HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 26. 06:29

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 22:48

hisz igen valószínű, hogy sokan azok közül, akiknek fizetniük kell a Corvinus-on, vélhetőleg ösztöndíjas lenne a "mittomén milyen kihelyezett főiskolán" (arról nem beszélve, hogy a Corvinusos jobb felvételit is írt). De ez még el is menne, hagyjuk is.

Viszont azt is lásd be, hogy egy Corvinuson szerzett diploma jóval többet fog érni a munkaerőpiacon, mint mondjuk egy gábor déneses.

Idézet

Ne adj tippeket a kormányzatnak mert még a középfokú oktatást is fizetőssé teszik!

Abszolút nem az ingyenességről van szó. Az lett elfelejtve, hogy az érettségin nem kötelező mindenkit átengedni, meg is lehet ott bukni. Nem tudom, hogy az új rendszer mennyit változtatott a pofára osztályozás meg az iskola hírneve mindenek előtt elven, de a régi rendszerben, főleg vidéken az volt a jellemző, hogy aki elverekedte magát az érettségiig, az át is ment. És utána már legalább egy putrifőiskolát megpróbál az ember, mert "érecségivel" csak nem megy autószerelőnek.
Kicsit érdekes volt, amikor tavaly júniusban a buszon az ünneplős kishölgy a tanárt nevezte köcsögnek, mert meg merte kérdezni, milyen esemény köthető 1945 május kilencedikéhez. Pedig azért egy minimális alapműveltség elvárható lenne azoktól, akik magukat érettnek szeretnék mondani.

Én már leírtam a véleményemet korábban, ha jól emlékszem, ebben a topicban. Ha valódi, igazságos szelektálást akarnak, akkor az érettségin kell nehezíteni. Hiába sír a sok anyuka meg apuka, hogy "műszaki pályára nehogymá beleszámítson az irodalomjegy" meg "mé nem csak a matekot meg a fizikát nézik". Számítson bele nyugodtan, eddig is beleszámított, eddig is beteltek a keretszámok a legtöbb helyen. Az irodalom pl. abszolút nem az a tárgy, amit érteni kell, be kell seggelni, és megvan a jó jegy. Még csak kárára sem válik az ifjúságnak, ha néha a Blikken kívül mást is elolvasnak.

--

Igazából, ha a felsőoktatás létszámát akarják csökkenteni, a német módszerre van szükség. Ott egy jó kétkezi munkás többet keres, mint egy jó diplomás. És mivel a munkás termel, nem a mérnök, ez így is van jól. Akkor nem akarná minden anyuka az egyetemekre tolni a gyermekét, még akkor is, ha nem odavaló, hanem elküldené egy olyan szakmát megtanulni, amit talán még szeret is csinálni, és ért is hozzá.

Az sem ártana, ha olyan feltételeket teremtenének az országban, hogy az sok cég számára vonzó legyen, megérje nekik idetelepíteni az üzemeiket, és a végzett munkát bőségesen meg is fizessék. Nem havi hatvanezerért gürizni napi tizenkét órát, meg folyamatos hétvégi műszakokat vállalni, míg a mérnökurak havi három-négyszázért lógatják a lábukat az irodájukban, és még arra sem képesek a saját tudásukkal, hogy megrajzoljanak és beméretezzenek egy műszaki rajzot.

#242 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 07:43

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 7:29

Az sem ártana, ha olyan feltételeket teremtenének az országban, hogy az sok cég számára vonzó legyen, megérje nekik idetelepíteni az üzemeiket, és a végzett munkát bőségesen meg is fizessék. Nem havi hatvanezerért gürizni napi tizenkét órát, meg folyamatos hétvégi műszakokat vállalni, míg a mérnökurak havi három-négyszázért lógatják a lábukat az irodájukban, és még arra sem képesek a saját tudásukkal, hogy megrajzoljanak és beméretezzenek egy műszaki rajzot.

Jol erzem, hogy te nem mernok ur vagy? A ketkezi munkat nem fogjak bosegesen megfizetni, mert akkor maradhatna az a munkahely Nemetorszagban is. Es azokat az egyszerubb munkakat ahova nem kell mernokur bizony akar kinaig is elviszik, mert ott egy tral rizsert is megcsinaljak... es nem varjak el hogy "bőségesen meg is fizessék".

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#243 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 08:12

Viszont azt is lásd be, hogy egy Corvinuson szerzett diploma jóval többet fog érni a munkaerőpiacon, mint mondjuk egy gábor déneses.

