HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#161 Felhasználó inaktív   Nezzus 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 01. 20. 11:05

Milyen hálózatot(internethez) érdemes kiépíteni szerintetek?

#162 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 01. 20. 11:07

Idézet: Nezzus - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 11:05

Milyen hálózatot(internethez) érdemes kiépíteni szerintetek?

Attól függ kinek, meg hova. Két hegy közt mikrósat, szobán belóül cat5+wlan, épületen belül cat5-cat6+wlan kiegészítés, 200 méterre melléképületbe sok kliens esetén optika, estébé. Erről szól a fél topik, tessék olvasni :-)

Koaxot meg ilyesmit már nem erőltetjük, bár ha messze kell vinni, meg így 10 megás is jó, 1-1 konverterrel a végén, akkor meggondolandó.
Make love not Wor.

#163 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 20. 11:25

Köszönöm a válaszokat!

Még azt szeretném megkérdezni hogy van e különbség UTP És UTP kábel között.
Jó minőséget szeretnék venni,ha egyáltalán léteznek különböző minőségi kategóriák.

Köszönettel:Gorlin

#164 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 11:31

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 11:25

Jó minőséget szeretnék venni,ha egyáltalán léteznek különböző minőségi kategóriák.

Persze, hogy vannak, gyártónál meg is lehet nézni a katalógust, mindenféle értékekről. Csillapítás, áthallás, estébé. Ha gyakorlati részét nézzük, akkor Belden meg Draka kábel pld. sokszor merev, mint a disznó, valamint alig lehet kibogozni a színeiket. Én most erősen Legrand párti lettem, de jó az Acome, valamint Nexansnak szép a színe, de ez is merev. Ha egyáltalán faliról beszélünk, katalógusos grafikonos adat meg kicsiben k. mindegy.
Make love not Wor.

#165 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 12:02

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 10:31

Persze, hogy vannak, gyártónál meg is lehet nézni a katalógust, mindenféle értékekről. Csillapítás, áthallás, estébé. Ha gyakorlati részét nézzük, akkor Belden meg Draka kábel pld. sokszor merev, mint a disznó, valamint alig lehet kibogozni a színeiket. Én most erősen Legrand párti lettem, de jó az Acome, valamint Nexansnak szép a színe, de ez is merev. Ha egyáltalán faliról beszélünk, katalógusos grafikonos adat meg kicsiben k. mindegy.

Köszönöm!

Megnéztem jobban a telefonközpontot sajnos nem találtam meg,úgyhogy felhívom hétfőn a villanyszerelőt.Viszont ha jól láttam van egy pár doboz a falon például a folyosón amit nem tudom hogy meg kell e bontani(ha kinyitom elvileg látom hogy futnak a telefon,illetve tv kábeleket tartó csövek,de ez csak felvetés)?Például A tv-hez használt kábelek központja az emeleten van ami az egyik szobától legalább harminc méter.Nem nagyon tudom hogy mi a jelentősége ezeknek a dobozoknak,illetve ekkora távolságot be lehet e húhzni úgy hogy nem bontja meg őket az ember.
A dobozokat azért nem kéne megbontani mert szépen le vannak glettelve,festve.

#166 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 12:11

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 12:02

Viszont ha jól láttam van egy pár doboz a falon például a folyosón amit nem tudom hogy meg kell e bontani(ha kinyitom elvileg látom hogy futnak a telefon,illetve tv kábeleket tartó csövek,de ez csak felvetés)?

Erre való az érpárkereső. Telefont tőben kihúzod, TVkoax elosztókat is szét, drót egyik végére a jeladó, majd a szondával falon kívül is lehet keresni merrefelé megy.

Aztán telfonzsinórral koax cuccal behúzni műanyag befűzőt, azzal meg az UTP-t és társait, vagy fém befűzőt, oszt adjunk neki. De dobozokat jó eséllyel ki kell bontani, legfeljebb ha vastag kábel belefér, akkor azt kicsit jobban lehet tépni  :D
Make love not Wor.

#167 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 20. 17:38

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 8:56

Sziasztok!

Lenne egy nagyon fontos problémám:
Szeretném bekábelezni UTP kábellel a házat.
Az a baj amikor épült sajnos nem kértük ezt a lehetőséget...
Leszedtem a helyiségekben a telefonvonal bemenet műanyag védőtokját,és úgy néz ki abban a csőben  bőven elférne.A helyiségből a telefonvonal elmegy a másik szobában lévő "központig".Tehát az a tervem hogy vezsek egy utp kábel végigvezetem a telefonkábel mellett a "központig"  és a telefontközpont mellé teszem a routert.

Azt szeretném kérdezni :
-Mennyire fogja zavarni a telefonkábelt az UTP kábel(áthallás ,zaj stb)
-Van e valami speciális kábel amivel ezt a kábel vezetést segíteni szokták?(azaz nem fog e visszagyűrődni az utp kábelem mondjuk egy kisebb kanyarban)
-Illetve érdekelne hogy még mit hagytam ki,és életképes e ez az ötlet.

A válaszokat előre is köszönöm!

Tokeltes, azzal egeszitenem ki hogy a telefon kabelt hasznalnam behuzasra es az uj UT kabelt bontanam telefon/lan ra. Igy a plusz derotbol adodo hely igeny kevesebb lesz. Azt nezd meg hogy a csovekbe fer e meg derot.
Az informatika atok de jo hogy van.

#168 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 20:19

Köszönöm mindenkinek a segítséget!!
Már csak azt szeretném megkérdezni hogy azok a bizonyos  "dobozok" amik a falban vannak pontosan milyen célt szolgálnak és miért kell őket megbontani?
(ez csak azért zavar mert a glettelés,festés bánja.

#169 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 21:17

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 11:11

Erre való az érpárkereső. Telefont tőben kihúzod, TVkoax elosztókat is szét, drót egyik végére a jeladó, majd a szondával falon kívül is lehet keresni merrefelé megy.

Aztán telfonzsinórral koax cuccal behúzni műanyag befűzőt, azzal meg az UTP-t és társait, vagy fém befűzőt, oszt adjunk neki. De dobozokat jó eséllyel ki kell bontani, legfeljebb ha vastag kábel belefér, akkor azt kicsit jobban lehet tépni  :D

Köszönöm!!!

#170 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 01:44

Azok a dobozok arra valók, hogy több csőnek egy csomópontot biztosítson, itt mehetnek sok irányba tovább vezetékek. Továbbá arra jó, hogy pl 25 méter csőbe nem lehet egyszerre behúzni a kábeleket, így "toldóként" is funkcionálhatnak!

#171 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 09:32

Köszönöm!.Szakmailag nagyon jó ez a topik!!
Nem tudom megálni hogy ne kérdezzem meg:
Ha már megtörtént a kábelezés,úgy gondoltam hogy a központba ahol összefutnak a kábelek,egy routert teszek,és egy adsl modemet.A router jelenleg egy smc WBR14G,Szeretnék valami komolyabb routert kb 50-60e forintig.Legyen gyors,megbízható,jól konfigurálható.Ha lehet legyen VOIP-s.Illetve meg szeretném kérdezni hogy nektek (ha állítottak már össze ilyen rendszert) melyik a szimpatikusabb.A routerrel egybeépített VOIP vagy a külön adapteres megoldás(ha lehet tipussal ,márkával hogy tudjam mit érdemes venni:) )
Olyan rendszert szeretnék,ami normális forgalom esetén nem fagy le, stabill megbízható,és egy jól belőtt beállítás után ne kelljen felmenni hozzá fizikailag(ármtalanítani,resetelgetni stb...) 2-3 évig,amit kell azt be lehessen állítani számítógépről.
Wlan funkció nem fog kelleni ,mert teljesen át akarok állni kábelre.
Tehát amit szeretnék:1 WAN 4 vagy több LAN ,Két VOIP telefon kimenet ,megbízhatóság,jó konfigurálhatóság.

MOD:Közben találtam egy CISCO-t Cisco Small Business 107,nem tudom hogy ez jó lehet e nekem(tudom ebben nincs Voip,illetve WLAN)illetve ezért az árért van e jobb alternativa.

A választ előre is köszönöm!

Szerkesztette: gorlin 2007. 01. 21. 09:44 -kor

#172 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 10:07

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 9:32

Illetve meg szeretném kérdezni hogy nektek (ha állítottak már össze ilyen rendszert) melyik a szimpatikusabb.A routerrel egybeépített VOIP vagy a külön adapteres megoldás(ha lehet tipussal ,márkával hogy tudjam mit érdemes venni:) )

Én a draytek vigour 2900V ill. az újabb verziója a 2910V -re szavazok.  A voip részét sosem használtam még, de a router + vpn "része" több helyen megy évek óta újraindítás nélkül.

Szerk:  arról, hogy a torrenteket mennyire bírja, nincsen tapasztalatom. Normál, céges használatban vannak.

Szerkesztette: pgyafi 2007. 01. 21. 10:12 -kor

#173 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:15

Idézet: pgyafi - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 9:07

Én a draytek vigour 2900V ill. az újabb verziója a 2910V -re szavazok.  A voip részét sosem használtam még, de a router + vpn "része" több helyen megy évek óta újraindítás nélkül.

Szerk:  arról, hogy a torrenteket mennyire bírja, nincsen tapasztalatom. Normál, céges használatban vannak.

Szia!

A draytek-ről én is  sok jót hallottam.Még érdekelne a véleményetek más márkáról is hogy teljesítenek a gyakorlatban.
Torrent nincs,semmilyen letöltés sincs.Egyedül arra szeretnék felkészülni hogy (ugye most akarják emelni a sávszélességeket Mo-n((már ahol)) ha esetleg 2-3 év múlva elterjetteb lesz és használni fogom pl  a multimédiás tartalmak ,videokonferencia ne "terhelje" túl a routert,tehát esetleg bírja a nagyobb igénybevételt is

#174 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:28

Idézet: pgyafi - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 10:07

Nekem a normál céges használat az ilyen 30+ gépet is jelent, szóval ha azokat elbírja sessionben, akkor ne már egy gépen egy torrent többet toljon he.

Nekem az első Vigorok most kicsit hullottak betápilag, így kb. 5-6 éves korukban. Addig masszív 24órázás, ez van, elvileg megszolgáltak, de megjavíttattam őket.
Make love not Wor.

#175 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:33

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 12:15

ha esetleg 2-3 év múlva elterjetteb lesz és használni fogom pl  a multimédiás tartalmak ,videokonferencia ne "terhelje" túl a routert,tehát esetleg bírja a nagyobb igénybevételt is

Nekem olyan minimum 30 megabitet tudott natolni, de had ne írjak hülyeséget, mikor régen a 2 megákba már az STlab meg társai routerek belenyeklettek, akkor a Vigorom én kihajtottam natban 90 megabittel vagy mi volt. Anno meg is írtam.
Make love not Wor.

#176 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:41

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 11:33

Nekem olyan minimum 30 megabitet tudott natolni, de had ne írjak hülyeséget, mikor régen a 2 megákba már az STlab meg társai routerek belenyeklettek, akkor a Vigorom én kihajtottam natban 90 megabittel vagy mi volt. Anno meg is írtam.

Ha jól értem akkor a Draytek vigor minőségben közel áll mondjuk egy cisco-hoz.(tudom hogy telejsen más kategória de azért valami összehasonlítás kell:) )

#177 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:58

Idézet: gorlin - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 12:41

Ha jól értem akkor a Draytek vigor minőségben közel áll mondjuk egy cisco-hoz.(tudom hogy telejsen más kategória de azért valami összehasonlítás kell:) )

Mondjuk torrent nem tudom mit forgalmaz, de kezdene érdekelni. Azért 2millió sessiontől egyelőre a legnagyobb Cisco is lerohad ja  :D

Draytek stabil, meg jó. De sessionben sosem nézegettem, ha már ilyenben matekozol, akkor nézhetsz valami kicsi Cisco PIX-et 150ezresért, vagy Sonicwallt, annál le van írva fehér alapú papírra feketével az összes technikai paraméter.
Make love not Wor.

#178 Felhasználó inaktív   gorlin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 13:44

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 11:58

Mondjuk torrent nem tudom mit forgalmaz, de kezdene érdekelni. Azért 2millió sessiontől egyelőre a legnagyobb Cisco is lerohad ja  :D

Draytek stabil, meg jó. De sessionben sosem nézegettem, ha már ilyenben matekozol, akkor nézhetsz valami kicsi Cisco PIX-et 150ezresért, vagy Sonicwallt, annál le van írva fehér alapú papírra feketével az összes technikai paraméter.

Torrentről semmit sem tudok mert még sohasem próbáltam.
De ha azt nézzük hogy ha jó helyen,közel van az ember a központól akkor a jelenlegi 2-3 Megabit-ből 6-8 is lehet,az idei emelések miatt.Sajnos a feltöltési sebességre nagy ívben tesznek ,annyira nem fog vészesen megemelkedni sajnos...
De ha a letöltés tényleg ekkorát fog ugrani akkor bizony lesz létjogosultsága a ma még gyerekcipőben járó IP tévének,vagy videokonferenciának stb.
És ez bizony szerintem eléggé megterhelheti az egyszerűbb routert(már 3-4 felhasználó esetén is simán elhasalhat)

Még azt szerettem volna megkérdezni hogy a te általad említett UTP kábel (ami megfelelő minőségű) hol kapható és mennyibe kerül.

#179 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 22. 09:10

Egy nagyobb file torrentezése általában 70-100 egyidejű kapcsolatot jelent kifelé-befelé. Egy streaming meg szvsz 2-4 kapcsolatot jelent. Ha jó minőségű a router, akkor simán bírni fogja szerintem. Nekem Zywall van, nagyon meg vagyok vele elégedve (bár nem tud VoIP-t, vagyis nem tudom, hogy tud-e)

#180 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 22. 09:35

Idézet: melon - Dátum: 2007. jan. 22., hétfő - 9:10

Egy nagyobb file torrentezése általában 70-100 egyidejű kapcsolatot jelent kifelé-befelé. Egy streaming meg szvsz 2-4 kapcsolatot jelent. Ha jó minőségű a router, akkor simán bírni fogja szerintem. Nekem Zywall van, nagyon meg vagyok vele elégedve (bár nem tud VoIP-t, vagyis nem tudom, hogy tud-e)

Ha arra gondolsz, hogy integralt analóg port van e rajta az nincs, ha arra hogy egy ATA radugasaval kepes e a VOIP szolgaltatast kezelni igen. A lenyeg hogy a VOIP kommunikacios protokoljait elsodleges pioritasra kell allitani.
Az informatika atok de jo hogy van.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.