Hálózat építés a gyakorlatban II.
Elküldve: 2009. 08. 04. 17:45
Tud nekem valaki segíteni abban, hogyan kell konfigolni reset után egy Cisco 876-os routert? Ahogy nézem ez nem olyan mint egy SMC vagy Zyxel.
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...
Elküldve: 2009. 08. 04. 22:46
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 4., kedd - 18:45
Tud nekem valaki segíteni abban, hogyan kell konfigolni reset után egy Cisco 876-os routert? Ahogy nézem ez nem olyan mint egy SMC vagy Zyxel.
Mit szeretnel beallitani?
Ha a parancssort nem ismered akkor esetleg probalkozhatsz a "configuration professional" web-es software-el, ami ingyen letoltheto:
Configuration professional
Elküldve: 2009. 08. 05. 07:57
Idézet: Red - Dátum: 2009. aug. 4., kedd - 23:46
Ha a parancssort nem ismered akkor esetleg probalkozhatsz a "configuration professional" web-es software-el, ami ingyen letoltheto:
Igazából nem tudom hogy IP-n keresztül lehet e webes felületen konfigolni, vagy külön progi kell hozzá, mi az alap ip cím, amin be tudok jelentkezni...stb.
Korábbi SMC és Zyxel routernél nem volt gond, mert ip-t tudva webes felületen nem volt nehéz konfigolni.
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...
Elküldve: 2009. 08. 05. 08:14
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 8:57
Korábbi SMC és Zyxel routernél nem volt gond, mert ip-t tudva webes felületen nem volt nehéz konfigolni.
Ha ures a router konfigja akkor egy konzol kabel segitesegevel tudod allitgatni az eszkozt. Nehany alapveto parancs kell, hogy mukodjon a web-es felulet. A progit a PC-re kell telepitened.
Configuration Commands Manually
A masik web-es lehetoseg az SDM (Security Device Manager). Ha a megfelelo file-ok ott vannak a routered flash tarolojan, akkor csak egy bongeszore van szukseged, IP-t allitasz a routerbe es mar konfiguralhatod is.
Elküldve: 2009. 08. 05. 18:07
Idézet: Red - Dátum: 2009. aug. 4., kedd - 23:46
Hol tölthető le ingyenesen? A cisco oldalán be kell jelentkezni.
Elküldve: 2009. 08. 05. 18:12
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 8:57
Izééé. Ezt lestem, soho Sziszkó, de okosabb nem lettem. Alapban konzol kábel kell, aztán kézzel parancssorból IP-t adni. Én inkább kifizetem kollégának, akinek szakterülete, csak ne kelljen megtanulni az alapokat sem
Elküldve: 2009. 08. 05. 18:17
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 19:12
Konzol kábel még ok, de a parancssort hogyan adom be? Egy kicsit elmélyednék benne, ezért érdekel. Milyen módon zajlik a konfigolás?
Elküldve: 2009. 08. 05. 19:40
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 19:17
Winben van terminál ablak, ebből lehet varázsolni. Aztán lanon telnet/sshval.
Elküldve: 2009. 08. 05. 21:50
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 20:40
Ok, amint lesz időm nekipróbálkozok. Köszi a segítséget mindenkinek.
Elküldve: 2009. 08. 05. 23:18
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 19:07
jobb oldalt "download sowftware". Szerintem egy egyszeru regisztracio elegendo hozza.
Elküldve: 2009. 08. 05. 23:22
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 19:17
Szerintem a legegyszerubb konfiguralasi mod: "putty" segitsegevel:
Putty
Program letolt, elindit, kapcsolat tipusa "Serial", Speed 9600 es "open".
Kapsz egy fekete ablakot ahol a parancsokat adhatod ki a routernek.
Elküldve: 2009. 08. 05. 23:46
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 22:50
Kb. olyan, mint a Linuxos parancssor, ha nem láttál hasonlót, akkor kemény menet lesz, én a helyedben valakivel összerakatnám, oszt "majd" megtanulnám a dolgokat máson.
Elküldve: 2009. 08. 06. 12:44
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. aug. 5., szerda - 23:46
Igy elolvasva, hogy a kerdezo honnan indul, konzol ismeret meg ugy altalaban minden ismeret nelkul, szerintem is ez a leghatekonyabb mod. Evekig itt lehet kerdezgetni es megsem elorebb jutni. Persze nyilvan, ezert van a forum, de szerintem az alapokat celszeru doksibol elsajatitani vagy megfizetni valakit, mint egyesevel kerdezgetni.
Elküldve: 2009. 08. 06. 16:47
Idézet: Red - Dátum: 2009. aug. 6., csütörtök - 0:22
Putty
Program letolt, elindit, kapcsolat tipusa "Serial", Speed 9600 es "open".
Kapsz egy fekete ablakot ahol a parancsokat adhatod ki a routernek.
Jó ötlet, használtam régen, bár nem erre.
Elküldve: 2009. 08. 06. 16:51
Idézet: adam.k - Dátum: 2009. aug. 6., csütörtök - 13:44
Persze ilyen szemszögből is lehet nézni, főnököm jelmondata erre: "Nincs lehetetlen, csak tehetetlen"
Igaz, nem foglalkoztam sosem ilyennel, de érdekel. Biciklizni is megtanultam, estem is párat közben, mégis sikerült...
Elküldve: 2009. 08. 06. 17:35
Idézet: NeCrO - Dátum: 2009. aug. 6., csütörtök - 17:51
Azért mondok én lehetetlen dolgokat ah nagyon akarok
Ellenben én mondatom az, hogy ha fel kell rakni a klímámat a tetőre, akkor nem tanulom meg aklímatechnikát, nem veszek darut és váltom ki az engedélyt, hanem oldja meg aki akarja. Nyilván ha egyszerűbb a történet, akkor neki lehet esni, de az IOS-t nem 2 nap alatt lehet megtanulni, mert rendesen érteni hozzá kb. külön szakma, oszt ha évente 2szer lát ilyet az ember, akkor mélyebben felesleges belemenni, ha meg csak felületesen mászol bele, akkor néha egy natot is nehéz összekalapálni vele.
Elküldve: 2009. 08. 06. 19:36
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. aug. 6., csütörtök - 18:35
Ellenben én mondatom az, hogy ha fel kell rakni a klímámat a tetőre, akkor nem tanulom meg aklímatechnikát, nem veszek darut és váltom ki az engedélyt, hanem oldja meg aki akarja. Nyilván ha egyszerűbb a történet, akkor neki lehet esni, de az IOS-t nem 2 nap alatt lehet megtanulni, mert rendesen érteni hozzá kb. külön szakma, oszt ha évente 2szer lát ilyet az ember, akkor mélyebben felesleges belemenni, ha meg csak felületesen mászol bele, akkor néha egy natot is nehéz összekalapálni vele.
Paradigmák mindig vannak. Ha most ülnék le életemben először gép elé, lehet azt mondanám, sosem tudok rajta megtanulni, meg ez nekem nem megy. De azt is mondhatom, hogy legalább megpróbáltam...
Elküldve: 2009. 08. 09. 21:30
Olyan kerdesem lenne, hogy van egy WIFI halozatom.
3-4Km -ert szeretnek athidalni.
Reszben meg is csinaltam a halot ami hol mukodik hol nem.
egyik oldalon egy 6as tukor van biquad fejjel a masikoldalon egy 80as tukor szinten valami biquad jellegu fejjel. Nos, a bajom az az hoyg rettenetesen ingadozik a sebesseg. van mikor 2-3Mbittel megy de van amikor meg 200kbps-el sem megy:( Igazandibol nemtudom mi lehet a gond.De a felteveseim hogy nem nez teljesen egymasra a ket antenna, ill valamelyik antenna nem az igazi. a 60ast hasznaltam 2evig 2km athidalasara (NETEASY) tokeletesen mukodott.
Kerdes, hogy hogy lehetne es persze mivel teljesen egymasra allitani az antennakat? optikailag csak szemmertekkel lehet.
Koszonom a segitseget elore is!
Udv: Gabor
Elküldve: 2009. 08. 31. 12:52
Másik kérdés: ez még lamább: hálót kell majd építeni. Kb. 36 végpontra számítok. Namost patch panelből 24 portosat akarok venni 2 db-ot (cat5e). Switch-ből 2 db 24 portos árban jobban jön ki, mint 1 db 48 portos (nem menedzselhető, de nem gond), de mégis a 48 portosat preferálom. Gondolom, nem hülyeség.
Eddig a háló úgy lett csinálva, hogy összetoldották, mindig raktak hozzá. De most áthelyezésre kerül a gépterem, van 1 kis lóvé. S jó lenne egyetlen rack-szekrény, lehetőleg minél kevesebb switch (most vagy 4 db kisebb van), végpontok rendesen falialjzatba, stb. Bár az más téma...
Szóval a kérdésem: nem gond a "lehetőleg minél kevesebb switch"-megközelítés (még ha árban drágább is)? (nem nagyon akarok ezen spórolni, meg majd kiderül, mi fér be a rackbe).
Harmadik kérdés: 19"-osak a közhálós szekrények? (ez a leglámább).
Elküldve: 2009. 08. 31. 13:02
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. aug. 31., hétfő - 13:52
Másik kérdés: ez még lamább: hálót kell majd építeni. Kb. 36 végpontra számítok. Namost patch panelből 24 portosat
Harmadik kérdés: 19"-osak a közhálós szekrények? (ez a leglámább).
Én beleraktam, csak nem jönnek oda beugatni
36 végpont az úgy jön ki, hogy
1U kábelrendező
1U 24 poert panel
1U 24 port panel
1U kábelrendező.
Aztán fel/le bele lehet tekergetni a dráútot.
Inkább végy 48asat, gondolom abból esetleg márkás lesz, nem tudom hol láttad a 2x24-et olcsóbban, de majd anyázni fogsz a tápkábel/még egy eszköz/még 2U hely miatt.
Igen, 19", minden rack 19-es, szabvány méret, bár hibrid biztos akad, switchnél a mélységére figyelj, mert HPból vannak elég hosszú példányok, aztán koppan a háta a rack lábain, ajtót meg rá sem tudod csukni.

Súgó
A téma zárva.