Idézet: Uuncsiii - Dátum: 2006. nov. 20., hétfő - 14:20
Ja közben olvastam az aláírásban a konfigodat, bocsi
TV tuner - OK, aláírom
hangkártya - ma már egyes alaplapi hangkeltők is hardveresek, ennek nem ártana utánajárni (nekem f.ngom sincs mi milyen) Az aureal hangkari felejtős, lévén hogy évekkel ezelőtt becsődölt a cég, ha jól tudom a Quake III Arena-n kívül nem is támogatja kizárólagosan nagyon más játék, és az is tök régi.
Hálókártya meg ma már mindig van az alaplapokon, kár külön belerakni, jobb nem lesz. Mondjuk a Linux támogatást passzolom.
VGA-ból meg nem kell ultradurva kazánt venni

(mondjuk én könnyen beszélek, öt PCI-m van, abból egyben van egy belső modem, de az is jó messze és azt sem használom, én ezért már direkt mATX lapra -és házra- hajtok legközelebb) Ha meg kimúlik a venti rajta, akkor az alatta beggatott venti nem fog semmit érni, mert messze lesz a hőleadó bordáktól -> erre való a garancia, vagy a külön kapható VGA-hűtések.
Szerintem csak azért AGP+PCIE deszkát venni, hogy messzebb legyen a pci-e videókarid a pci-s kártyáidtól, hülyeség (kompatibilitás, stabilitás, kiforrottság stb - öszvér lapot venni nem mindig jó ötlet) És igen, amúgyis ott az integrált VGA.
OK. Tisztázzunk.
Aureal hangkari linux alá kell, mert a philipsnek nincs ilyen drivere.
Plusz hálókártya: ha az alaplapi bedöglik, vagy a netet osztani akarom majd (az is lehet, előbb-utóbb, most nincs) akkor kellhet neki a hely.
A CMI és a Realtek hangkártyák biztos nem hardveresek, ilyen lapokon nem olvastam még, hogy SB Live24 lenne... Tehát a saját hang kötelező nekem.
A jelen vga-m sem ultrakazán. Néhány nap után erősen zörögni kezdett a ventije. Kivettem a bordából (kis 4 cm-es átmérőjű, légszállítása igen alacsony) és a kártya alá 2 cm-rel felfüggesztettem egy procihűtő ventit, ami nagyon komoly légkavarást csinál 2000 körüli rpm-en is. A gariigénnyel nagyon elzavartak volna, azt hiszem... Ha tudnék fotót csinálni, megmutatnám. Mindenféle IceQ-nál, meg hasonlónál nagyobb légmozgást csinál, megfelelő bordázással a nagykártyákkal is boldogulna és nem kéne szélcsatorna rá.
A pcie távolsága érdekes módon úgy változtatható, ha nem mATX lapot vesz az ember, mert ha az AGP vagy az SLI-ból a másik vga csati közte van, akkor nem lógnak egymásra a kártyák. Pár lapot megnéztem és általában a matx-eseknél a vga csatlakozó és az első pci egymás mellett vannak.
Ez az ulis lap szerintem nem öszvérlap ilyen szempontból, hiszen az agp a déli hídban a pcie az északiban van, mindkettő natív támogatású.
De a lényeg - ha nem kapok ilyet, akkor valami nf4-es lapnak kell lennie, ha lesz olyan. Ez a memória miatti porcifoglalat váltás nem jött jól, elég baj, hogy socketA-ra nem volt pcie-s lap.
A legfontosabb lemaradt: sok lapon csak 2 ide eszköznek van csati. Nekem 4 kell, vagy különben ide vezérlő kártya kell - ami ugye ismét pci-os. Vagy van expresszes is már?