HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 03. 10:01

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 8:05

en meg teljesen elfogadhatonak tartom, hogy ha az allam 5 evig fizeti a diplomamat, akkor havi 1 sorozes+koncert arat befizetem, mert az allam 5 evig tolta alam az egyetemet (bar ennek erteke ketseges) csomo kedvezmenyt kaptam itt-ott(utazas, muzeumok...).

A hitelből fizetett tandíj ugyanezt tudja.

#22 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 11:15

Idézet: Hasse - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 11:01

A hitelből fizetett tandíj ugyanezt tudja.

csak a hitelt akkor is vissza kell fizetnem, ha nem 300Kt keresek, hanem mondjuk 80Kt, es azert baromira nem mindegy, hogy 300K-8K vagy 80K-8K

#23 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 11:44

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 12:15

csak a hitelt akkor is vissza kell fizetnem, ha nem 300Kt keresek, hanem mondjuk 80Kt, es azert baromira nem mindegy, hogy 300K-8K vagy 80K-8K

Pontosan. Ha csak simán növeljük a középosztály SZJA-ját (az utólagos tandíj 90%-ban ezt jelenti) és indítunk belőle egy negyvenkilencedik közgazdász-képzést, azzal nem lesz minőségibb oktatásunk (tandíjjal sem persze). Én amúgy mint informatikus problémamegoldás előtt magát a problémát szoktam definiálni, néha egész jól működik.

#24 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 12:02

Idézet: Krinyo - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 13:53

Sot, csokkentenem az utobbi idoben nevetsegesen felduzzadt letszamot (marmint a tanulok letszamat)

Szóval inkább neveljék ki vállalkozó apuci szemefényét, akit apuci csak akkor vesz be láblógatónak a cégébe havi félmillióért, ha összekapar egy diplomát, ahelyett, aki kiváló, viszont az egyetemista évei alatt a fizetni köteles 85%-ba tartozó mérnök/közgazdász/miegyéb lenne, de ebben családja nem tudja félévenként százezer forinttal támogatni?

Én inkább az érettségi/felvételi követelményekhez nyúlnék, leginkább az érettségin szigorítanék. Nem az dönti el, hogy milyen jó szakember lesz az illető, hogy mennyit tudnak az oktatására költeni a szülei, hanem az, hogy mennyire feljett tizennyolc évesen a problémamegoldó képessége, milyen a kommunikációs képessége, mekkora tudásanyagot halmozott fel magában. Ezért hívják érettséginek. Azt kéne vizsgálnia, hogy elég érett-e a továbblépéshez, nem azt, hogy át lehet-e nyomni valahogy a rostán, mert hogy nézne már ki, hogy a mi iskolánkban buknak a diákok.

Volt vita arról is még tavaly talán, hogy pl. a műszaki pályáknál ne vegyék figyelembe a nem műszaki tárgyakat. Szerintem az, aki nem képes megtanulni helyesen írni magyarul, és nem tudja megjegyezni (legalább hármas szinten) hogy ki volt István király és ki volt Antall József, az ne akarjon diplomát szerezni.

Így kell kiválogatni az elitet, akiket megéri kitanítani, nem a pénztárca vastagsága alapján.

Szerkesztette: debaj 2006. 08. 03. 12:18 -kor

#25 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 12:55

Idézet: Hasse - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 12:44

Én amúgy mint informatikus problémamegoldás előtt magát a problémát szoktam definiálni, néha egész jól működik.

az a baj, hogy egyedul azoknak nincs beleszolasuk az egyetem mukodesebe, akik valoban minosegi oktatast szeretnenek. (diakok)

#26 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 08. 03. 13:35

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 13:55

az a baj, hogy egyedul azoknak nincs beleszolasuk az egyetem mukodesebe, akik valoban minosegi oktatast szeretnenek. (diakok)

ÁÁÁÁÁÁÁá...puff

tippelek: te most vagy nem láttál még diákszervezeteket működni, nem hallottál még egyetemistákat gazdasági/szakmai kérdésekről beszélni,

vagy ellenkezőleg,

te magad is diákszervezeti tag/holdudvar környéki vagy.

a felsőoktatási rendszert a diákok kezébe adni kb. olyan lenne, mintha külügyminiszternek a csurkát, gazdasági miniszternek meg a thürmert tennénk meg.

