Hálózat építés a gyakorlatban II.
Elküldve: 2011. 12. 02. 13:21
Próbáltam DMZ-t, vagy az FTP portot átirni 8345-re + port redirection a Vigoron - nem ment.
Lehet, hogy az TpLink FTP servere a nincs felkészítve arra, hogy switchként használják?
Sajna csak egy gépem van így nem tudok külön FTP servert elindítani.
Mivel csak én akarom elérni a TP-n levő tárolót, mi a vélemény, ha kiépítek vele egy VPN kapcsolatot, akkor úgy nézne ki mintha a belső hálón lennék?
Köszönettel: DreamR
Elküldve: 2011. 12. 02. 18:55
Idézet: DreamR - Dátum: 2011. 12. 02. 13:21
FTP 2 portos, alapban kliens->szerver:21 a vezérlés és szerver:20->kliens a data. Passzív esetén a kliens egy másik porton beszél a szerverhez.
Idézet
Elvileg igen.
Elküldve: 2011. 12. 03. 19:19
Mindenkinek köszönettel: DreamR
Elküldve: 2011. 12. 06. 11:34
Kérdésem lenne .
7 tagú intézményt kellene átkábeleznem.

Honnét tudok jó ár érték arányban kábelt (cat6) kábelalagutat venni amiben duplán elférne a cat6 os és a hálózati tápkábel is.
Huhh
Köszönet a segitségért
Elküldve: 2011. 12. 08. 17:45
Idézet: ozaki - Dátum: 2011. 12. 06. 11:34
7 tagú intézményt kellene átkábeleznem.

Honnét tudok jó ár érték arányban kábelt (cat6) kábelalagutat venni amiben duplán elférne a cat6 os és a hálózati tápkábel is.
Egymas mellett nem nagyon illik huzni, de akkor mar 80 szeles elvalaszto falas Kopos csatorna. Occso kabel szar is, en RDMet hasznalok, kb. 120 penz/meter. Azert neve legyen.
Elküldve: 2011. 12. 11. 19:23
Az lenne a gondom hogy amikor bekötöm a laptop-ot a router-ba kábellel és letiltom a wifi-t akkor igaz megy a NET és látja is egymást mind a két gép de a laptop nem tud csatlakozni a rendes számítógéphez! Fordítva a gép tud a laptophoz és tuod is rá másolni meg ilyesmi de amikor a laptop-al akarok csatlakozni akkor azt írja hogy: az elérési út nem található és egyedül arra nyomhatok hogy diagnosztika(ekkor az van hogy a windows nem tudta azonosítani a problémát), a másik meg hogy mégse!
valaki tudja hogy mit kéne beállítani?
Elküldve: 2011. 12. 22. 14:32
Egy firebird windows- windows hálózatot kellene csinálnom /házi feladat/.
Ami világos, hogy a szerver gépre installálom, ott beállítom hogy automatikusan fusson.
De a client gép már teljes üresség!

Az ok, hogy van egy szerverem, de a client gépen mit telepítsek, vagy állítsak be?
Előre is köszönöm a segítséget!
Elküldve: 2012. 01. 05. 17:23
Idézet: Jarvis - Dátum: 2011. 12. 11. 19:23
Az lenne a gondom hogy amikor bekötöm a laptop-ot a router-ba kábellel és letiltom a wifi-t akkor igaz megy a NET és látja is egymást mind a két gép de a laptop nem tud csatlakozni a rendes számítógéphez! Fordítva a gép tud a laptophoz és tuod is rá másolni meg ilyesmi de amikor a laptop-al akarok csatlakozni akkor azt írja hogy: az elérési út nem található és egyedül arra nyomhatok hogy diagnosztika(ekkor az van hogy a windows nem tudta azonosítani a problémát), a másik meg hogy mégse!
valaki tudja hogy mit kéne beállítani?
hogyan próbáltad elérni ? \\ip_cim vagy \\hostname ?
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2012. 01. 06. 17:11

Meg lehetne megoldani, hogy a régi routeremet(US Robotic) bekötném az újba lan-on keresztül és ezzel szórnám a rádiójelet?
Mi ennek a módja?
Elküldve: 2012. 01. 06. 17:14
Idézet: arsenlupin - Dátum: 2012. 01. 06. 17:11

Meg lehetne megoldani, hogy a régi routeremet(US Robotic) bekötném az újba lan-on keresztül és ezzel szórnám a rádiójelet?
Mi ennek a módja?
Ha van AccesPoint módja, akkor okés, ha nincs, akkor USRben DHCP letilt, hozzátoldod USR lan portját a mostani lanjához és kész. Kb.
Elküldve: 2012. 01. 14. 19:04
Meg szeretnék osztani alkalmilag egy wifin bejövő netkapcsolatot úgy, hogy egy - rövid de fontos - időre legyen tetszőlegesen elérhető wifi a szomszéd házrészben.
Adott a helyszínen egy wifi "előfizetés", és egy Win7 gép, wifi és ethernet kártyákkal.
Tudom, tudom, egy 5 ezer forintos TP-Link 543 router + a W7 gép wifi kártyájának access pointtá fejlesztése megfelelő megoldás lehetne a dologra, de nekem csak egy sima wifi routerem van a kocsi csomagtartójában, és egy elkalmi dologért most nem ruháznék be, továbbá nem szeretném nagyon átalakítani azt a net kapcsolatot.
Mert az alábbi kapcsolat készen van, működik, használják, és nem akarom nagyon széttúrni:
NET -> x.x.1.1/24 router -> x.x.1.252 ap -> x.x.1.100 wifi kártya -> WIN 7
Szóval egy ilyen struktúrát gondoltam ki, erre építve:
NET -> x.x.1.1/24 router -> x.x.1.252 ap -> x.x.1.100 wifi kártya -> WIN 7 -> ethernet -> router wifivel -> kliens
Ti hogy csinálnátok a konfigolást?
Ezeket próbáltam, nem ment vele:
a) NET -> x.x.1.1/24 router -> x.x.1.252 ap -> x.x.1.100 wifi kártya -> WIN 7 -> hídkapcsolat az ethernettel -> ethernet: dhcp -> router wan: dhcp -> router lan: x.x.3.1 -> kliens
b) NET -> x.x.1.1/24 router -> x.x.1.252 ap -> x.x.1.100 wifi kártya -> WIN 7 -> x.x.1.99 ethernet -> router wan: static x.x.1.98 -> router lan: x.x.3.1 -> kliens
c) NET -> x.x.1.1/24 router -> x.x.1.252 ap -> x.x.1.100 wifi kártya -> WIN 7 -> x.x.2.1 ethernet -> router wan: static x.x.2.2 -> router lan: x.x.3.1 -> kliens
(e megoldásnál a WIN7 gépen a wifi kártya metrikáját 1-re állítottam, továbbá a wifi kártyán az internet megosztását engedélyeztem)
Szóval e fenti megoldások egyike sem működött.
Holott azt saccolom, hogy kell lennie egy ezeknél sokkal egyszerűbb, elegánsabb megoldásnak is.
Tudna valaki javasolni egyet?
Elküldve: 2012. 01. 15. 22:38
Idézet: mckay - Dátum: 2012. 01. 14. 19:04
Adott a helyszínen egy wifi "előfizetés", és egy Win7 gép, wifi és ethernet kártyákkal.
El sem olvasom. AnalogX proxy vagy kliens módban wireless AP az működni szokott.
Elküldve: 2012. 01. 16. 19:29
Idézet: Jahno - Dátum: 2012. 01. 15. 21:38
Köszi a választ, Jahno!
Szóval AnalogX proxy? Ez jónak tűnik!
Tehát mondjuk kiveszek a helyszínre érve egy kis routert a kocsim csomagtartójából, rá dugom a nagymama gépének ethernetjére, a kis router dhcp-vel kioszt egy címet az ethernetnek (x), egy másik címet a wifi eszközöknek. Ezeknek a wifis klienseknek megmondom, hogy a proxy az x. A nagyi gépén meg közben fut ez a program és kész. Jól hangzik. És ez a kis program, amit most lekaptam, ennyiből tudni is fogja, hogy merre van az internet? És így közvetít a két interface között? Na megpróbálom majd előtte itthon...
Kliens módban AP?
Persze, az tuti működne, csak olyan nincs a csomagtartóban... Csóróság van...
Egyébként találtam egy érdekeset, lehet hogy csak ennyit fogok tenni:
Virtual Router progival AP-t faragni a wifi kártyából, miközben a wifi kártya kliens egy másik hálózatban. A leírás szerint, ha jól értem, erre az ad módot, hogy Win 7 esetében már van egy köztes logikai réteg a wifi csatoló a Win hálózatkezelése között.
Kipróbáltam itthon mobcsi telcsivel, és harmadik nekifutásra kiválóan működött.
Próbálkoztam a Connectify progival, de az harmadikra sem bizonyult nálam megbízhatónak.
