Elküldve: 2006. 12. 20. 10:11
Sziasztok!
Kéne nekem egy hálózat idehaza, charile irányított ide a hálózatos topicból, hogy egy megfelelően felszerelt és konfigolt router megoldaná az összes nyomoromat. Ha valakinek lenne konkrét típusajánlata, esetleg segítene a konfigolásban, illetve annak megértésében, azt megköszönöm és természetesen nem is kívánom ingyen.
Ami adott:
- egy adsl internet
- egy kábelnetes internet
- egy hálózatra köthető (multifunckiós) nyomtató
- egy asztali gép
- egy notebook (wifis)
- egy (web)szerver
Későbbi opciók:
- még egy notebook
- még egy nyomtató
- asztali dvd-lejátszó (esetleg felvevő)
Na, ezeket szeretném valami értelmes hálózatba összehozni, perpill nyilván a meglévő cuccokat, de a méretezés okán nem árthat számolni a későbbi opciós résszel.
Ahogy a dolgot elképzelem:
- A szerver (otthoni webes fejlesztéshez kell) csak a belső hálózatról elérhető (windowsos szerver!)
- A kábeles net wifin elérhető a notik számára
- Az adsl az asztali gép számára van fenntartva (amennyiben megfelelő minőségű dupla WAN-os router létezik, mehet egybe, de nekem fontos az asztali gépen a most használt IP-tartomány (kifelé), mivel a publikus szerverem arra szűr).
- A nyomtató minden hálózatra csatolt eszköz számára elérhető (lehetőleg az összes funkciójával egyetemben: nyomtató, fax mindenképp)
- A wifi jól védhető (mac address alapján szűrve, nem tudom, ez jelent-e valami extrát a hw-ben)
- Valamelyik csatlakozási ponton létre lehessen hozni vpn-alapú csatlakozást külső gép számára (ez akkor kéne, ha be akarok engedni valakit a webszerverre, mondjuk tesztelni egy munkát)
Lehet, hogy kicsit zagyva a dolog, akkor bocsi, ha valaki segít kicsit rendet tenni és felhomályosítani, mik a lehetőségek, akkor nagyon köszönöm előre is.
Tuningőrült vagyok: monitor 17''@18,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérről meg a többiről már nem is beszélek...