#27 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 13:57

Idézet: special - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 14:35

ÁÁÁÁÁÁÁá...puff

tippelek: te most vagy nem láttál még diákszervezeteket működni, nem hallottál még egyetemistákat gazdasági/szakmai kérdésekről beszélni,

vagy ellenkezőleg,

a felsőoktatási rendszert a diákok kezébe adni kb. olyan lenne, mintha külügyminiszternek a csurkát, gazdasági miniszternek meg a thürmert tennénk meg.

lattam diakszervezetet mukodni, nem vagyok a holdudvarban, es egy szoval sem mondtam, hogy a diakokra kene bizni az egyetem iranyitasat(de ha beidezed ahol ezt irtam meghajolok). De momentan a diakok beleszolasa akarmilyen kerdesekbe ~0, es ez nem egeszseges amikor az egyetem televan dilettans barmokkal akik a sajat agymenesuket nyomjak reggeltol estig es nem ertik hogy ezzel mi a baj, fingjuk sincs arrol, hogy mire lenne szukseg, vagy ha van is, akkor a: lustak megtanulni, b: keptelenek megtanulni, c: nem akarjak megtanulni, azert, mert csak. teljes mertekben kivan a tokom a felesleges targyaimmal, amiket halal komolyan kernek, mikozben eddigi egyetemi tanulmanyaim(3 ev) soran 4 azaz 4 olyan targyat tudok felidezni amit hasznosnak itelek(es ez leginkabb a lelkiismeretes oktatoknak koszonheto, e 4 targy anyagat 16ra is lehetne boviteni tulzott eroltetes nelkul), kb masik 2-3 ami akar jo is lehetett volna, ha normalisan van eloadva, kb 6-8 aminek nem sok koze van ahhoz amit csinalni akarok, de alairom, hogy oke, vegulis nem art, es a tobbi eszement agymenes _szarul_ eloadva. erdekes modon az emlitett 4 targynak mindnek nevetseges a vizsgaja egy eros kozepes szintig, az oktatok is latjak, hogy ha te leszarod, ok is leszarjak, ez neked lenne fontos, es nem szopatni akarnak, hanem megadni az eselyt, hogy megtanuld(mas kerdes, hogy a hallgatok jelentos resze szinten leszarja, mert idotoltesbol, kedvtelesbol, unalombol jar az egyetemre, meg mert fingja sincs mihez kezdjen, de rajuk amugyis kar pazarolni az eroforrasokat). a szopas vizsgak altalaban olyan targyakbol vannak amikre kar a nyomdafesteket pazarolni is, de az oktatok attol erzik magukat fontos embernek, hogy megbuktatnak 300 embert 400bol(jellemzoen akik az elobb emlitett targyakat 5osre csinaljak ezeken sem buknak meg, en sem, csak bosszantoan sok idot elbarmolok hulyeseggel). es ez engem baromira idegesit, es latom, hogy a hallgatoi kepvieseletunknek semmi eszkoze nincs arra, hogy tegyen valamit... 1 tanar kapalozik kemenyen, es vissza is huzza a tobbi amennyire csak tudja... hat ez megy nalunk, ezert van ki a tokom az okotatoi-allami vezetessel.
hu ez hosszulett es  :offtopic: sorry

#28 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 14:35

Idézet: special - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 13:35

ÁÁÁÁÁÁÁá...puff

vagy ellenkezőleg,

szpesol olvtars van olyan egyetem, ahol ez a dolog jol mukodik. monsjuk a sors fintora hogy a kozgaz volt az egyik egyetem amely magyarorszagon csodbe ment :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#29 Felhasználó inaktív   wlaszi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 14:37

Idézet: special - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 13:35

ÁÁÁÁÁÁÁá...puff

vagy ellenkezőleg,

amit írsz részben helyes megállapítás, de azért azt vedd figyelembe, hogy a hallgatói önkormányzati rendszer elbaszott. Egész kisértetiesen hasonlít a "nagy" választási meccsre.

Kezdetben vala néhány lelkes központi figura, aki kiharcolta, megszervezte az egészet, működött minden jól. Csakhogy idővel a lelkesedés lanyhult, a körülmények zordabbak lettek, és az alkalmas réteg azt mondta, hogy "nem éri meg csinálnom", pláne úgy, hogy azok akiknek segítek hót sötétek (mert ugye a szint elkezdett zuhanni), szóval az önkormányzatok szintje is elkezdett süllyedni.
A vége az lett, hogy kontraszelektált banda lett a kezdeti csapat helyén, akik vagy csonthülyék és bábnak tökéletesek, vagy megélhetési diákok, akik kifundálták maguknak, hogy mivel lehet picit megdobni a zsebpénzüket, ami persze csak akkor igaz, ha a látszólagos minimumot leadják (kb ekkor egyenértékű a kapott lové és a munka, lelkiismeretes munkáért az a pénz vicc), vagy csak kis hatalmat akarnak, hogy a  lúzer személyiségüket picit elkendőzhessék önmaguk elől és némileg jobb közérzetük lehessen.
A következménye mindennek pedig az lett, hogy aki kellően lelkes volna és tehetséges, az nem érez gyomrot magában ahhoz, hogy beszálljon ebbe a dagonyába...avagy gyorsan kipaterolják, nehogymár rend legyen.

Mindezt azért lehet fenntartani, mert sikerült az egészet a közöny szintjére süllyeszteni, tehát az egyszerű hallgatók nem érzik magukban motívációt, hogy ha rosszul végzik a dolgukat akkor kipaterolják a T. vezetőséget. -> nincs versenyhelyzet -> lehet garázdálkodni, minimumot nyújtani

DE ettől még nem minden diák hülye, ráadásul minnél régebbóta van a kontraszelektált HÖK, annál nehezebb védeni bármit is, mert az elődök frankón feladtak egy csomó jogot/eszközt, amivel az intézményt kényszeríteni lehet.
Hihetetlen, hogy milyen dolgokat képesek feladni, simán csak meghunyászkodásból.(nemrég hallottam, hogy egy rektor néhány szabálymódosításért cserébe megígérte, hogy MAJD betartja az amúgy ránézve JELENLEG kötelező meglévő előírásokat...és belementek, röhej).

Egy barátom fogalmazta meg nagyon jól: "a tanárok egy olyan iskolát szeretnének, amiből hiányzik a diák, mert azokkal mindig csak gond van" (tanárok = döntéshozó oktatók, fejesek)

Egyébként azt hinni, hogy most nincsenek csurkák és thürmerek az irányítók között, naívság...

#30 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 14:44

haggyatok mar pityu bacsit. ep eleg szahar neki az, hogy eldozeroltak a kedvenc lovijat igymost nincs hol elvernie a partja koltsegveteset :)

#31 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:10

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 16:20

Minkenki borzasztoan egyet tud erten a tandij bevezetesevel. azok a leginkabb, akik az utobbi 7 evben tandijmentesen szereztek diplomat. en meg bokross alatt egesz csinos kis tandijat fizettem, eshat nemvolt am konnyu egyetemre jarni, eloteremteni a megelhetesi koltsegeket es a tandijat.

Okostojas, mielott iteletet hirdetsz, kerdezd meg a vadlottat is. En Bokros alatt meloval kerestem a penzt 3 evnyi GDF-re, mert mashogy nem tudtam volna tanulni, sajnos a vegere nem jutottam el, mert egyszeruen ugy valtozott a munkakorom, hogy sutba dobhattam a sulyos szazezreken megvett 3 evemet... Mielott barki jon, hogy miert nem kerestem masik melot, az alfoldon ez 10 evvel ezelott sem volt konnyu, nemhogy most...

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#32 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:27

Idézet: Krinyo - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 16:10

Okostojas, mielott iteletet hirdetsz, kerdezd meg a vadlottat is. En Bokros alatt meloval kerestem a penzt 3 evnyi GDF-re, mert mashogy nem tudtam volna tanulni, sajnos a vegere nem jutottam el, mert egyszeruen ugy valtozott a munkakorom, hogy sutba dobhattam a sulyos szazezreken megvett 3 evemet... Mielott barki jon, hogy miert nem kerestem masik melot, az alfoldon ez 10 evvel ezelott sem volt konnyu, nemhogy most...

Krinyo

:offtopic:
1) nem szep dolog ha egy admin szemelyes kirohanasokat intez
2) a bokross alatti GDF-ed asszem nem az utobbi 7 evben volt, ugye? Tehat erintett vagy?
3) most lenyegesen konyebb munkat talalni mint 10 evvel ezelott
4) Akkor a sjat borodon is tapasztalhattad, hogy a tandij intezmenye milyen arnyoldalakkal kecsegtet, ugye?

Szerkesztette: SFIJ 2006. 08. 03. 16:28 -kor

#33 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:34

1) no komment, erdekes ezt a te szadbol hallani
2) nem, nem az utobbi 7 evben volt...
3) haha, ezt meseld el legyszives a j-nk-sz megyeben eloknek is
4) igen, sajat boromon tapasztaltam, hogy egyeseknek milyen extra szolgaltatasokat nyujt az allam a befizetett, tolem elvont adobol, mikozben en lof@szt sem kaptam vissza...

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#34 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:44

nah hogy jobban értsétek

van egy szerény kis családi vállalkozásunk illetve a fateréké, és a könyvelővel kiszámoltatta hogy kb mennyi "segélyért gyereket csináló családot" tart el az államnak ilyen olyan jogcímen befizetett pénz évente. a könyvelő is megdöbbent mikor kijött neki hogy átlagban 12 nagycsaládot. /nagycsalád: 3+ gyerek/
nos az ő munkájából vannak segélyezve a teljesen egészséges dolgozni nem akaró emberek úgy hogy mellette a merci meg a plazmatv is beficcenhet...
és akkor még fizesse majd a tandíjamat s mikor nem adott az államnak annyit amiből bőven kitaníthattat.. hát nc... 
na by
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#35 Felhasználó inaktív   wlaszi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:48

Idézet: Krinyo - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 16:34

4) igen, sajat boromon tapasztaltam, hogy egyeseknek milyen extra szolgaltatasokat nyujt az allam a befizetett, tolem elvont adobol, mikozben en lof@szt sem kaptam vissza...

Krinyo

tehát ha neked szar volt, akkor az igazságos az, ha mindenkinek az? Amúgy javíts ki, de a GDF-re senki sem kényszerített, volt állami alternatívád nem? Ha nem, akkor az más hibájából?

(egyébiránt én is KT-s vagyok, de ettől még nem értek egyet azzal, hogy legyen mindenki az, mert azért néhány okot leszámítva bennem volt a hiba nagyrésze).

u.i.: nem személyeskedni akarok, csak ha már a saját példádat hoztam elő akkor arra is reflektálnék, de a szitut általánosítva is igaznak érzem.

#36 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 16:59

Én jelenleg nappali/állami támogatásos szakon vagyok, de ahogy nézem MSC már fizetős lesz nekem is. Őszinte legyek nem igazán zavar, ha fizetni kell hát fizetni kell.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#37 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 17:11

Idézet: Krinyo - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 16:34

Krinyo

1) admin vagyok-e? kezdtem-e szemelyeskedni itt?
2) ezexerint lehet, hogy nem rad vonatkozott amit irtam
3) javaslom a ksh.hu megskubizasat jaz-nagykun-szolnok megyeileg 1995 es 2005 relacioban. meg fogol lepodni.
4) ennek az orszagnak valahogy a nemezise ez az egoman agresszivkismalac mentalitas: ha szoptam en, szopjon masis, nehogy mar egy kicsit jobb legyen valaki masnak - raadasul az "en adoforintjaimbol". Csak azt felejted el, hogy amint a tarsadalom minel negyobb resze talalja meg a helyet ebben a posztindusztrialis, a digitalis irastudas es az elmelyitett ismereteken alapulo vilagaban annal jobb lesz neked is. ezt nem hiszed, mert csak a sajat fejedbol bamulsz bamban kifele es nincs erkezesed a tarsadalom-szociologia es a gazdasagi produktivitas melyebb atlatasara.

mindenkitol bocs ha ez a hangnem ut - de ugylaccik vannak egyesek akikkel csak ezen  szinten lehet kommunikalni...

Szerkesztette: SFIJ 2006. 08. 03. 17:15 -kor

#38 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 18:52

szep, mire vezet egy processzorarchitektura.. ;)

csak 1-2 megjegyzes, ha mar akkor nem volt lehetosegem reagalni, amikor anno megszulettek:

1) SFIJ kerdesere (bar nem nekem szolt): Bokros alatt is fizettem (de rosszul emlekszel, az szemeszterenkent nem 20, hanem 10e volt, merthogy havi 2!), es kesobb is, Orban alatt, amikor nem volt (elviekben) tandij. merthogy torveny (pontosabban kormanyrendelet) ide vagy oda, a kedves egyetem ettol meg tandijat szedett. (nem teljesitett kreditek cimen). ugyanugy kb. szemeszterenkent 10-15e Ft-om banta.

2) hvuk, es a tobbiek a dragabb kozoktatas kontra olcsobb maganoktatas (ideertve a koltsegteriteseseket es a kozben felmerult mandulamuteteket..) szoval az egyetem kapja a fejkvotat, ami evekkel ezelott HAVI 70e Ft felett volt per fo. most talan mar tobb. esetleg valaki tudja, hogy mennyi?? azaz az allam bacsinak szemeszterenkent 350e Ft-ba fajt az oktatas. hogy lehet, hogy a maganegyetemen 40-50e-et fizetsz? (es a mandulamutet a maganklinkan kevesebb mint amivel riaogatnak?) hat ugy, hogy a maganegyetem is megkapja a fejkvotat, es e FELETT szed. (ahogy a mandulamutetert is megkapja a maganklinika az egeszsegbiztositastol a voloszinuleg tenyleg szazezreket.) ebbol az is kiszamolhato, hogy a koltsegteriteses sem fizeti ki teljes egeszeben az oktatasat, hiaba hiszi azt.

na innen tessek tovabb szamolni!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#39 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 03. 19:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 18:52

de rosszul emlekszel, az szemeszterenkent nem 20, hanem 10e volt, merthogy havi 2

nos te egy makosteszta voltal mert en havi 4 ezret fizettem.

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 18:52

dragabb kozoktatas kontra olcsobb maganoktatas (ideertve a koltsegteriteseseket es a kozben felmerult mandulamuteteket..) szoval az egyetem kapja a fejkvotat, ami evekkel ezelott HAVI 70e Ft felett volt per fo. most talan mar tobb. esetleg valaki tudja, hogy mennyi?? azaz az allam bacsinak szemeszterenkent 350e Ft-ba fajt az oktatas. hogy lehet, hogy a maganegyetemen 40-50e-et fizetsz? (es a mandulamutet a maganklinkan kevesebb mint amivel riaogatnak?) hat ugy, hogy a maganegyetem is megkapja a fejkvotat, es e FELETT szed. (ahogy a mandulamutetert is megkapja a maganklinika az egeszsegbiztositastol a voloszinuleg tenyleg szazezreket.) ebbol az is kiszamolhato, hogy a koltsegteriteses sem fizeti ki teljes egeszeben az oktatasat, hiaba hiszi azt.

:up:  En ugy gondoltam, hogy aki ehhez hozzaszol annak szamara ez trivialis volt. csak annyit, hogy a teriteses kepzesben az allam az adott kurzus tartalmatol fuggoen 20%-50%-os tamogatast nyujt (a fejkvota ekkora reszet fizeti meg a nebulo utan).

offtopic: welcome back, my  master :respect:

Szerkesztette: SFIJ 2006. 08. 03. 19:13 -kor

#40 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 08. 03. 22:06

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. aug. 3., csütörtök - 18:11

2) ezexerint lehet, hogy nem rad vonatkozott amit irtam

uhh, azért ez logikailag nem éppen állja meg a helyét. az állításod az volt, hogy azok szeretik többnyire a tandíj gondolatát, akik igyen, az utóbbi 7 év során végezték az egyetemet, mivel a magyar ember irigy, "dögöljön meg a másik lova".

erre válaszolt krinyo, hogy ő bizony a tandíj mellett van, pedig ő is fizette. namost ez akárhogy is nézzük, ellentmond neked, mégha nem is cáfolja meg az állításodat, amit egyébként bizonyítani sem lehet, tehát te sem tudsz, ez csak a te szemszögedből generalizált benyomás.

és akkor elérkeztünk a van rajta sakpa-nincs rajta sapka jelenséghez, ugyanis mint láthatjuk, aki a tandíj mellett van, az vagy azért irigy disznó, mert ingyen szerezte, és nem szeretné, ha más is így jutna hozzá, aki meg fizetett érte, az "meg a legyen szar másnak is" csoport oszlopos tagja.

explicite kifejtve azt mondod és mondja itt még néhány ember: aki tandíjat akar, az de facto rosszindulatú/pitiáner ember.

ha szerinted ez megfelelő vitakultúra, akkor nyugodtan jelezd.

Idézet

4) ennek az orszagnak valahogy a nemezise ez az egoman agresszivkismalac mentalitas: ha szoptam en, szopjon masis, nehogy mar egy kicsit jobb legyen valaki masnak - raadasul az "en adoforintjaimbol".

és itt magad is nyilvánvalóvá teszed hogy racionalitás helyett érzelmi alapon viszonyulsz a kérdéshez.

ez a te interpretációd, amit ki tudja milyen negatív élmény, frusztráció okoz, magadban jó lenne tisztázni, mielőtt másra kivetíted.

magyarán ez nem érv, ezzel nem söpörheted le az ellenérveket és vitafeleket a színről.

nem látom be egyébként, hogy ezen az alapon bármit is el lehetne dönteni. te azt mondod, agresszív egoista mentalitás a tandíj pártolása (szopjon más is). ugyanakkor nem ismerem fel a különbséget az "ingyen diplomát akarok" hozzáállással szemben. ha feltételezed ugyanis az egyik félről az önzést, mivel az a közvetlen érdeke, akkor ugyanmár mi menti fel ez alól a vád alól a másik oldalt, az ingyen diplomát akarókat? nyilván vannak, akik a tandíj ellen van, és nem fűződik hozzá érdekük, ezt azonban elég nehéz vizsgálni, ti. egy rokona, kedves ismerőse sincs, aki egyetem közelében van. és vannak ugye azok, akik egyetemre járnak, és a tandíj mellett érvelnének, dehát ők biztos apuci szemefényei, akik megintcsak önzőek, vagy minimum barmok.

Idézet

Csak azt felejted el, hogy amint a tarsadalom minel negyobb resze talalja meg a helyet ebben a posztindusztrialis, a digitalis irastudas es az elmelyitett ismereteken alapulo vilagaban annal jobb lesz neked is. ezt nem hiszed, mert csak a sajat fejedbol bamulsz bamban kifele es nincs erkezesed a tarsadalom-szociologia es a gazdasagi produktivitas melyebb atlatasara.

a nagy lózungok című könyvből olvasol fel? a digitális írástudásnak nem sok köze szabad, hogy legyen a felsőoktatáshoz, majdnem olyan, mintha ott akarnánk megtanítani hagyományos írás-olvasásra az embereket. szerinted a felsőoktatás alakítja a gazdaság struktúráját? némileg megkavarodtak benned az alapvető ok-okoztai összefüggések: a felsőoktatásnak elsősorban kiszolgálnia kell a piaci igényeket. namost ha neked igazad lenne, akkor magyarországon mocskosul prosztindukcitálisnak kellene lennünk, csakhogy ehelyett van rohadt sok közpénzen össze-vissza képzett munkanélkülink, akik nagyon sok esetben érettségis/szaktanfolyamos munkát végeznek, szakmunkásokból, iparosokból pedig hiány van, pláne a jókból.

az is figyelemre méltó egyébként, hogy miközben a társadalmi igazságosság igényéről, azaz az alacsonyabban lévő társadalmi rétegekkel szembeni méltánytalanságról beszélek, és arról, hogy az alanyi jogon járó finanszírozás az állam redisztribúciós feladatára nézve kontraproduktív jellegű (visszaadni a befizetőnek, elvenni a szegényebbektől) minden szempontból, akkor te előrontasz és ex catedra megvádolsz engem és másokat is valamiféle arisztokratikus összeesküvéssel, de minimum rosszindulattal.

bődületesen elfogultnak tűnsz számomra, ismeretlen okból, és ez a befolyásoltság nagy sándor kardjaként vágja át az értelemmel kibogozandó csomókat.

nyilvánvaló, hogy a tandíj jelenlegi megvalósításának elsősorban az államháztartási hiány betapasztásának részét  kell, hogy képezze, így a hosszútávú finanszírozási modellek nem tűnnek reálisnak. ugyanakkor az esetleges rossz implementáció nem jelenti az egész elv bukását. nyilvánvaló, hogy ezt a finanszírozási átalakítást nem vészhelyzetben kellett volna meglépni, hanem mondjuk néhány kormánnyal ezelőtt, mondjuk a stabilizációs bokros és fidesz-csomagok után, és akkor talán nem tartanánk itt, mivel legalább a felsőoktatásból néhány százmilliárddal több maradt volna vissza.

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó