HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#341 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:07

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:25

perszehogynem :D a vezetési szakismertetek és a projekt menedzsment totális hiánya, a költség-haszon elemzéshez való maximálisan nem értő "középfokú ismeretekkel"  rendelkező vezetőréteg okán semennyit nem dobott a latban, hogy ezek a cégek kártyavárként omlottak össze. :D az ilyen szempontból úgyszintén problematikus - értsd kőbunkó -  Mihályi-Dcső páros által 90 fordulóján fundált Kontrax is kártyavárként omlott össze, hihetelen adósságtömeget hagyva maga mögött, magával rántva a folyószámláját vezető kerbankot is...

dehát ez a kapitalista-imperialita vállalathoz kő. a cucilistához nemkő. (mert ugye ott a profitot, tőkét nem felhalmozzák, hanem átveszik népgazdasági hasznosításra) és ha a politika nem hátrál ki saját rencere mögül... mármint a dédelgetett káderréteg nem akarja a nyugati mételyt (fogyasztói társadalom), akkor ma is állnának cucilista nagyiparunk büszkeségei és fellegvárai. csak annyi lenne a változás, hogy lehet tanultak volna valamit ezekből a kapitalista vállalatvezetési boszorkányságokból.
példúl ez a költség-haszon elemzés már sántít. ha a központ adja és a központ elveszi, akkor minek kell ez? megfelelünk a tervnek, a terv nem a mi felelősségünk, akkor békénhagynak, sőt, még csurrancseppen, egy kis prémium, üdülés, nyugati tanulmányút (na, ezt nemkelletvóna...) szóval értettek ők hozzá, nemvoltak hülyék, sőt talán több volt a paraméter, nagyobbak voltak a hullámok a tengeren, amik hánykolódtatták a vállalat hajóját. csak a süllyedéskor lehetett személyesen az atyaúristennél közbenjárni. aztán már elkezdték tanulni, bár nyögvenyelősen. csak nem volt elég idő...
vagyis összehasonlíthatatlan. s ha így nézzük, akkor a cucilista felsőoktatást is rá kell állítani az új mittommire. az a lényeg, hogy rákell.
a Kontrax, mint annyi minden a dicső feudalizmusunknak köszönhető. és ha most össze vagy zavarodva, akkor megértettél...
Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik

#342 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 00:03

Idézet: L - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:07

dehát ez a kapitalista-imperialita vállalathoz kő. a cucilistához nemkő.
az állammonopol-kapitalizmushoz ugyanúgy kellett volna. ti. ezért volt hiánygazdaság, resource missallcoation

Idézet: L - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:07

példúl ez a költség-haszon elemzés már sántít. ha a központ adja és a központ elveszi, akkor minek kell ez?
ha annyira nem volt szükség rá akkor szerinted miért adósodott el az ország? táncsak nem azért, mert a felvett hitelek kamatait nem tudta kitermelni és a tőkét visszafizetni, mert fingja sem volt a "középfokon kiképzett gyengén középszerű vezetőinek" a közgazdaság alapjairól?

a májkrémszoft globális szimpadon kvázi monopolista - mégis ügyel ezekre a szempontokra, kínosam. olyan kínosan hogy a profitrátája jobb mint a bankoké vagy a hedge fundoké.

mileőtt a fárasztásomba kezdesz, lehet hogy nem ártana beiratkoznod néhány fizetős sic(!) közgazdasági stúdiumra :D

Szerkesztette: SFIJ 2007. 06. 12. 00:05 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#343 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 01:27

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 1:03

az állammonopol-kapitalizmushoz ugyanúgy kellett volna. ti. ezért volt hiánygazdaság, resource missallcoation

nem ezért volt hiánygazdaság. ha ezért lett volna, akkor jöttek volna, hogy ezkell, lehet, az első n-t kivégzik, bebörtönzik közülük, de a fény felszínre tört volna. szóval nem ezért volt. de a mesékben hinni könnyű, ha ebben szeretnél hinni, mint még olyan hatmilliárd ember ezen a sárgolyón, hát tedd. ki vagyok én, hogy egyszerű tényeket sorbarakva megcáfoljam e szép, logikusnaktűnő, mégis hamis elméletedet? de ha megnézed a tőkehiányos és elosztásos szövegem, már az is elég lehet.
bár igen, kellett volna. mintha a krumplileves a só hiányában nem készült volna el, mikor nemvolt vízse, meg krumplise. 