Köszönöm szépen a hozzászólást!!!
Elküldve: 2012. 01. 16. 19:43
Idézet: mckay - Dátum: 2012. 01. 16. 19:29
Tehát mondjuk kiveszek a helyszínre érve egy kis routert a kocsim csomagtartójából, rá dugom a nagymama gépének ethernetjére, a kis router dhcp-vel kioszt egy címet az ethernetnek (x), egy másik címet a wifi eszközöknek. Ezeknek a wifis klienseknek megmondom, hogy a proxy az x. A nagyi gépén meg közben fut ez a program és kész.
De ha már van router, meg ethernet, akkor min próbálkozol tovább? Proxynak megmondod merre fusson, aztán kész, utána böngészőben meg kell adni a gép IPjét portját a proxybeállításoknál.
Elküldve: 2012. 01. 18. 22:07
Idézet: Jahno - Dátum: 2012. 01. 16. 18:43
Igen, a vendég gépnek könnyű megmondani, hogy az ő hálózatán merre van a kifelé: proxy gép ip-je, portja, csókolom.
No de vajon a nagyi gép vajon honnan tudja, hogy az ethernetjén bejövő csomagokat a wifi-n kell kitolnia??
Ezen méláztam el, hangosan, hozzászólás formájában...
Próbáltam hídkapcsolattal, meg internet megosztás fícsörrel, de valahogy nem jött össze.
No, sebaj, mondom, mert van ez a Virtual Router progi, jó lesz az.
Csak éppen szakmai érdeklődésből méláztam még most is tovább az ügyön...
Szerkesztette: mckay 2012. 01. 18. 22:08 -kor
Elküldve: 2012. 01. 18. 22:10
Idézet: mckay - Dátum: 2012. 01. 18. 22:07
No de vajon a nagyi gép vajon honnan tudja, hogy az ethernetjén bejövő csomagokat a wifi-n kell kitolnia??
Csatlakozik a proxyhoz, abban meg ott van beállítva, hogy melyik a default gateway.
Elküldve: 2012. 01. 25. 10:21
Ősszel új lakásba költözök, melyet most építenek, épp ezért előre terveznék és szeretnék a lakásba normális hálózatot kiépíttetni (számítógép, telefon, tv stb.) Jelenleg most otthon wifi-t használok - így router és egy atomos kis gép (file, print, mail "server"), A.C. Ryan mini és külső Icy Box Docking Station már van, mert a wifis DLNA nem barátom), de a kábel lenne az igazi és egy átgondolt infrastruktúrát kiépíteni (pl. a docking station helyett egy NAS, amit több gép, média player is rángathat egy időben).
Nem teljesen világos, hogy a hálózati részhez mi kell (patch panel és végpont közötti részek) és milyen költségekkel kell számolnom egy ~90m2-es, egyszintes lakás 24 végponttal történő ellátásához. A "központot" egy alulról szellőző beépített szekrényben képzelem el. (patch panel, switch, modem, router, NAS, meglévő "server", szünetmentes)
Az elképzelés:
0.) Kell 2db rack oszlop. Nálunk a cégbe R&M cuccokat szereltek, de erről még árat sem találtam sehol.
1.) Kell patch panel: R&M 19" 1U Patch Panel, Cat. 6 24xRJ45/s
2.) Kell kábel:R&M Real10 S/FTP 4P 750 MHz LSOH 'light' (500m). 500m elég?
3.) A végpontokhoz aljzat: Valena 2xRJ45 Cat6 STP fehér
4.) A végpontokhoz keret: Valena 1-es keret gyöngyház
Ami nem világos, hogy ilyen Connection Module, Cat.6, 10xRJ45/s, Snap-in kell-e a fenti eszközöket figyelem bevéve, jobban mondva mi ez? A linkelt patch panelbe gondolom nem kell semmi. Ez egy üres patch panelbe való modul vagy a legrand aljzatba kell ezt még beszerelni?
A végpontok és a patch panel közötti falvésés, csövezés, elosztótobozok és munkadíj mit kóstálhat? Milyen márkájú csöveket érdemes venni? Ezeket kivel érdemes csináltatni: a villanyszerelővel vagy van "hálózatépítő kisiparos"? Amiket választottam eszközöket, azok jó minőségűek és nem okoznak gondot, ha több gép/TV HD tartalmat is rángat a hálózaton? Esetleg más márkákra javaslat, érv ellenérv ezekkel szemben?
Előre is köszönöm a segítséget!
Bye, FifiTheReal