HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#2121 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 22. 01:18

Üdv újra!
Kicsit elszomorított a gépem, (na nem most de mostmár idegesít), ugyanis hotpixeles, na nem kicsit azért nem írnék. Bekapcsolt darkframe mellett is olyan csillagos eget varázsol a képekre hogy sírhatnék, és úgygondolom ez nem természetes, olvastam pár tesztet róla (KMinolta Dimage A2 ) és éjszakai tesztkép is volt, de ilyen ott nem volt tapasztalható:
Kép
ISO100, 30mp
Kép
ISO200, 15mp (ez mondjuk már a többedik hosszú záridős felvétel volt)
Kialakulhat ilyen hiba? úgyértem ha a tesztekben sem említették akkor gondolom ott kiszűrte rendesen, lehet hogy gyári hibás?
Darkframe nélküli képeket fel se merem tenni, ott a téma nem is látszik a zajtól.
Szóval tudom 1 hotpixel nem hotpixel, de ez már durva, pedig szeretnék esti felvételeket is csinálni.

Létezik PC szoftver amivel saját "darkframe" felvételek segítségével ki lehet interpoláltatni (akár kötegelve is) a képekből?

Előre is köszönöm a segítő szavakat!

#2122 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 09:27

Idézet

D40/70 főleg az alábbival esett ki

ez Birdie nem kicsit részrehajló tesztje, nem érdemes komolyan venni

a D70-est egyébként is mindenképpen RAW-ben kell használni (vagy legalább egyedi görbével), és ott nincs ilyen hatása az erősen kontrasztos gyári alapgörbének

Idézet

ISO200 hogy kicsit magas kezdeti ISOnak azon nem tudom érdemes-e vitázni vagy sem; nem vészes de jobb ha lentebb van; nem a kompaktok 50es ISOjával hasonlítottam, ilyet szerintem te sem akartál állítani...

erre reagáltál, ezért gondoltam, h kompakt melletti érv:
"mi hiányzik az alap tükrösökből, ami benne van a kompaktodban?"

Idézet

a 4×2700mAh-s telepeimet jobban szeretem

akkor is amikor gyorsan kell egymással fölcserélni a 8 db ceruzaakkut?
gondosan ügyelve a polaritásra, és arra, nehogy keveredjenek egymással a használtak és az újak
rátölteni pedig nem célszerű, mert csökkenti az élettartamot - de időnként mégis muszáj, mert erős az önkisülésük...
(az újfajta NiMh-eknek már nem, de azok kapacitása alacsonyabb egyelőre)

#2123 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 09:41

Idézet: DLL - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 2:18

Kicsit elszomorított a gépem, (na nem most de mostmár idegesít), ugyanis hotpixeles, na nem kicsit...

Ugyan nem ismerem a konkrét típust, de ez biztosan nem üzemszerű.

Olyan szoftver, ami egy darkframe alapján kiszedi a hot pixeleket, van több. A kompaktnál ezt kipróbáltam, működött batch módban is, igaz, korántsem kellett ennyi pöttyel megbirkóznia. Ez elég brutális, szerintem súlyos részletvesztéssel jár, ha ráengedsz egy ilyen programot a képeidre.

#2124 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 10:39

Elemcsere 10-12 sec kb :).

Ja, annyira konkrétan nem az én gépemhez mértem, hanem a 2 kategória közt néztem. Több helyütt hozták fel hogy soknak érzik a 200as kezdő isot; mivel a gépet nem használtam értelemszerűen ezekre tudok támaszkodni :respect: .

RAW-ot akkor használom ha vmivel még akarok késöbb dolgozni, amúgy jobbik JPG általában; így is sok meló van utúlag a képekkel, ha csak rawba fotóznék az nyomasztó lenne képnézegetés/utómunka szempontjából úgy érzem... :(.
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2125 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 10:44

pont azt mondtam, h nincs utómunka, ha nem akarod (ha mégis, akkor pedig egyszerűbb, mint JPG-eken matatni Photoshopban...):  a Nikon Capture-t ráereszted kötegelt módban a teljes sorozatra - és máris olyan az eredmény, mintha a világ legjobb JPG-jeit előállító kamerával dolgoztál volna

