HWSW Informatikai Kerekasztal: Fogászat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (17 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fogászat Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Scytam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 21. 11:00

Nah, hova is kell menni egy jó fogorvosért?
Ma reggel vettem észre, hogy a még ki sem nőtt bölcsességfogam már lyukas! :(
A rálógo íny-cafat alatt lett lyukas, ott próbáljam meg megmosni! :mad:
Ne menj mögöttem, mert nem vezetlek.
Ne menj előttem, mert nem követlek.
Mellettem se menj.
CSAK HAGYJ A FRANCBA BÉKÉN!

#62 Felhasználó inaktív   *Ücsüküé* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 21. 11:05

idézet:
A rálógo íny-cafat [/quote]
Az igen.... :eek: :D
Soha ne tartsd vissza a fingást, mert végigfut a gerinceden, be az agyadba, és innen jönnek a szar ötletek!

#63 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 21. 11:27

idézet:
Ezt írta Scytam:
[/quote]

Ide menj, nekem is hasonló problémám volt.

dr. Németh Mihály, Pálvölgyi köz 13 Tel:368-4666
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#64 Felhasználó inaktív   Scytam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 08:14

idézet:
Ezt írta Thrawn:

Ide menj, nekem is hasonló problémám volt.

dr. Németh Mihály, Pálvölgyi köz 13 Tel:368-4666
[/quote]

Tenx, asszem igénybe fogom venni! :(

Viszont már régen nem jártam fogorvosnál ( szerencsére eddig nem kellett ), így még csak tippem sincs az árakról!
Elég lesz másfélhavi fizum, vagy vigyem a kocsit is? :D
Mellettem se menj.

#65 Felhasználó inaktív   *Ücsüküé* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 08:16

idézet:
Ezt írta Scytam:

Viszont már régen nem jártam fogorvosnál ( szerencsére eddig nem kellett ), így még csak tippem sincs az árakról!
[/quote]

Hát az attól függ milyen kocsid van.... :D
Egyébként a tömés 5-től a csillagos ég (lyukméret szerint)
Soha ne tartsd vissza a fingást, mert végigfut a gerinceden, be az agyadba, és innen jönnek a szar ötletek!

#66 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 08:32

idézet:
Ezt írta Scytam:

[/quote]

Nem tudom. Szerencsére jó pár éve nincs gond a fogaimmal (már ami maradt :D ) nem ismerem az árait, viszont nagyon jól dolgozik.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#67 Felhasználó inaktív   Scytam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 10:28

idézet:
Ezt írta Thrawn:

Nem tudom. Szerencsére jó pár éve nincs gond a fogaimmal (már ami maradt :D )
[/quote]

Kép
Mellettem se menj.

#68 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 10:34

idézet:
Ezt írta Scytam:

Kép
[/quote]

:D :D :D

#69 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 11:15

SZTK-ban is lehet találni jó fogorvosokat, modern eszközökkel, és úgy tudom, hogy a fogmegtartó kezelések ingyenesek.
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#70 Felhasználó inaktív   *Ücsüküé* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 13:21

idézet:
fogmegtartó kezelések [/quote]
:D
Nem tudom, bennem még a " na ezt kihúzzuk" emlékek élnek...

#71 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 17:28

idézet:
Ezt írta richi:
:D Nem tudom, bennem még a " na ezt kihúzzuk" emlékek élnek...[/quote]
A betegjogok közé tartozik az "orvosi ellátás visszautasítása" (valahogy így hívják). Ha azt mondja, hogy ezt bizony ki kell húzni, mondhatod, hogy köszi, ezt nem akarod. És kijössz az ajtón (ha még nem kábított el nagyon a szurival) :D.
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#72 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 22. 20:42

idézet:
Ezt írta eszpe:
Nem ilyen székek voltak a MATRIX-ban? :cool:
Kép
[/quote]

Haaat nem tudom de a dokimnál kb. ilyen a szék. Kamerával nézegeti az ember pofáját belülről, nem semmi...

