Idézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 06. 14:54
A következő problémában kérném a segítségeteket (remélem nem vagyok túlságosan offtopic):
Abszolút on

"1) Hogyan érdemes felépíteni ezt a hálózatot? A UPC által adott modem megvan, ahhoz kéne (gondolom én) csatlakoztatni egy WIFI routert, amit, ha minden igaz a laptopoknak látni kéne."
modem -> router, router-en madzagon a 2 pc+nas+médialejátszó, nóták wifi-n
"- Mennyire automatikus ez? Felismeri, ha rákeresek a hálózatra, vagy kell még egy csomó mindent állítgatni? (bocs ezért a nagyon béna kérdésért, de a wireless hálózatok eléggé sötét foltok számomra, pár szóban, ha valaki össze tudná foglalni, hogy hogy megy ez akkor rettentő boldog lennék)"
Valami router-nek most is kéne lenni nálatok, mert egy modemen egyszerre egy eszköz (pc, noti, router) tud működni.
Szép szájbarágós manual van mindegyikhez. Router WAN portjára megy a modem, a wan portot úgy kell beállítani, ahogy az ISP mondja. LAN-on madzagos kapcsolat "automatikus", azaz dhcp-n kapnak IP-t és minden sallangot a rákötött gépek. WIFI mindenképpen WPA2 jó hosszú random jelszóval (30+ karakter, pendrive-on lehet hordozni és ctrl-c + ctrl-v), ehhez csatlakoznak majd a notik. Mielőtt belövöd érdemes utánanézni, hogy milyen titkosítást ismernek a notik, főleg ha régebbiek. SSID rejtés és mac filter opcionális, én nem javaslom, szerintem csak arra jó, hogy szopasd magad.
"- A nyomtatót a NAS-ra lenne érdemes rákötni gondolom, tekintve, hogy az mindig be van kapcsolva. Ha esetleg a nyomtatót a NAS-tól távolra szeretnénk elhelyezni, akkor van valami trükk, hogy az is mehessen WIFI-ről, vagy ahhoz nagyon spéci eszköz kell?"
Dunno, nem ártana ha a nas támogatná a nyomtatót. Van wifi-s is, müxik nálunk cégnél pl. kis hp photosmart, sok tapasztalat nincs.
"- A media playereknek, ahogy olvasgattam róluk, meglehetősen felhasználóbarát menürendszerük van, és nem olyan horror áron már lehet kapni olyat, ami tud WIFI-t és HD-t, pl. Asus O!Play HDP-R3 kb. 24.000 Ft-ért. Gondolom, ha él a wireless hálózat, akkor valahogy ez is látni fogja majd azt."
Menü egyszerű, de én madzagon kötném be, a wifi szerintem erre (még) nem alkalmas, illetve csak ideális környezetben. A G wifi 54 megabit/s elméleti sebességre képes, gyakorlatban ez olyan 20, ha közel van az eszköz és nem kell levenni a sávszélt, és csak egy eszköz van. Ha van rajta 4 eszközöd ami forgalmaz, akkor ezt nyugodtan oszthatod egy 4-el. A 300 megabitet is így kell értelmezni.
"- Az asztali PC-khez egy Wireless PCI adapterrel gondolom szintén megoldható, hogy a vezeték nélküli hálózaton legyenek. Mennyiben korlátozza ez a sávszélességet? 5-6000 Ft-ért már láttam 300Mbps-os kártyát. Mennyire jók ezek? Érdemes inkább meghagyni ezeknél a kábeles csatlakozást?"
Megoldható, de én madzagoznék. Illetve jó tudni, hogyha akár 1 G-s eszköz csatlakozik rá, akkor mindenhol ugrott a 300 megabit-ed, minden "csak" G-s eszközként fog működni max. 54 elméleti megabittel.
"- Mekkora ezeknek a WIFI rendszereknek a hatótávolsága, milyen távolságig hatékony, mennyire nagy akadály a fal, födém stb.? Mennyire vagy inkább milyen távolságtól kezdve romlik jelentősen a sávszélesség? Sajnos ezekkel kapcsolatban nem nagyon tudtam érdemben okosodni a netről, mindenfélét lehet olvasni."
Erre nincs általános válasz. Nem mindegy, milyen vastag a fal, miből van, stb. Egy rossz mikró is képes zavarni, ha egy csatornán van a szomszédok wifi-jével az is árt neki sebességben, szóval...
" A nagyobb sávszélességet igénylő fájlmegosztást (torrent) a NASról lenne jó megoldani, az meg úgyis kábellel csatlakozik. (Már ha ez megoldható, de gondolom a WIFI routereken van normál csatlakozásra is lehetőség)"
Általában van 4 LAN port, 1 WAN, +wifi
"Van esetleg valami tipp a WIFI router elhelyezésre? Olvastam arról, hogy minél magasabbra jó elhelyezni, pl. tetőtérbe, mennyire igaz ez? Van valami nem túl drága, de relatíve erős antenna? Ha jól olvastam a routerek antennáit lehet cserélni. Mire kell egyáltalán ezeknél figyelni?"
Külső antennát általában lehet cserélni. Magasság nem számít (illetve mint távolság igen), a távolság igen: minél közelebb az eszközökhöz, amivel használnák. Szóval célszerű "középre" tenni.
"Viszont gondolom a lassabb fordulatszám lassabb írási-olvasási sebességet eredményez. Mennyire meghatározó ez általános használat esetében, gondolok itt akár egy HD film nézésére a NASról a media player segítségével a TV-n. (A NAS és a media player között Wireless kapcsolatot feltételezve)"
500-as 5400-as notivinyó sata-pata átalakítóval ír 50 megabyte/s-el a notimban.
"A NASnál mennyire érdemes Raid 1-ben gondolkodni (ha jól tudom ez az adattükrözés két winchesterre)? Van-e valami jobb módja az adatbiztonságnak, hogy a fele tárhely ne vesszen oda?"
Vagy veszel egy másik eszközt (pl terás usb hdd), amin a fontos dolgokról full backup-ot tartasz, vagy a mirror raid. Esetleg felleg

"Sok NAS linux rendszerű, mennyire bonyolult ezeket beállítani egy Windowson felnőtt felhasználónak? Sima webes Windowsos böngészőből ezeket is lehet állítgatni?"
Web-es gui, semmi nehézség.
"3) Ha esetleg később bővítenénk a rendszert egy házimozi rendszerrel, megoldható-e az, hogy azt ne a TV-re, hanem a media playerre csatlakoztassuk, esetleg akár egy erősítő közbeiktatásával? Arra az esetre gondolok, hogy ha szimplán zenét akarnánk hallgatni a NASról, számítógéppel vagy esetleg a media playerrel vezérelve."
Szokott lenni optikai spdif kimenetük, nekem is úgy van erőlködőre kötve.
"Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni."
wifi router: tplink 1043nd, olvasnivaló itt.
Mediaplayer: ac ryan-t nagyon dícsérik, nekem asus van, Jahno WD-t javasolt, igazából ez vallási kérdés. Nagyjából ugyanarra a SoC-re épülnek, ugyanazzal a devkittel készült firmware van rajtuk, szóval kb. ugyanazt tudják, csak a support és kényelmi dolgok térnek el. Wifi-t fölöslegesnek tartom.
NAS: 2 vinyós imho kevés, 4 vinyós drága. Én HP microserver-t vettem, ebbe 4 db 3,5-es vinyót lehet bekötni. Ha raksz bele HD-s VGA-t, akkor akár a mediaplayer-t is kiválthatod vele, tolhatod egyből a TV-re, így már max 80k mozgástered van, ennyiből talán még a távirányíthatóság is megoldható.