Ugyanezt írtam pár sorral lejebb, de ez még nem változtat azon, hogy ezt az összeget kikell fizetned. És aki nem tudja, már nem vállalja kifizetni (inkább dolgozni megy) az bizony ott fogja hagyni.
A Gábor Dénes az nem fizetős suli? :think: Amikor én felvételiztem még az volt.
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#244 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 08:32

Idézet: Samott - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 8:43

Jol erzem, hogy te nem mernok ur vagy?

Jól érzed. Viszont én nem azokról a mérnökökről beszélek, akik normálisan végzik a munkájukat, hanem azokról, akiknek csak mérnökúr papírjuk van, de itt meg is áll a tudományuk. Valahogy a mi cégünk vonzza az ilyeneket. De amikor megkapsz egy rajzot, ami ha éppenséggel nem mond ellent a fizika törvényeinek, akkor neked kell kirajzolnod, hogy értelme is legyen a rajznak, akkor szerintem te is elgondolkodnál, hogy egy ilyen mire is kapja a fizetését. Ha meg megmutatod neki, hogy a negyvenes szögvas miért nem fogja elbírni azt a szerkezetet, amit ráálmodott, vagy miért nem úgy fog kinézni a szerkezet, mint ahogy ő azt megrajzolta, csak hümmög, meg ingatja a fejét.

Idézet

Es azokat az egyszerubb munkakat ahova nem kell mernokur bizony akar kinaig is elviszik, mert ott egy tral rizsert is megcsinaljak...

Én sem azt mondtam, hogy egy egyszerű csavarozót, meg ide-bedugom-ezt-az-alkatrészt betanított munkást is többszázezres fizetéssel kell megdobni. A színvonalas, minőségi szakmunkát viszont érdemes megfizetni. És a német ide fog jönni, ha a felét kell fizetnie egy magyar szakmunkásnak, mint a németnek. És a szakmunkás még így is jól jár. Csak sajnos jelenleg az a nagy helyzet, hogy ma le kell nyelnie a munkásnak sokmindent, mert nincs másik hely, ahova mehetne.

Kínában, egy tál rizsért meg kaphatsz munkaerőt, de nem biztos, hogy az elvárt minőséget is megkapod mellé. Egy ezeröstszáz forintos póló esetén ez nem biztos, hogy baj, egy tízmilliós kocsi fődarabjainál már elég nagy probléma lenne.

#245 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 16:07

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 9:32

Jól érzed. Viszont én nem azokról a mérnökökről beszélek, akik normálisan végzik a munkájukat, hanem azokról, akiknek csak mérnökúr papírjuk van, de itt meg is áll a tudományuk. Valahogy a mi cégünk vonzza az ilyeneket. De amikor megkapsz egy rajzot, ami ha éppenséggel nem mond ellent a fizika törvényeinek, akkor neked kell kirajzolnod, hogy értelme is legyen a rajznak, akkor szerintem te is elgondolkodnál, hogy egy ilyen mire is kapja a fizetését.

Én műszaki informatikus létemre is bírok rajzolni egy műszaki rajzot, méretezni is, talán még gépelemeket meg egyebeket is felismerek. :D Viszont sok ilyen díszdiplomás van, de az ilyeneket meg nem kell felvenni, vagy kirugni 1 nap után.  :Đ
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#246 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 16:27

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 17:07

de az ilyeneket meg nem kell felvenni, vagy kirugni 1 nap után.  :Đ

Gondolnád, hogy némelyik nemsokára a tizedik évfordulóját éri meg a cégnél? :) Még a jómúltkor, amikor a PLC szekrényben elveszett valahol a biztonsági kapu végálláskapcsolójának a jele, ilyet javasolt az okleveles gépészmérnök, hogy cseréljük ki egy egyszerű nyomógombra, hadd dolgozzon a robot. Azt nem igazán értette meg, hogyha a kábelekkel meg a végálláskapcsolóval semmi gond nincs, a PLC-ben zavarog valami relé, akkor a végálláskapcsolót akár dallamcsengővel is helyettesíthetjük, akkor se lesz jó. Egy másik meg tervezett egy "jóleszazúgy" készterméktartó kocsit, ami a TMK-ból való kitolás közben a saját súlya alatt szakadt össze. :omg:

Közben meg úgy lenézi a legtöbb a sori munkást, hogy ihaj.

#247 Felhasználó inaktív   fotel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 16:52

Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 9:12

A Gábor Dénes az nem fizetős suli? :think: Amikor én felvételiztem még az volt.

Nem az, 72 pont a határ az állami részre is.

#248 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 18:42

Ott egy jó kétkezi munkás többet keres, mint egy jó diplomás. És mivel a munkás termel, nem a mérnök, ez így is van jól.

És ugyan mit csinálna a munkás, ha a mérnök nem tervezné meg neki, hogy mit és hogyan termeljen?

Idézet: debaj - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 9:32

Viszont én nem azokról a mérnökökről beszélek, akik normálisan végzik a munkájukat, hanem azokról, akiknek csak mérnökúr papírjuk van, de itt meg is áll a tudományuk.

Egyáltalán nem úgy tűnt, hogy azokról beszéltél volna.

#249 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 19:11

Idézet: szeder - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 19:42

És ugyan mit csinálna a munkás, ha a mérnök nem tervezné meg neki, hogy mit és hogyan termeljen?

Megfordítom a kérdést: mit ér a mérnök, ha nincs munkás, aki kivitelezze a tervét? :) Én ugyan csak a saját cégünket látom, de lassan ott tartunk, hogy mindenkit felvesznek hegesztőnek, aki alá tudja írni a nevét. Igazi szakembert már alig találni.

Idézet

Egyáltalán nem úgy tűnt, hogy azokról beszéltél volna.

Elnézést, ha nem úgy tűnt. Viszont a fizetésbeli szakadékot továbbra is igazságtalannak tartom. Megint a mi cégünkből indulok ki: egyrészt megy a duma, hogy célunk 2010-re a megye harmadik legnagyobb árbevételű cégévé válni, és közben úgy kell kierőszakolni a cégvezetéstől a termelő állomány 2%-os fizetésemelését, meg 6-7 napos folyamatos műszakokat szerveznek (mivel szabadságra úgysem engedik el, inkább betegállományba mennek az emberek), miközben minden iroda falán ott lóg a vállalat kilenc koncepciója, melynek első pontja az egyén tisztelete.

Ha megérné kétkezi munkásnak menni, máris meg lenne oldva a "diplomás nemzet" problémája.

#250 Felhasználó inaktív   tasp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 13:35

Idézet: fotel - Dátum: 2006. okt. 24., kedd - 20:19

Igen, valóban nem veszi figyelembe az oldal a diszkontrátát a tölesztésnél - ezt említettem már.

Én arra próbálok rávilágítani, hogy meglepően sokan (felsőoktatásban tanuló, értelmesnek tekintett felnőttek) abban a hiszemben élnek, hogy ezt nem kell visszafizetni soha. Ez nem az elmélet, hanem a gyakorlat. Ezen felül szintén a többség egyáltalán nem arra a célra használja fel, amire szánták a konstrukció megalkotói. 90% év elején egy összegben veszi fel és két hónap alatt kifolyik a keze közül, mivel a gazdagság illúziója elvakítja őket.

a soha szót azonosíthatod a minimálbér 6%-val , ami mennyi is havi 3000?
az adók miatt a magyarországi dolgozók nagytöbbsége minimálbéren van, a most végző diákhitelt felvevő emberek is kb erre pályáznak a többi zsebbe ugye. szemethunyunk...

havi 3000-el meg konvergálsz a "soha"-hoz. így talán már érthető :)
A számítógépes játékok nincsenek hatással ránk!!!
Ha kiskorunkban hatott volna ránk a PacMan akkor most sötét termekben rohangálnánk tablettákat rágcsálva miközben repetatív ritmusú elektronikus zene szól!!!

#251 Felhasználó inaktív   tasp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 07. 13:37

Idézet: Yoisten - Dátum: 2006. okt. 24., kedd - 14:43

Az az első változat volt, a mostani szerint tejelni kell félévente.

így lenne triviális és közérthető.
csak hát ugye aki ezt a törvényt alkotja az években méri a felsőoktatást...
Ha kiskorunkban hatott volna ránk a PacMan akkor most sötét termekben rohangálnánk tablettákat rágcsálva miközben repetatív ritmusú elektronikus zene szól!!!

