Elküldve: 2011. 10. 06. 13:54
Hali!
A következő problémában kérném a segítségeteket (remélem nem vagyok túlságosan offtopic):
Tesómmal szeretnénk összepakolni egy otthoni hálózatot, sem ő, sem én nem vagyunk nagy szaktekintélyek ezen a téren, de azért nem is visszük szervizbe a gépet egy Windows újratelepítésért, már ha értitek, hogy mire gondolok. Magyarul azért van valamennyi affinitásunk az ilyesmihez. A dolog még kicsit képlékeny, inkább igények, mintsem konkrét elképzelések vannak, viszont nem határidős vagy ilyenek, úgyhogy inkább szeretnénk (már anyagi megfontolásból is) megfelelően rákészülni a dologra.
A helyzet a következő:
Van 2 db asztali PC és 2 db laptop, amit egy NAS-ra kéne rákötni. Van továbbá egy nyomtató, amit minden gépről jó lenne elérni. A NAS-on lévő adatokat jó lenne látni egy media playerrel is, hogy a NAS-on lévő filmeket, képeket, zenéket, TV-n meg lehessen jeleníteni. Jelenleg nincs WIFI hálózat, tehát a laptopok is és az asztali PC-k is UTP kábelen csatlakoznak egy switch-hez, majd arról a modemhez. Jó lenne ezt a rengeteg kábelt megszüntetni, így kellene majd egy WIFI hálózat is (érzésem szerint itt fogunk elvérezni, ebben a témában nagyon nem vagyunk otthon). A laptopokban van WIFI, ha minden igaz, de a PC-k mezei hálókártyával vannak ellátva.
A kérdések a következőek lennének: (láma kérdések ON, bocsi érte)
1) Hogyan érdemes felépíteni ezt a hálózatot? A UPC által adott modem megvan, ahhoz kéne (gondolom én) csatlakoztatni egy WIFI routert, amit, ha minden igaz a laptopoknak látni kéne.
- Mennyire automatikus ez? Felismeri, ha rákeresek a hálózatra, vagy kell még egy csomó mindent állítgatni? (bocs ezért a nagyon béna kérdésért, de a wireless hálózatok eléggé sötét foltok számomra, pár szóban, ha valaki össze tudná foglalni, hogy hogy megy ez akkor rettentő boldog lennék)
- A NAS-t ehhez a WIFI routerhez kell/lehet csatlakoztatni, vagy inkább közvetlenül a modembe?
- A nyomtatót a NAS-ra lenne érdemes rákötni gondolom, tekintve, hogy az mindig be van kapcsolva. Ha esetleg a nyomtatót a NAS-tól távolra szeretnénk elhelyezni, akkor van valami trükk, hogy az is mehessen WIFI-ről, vagy ahhoz nagyon spéci eszköz kell?
- A media playereknek, ahogy olvasgattam róluk, meglehetősen felhasználóbarát menürendszerük van, és nem olyan horror áron már lehet kapni olyat, ami tud WIFI-t és HD-t, pl. Asus O!Play HDP-R3 kb. 24.000 Ft-ért. Gondolom, ha él a wireless hálózat, akkor valahogy ez is látni fogja majd azt.
- Az asztali PC-khez egy Wireless PCI adapterrel gondolom szintén megoldható, hogy a vezeték nélküli hálózaton legyenek. Mennyiben korlátozza ez a sávszélességet? 5-6000 Ft-ért már láttam 300Mbps-os kártyát. Mennyire jók ezek? Érdemes inkább meghagyni ezeknél a kábeles csatlakozást?
- Mekkora ezeknek a WIFI rendszereknek a hatótávolsága, milyen távolságig hatékony, mennyire nagy akadály a fal, födém stb.? Mennyire vagy inkább milyen távolságtól kezdve romlik jelentősen a sávszélesség? Sajnos ezekkel kapcsolatban nem nagyon tudtam érdemben okosodni a netről, mindenfélét lehet olvasni. A nagyobb sávszélességet igénylő fájlmegosztást (torrent) a NASról lenne jó megoldani, az meg úgyis kábellel csatlakozik. (Már ha ez megoldható, de gondolom a WIFI routereken van normál csatlakozásra is lehetőség) Van esetleg valami tipp a WIFI router elhelyezésre? Olvastam arról, hogy minél magasabbra jó elhelyezni, pl. tetőtérbe, mennyire igaz ez? Van valami nem túl drága, de relatíve erős antenna? Ha jól olvastam a routerek antennáit lehet cserélni. Mire kell egyáltalán ezeknél figyelni?
2) A NAS-nál nem lenne rossz, ha halk lenne, ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy 2,5-es HDD-ket érdemes használni, mert kisebb a fogyasztásuk, így a NAS hűtésének talán nem is kell bekapcsolni, plusz ugye ezek is az alacsonyabb fordulatszám miatt halkabbak (konkréten a D-Link DNS-320-assal kapcsolatban olvastam ezt). Viszont gondolom a lassabb fordulatszám lassabb írási-olvasási sebességet eredményez. Mennyire meghatározó ez általános használat esetében, gondolok itt akár egy HD film nézésére a NASról a media player segítségével a TV-n. (A NAS és a media player között Wireless kapcsolatot feltételezve)
A NASnál mennyire érdemes Raid 1-ben gondolkodni (ha jól tudom ez az adattükrözés két winchesterre)? Van-e valami jobb módja az adatbiztonságnak, hogy a fele tárhely ne vesszen oda? Sok NAS linux rendszerű, mennyire bonyolult ezeket beállítani egy Windowson felnőtt felhasználónak? Sima webes Windowsos böngészőből ezeket is lehet állítgatni?
3) Ha esetleg később bővítenénk a rendszert egy házimozi rendszerrel, megoldható-e az, hogy azt ne a TV-re, hanem a media playerre csatlakoztassuk, esetleg akár egy erősítő közbeiktatásával? Arra az esetre gondolok, hogy ha szimplán zenét akarnánk hallgatni a NASról, számítógéppel vagy esetleg a media playerrel vezérelve.
Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni.
Köszönöm mindenkinek aki végigolvasta a hozzászólásomat, és előre köszönöm azoknak akik válaszolnak is. Elnézést mindenkitől, hogy ilyen hosszú voltam. Szívesen fogadok jó tanácsokat, tapasztalatokat, megjegyzéseket, hogy mire érdemes figyelni. Guglit köszönöm ismerem, nekem is jó barátom, jó pár napja diskurálunk elég sokat, viszont még (vagy éppen emiatt) van bennem jó sok kérdőjel.