Idézet

ha annyira nem volt szükség rá akkor szerinted miért adósodott el az ország? táncsak nem azért, mert a felvett hitelek kamatait nem tudta kitermelni és a tőkét visszafizetni, mert fingja sem volt a "középfokon kiképzett gyengén középszerű vezetőinek" a közgazdaság alapjairól?

mégeccer: a tervet végre kellett hajtani, a kőcség-haszon le volt szarva. nem a középvezető csinálta a tervet. (néhol elég veszélyes volt a helyzet, mertha nem teljesül a terv, indulnak a zimperialista hadosztályok, mint '21 előtt, aztán lőttek a komenyizmusnak.)
Te, azt az adósságot kifizettük úgy, hogy a termelés úgy zuhant, hogy egy kisebb visszesést neveznek nagy gazdasági világválságnak. miről beszélsz? eladósodás? akkor? rá kéne kuksizni a kassza állagára...

Idézet

a májkrémszoft globális szimpadon kvázi monopolista - mégis ügyel ezekre a szempontokra, kínosam. olyan kínosan hogy a profitrátája jobb mint a bankoké vagy a hedge fundoké.

aztán micsinál a sok pénzzel? boldogabb biztos nem lesz tőle.

Idézet

mileőtt a fárasztásomba kezdesz, lehet hogy nem ártana beiratkoznod néhány fizetős sic(!) közgazdasági stúdiumra :D

vótam ingyé, de nemérdekelt. makrovizsgán nekem kellett kijavítanom a tanárt írásbelin, aki aztán MNB elnökhelyettes, vagymi lett. énmeg...
nomeg erre a kis időre, ami ennek a rencernek még hátravan... kőcség-haszon elemzés, mi? hát ezt ugatom, ha figyeled írásaimat, hogy ezt kellene, mert elég sokminden nagyon sokban van, s a haszon meg szinte semmi belőle.
Lehellet megszegik

#344 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 01:59

L egy vitának vannak íratlan szabályai. abból az egyik talán, hogy nem összefüggéstelen gondolatokat fűzünk egymás mellé. a másik meg az, hogy nem bemondjuk a 20-100 ulti terített durchmars-t hanem valai érvrendszert próbálunk mellé tenni. a gondolatvezetést megszépíti az anekdotikus történetmesélési elem, de nem szerencsés ha helyettesíti azt. amúgy szerintem a tényeket nem kellene elvitatnod - megteheted csak kizárod ekkor magad az értelmes vitából :D

#345 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 07:36

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 2:59

L egy vitának vannak íratlan szabályai. abból az egyik talán, hogy nem összefüggéstelen gondolatokat fűzünk egymás mellé. a másik meg az, hogy nem bemondjuk a 20-100 ulti terített durchmars-t hanem valai érvrendszert próbálunk mellé tenni. a gondolatvezetést megszépíti az anekdotikus történetmesélési elem, de nem szerencsés ha helyettesíti azt. amúgy szerintem a tényeket nem kellene elvitatnod - megteheted csak kizárod ekkor magad az értelmes vitából :D

lehet, igazad van. az is lehet, felkészületlen vagy a témában. azért gondoltam több dolgot összeírni, hátha valamelyikbe bele tudsz kötni, s nem a költség-haszon elemzés elmaradására vezeted vissza az állammonopolkapitalizmus bukását. próbáltam érvelni ellene, így sikerült. szájba nem rágok. én megpróbáltam. ha lesz harmadik ultizhatunkis.  :D
Lehellet megszegik

#346 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 14:13

Idézet: L - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 7:36

lehet, igazad van. az is lehet, felkészületlen vagy a témában. azért gondoltam több dolgot összeírni, hátha valamelyikbe bele tudsz kötni, s nem a költség-haszon elemzés elmaradására vezeted vissza az állammonopolkapitalizmus bukását. próbáltam érvelni ellene, így sikerült. szájba nem rágok. én megpróbáltam. ha lesz harmadik ultizhatunkis.  :D