#252 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 29. 16:27

Nap jo hire:

Bementem reklamalni a Tanulmanyi Hivatalba, hogy Neptunon nem birom befizetni a szokasos feleves tandijamat, es ugye november 30-ig lenne kotelezo az egyetemi szabalyzat szerint, kulonben ugrott a felev.
Visszakerdeztek, hogy koltsegteriteses vagyok?
-Nem, de mar reg tulleptem az ingyen 360 kreditet.
-Ennyire hianyolja a regi 45500-at? Megszunt, ettol a felevtol kezdve mar csak koltsegteritesesek fizetnek tandijat, allamilag finanszirozottak nem.

Szerkesztette: nyunyu 2006. 11. 29. 16:27 -kor

#253 Felhasználó inaktív   tasp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 29. 17:02

ez alap. nálunk van aki még fel sincs véve kb, meg össze vissza vannak a tárgyai még most is :D
+ költségtérítéses és fizetni se tudott még hiába reklamál.... :D

#254 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 17. 16:06

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. nov. 29., szerda - 15:27

Nap jo hire:

Bementem reklamalni a Tanulmanyi Hivatalba, hogy Neptunon nem birom befizetni a szokasos feleves tandijamat, es ugye november 30-ig lenne kotelezo az egyetemi szabalyzat szerint, kulonben ugrott a felev.
Visszakerdeztek, hogy koltsegteriteses vagyok?
-Nem, de mar reg tulleptem az ingyen 360 kreditet.
-Ennyire hianyolja a regi 45500-at? Megszunt, ettol a felevtol kezdve mar csak koltsegteritesesek fizetnek tandijat, allamilag finanszirozottak nem.

őőő, ezt most akkor hogyan is van ? :think:

én úgy tudom, hogy a túlcsúszóknak asszem +2 félévük van még ami államilag támogatott (viszont ott már nem kapnak ösztöndíjat + etc) érából, és utána már mint költségtérítésesek vannak számba véve.

-C0pp3rM!n3-

#255 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 17. 20:17

Eddig ugy volt, hogy papiron tovabbra is allamin maradsz, de fizetned kell 360 kredit tullepese utani felevekben a hallgatoi normativa negyedet/egeszet (kezdestol fuggoen)

Ez torlodott most el, aki allamilag finanszirozottkent kerult be anno, annak most mar nem kell fizetnie tandijat az egyetem befejezeseig.

Szerkesztette: nyunyu 2006. 12. 17. 20:18 -kor

#256 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 17. 21:22

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. dec. 17., vasárnap - 19:17

Eddig ugy volt, hogy papiron tovabbra is allamin maradsz, de fizetned kell 360 kredit tullepese utani felevekben a hallgatoi normativa negyedet/egeszet (kezdestol fuggoen)

Ez torlodott most el, aki allamilag finanszirozottkent kerult be anno, annak most mar nem kell fizetnie tandijat az egyetem befejezeseig.

ha jól értelmezem akkor az alapképzések ( 7 illetve 10 félév) utáni félévekért nem kell fizetni ezentúl ? :think:

-C0pp3rM!n3-

#257 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 17. 22:46

Nem. :)
Az 5 éves egyetemi anyag 300 keridtre van felosztva. Ezn felül 60 kredit értékben tanulhattál ingyen, és amikor ezt meghaladtad, akkor függetlenül attól, hogy kötelező, vagy választott tárgyakat tanultál, fizetned kellett. most már nincs felső kredithatár, amíg egyetemre jársz, annyi plusz tantárgyat tanulsz, amennyit akarsz.
Üdvözlettel:
Gabi

#258 Felhasználó inaktív   tasp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 18. 16:20

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2006. dec. 17., vasárnap - 22:46

Nem. :)
Az 5 éves egyetemi anyag 300 keridtre van felosztva. Ezn felül 60 kredit értékben tanulhattál ingyen, és amikor ezt meghaladtad, akkor függetlenül attól, hogy kötelező, vagy választott tárgyakat tanultál, fizetned kellett. most már nincs felső kredithatár, amíg egyetemre jársz, annyi plusz tantárgyat tanulsz, amennyit akarsz.

ja de fősulin +10% felvett kredit felett államvizsgán pengetsz keményen :)

#259 Felhasználó inaktív   bundas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 18. 18:49

Ösztöndíjátlagok jól el is szálltak a változtatás óta :)
7.0 felett vannak általában a max átlagok.

#260 Felhasználó inaktív   tasp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 23. 17:29

Idézet: bundas - Dátum: 2006. dec. 18., hétfő - 18:49

Ösztöndíjátlagok jól el is szálltak a változtatás óta :)
7.0 felett vannak általában a max átlagok.

a max talán. az évfolyamátlag meg 0.8 :D

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.