HWSW Informatikai Kerekasztal: Lakásfelújítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés" Értékeld a témát: -----

#1311 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 22. 10:05

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 10:04

Arra gondoltunk, lehet hogy a kapcsolóban lévő glimm lámpa az izzón át kapja az áramát, de aztán nem próbáltuk ki, hogy kicsavart izzóval is világít-e.

Ha a glimmlámpa kiiktatásával a fénycsövek villogása és a LED-es halvány világítása megszűnik, akkor relével a probléma megoldható és akkor a jelzőfény is visszakerülhet a helyére.

#1312 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 22. 16:19

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 11:01

... mint ahogy a fénycső sem neon és villanydrót sem létezik. :cool:

ha nem akarod érteni, ne tedd

ja, és én kérek elnézést

Szerkesztette: fram 2009. 09. 22. 16:20 -kor

Ciciman is on borda

#1313 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 22. 19:03

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. szept. 22., kedd - 10:04

Arra gondoltunk, lehet hogy a kapcsolóban lévő glimm lámpa az izzón át kapja az áramát, de aztán nem próbáltuk ki, hogy kicsavart izzóval is világít-e.

Ez pont így van.
Maga a glimm lámpa a kapcsolóval van párhuzamosan kötve,  így sorba kerül az izzóval. Ha kicsavarod az izzót vagy kiég, akkor a "kapcsoló sem világít".

#1314 Felhasználó inaktív   mcsjunior 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 18:56

Nah. Nálunk is bekerült az 5 energiatakarékos basz a csillárba. Sötétbe látszik ahogy villog az 5ből 2 darab. Földelés OK. 3 éve lett teljesen felújítva a hálózat. A kapcsoló az ilyen jelzőfényes fos. Most mi légyen? Próbáljam meg jelzőfény nélküli kapcsolóval, vagy szarjam le? Gondolom ez nem tesz túl jót az égőknek.

#1315 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 24. 19:53

Idézet: mcsjunior - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 19:56

Nah. Nálunk is bekerült az 5 energiatakarékos basz a csillárba. Sötétbe látszik ahogy villog az 5ből 2 darab. Földelés OK. 3 éve lett teljesen felújítva a hálózat. A kapcsoló az ilyen jelzőfényes fos. Most mi légyen? Próbáljam meg jelzőfény nélküli kapcsolóval, vagy szarjam le? Gondolom ez nem tesz túl jót az égőknek.

A kompakt fénycsőnek valóban nem tesz jót, ha folyamatosan fel-felvillan.
Vagy vedd ki jelzőfényt vagy relével válaszd le!

#1316 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 07:52

Hahó,

Ismer valaki olyan kalkulátort, amivel ki tudom számoltatni egy leendő házikó fűtési igényét?
Meg szeretném saccolni, hogy x alapterülethez milyen szigetelés kell, hogy elbírja az y kilowattos fűtés...

#1317 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 10:46

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 8:52

Hahó,

Ismer valaki olyan kalkulátort, amivel ki tudom számoltatni egy leendő házikó fűtési igényét?
Meg szeretném saccolni, hogy x alapterülethez milyen szigetelés kell, hogy elbírja az y kilowattos fűtés...

Itt ki tudod számolni a falad hőszigetelését:

http://www.eptar.hu/eptar_rsz.php

Ablakodat nagyjából tudhatod. Felületet meg tudsz számolni, max fél óra alatt megvagy. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1318 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 11:53

Idézet: leslie - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 11:46

Itt ki tudod számolni a falad hőszigetelését:

http://www.eptar.hu/eptar_rsz.php

Ablakodat nagyjából tudhatod. Felületet meg tudsz számolni, max fél óra alatt megvagy. :)

Köszi, ez tuti nagyon.

Szóval akkor ez azt jelenti, hogy kiszorzom a felületet, meg az ablak felületet is. Utána kijön, hogy hány watt megy el fokonként. Ha bent 20 kint -20 fok van, akkor ezt a számot még szorzom negyvennel és ennyi a ház fűtési igénye?

Mert akkor ez elég nagy segítség! :respect:

(azon agyalok, mennyi hőszigetelés kell, hogy a 180 négyzetméteres házat elvigye a 16 kW-os hőszivattyú...)

#1319 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 14:53

~20-25cm + 3 rétegű ablakok + hőcserélő. :)

#1320 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 17:00

Idézet: leslie - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 15:53

~20-25cm + 3 rétegű ablakok + hőcserélő. :)

Hát akkor valami nagyon rosszul csinálok. Egy 13x17-es téglalapba belefér a kecó, ez 60 méter kerületet jelent, lesz 34 m2 ablak/ajtó/üvegfal akkor 128 m2 fal adódik (2,7 méter magassággal számolva). A linkelt kalkulátorral a B30+15 cm ...CELL esetén 0,221-es hővezetés adódik. Az alapterület 177,5 m2, 0,221-gyel számoltam a padlót és 0,442-vel a födémet. Összesen 5110 W jön ki a falakra, plusz 1305 W az ablakokra (k=1,1-gyel számolva). Ez még mindig csak 6815W 35 fokos hőmérséklet különbség esetén. Hol a hiba a számításban? :think:

A padlóval, vagy a födémmel számoltam el magam? :think:

#1321 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 17:19

Nézem az Eon oldalán a tarifákat. Van ez a B tarifa, a vezérelt áram. Ezt mennyi ideig ad áramot? Arra gondoltam, hogy ilyenről mehetne a hőszivattyú és akkor kevesebb pénzbe fájna az áram. Csak nem mindegy, hogy 4-8-12-16 óráig ad-e a vezérelt áramot...

#1322 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 20:33

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 17:19

Nézem az Eon oldalán a tarifákat. Van ez a B tarifa, a vezérelt áram. Ezt mennyi ideig ad áramot? Arra gondoltam, hogy ilyenről mehetne a hőszivattyú és akkor kevesebb pénzbe fájna az áram. Csak nem mindegy, hogy 4-8-12-16 óráig ad-e a vezérelt áramot...

Én úgy tudom (néhány éves info, Pest megye), hogy egy dolog van definiálva ezzel kapcsolatban: napi 8 órát kell biztosítania áramellátásban. Nálunk 4x2 órát megy egy nap, de egy faluval arrább 2x4-et. Időben nagyjából nem tologatják, hogy mikor kapcsolják be és ki.
Állítólag egyrészt egy településen belül is eltérhetnek ezek az idők, másrészt pedig az "igazi" áram terhelése függvényében variálhatják a vezérelt áram be- és kikapcsolását.
Leginkább olyan dolgok tápellátására jók, melyek valamilyen formában energiát tudnak tárolni és nagyjából mindegy, mikor kap betápot. Többé-kevésbé ilyen a villanyboyler is, akkor lehet gáz, ha kicsit megborul a család esti fürdése időben.
Akkutöltésre a legideálisabb és a legdrágább megoldás - persze attól függ, mekkora az akku.

Nem tudom, tiltják-e már, ha igen, mennyire vagy bevállalós. Régen tuti tiltották 15..20 éve, azaz megszakítás nélkül kellett eljutnia a mérőtől az egyetlen fogyasztóig a vezetéknek a mért oldalon. Ez általában háztarásonként egy-egy villanyboyler volt.
Talán ma már nem tilos megszakítani, nem tudom. Ha viszont engedik, vagy bevállalod, könnyedén készíthető egy nagyáramú relével olyan kapcsolás, mely a fogyasztót kvázi folyamatos áramellátással táplálja meg (relé átkapcsolási ideje az áramkimaradás ideje), hogy az elsődleges áramforrás a vezérelt áram, ha az nincsen, átkapcsol nappali áramra.
Kollégám megcsinálta otthon, így alapvetően olcsóbban jön ki a melegvíz :) - cél volt az, hogy ha kell, fűtsön is a boyler, ne szóljon még bele az is, mikor van áram, mikor nincs.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#1323 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 21:09

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 18:19

Lehet, hogy nincs kifogásuk az ellen, hogy egy inverteres akkutelepet köss rá, hiszen ennek a tarifának pont az a lényege, hogy akkor adnak el neked áramot, amikor túltermelésben vannak éppen.
Az már más lapra tartozik, hogy innen már csak egy lépés az, hogy az inverterek elé napelemeket is köss, sőt, ha épp túltermelésben vagy éppen hogy Te add le az áramot a szolgáltatónak..

