hogy már 2010-et írunk) tandíj fizetésére kötelezettek, mert a sok fránya tudományos diákköri kutatás és cikkírás miatt a tanulmányi eredményük nem haladja meg a 4,8-as átlagot.

Ez is vicc. Látszik, hogy soha nem vállalt "TDK meg cikkírás"-t, aki ezt írta. Szóval a Gazdag gyerekek minden bizonnyal első körben csak tanulni fognak. Ha az évfolyam kiemelkedő részébe tartoznak, csak akkor jön a TDK meg satöbbi, akkor viszont ez nem gond. Ha meg nem oda tartoznak, akkor bizony lehet, hogy tandíjat fognak fizetni, de nem ezért. A tandíj viszont /kopf igazságos. Szerintem.

Idézet

ps: mi a probléma a Gazdag Apukás cikkel?
  mért kell az ilyen családokról azt hinni ,hogy krőzusok, tejeljnek az elb*szott költségvetésbe?

Nem hiszem azt. De _szerintem_ a sokgyermekes családok elég jó részének nincs látható jövedelme. Megint csak a tecsós topicbeli népes családra tudok utalni, de ennél jobban már nem bírom körülírni :)

Szerkesztette: gxa 2006. 10. 15. 00:27 -kor

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.