#73 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 22:44

mint leendő fogorvos és fogorvos szülők gyereke szeretnék pár gondolatot hozzábiggyeszteni. csak szólok, hogy hosszú lesz.

sztk: kicsit idejétmúlt dolog. a legtöbb hazai körzetet privatizálták, az orvos szerződik a tb-vel egy ált. nagyon alacsony alapdíjra, amiért kötelező ellátnia a sürgős eseteket és bizonyos ingyenes helyzeteket. az alapdíj kb elég arra, hogy a saját és asszisztensnője minimálbére utáni járulékokat kifizeti belőle. az egyéb elvégzett beavatkozások alapján pontokat kap, amit a tb bevált forintra. a rendelőt szinte teljes egészében neki kell fenntartania, üzemeltetnie (takarítás, villany, fűtés, szgép, fogászati anygok és eszközök, gépeg javíttatása.) egy fogászati rendelő berendezése elég költséges dolog. egységkészülék (szék, amiben ülsz) 3-5 milla. a nagyon alap. a komolyabbak 10. alap röntgen min 2. panoráma rtg 5-6-tól. lézer 5-től. sterilizátorok, eszközök, székek szintén nem olcsó. fogászati anyagok horror áron. mind német, svájci még a legócskább rendelőben is, mert nincs alternatíva. na nyilván nem a papír törlőkendőre gondolok.
hát ezért nem ingyenes.
mondok egy hasonlatot. az ember megvesz 200 pénzért egy szgépet. ha valami baja van, hibát keres, nem találja, visszaviszi gariban, megnézik, cserélik, javítják. de! ha nem telephelyi, hanem helyszíni garit akar, akkor az +lóvé. kiszállási díj, 10.000 ft/óra mérnőki dij, stb, stb. a plusz szolgáltatást mindenhol meg kell fizetni. alap dolgok (lsd sürgősségi betegellátás) a fogászaton is ingyenesek. az nem várható el a tb-től, hogy az 500 euro/db implantátumokat is fizzesse. édesanyámnak kötelező ügyelnie. kb 500Ft/ órát kap érte. ennyiért mások takarítani sem mennek el, már bocs.
amíg nem kezdtem el foglalkozni a témával el sem tudtam képzelni, mennyibe kerül egy komolyabb rendelő installálása és fenntartása.

más.
az orvosok is igencsak sokfélék. van, aki leszarja úgymond a beteget, de azért a legtöbben igenis foglalkoznak vele. csak nem mindenki tudja ezt megfizetni. ez van. az orvosnak is érdeke, hogy a beteggel törődjön, tisztességesen, garanciával megcsináljon neki mindent, amit megfizet. (a sürgősségen kívül). na azért van egy elvárható alap hozzáállás, ez igaz.

az orvosoktól való félelem több gyökérből táplálkozik. először ott van a betegség-tudat. ez jogos. másodsorban a fájdalomtól való félelem. ez részben jogos. van, akinek már az is fáj, ha beültetik a székbe. ezeknek az embereknek a jó orvos sem tudja teljesen eltüntetni a fájdalmát, csak csillapítani. aztán az ilyen betegek rendszerint addig húzzák-halasztják a dolgot, amíg már tényleg szar lesz. mondanám a helytelen szülői magatartást is. nem nevelik rá sajna a gyereket 5-6 éves koráig a megfelelő szájápolásra és nem viszik el rendszeres ellenőrzésre. igenis ezért van soxor, hogy iskolafogászaton van, akinek 5-10-15 carieszes foga van. ez nem ritka. persze megfelelő szájhigiénia mellett is vannak, akiknek gyorsan romlandóak a fogaik, ez tényleg öröklődik részben. aztán ha a gyereknek csak rossz élménye van a fogorvossal (tehát csak akkor megy, amikor csinálni is kell neki valamit, rutinellenőrzésekre sosem) akkor ez nagyban hozzájárul a felnőttkori szorongáshoz és félelemhez. ennek csökkentésére előnyös, ha a gyereket viszik rendszeresen, aztán ha nincs semmi baj, akkor kap egy fecskendőt és boldogan jön máskor is.

fontos megemlítenem, hogy egy fogorvosi ellátás szakszerűsége nem az illető orvos által elkért összeggel vagy a berendezések drágaságával (egy bizonyos szint felett) van arányban. körzeti fogorvosnál is kaphat legalább olyan jó ellátást az ember, mint maszek rendelőben. a beteg általában 3 dolgot vesz észre: 1. mennyire foglalkoztak vele 2. milyen drágának, menőnek tűnik a berendezés és a hely 3. mennyit kért el az orvos. az utóbbi 2 általában a fent vázolt költségek miatt arányban áll egymással. azt a beteg NEM tudja, mennyire precíz, szakszerű az ellátás. egy körzeti rendelő nyilván nem oly' csilli-villi, mint egy 50 millából összehozott maszek rendelő 15 alkalmazottal.

a maszek rendelőkben azért ÁLTALÁBAN több ideje van az orvosnak a betegre, mert ő szabja meg az árat, ami ha nem tetszik, akkor el lehet tolni a biciklit. ettől még persze nem biztos, hogy jobban figyel a betegre. szolgáltatások sokrétűbbek. pl fogfehérítés, bódításos kezelés (nitralginnal, kéjgáz rulez), panorámarontgen, szoft- és hard lézeres szájsebészet, kezelés, implantológia stb, stb. de sajna ezt is meg kell fizetni.

egy jó tanács a végére: soha ne várjátok meg, amíg az éjszakai ügyeletre kell bemennetek a bedurrant fogatokkal/gyulladt arcüreggel, mert ott általában nincs meg az alapszintű felszerelés sem az igazán szakszerű ellátáshoz (és erről nem az ott lévő orvos tehet). csak húzás és gyökércsatorna feltárás/tisztítás van, semmi más. tehát tömetni ne oda ballagjatok el, mert elhajtanak.
tb kártya nélkül meg fizettetik, jogosan.
ha kérdés van, ki vele!
a hozzászólást az IBM T42 és T43 támogatták

#74 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 22:55

ja 32 fogas kérdés:
az emberi faj az evolúció sorén egyre kisebb arckoponyával és egyre nagyobb agykoponyával rendelkezik. az általában pótolt fogak száma (ha elvesztetted,kihúzták) 28. 8-asokat nem pótolnak. az emberek kb 40%-ának van 32 foga, de sokaknak kihúzzák/kisebészkedik, mert nem megfelelően bújt ki, illetve "bennragadt". sokaknál a fogcsíra sem volt meg, egyszerűen nincs elég hely. tehát a fogorvos ált-ban 28 fogban "gondolkodik". a 8-asok nagyon változatos felépítésűek, alakúak, mondhatjuk, hogy nem "szabványosak", nagyon soxor okoznak gondot még a látszólag előbújtak is.
a hozzászólást az IBM T42 és T43 támogatták

#75 Felhasználó inaktív   Scytam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 16. 10:32

idézet:
Ezt Én írtam:
[/quote]

Tegnap volt időm és bátorságom elmenni a helyi dokihoz.
Nagy meglepetésemre egyik fogam sem volt lyukas amelyikre számítottam! Viszont volt egy fogam, amelyik el volt szineződve ( a doki szerint az ételszinezékektől ), és alatta volt egy kis lyuk!
És a végén az is kiderűlt, hogy rossz technikával,és túl erősen mosom a fogaim!

Tanulság: Akinek van elszineződött foga, az fusson dokihoz nehogy neki is lyukas legyen alatta!
Mellettem se menj.

#76 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 16. 22:22

idézet:
Ezt írta richi:

Hát az attól függ milyen kocsid van.... :D
Egyébként a tömés 5-től a csillagos ég (lyukméret szerint)
[/quote]

Ez a Rakoczi square-en is igaz. :D
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#77 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 17. 12:41

Tegnap voltam fogorvosnál.

Nálam ez azért nagy dolog, mert általános iskolában a hetedikes "iskolafogászaton" voltam utoljára ezen a szörnyűséges helyen. Hála az égnek jó fogakat örököltem, meg ápolom is őket rendesen, ezért nem volt eddig gond. De pár hete kipottyant egy tömésem, és harapásnál az idegre haraptam... Majd' megzöldültem a fájdalomtól.