állítgatni azért nem muszáj rajta, mert fölhasználja a kamera beállításait

#2126 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 12:58

Amíg nem próbáltam ezt addig nem mondom hogy de jó; elsőre jól hangzik, de kicsit szkeptikus vagyok ezzel... pláne hogy ált különböző beállításokkal próbálkozom, a ló mindkét oldalára túlesve soxor, így ugyanazokat nem végeztethetem el rajtuk. Bár átlagban lehet hogy elégség lenne... :think:
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2127 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 13:06

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 13:58

ugyanazokat nem végeztethetem el rajtuk

lehet, h nem érthetően írtam: nem arról van szó, h egyetlen adott beállításkészletet engedsz rá az összes RAW képre, hanem akár semmilyet!
a gyári konverter ugyanis át tudja venni a kamera összes beállítását (fehéregyensúly, élesítés, kontraszt, ...), ezeket felhasználva hozza létre a JPG-eket
vagyis alapvetően ez ugyanolyan, mintha már a helyszínen JPG-et gyártottál volna - csak persze sokkal jobb minőségben

#2128 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 13:55

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 10:41

Idézet: DLL - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 2:18

Kicsit elszomorított a gépem, (na nem most de mostmár idegesít), ugyanis hotpixeles, na nem kicsit...

Ugyan nem ismerem a konkrét típust, de ez biztosan nem üzemszerű.

Olyan szoftver, ami egy darkframe alapján kiszedi a hot pixeleket, van több. A kompaktnál ezt kipróbáltam, működött batch módban is, igaz, korántsem kellett ennyi pöttyel megbirkóznia. Ez elég brutális, szerintem súlyos részletvesztéssel jár, ha ráengedsz egy ilyen programot a képeidre.

Köszi a választ, kipróbálom. Az a baj hogy a hotpixelek már eleve részletvesztést okoztak, ezen a program már keveset ront.
A cél az lenne hogy megjavuljon a gép :Đ vajon ezt is kicserélnék garancián túl ha a CCD a hibás, mint az A1-ekben?

#2129 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 15:20

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 11:39

...Több helyütt hozták fel hogy soknak érzik a 200as kezdő isot...

...ha csak rawba fotóznék az nyomasztó lenne képnézegetés/utómunka szempontjából úgy érzem... :(.

Nyilvánvalóan nem használtak ilyen gépet. Csak a rend kedvéért: nem magas a 200-as kezdő ISO. ;)

Egy olyan szoftver kell csak, ami tud kötegelt feldolgozást. Egy perc, otthon, nyugiban. Eleinte én is idegenkedtem a RAW-tól, főleg azért, mert nem ismerik a kedvenc nézegetőim, de mikor egy-egy kép csak jpeg-ben volt meg, hiányzott, hogy nem kezdhetek vele annyi mindent. Most RAW+jpeg-ben fotózom; a RAW megy archiválásra vagy utómunkára, a basic jpeg meg jó nézegetni, vagy átméretezve mailben küldeni, netre föltenni.

#2130 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 15:21

Idézet: DLL - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 14:55

...vajon ezt is kicserélnék garancián túl ha a CCD a hibás, mint az A1-ekben?

Fogalmam sincs...

#2131 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 15:25

Idézet: DLL - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 14:55

vajon ezt is kicserélnék garancián túl ha a CCD a hibás, mint az A1-ekben?

Azokban szériahibás Sony CCD volt (nem csak az A1-et érintette, hanem sok gyártó sok gépét), teljesen más volt a hibajelenség, egy idő után, ha nem volt mázlija a tulajnak, elment az egész kép, csak foltok vagy csíkok látszottak. Más jellegű CCD hibát nem hiszem, hogy garanciaidőn túl ingyen javítanának.

#2132 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 15:37

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 16:20

Most RAW+jpeg-ben fotózom

D70-nél fölösleges helypazarlás a memkártyán: a NEF-ekbe mindig beleágyazza pontosan ugyanazt a JPG-et, amit RAW+JPG esetén külön file-ként pluszban mentene el

ezeket az ingyenes PreviewExtractorral lehet kiszedni, ami kis gépen is gyorsan fut, hiszen egyszerű a dolga
(egyébként NEF nézegetésre azért jó a Nikon View program, mert az ezeket a beágyazott JPG-eket mutatja - gyorsan, és valósághoz közel állóan. Hacsak nem volt felvételkor nagyon rosszul beállítva a kamera, persze)

gondolom a D40 is ilyen NEF-eket készíthet

#2133 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 15:40

Idézet: debaj - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 16:25

Azokban szériahibás Sony CCD volt (nem csak az A1-et érintette, hanem sok gyártó sok gépét), teljesen más volt a hibajelenség, egy idő után, ha nem volt mázlija a tulajnak, elment az egész kép, csak foltok vagy csíkok látszottak. Más jellegű CCD hibát nem hiszem, hogy garanciaidőn túl ingyen javítanának.