Ezzel az egésszel csak egyetlen probléma van: sokba kerül, ráadásul az akku és a napelem is hamarabb kiöregszik, mint ahogy behozná az árát (legalábbis alig 1-2 hónapja még ezt olvastam)

#1324 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 23:53

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 18:00

Hát akkor valami nagyon rosszul csinálok. Egy 13x17-es téglalapba belefér a kecó, ez 60 méter kerületet jelent, lesz 34 m2 ablak/ajtó/üvegfal akkor 128 m2 fal adódik (2,7 méter magassággal számolva). A linkelt kalkulátorral a B30+15 cm ...CELL esetén 0,221-es hővezetés adódik. Az alapterület 177,5 m2, 0,221-gyel számoltam a padlót és 0,442-vel a födémet. Összesen 5110 W jön ki a falakra, plusz 1305 W az ablakokra (k=1,1-gyel számolva). Ez még mindig csak 6815W 35 fokos hőmérséklet különbség esetén. Hol a hiba a számításban? :think:

A padlóval, vagy a födémmel számoltam el magam? :think:

Szerintem sehol. nagyjából reális a számod. :) Ez egy konstans hőveszteség, ha pont ekkora hőszipkát teszel be, akkor annak nonstop kellene mennie. Ezért szoktak minimum 50%-al nagyobbat beépíteni. (Itt pláne olcsóbb a vastagabb szigeteléssel lenyomni a hőigényt.)

Padlóba dobj 10-15cm-ert, födémet, homlokzatot utólag könnyen lehet pótolni, de én födémbe 30-40cm körül terveznék.

#1325 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 08. 23:54

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 8., csütörtök - 18:19

Szokták így használni itthon, ilyenkor egy pufferre dolgozik rá a ketyere...

#1326 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 06:50

Idézet: leslie - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 0:54

Szokták így használni itthon, ilyenkor egy pufferre dolgozik rá a ketyere...

Na, akkor már csak a puffer fogalmát kell definiálni. Mert én arra gondoltam, hogy ha padlófűtés van, akkor az a beton tömb, amiben mennek a csövek, mennyire tárolja a meleget? Vajon elég-e napi 8 óra fűtés egy ilyen padlófűtésnek (viszont akkor nem 8, hanem 24kW-os szipka kell)?

Ha nem, akkor marad a relés megoldás (ha legális)...

#1327 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 07:39

Idézet: leslie - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 0:53

Szerintem sehol. nagyjából reális a számod. :) Ez egy konstans hőveszteség, ha pont ekkora hőszipkát teszel be, akkor annak nonstop kellene mennie. Ezért szoktak minimum 50%-al nagyobbat beépíteni. (Itt pláne olcsóbb a vastagabb szigeteléssel lenyomni a hőigényt.)

Padlóba dobj 10-15cm-ert, födémet, homlokzatot utólag könnyen lehet pótolni, de én födémbe 30-40cm körül terveznék.

Találtam egy doksit, ami szerint a 1 kW fűtési igény évente durván 30 ezer Ft körül alakul, ha 20 évre előre tervezünk és évi 5%-os áremeléssel számolunk (itt a vezérelt áramos hőszivattyú és a gáz között nem volt jelentős difi, előbbi alulról, utóbbi fölülről van ebben a zónában).

Végeztem, egy kis kalkuláció a födémmal kapcsolatban.
15 cm vasbeton, plusz 5,10,15,20,25,30 centi kőzetgyapot (lambda=0,05).

Az jött, ki, hogy a fűtési költség (csak a födémen elmenő hő miatt) rendre:
7,9 millió, - 0 cm kőzetgyapot
1,8 millió - 5 cm kőzetgyapot,
1,0 millió - 10 cm kőzetgyapot,
0,7 millió - 15 cm kőzetgyapot,
0,54 millió - 20 cm kőzetgyapot,
0,44 millió - 25 cm kőzetgyapot,
0,37 millió - 30 cm kőzetgyapot.

Mindezek húsz év alatt. Szóval lehet, hogy a 30 centi már picit sok, mert nem hiszem, hogy 70 ezerből kihozható plusz 5 centi kőzetgyapot 177,5 négyzetméterre. Az ideális olyan 20 centinek tűnik ebből...

Szek.: Szerinted a padló felé mennyivel szökik jobban/kevésbé a hő, mint fölfelé? Mert a ház alatt elvileg nincs -15 fok, télen sem, nem? :think:

Szerkesztette: Bujdy 2009. 10. 09. 07:41 -kor

#1328 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 09:43

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 7:50

Na, akkor már csak a puffer fogalmát kell definiálni. Mert én arra gondoltam, hogy ha padlófűtés van, akkor az a beton tömb, amiben mennek a csövek, mennyire tárolja a meleget? Vajon elég-e napi 8 óra fűtés egy ilyen padlófűtésnek (viszont akkor nem 8, hanem 24kW-os szipka kell)?

Ha nem, akkor marad a relés megoldás (ha legális)...

Csak padlófűtés nem jó, nehezen szabályozható, plusz egy jól szigetelt házba felesleges. Sajnálom. :) Szal kell a radiátor, max megcélozhatsz egy lightos padlófűtést is.

Puffer egy nagy víztartály. Ennek a vizét melegíti a hőszipka/pellet/vegyes kazán, amikor van kapcsolt éjszakai áram/tüzelés. Oszt egy hőcserélőn át ebből ez a víz mennyiség fűti a radiátorok/padlófűtés vizét. Általában 500L-1000L körüli a cucc. Mint egy baszom nagy bojler. És erre később napkollektort is ráköthetsz, ha nagyon rádszakad a lottó 5-ös. :)

#1329 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 09:46

http://ingatlanmenedzser.hu/hirek/20091007...rosan_gyar.aspx
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1330 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 09. 09:49

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. okt. 9., péntek - 8:39

Mindezek húsz év alatt. Szóval lehet, hogy a 30 centi már picit sok, mert nem hiszem, hogy 70 ezerből kihozható plusz 5 centi kőzetgyapot 177,5 négyzetméterre. Az ideális olyan 20 centinek tűnik ebből...

Szek.: Szerinted a padló felé mennyivel szökik jobban/kevésbé a hő, mint fölfelé? Mert a ház alatt elvileg nincs -15 fok, télen sem, nem? :think:

Kőzetgyapot árakat lelsz a tuzepnet.hu-n. Most a 10cm ~950pénz/nm. A födém szerencsés, mert mint írtam, később bármikor teríthetsz még rá. Ma 15 centit szoktak rakni hivatalból, annyi a szabvány. Régebben kevesebb volt, pár év múlva megemelik 25-re, oszt még feljebb. Én inkább ráköltök 1x a szigetelésre, és nem kell sokat fizetni a fűtésre, ha beüt mondjuk egy munkanélküliség.

Szigetelésre vannak arányok, ezeket én sem vágom fejből. Ahogy lefele mész a házon, úgy kell egyre vékonyabb ugyanahhoz az eredményhez. Hivatalosan asszem most 8cm kell az aljzatba, ezért szoktak 2x5centit rakni általában a népek maguknak. De aljzatba később már nem tudsz tenni, mert le lesz betonozva/burkolva. Egy tuti, én inkább a 3eft/nm burkolót választanám az 5e helyett, és a maradékot betenném szigetelésnek. :)

Téma megosztása:

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.