Tudni kell, hogy felülvizsgálatra eddig ezerszer el akartam menni, de - vicces, igen - féltem a fogorvostól, mint a tűztől. De most a fájdalom rávitt, hogy menjek el.

Úgy be voltam sz@rva, mint egy nyuszi... A doki biztos mosolygott magában :) A lényeg: gyökérkezelés, tömés. SEMMIT nem éreztem! :cool: Marha jól dolgozott a pacák.

Másrészről megnyugtatott, hogy más baj nincs is a számban. (Ez - tekintettel arra, hogy a hetedikes iskolafogászat már 12-13 éve volt - nagy öröm számomra.) Egy tömés van megrepedve, azt még kicseréli.

Egyébiránt van egy fakír a családomban :D Édesapám falusi kölyök volt, imádta Nagymamám sütijeit. Romlottak is a fogai rendesen... Katonaságnál elment a dokihoz, hogy csináljon valamit a szájával. A doki azt mondta, ő nem töm, hanem húz, és rak be "bóti" fogat. Kellett belőle pont 10... Doki: "Érzéstelenítést kér?" Édesapám: "Kezdje el, ha fáj, szólok." Lényeg: Apumnak egy szusszra kikapta a doki 10 fogát, másnap kezdte a pótlást :eek: Nem bírnám ki, az biztos.

Tényleg, nálatok milyen árak vannak? Itt (Gyöngyösön) egy tömés 4-5000 (ez a kerámia), egy gyökérkezelés 2000/gyökér.

#78 Felhasználó inaktív   Scytam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 17. 13:22

Én is vagy 15 éve nem voltam fogdokinál, ez szintén ált.isi dereka környékén volt! :)
Abból az időből csak 1 tömésem van, de az még mindíg a helyén, és valszeg magam is viszem az örök bitmezőkre! ;)

Valszeg az árak nálunk is ilyen tájt mozognak, de én annó is SZTK-n voltam, meg most is! Az meg ugye ingyé van! :)
Mellettem se menj.

#79 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 13. 11:35

Éppen ma voltam fogorvosnál, egy - még az iskolafogászaton betömött - fogamből kiesett a tömés, és kicsit fájt is. Sajnos annak idején a fogorvos egy mészároshoz volt hasonló (ezt megjegyezte a fogorvosnő is akinél ma voltam) mert egy hatalmas kráter fúrt a hátsó fogamba amiben csoda, hogy ilyen sokáig megmaradt a tömés. Most kaptam egy gyógyszeres ideiglenes tömést (amely talán a gyökér kezdődő gyulladását előzi meg), aztán egy hónap múlva kapok rendes tömést. Én azt hittem, hogy a dokinő egyszerűen ki fogja rántani, de meggyőzött, hogy amíg lehet próbáljuk meg megtartani a fogamat. Egyébként maga a kezelés nem fájt, utána éreztem inkább amolyan kellemetlen zsibongást a fogamban, amikor már hazafele bandukoltam.

Az iskolafogászat elvette a kedvem a fogászoktól jó időre (gondolom ilyen rossz emlékek sokaknak vannak), mert most is csak az utolsó utáni pillanatban mentem el sajnos...

#80 Felhasználó inaktív   zsber 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 13. 11:46

Idézet: SuMMeR - Dátum: 2004. aug. 13., péntek - 12:35

...
Az iskolafogászat elvette a kedvem a fogászoktól jó időre (gondolom ilyen rossz emlékek sokaknak vannak), mert most is csak az utolsó utáni pillanatban mentem el sajnos...

Pedig nem szabad halogtani, mert annál rosszabb lesz, jobban fog fájni :tooth: , több kezelés, nem lehet meggyógyítani. Egyébként valószínűleg pénzügyileg is jobban jársz, ha hamarabb elmész. Meg aztán ha elveszted a fogadat, azt már nem fogja semmi sem teljes értékűen pótolni.

Téma megosztása:

• (17 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.