L tudod az kulonboztet meg engem toled, hogy en vitazni szeretek, nem "bele kotni" nekem nem celom a parttalan kotekedes. Az ultit meg le kene organizalnunk :D

#347 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 16:07

hogy ne legyek indiszkrét: L, hogy a fenébe létezel mikor nem lehet 3 karakternél kisebb a felh név  regeléskor?  :D  :D  :D
vagy csak nekem tűnt fel ez az ellentmondás? :D

Szerkesztette: Asker 2007. 06. 12. 16:18 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#348 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 18:32

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 15:13

L tudod az kulonboztet meg engem toled, hogy en vitazni szeretek, nem "bele kotni" nekem nem celom a parttalan kotekedes. Az ultit meg le kene organizalnunk :D

igazad van. vitaalap jobb lett volna, mint a belekötés. arra is gondoltam, csak belekötést írtam.
organizáljuk le az ultit. csak kevesek vagyunk hozzá.  :D
Lehellet megszegik

#349 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 18:37

Idézet: Asker - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 17:07

hogy ne legyek indiszkrét: L, hogy a fenébe létezel mikor nem lehet 3 karakternél kisebb a felh név  regeléskor?  :D  :D  :D
vagy csak nekem tűnt fel ez az ellentmondás? :D

akkor még ajánlás volt a min 3. én meg nemvok olyan, akinek csak úgy ajánlani lehet.  :cool:
jajj, majdnem beregeltem újra ehhez, hogy megnézzem, most tényleg 3 a minimum. nézem a jó oldalát, nemleszmá' L' senki.  :D
Lehellet megszegik

#350 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 18:05

SFIJ: oszinten szolva en logikus es jol felepitett ervrendszert lattam L hozzaszolasaiban, amiket raadasul meg (magyarazatot segito!) kis szinesekkel is ellatott.

(lehet, hogy nincs igaza, de szamomra meggyozo az ervrendszere.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#351 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 21:14

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 7., csütörtök - 22:56

A fizetős tandíj egyedüli célja a középosztály kirekesztése a felsőoktatásból, pontosan azért, mert az elitgyerekeknek nem esett jól az uccsó pár évben, hogy versenyezniük kellett a felsőfokú végzettségért...

Érdekes, erre nem gondoltam.

Rövidtávon annyit tud a tandíj tenni, hogy talán csökken azoknak a száma, akik úgy adják a gyereküket főiskolára/egyetemre, hogy majd csak lesz belőled valami a 3/5 év alatt. Legalább egy napnyi gondolkodást igényel, hogy valóban érdemes-e egy futottak még diplomát megcsinálni, vagy netán érdemes komoly erőfeszítést tenni egy komolyabb intézmény irányába.

Nekem ugyan nincsen gyerekem (pláne nem 18éves), de az biztos, hogy marhára körüljárnám a szakmunkás képzés lehetőségét. Pláne ha van érzéke és kedve valamihez, akkor tuti nem erőltetném egyetemre, csak azért, hogy "legyen diplomád". Ha én most lennék abban a korban (és birtokába lennék a mai eszemnek :D ) és nem tudnék bekerülni mondjuk a top5 egyetem egyikére, biztosan valami szakma felé orientálódnék és nekimennék pár év múlva egy saját vállalkozásnak.

#352 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 21:17

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 7., csütörtök - 22:56

jól hangzik, csak nem igaz. valójában arról van szó, hoyg a bevezetndő kb 150 ezer Ft/hó értékű szemeszterdíj, amit a felvehető diákhitel plafon, csak felerészben fedez _azonnali_ szegregációt okoz.

A 150k/félév az kifizethető a diákhitelből, azonban másra (megélhetés, eszközök) valóban nem marad. Költségtérítéseseknél pedig 200k/félév a max.

#353 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 23:54

Idézet: Yoisten - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 21:17

A 150k/félév az kifizethető a diákhitelből, azonban másra (megélhetés, eszközök) valóban nem marad. Költségtérítéseseknél pedig 200k/félév a max.

150k/félév szintű összeg diákhitelnél a plafon - aztmár nem kapja meg akárki

#354 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 23:55

Idézet: Yoisten - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 21:14

Érdekes, erre nem gondoltam.

Rövidtávon annyit tud a tandíj tenni, hogy talán csökken azoknak a száma, akik úgy adják a gyereküket főiskolára/egyetemre, hogy majd csak lesz belőled valami a 3/5 év alatt. Legalább egy napnyi gondolkodást igényel, hogy valóban érdemes-e egy futottak még diplomát megcsinálni, vagy netán érdemes komoly erőfeszítést tenni egy komolyabb intézmény irányába.

Nekem ugyan nincsen gyerekem (pláne nem 18éves), de az biztos, hogy marhára körüljárnám a szakmunkás képzés lehetőségét. Pláne ha van érzéke és kedve valamihez, akkor tuti nem erőltetném egyetemre, csak azért, hogy "legyen diplomád". Ha én most lennék abban a korban (és birtokába lennék a mai eszemnek :D ) és nem tudnék bekerülni mondjuk a top5 egyetem egyikére, biztosan valami szakma felé orientálódnék és nekimennék pár év múlva egy saját vállalkozásnak.

szakmunkásként jelenleg netto 150 a plafon, ami nemrossz pénz, de gezisztenciát ebből építeni kicsit kevés.

#355 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 10:43

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 0:55

szakmunkásként jelenleg netto 150 a plafon, ami nemrossz pénz, de gezisztenciát ebből építeni kicsit kevés.

Szorozd meg legalább kettővel, de inkább hárommal. Vagy rossz helyen nézelődtél.

#356 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 11:25

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 10:43

Szorozd meg legalább kettővel, de inkább hárommal. Vagy rossz helyen nézelődtél.

nem a zsebbemokarol beszelek, hanem arrol amikor rendesen bejelentve, lepapairozva, tbvel, jarulekokkal, stb...

Szerkesztette: SFIJ 2007. 06. 15. 11:26 -kor

#357 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 11:33

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 12:25

nem a zsebbemokarol beszelek, hanem arrol amikor rendesen bejelentve, lepapairozva, tbvel, jarulekokkal, stb...

Naja, az más.

Ki csinálja azt? Nyilván vannak, akiknek ennyi, de sokan "ügyeskednek".

#358 Felhasználó inaktív   banditos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 12:07

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 0:54

150k/félév szintű összeg diákhitelnél a plafon - aztmár nem kapja meg akárki

Aki költségtérítés státuszban van, az 200k/félév pénzt vehet fel.
No sacrifice, no victory.
Yeaah we'll shine like stars in the summer night...

#359 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 21:16

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 0:55

Bántás nélkül, de a sok bölcsész meg jogász vajon keres ennyit a mekiben? Meg ha összeáll két fiatal és bekapálnak nettó 250k-t egy hónapra (zéró felsőfokú végzettség), azért az valahol jó szerintem. Az államnak meg pláne, mert nem kúrt ki az ablakon milliókat fejenként egy olyan ember képzésére, aki egy másodpercet nem fog dolgozni a papírjának megfelelően.
Ha netán a nyelvhet nem hanyagolta és nem volt tök hülye, pár év külföldi szopóka-nyalókával meg lehet alapozni egy itthoni egzisztenciát. Ismerősök közül többen voltak kint - és ugyan szoptak mint állat - de egy jobb kocsira való, vagy némi lakásinduló mindig összejött.

Azt nem tagadom, hogy nagyobb potenciál van egy felsőfokú végzettségben. De egy sehol nem jegyzett főiskolai, vagy használhatatlan egyetemi diplománál ezerszer többet ér egy kurrens szakmunkás tudás.

#360 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 16. 07:18

atyauristen!!! dobaloztok itt a netto 150-nel, de tudjatok mennyit keres egy egyetemi tanero?? a netto 150 fole a docens kerul (~160), az adjunktus (~120/~130), es foleg a tanarseged (~105) joval kevesebbet keres. mindenhol. az elobb emlitett top5 egyetemeken is!! foiskolan mar professzornak kell lenni, hogy netto 150-nel tobbet keressen az ember...

ennyit arrol, hogy a diploma erteke lemerheto azzal, hogy mennyit keres vele a delikvens. ezek ugye elvben a legjobbak.. :(
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »