HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#2481 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 08. 14. 19:47

Üzenet megtekintéseIdézet: zagyi - Dátum: 2011. 08. 14. 13:06

Helló!

Igazából nem tudom, ...

Üdv! :)

Pardon, az előbb rosszat linkeltem, ez a jó SharePort manual:

ftp://ftp.dlink.hu/d...anual_v1.00.pdf
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2482 Felhasználó inaktív   Doky586 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 15. 10:32

Üzenet megtekintéseIdézet: zagyi - Dátum: 2011. 08. 14. 13:06

Van egy D-link DIR-825 -ös routerem USB-s shareporttal, erre szeretnék csatlakoztatni egy Canon IP 1500 -as nyomtatót, hogy itthon bármelyik gépről (OS: mindegyiken Win7) lehessen nyomtatni a hálózaton keresztül!
Mikor rádugom a nyomtatót, a routeren az usb szimbólum világítani kezd, de itt meg is áll a történrt..... a nyomtató nem látható a hálózaton sehol sem, hiába próbálok bármit is!
feltelepítettem a d-link által ajánlott Sherport Utility 3.0 -t is, de a progi se látja a nyomtatót!

A honlapjuk szerint nem 3.0 hanem 0.94 a legfrissebb. Így biztos nem a hozzávalót tetted fel..
Sajnos az ilyen routerekben nincs nyomtatószerver, csak ilyen 'megosztott usb' amihez minden pc-re progi kell. A működése sem volt nálam üzembiztos..

#2483 Felhasználó inaktív   zagyi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 08. 15. 11:38

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 08. 14. 16:39

Eszerint csináltad?

ftp://ftp.dlink.hu/d...25_QIG_1.00.pdf

A firmware-t honnan vetted, itt a legutolsó a 2.04 (20100826):

ftp://ftp.dlink.de/d...river_software/

Ma váratlanul megoldódott a probléma:

A firmwar-t a router saját felületéről frissítettem le, magának töltötte le ezt még tegnap:
Current Firmware Version: 2.05EU
Current Firmware Date: 22, Dec, 2010
ehhez azóta nem is piszkáltam!

Ezután uninstall a 3.0-ás SharePort Utility-t, felraktam az általad belinkelt 1.17-est, azzal sem volt semmi eredmény!
Előbányásztam a gyári CD-t, arról felraktam egy mégrégebbit, v1.11-est, semmi változás, majd kb. mikor 3x újratelepítettem mindegyik verziót ez az 1.11-es valami csoda folytán működni kezdett!
Pedig semmi mást nem babráltam! Megtartjuk! :D

#2484 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 08. 15. 11:41

Üzenet megtekintéseIdézet: zagyi - Dátum: 2011. 08. 15. 12:38

Ma váratlanul megoldódott a probléma:

Pedig semmi mást nem babráltam! Megtartjuk! :D

Biztos jó cucc, de ezek szoktak 2 nap múlva hirtelen nem működni a "valamitől", aztán megint babrálhatsz.
Make love not Wor.

#2485 Felhasználó inaktív   zagyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 08. 15. 11:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 08. 15. 12:41

Biztos jó cucc, de ezek szoktak 2 nap múlva hirtelen nem működni a "valamitől", aztán megint babrálhatsz.

Remélem nem, hátha nem hal meg.....mert akkor majd babrálhatok meg pánikolhatok! xD

Köszi az ötleteket mindenkinek! Ha gond van jelentkezem úgyis! :D

#2486 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 15. 21:17

Üzenet megtekintéseIdézet: zagyi - Dátum: 2011. 08. 15. 12:44

Ha gond van jelentkezem úgyis! :D

De csak ha melléírod a megoldást is.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#2487 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 17. 19:10

Hogyan tudok traceroute-ot csinálni két távoli csomópont között (anélkül, hogy bejelentkeznék az egyik távoli gépre)?

#2488 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 19. 12:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Fresi - Dátum: 2011. 09. 17. 20:10

Hogyan tudok traceroute-ot csinálni két távoli csomópont között (anélkül, hogy bejelentkeznék az egyik távoli gépre)?

Szerintem nehezen, valamelyiket rá kell venned, hogy kezdje el 1-től növekvő ttl-el pingetni a másikat.
Aztán jön a mutatvány következő része, hogy az output-hoz hozzáférj, mert gondolom azt is látni szeretnéd, nem just for fun akarsz trace-elni :)

#2489 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 19. 19:16

binget nem lehetne használni?
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#2490 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 19. 19:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Fresi - Dátum: 2011. 09. 17. 20:10

Sehogy.
Make love not Wor.

#2491 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 21. 19:17

Ííí az nem jó.

#2492 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 23. 00:23

Sziasztok, hát jó rég írtam a szakmai részbe, de most már muszáj vagyok feltenni egy kérdést. : )

Szóval rendelkezem egy tplink1043nd routerrel, a típus talán most itt lényegtelen, amin ddwrt fut, erre a routerre csatlakozik egy nyomtató wifin keresztül, ami a belső hálóból remekül működik, tehát lehet vele nyomtatni. A routeren már fut a dyndns kliens, csak azért, hogy a routerre csatlakoztatott vinyót eltudjam érni távolról is az internet keresztül, kérdés, a nyomtatót hogyan tudnám elérni távolról, tehát nem a belső hálózatból az interneten keresztül?

Köszönöm a segítséget. : )
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#2493 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 23. 13:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Socket - Dátum: 2011. 09. 23. 01:23

Sziasztok, hát jó rég írtam a szakmai részbe, de most már muszáj vagyok feltenni egy kérdést. : )

Szóval rendelkezem egy tplink1043nd routerrel, a típus talán most itt lényegtelen, amin ddwrt fut, erre a routerre csatlakozik egy nyomtató wifin keresztül, ami a belső hálóból remekül működik, tehát lehet vele nyomtatni. A routeren már fut a dyndns kliens, csak azért, hogy a routerre csatlakoztatott vinyót eltudjam érni távolról is az internet keresztül, kérdés, a nyomtatót hogyan tudnám elérni távolról, tehát nem a belső hálózatból az interneten keresztül?

Köszönöm a segítséget. : )

Első körben ki kellene találni, hogy a nyomtatóvan milyen porton kommunikálsz (pl. 9100), aztán azt a portot kintről betolni a nyomtatóra. Én legalább egy ssl-en keresztülhúznám a forgalmat, mert ha valaki elkezd kintről basztatni akkor szétnyomtatod a világot is :)
Nyomtatónak természetesen fix ip.

#2494 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 26. 21:12

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 09. 23. 14:20

Első körben ki kellene találni, hogy a nyomtatóvan milyen porton kommunikálsz (pl. 9100), aztán azt a portot kintről betolni a nyomtatóra. Én legalább egy ssl-en keresztülhúznám a forgalmat, mert ha valaki elkezd kintről basztatni akkor szétnyomtatod a világot is :)
Nyomtatónak természetesen fix ip.

Én is erre gondoltam, csak nem tudtam a port számát. Aztán inkább beállítottam egy vpn szervert a routeren, és azon keresztül elértem a nyomtatót egy fix ip-vel. : )

#2495 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 27. 12:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Socket - Dátum: 2011. 09. 26. 22:12

Én is erre gondoltam, csak nem tudtam a port számát. Aztán inkább beállítottam egy vpn szervert a routeren, és azon keresztül elértem a nyomtatót egy fix ip-vel. : )

Korrekt megoldás :)

#2496 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 30. 17:39

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 09. 27. 13:19

Korrekt megoldás :)

Köszi, de az előző tippedet is. :)

#2497 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 10. 06. 13:54

Hali!

A következő problémában kérném a segítségeteket (remélem nem vagyok túlságosan offtopic):

Tesómmal szeretnénk összepakolni egy otthoni hálózatot, sem ő, sem én nem vagyunk nagy szaktekintélyek ezen a téren, de azért nem is visszük szervizbe a gépet egy Windows újratelepítésért, már ha értitek, hogy mire gondolok. Magyarul azért van valamennyi affinitásunk az ilyesmihez. A dolog még kicsit képlékeny, inkább igények, mintsem konkrét elképzelések vannak, viszont nem határidős vagy ilyenek, úgyhogy inkább szeretnénk (már anyagi megfontolásból is) megfelelően rákészülni a dologra.

A helyzet a következő:
Van 2 db asztali PC és 2 db laptop, amit egy NAS-ra kéne rákötni. Van továbbá egy nyomtató, amit minden gépről jó lenne elérni. A NAS-on lévő adatokat jó lenne látni egy media playerrel is, hogy a NAS-on lévő filmeket, képeket, zenéket, TV-n meg lehessen jeleníteni. Jelenleg nincs WIFI hálózat, tehát a laptopok is és az asztali PC-k is UTP kábelen csatlakoznak egy switch-hez, majd arról a modemhez. Jó lenne ezt a rengeteg kábelt megszüntetni, így kellene majd egy WIFI hálózat is (érzésem szerint itt fogunk elvérezni, ebben a témában nagyon nem vagyunk otthon). A laptopokban van WIFI, ha minden igaz, de a PC-k mezei hálókártyával vannak ellátva.

A kérdések a következőek lennének: (láma kérdések ON, bocsi érte)
1) Hogyan érdemes felépíteni ezt a hálózatot? A UPC által adott modem megvan, ahhoz kéne (gondolom én) csatlakoztatni egy WIFI routert, amit, ha minden igaz a laptopoknak látni kéne.
- Mennyire automatikus ez? Felismeri, ha rákeresek a hálózatra, vagy kell még egy csomó mindent állítgatni? (bocs ezért a nagyon béna kérdésért, de a wireless hálózatok eléggé sötét foltok számomra, pár szóban, ha valaki össze tudná foglalni, hogy hogy megy ez akkor rettentő boldog lennék)
- A NAS-t ehhez a WIFI routerhez kell/lehet csatlakoztatni, vagy inkább közvetlenül a modembe?
- A nyomtatót a NAS-ra lenne érdemes rákötni gondolom, tekintve, hogy az mindig be van kapcsolva. Ha esetleg a nyomtatót a NAS-tól távolra szeretnénk elhelyezni, akkor van valami trükk, hogy az is mehessen WIFI-ről, vagy ahhoz nagyon spéci eszköz kell?
- A media playereknek, ahogy olvasgattam róluk, meglehetősen felhasználóbarát menürendszerük van, és nem olyan horror áron már lehet kapni olyat, ami tud WIFI-t és HD-t, pl. Asus O!Play HDP-R3 kb. 24.000 Ft-ért. Gondolom, ha él a wireless hálózat, akkor valahogy ez is látni fogja majd azt.
- Az asztali PC-khez egy Wireless PCI adapterrel gondolom szintén megoldható, hogy a vezeték nélküli hálózaton legyenek. Mennyiben korlátozza ez a sávszélességet? 5-6000 Ft-ért már láttam 300Mbps-os kártyát. Mennyire jók ezek? Érdemes inkább meghagyni ezeknél a kábeles csatlakozást?
- Mekkora ezeknek a WIFI rendszereknek a hatótávolsága, milyen távolságig hatékony, mennyire nagy akadály a fal, födém stb.? Mennyire vagy inkább milyen távolságtól kezdve romlik jelentősen a sávszélesség? Sajnos ezekkel kapcsolatban nem nagyon tudtam érdemben okosodni a netről, mindenfélét lehet olvasni. A nagyobb sávszélességet igénylő fájlmegosztást (torrent) a NASról lenne jó megoldani, az meg úgyis kábellel csatlakozik. (Már ha ez megoldható, de gondolom a WIFI routereken van normál csatlakozásra is lehetőség) Van esetleg valami tipp a WIFI router elhelyezésre? Olvastam arról, hogy minél magasabbra jó elhelyezni, pl. tetőtérbe, mennyire igaz ez? Van valami nem túl drága, de relatíve erős antenna? Ha jól olvastam a routerek antennáit lehet cserélni. Mire kell egyáltalán ezeknél figyelni?

2) A NAS-nál nem lenne rossz, ha halk lenne, ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy 2,5-es HDD-ket érdemes használni, mert kisebb a fogyasztásuk, így a NAS hűtésének talán nem is kell bekapcsolni, plusz ugye ezek is az alacsonyabb fordulatszám miatt halkabbak (konkréten a D-Link DNS-320-assal kapcsolatban olvastam ezt). Viszont gondolom a lassabb fordulatszám lassabb írási-olvasási sebességet eredményez. Mennyire meghatározó ez általános használat esetében, gondolok itt akár egy HD film nézésére a NASról a media player segítségével a TV-n. (A NAS és a media player között Wireless kapcsolatot feltételezve)
A NASnál mennyire érdemes Raid 1-ben gondolkodni (ha jól tudom ez az adattükrözés két winchesterre)? Van-e valami jobb módja az adatbiztonságnak, hogy a fele tárhely ne vesszen oda? Sok NAS linux rendszerű, mennyire bonyolult ezeket beállítani egy Windowson felnőtt felhasználónak? Sima webes Windowsos böngészőből ezeket is lehet állítgatni?

3) Ha esetleg később bővítenénk a rendszert egy házimozi rendszerrel, megoldható-e az, hogy azt ne a TV-re, hanem a media playerre csatlakoztassuk, esetleg akár egy erősítő közbeiktatásával? Arra az esetre gondolok, hogy ha szimplán zenét akarnánk hallgatni a NASról, számítógéppel vagy esetleg a media playerrel vezérelve.

Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni.

Köszönöm mindenkinek aki végigolvasta a hozzászólásomat, és előre köszönöm azoknak akik válaszolnak is. Elnézést mindenkitől, hogy ilyen hosszú voltam. Szívesen fogadok jó tanácsokat, tapasztalatokat, megjegyzéseket, hogy mire érdemes figyelni. Guglit köszönöm ismerem, nekem is jó barátom, jó pár napja diskurálunk elég sokat, viszont még (vagy éppen emiatt) van bennem jó sok kérdőjel.

#2498 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 06. 14:00

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 06. 14:54

Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni.

Router: TPLink
médiaplayer: WD
NAS: legkisebb Netgear, de ha sok tárhely kell, akkor HP Microserver (ha még kapható)

Többi meg automatikus, vagy sem, én a NASnak fixIP-t szoktam adni, mert az a biztos. Wifis nyomtató csak szopás és lassú. Asztali PC az úgyis fix, az legyen kábeles, mert az jó, de mai filmeknél a wireless még egy combos HD tartalomhoz is lassú lehet, így a WD-t is mazzaggal illik bedugni a routerbe. Itt sem a vinyó sebessége lesz meghatározó, legfeljebb ha 2.5-est szeretnél bele, az relatív drágább, no meg barkácsolni kell, hogy belemenjen. NASt meg nyilván kötelező mazzaggal kötni a routerbe.
Make love not Wor.

#2499 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 08:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 06. 15:00

Router: TPLink
médiaplayer: WD
NAS: legkisebb Netgear, de ha sok tárhely kell, akkor HP Microserver (ha még kapható)

Többi meg automatikus, vagy sem, én a NASnak fixIP-t szoktam adni, mert az a biztos. Wifis nyomtató csak szopás és lassú. Asztali PC az úgyis fix, az legyen kábeles, mert az jó, de mai filmeknél a wireless még egy combos HD tartalomhoz is lassú lehet, így a WD-t is mazzaggal illik bedugni a routerbe. Itt sem a vinyó sebessége lesz meghatározó, legfeljebb ha 2.5-est szeretnél bele, az relatív drágább, no meg barkácsolni kell, hogy belemenjen. NASt meg nyilván kötelező mazzaggal kötni a routerbe.

Köszönöm a választ.
A NASnak fixIP-t szoktam adni azt gondolom úgy kell érteni, hogy a routerben kell megadni neki egy IP címet.
OK, a nyomtató akkor marad valahol a NAS közelében :)
Ha jól értelmezem, amit írsz, akkor egy HD tartalom lejátszásánál elképzelhető, hogy a 2.5-es vinyó lesz a szűk keresztmetszet?

Még egy kérdés(kör):
Megoldható a media player kiiktatása? Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy a NASon tárolt adatokat a TV-re lehessen küldeni? A TVnek is kell valami extrát tudnia? Magyarul van olyan NAS, amit akár médialejátszóként is lehetne működtetni, valamilyen azon futó alkalmazással, akár utólagos "barkácsolással"? Ha az előbbiek megoldhatóak és a PC-ről vagy laptopról szerenénk valamit a TVre küldeni, akkor az megoldható közvetlenül anélkül, hogy a PC és a TV között közvetlen kapcsolat lenne, vagy előtte mindent fel kell tenni a NASra és onnan futtatni?

#2500 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 10:30

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 07. 09:18

A NASnak fixIP-t szoktam adni azt gondolom úgy kell érteni, hogy a routerben kell megadni neki egy IP címet.

Megoldható a media player kiiktatása? Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy a NASon tárolt adatokat a TV-re lehessen küldeni? A TVnek is kell valami extrát tudnia? Magyarul van olyan NAS, amit akár médialejátszóként is lehetne működtetni, valamilyen azon futó alkalmazással, akár utólagos "barkácsolással"? Ha az előbbiek megoldhatóak és a PC-ről vagy laptopról szerenénk valamit a TVre küldeni, akkor az megoldható közvetlenül anélkül, hogy a PC és a TV között közvetlen kapcsolat lenne, vagy előtte mindent fel kell tenni a NASra és onnan futtatni?

Jesszom. Naszóval. FixIP-t a NASnak kell megadni. Router is tud neki kiosztani mindig ugyanazt, de ezt a verziót most hagyjuk.

Van olyan NAS, amiDLNA neveztű okosságot tud, ez kvázi médiaszerver, TV ide csatlakozik, aztán kész. Feltéve ha TV-n van hálózat. Ha PCről szeretnél lejátszani, akkor PCről HDMI/VGA kábel a TVbe, attól függ mid van.

Ezért emlegetem a médialejátszókat, special a WD-t. Az direkt erre való, NAS-t eléri hálózaton, össze van kötve a TVvel és mint egy DVDlejátszót lehet távirányítóval nyomkodni, szépen kitallózod a menüket, megnyomod mit szeretnél, felirat, szín, méret, satöbbi, aztán had szóljon.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.