és ott Sony által elismerten szavatossági problémáról volt szó, vagyis olyan hibáról, ami már gyártáskor a készülékben volt, csak egy ideig nem jött elő

garanciaidőn túl ezt egyébként az ügyfélnek kellene bizonyítania, ami ilyen esetben reménytelen lenne

#2134 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 16:13

Idézet: Melorin - Dátum: 2007. aug. 21., kedd - 21:22

Moire :omg:

https://forum.hwsw.hu/index.php?amp;showtop...dpost&p=5123804

#2135 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 16:27

ennyire aprómintás témánál a Foveon érzékelősöket leszámítva nem találsz olyan jó gépet, ami ne generálna moirét: mivel Wizard pajtás Canont használ, a kép is nyilván azzal készült, vagyis nem "hűdeproblémás" Sony érzékelővel...

a jelenség feltétele, h az apró mintáról az obi éles képet rajzoljon, és az érzékelő előtti antialias szűrő se mosson nagyon
tehát csak olyan gépen fordulhat elő, ami egyébként szép éles képet állít elő - ezért nem annyira jellemző a rosszabb "pixelélességű" kompaktokra

Szerkesztette: Degeczi 2007. 08. 22. 16:28 -kor

#2136 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 16:42

Éjtem :respect:

#2137 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 18:07

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. aug. 21., kedd - 20:54

5 szigetnapot végiglövöldöztem egy garnitúra ceruzaakksival :D

És mennyit vakuztál?
Kun Pál

Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

#2138 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 18:16

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 0:37

D40/70 főleg az alábbival esett ki:

Ezt nem teljesen értem, a D70 nem alapgép?
Nekem életlennek tűnik a két bal oldali felvétel, mig a két jobb oldali éles. Talán ezért is részletgazdagabb.
Az élesség viszont az objektiv hibája, nem az alapgépé.
Szóval, szerintem a részletgazdagság az élességből adódik - ez pedig az objektív tulajdonsága.
Ha ugyan az az objektív volt, akkor valamiért nem adott éles képet.
Kun Pál

Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

#2139 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 22:40

Idézet: kun - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 19:16

Ezt nem teljesen értem, a D70 nem alapgép?
Nekem életlennek tűnik a két bal oldali felvétel, mig a két jobb oldali éles. Talán ezért is részletgazdagabb.
Az élesség viszont az objektiv hibája, nem az alapgépé.
Szóval, szerintem a részletgazdagság az élességből adódik - ez pedig az objektív tulajdonsága.
Ha ugyan az az objektív volt, akkor valamiért nem adott éles képet.

Hátő...  :think:  lehet. Ezt már nem tudjuk meg...

Ha jpgben van kicsit beégett képem akkor IJ? Nem, RAWra véletlenül sem volt hely mert 1,1 giga képet csináltam így is, 2/3as 3mpixeles normál tömörítéses jpgvel. Tudom hogy a kiégett részen nincs 'adat', de ahol még van kicsi?

Esélyek hogy köv ezen javíthassak? Derítés, RAW (gondolom sokat nem javít azért)? Ha a téma engedi persze alulexponálok hogy jó legyen; de ha sötét részek is vannak amiknek szintén meg kell maradniuk és állvány (HDR) kilőve? (van ahol megtudom tartani kézből és nem mozog a téma, ott nem téma megint, de ahol nem mert pl gyors a téma ott igen)  Pl itt is:   Nem csodát várok, csak tippet :respect:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 22. 22:47 -kor

#2140 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 23:12

"van ahol megtudom tartani kézből és nem mozog a téma, ott nem téma megint, de ahol nem mert pl gyors a téma ott igen"

a "téma" szavak halmozása itt eléggé zavaró, ezen jót nevettem...már bocs :D

amúgy érthető, amit mondasz, csak vicces :D

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »