sziasztok!
lehetséges, hogy a nyár folyamán szükségem lesz egy notebookra, ezért kezdem felmérni a kínálatot. úgy tűnik, hogy még sok idő van, de én igyekszem időben infót gyűjteni. mivel alapvetően az IBM márkát kedvelem, ezért első menetben ezek felől érdeklődnék.
leírom az igényeket elsőre:
- elég a "gyengébb" proci, de lehetőleg valami Core Duo legyen vagy valami keveset fogyasztó hasonló
- legyen sok ram, bővítési lehetőséggel. tehát 1 giga alap és 1 DIMM bővítési hely
- legyen WLAN benne
- legyen nagyon jó kijelzője, mert a fényképeimet is szeretném adjusztálni rajta (lehetőleg PVA/MVA vagy S-IPS)
- legyen halk, ne melegedjen
- legyen trackpoint rajta, esetleg még tapipad is
- legyen benne egy mindent író író
- legyen benne egy combosabb grafkártya, amivel tudok CAD-et gyakorolni (és alap játékokat futtatni, ez alatt jó régi repülőszimulátorokat értek leginkább)
ami nem kell:
- csili-vili kinézet
- multimédia gombok
- kártyaolvasó
- webkamera (bár hasznos extra)
áttekintettem a jelenlegi Lenovo kínálatot, csatolok is róla egy táblázatot. ebben hasonló konfigra beállított gépek vannak. alapvetően mindegyikben van egy Core 2 Duo T5500 proci, 1 giga ram, 80 giga hdd és egy mindent író író, valamint 9 cellás akksi.
az árak kábé 1300 és 1900 dollár között vannak, vagyis elég nagy a szórás. ami változik, az a grafkártya és a kijelző. az integrált grafikás gépeket hanyagoltam, a minimum a Radeon X1300, de inkább X1400-at állítottam be. és vannak a Fire GL V5200 és V5250-es gépek is, ezekkel biztos mindent meg lehet csinálni. akár még tervezni is lehet rajtuk.
három osztály szerepel a táblázatban: a Z, az R és a T. ez utóbbi mindig is az álmom volt, lenyűgöz a kialakításuk. mint egy Hilti fúrógép, csak funkció, semmi csicsa.
a Z osztályról olvastam a Prohardver oldalán, egész jónak tűnik. de ott nincs komoly grafika és a kijelző is inkább közepes. a csúcs kijelző a T osztályban jelenik meg, ott van Flexview, ami egy IPS panel. ez elvileg már használható amatőr képfeldolgozásra is. és ott 100 dollár felárért megvan a csúcs kijelző mellett a csúcs grafkártya is.
tehát ha csak a képességeket nézem, akkor a T60p-re lőnék, ami a jobb oszlop. de most akkor a kérdések:
- milyen az a Flexview kijelző? hol lehet olvasni róla? milyen a kontrasztja, milyen a fényereje, tehát mihet lehet hasonlítani a desktop világban?
- milyen az X1400 kártya és milyen hozzá képest a Fire GL? annyit tudok róla, hogy a Fire GL munkára jó, CAD kártya, de specifikációról elég szűken nyilatkozik a hivatalos oldal, inkább marketinges duma van ott. valami linket tudtok ezekről?
köszönöm előre is a türelmet és a segítséget!
üdv!
.
.
.