HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#2161 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 23. 21:41

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 22:27

Egyes tükrösöknél hogyhogy mégis jóval kisebb a raw file mérete? Ott megy precízen mert van kraft a gépekben?

pontosan
illetve mivel a RAW ott nagyon gyakori fölhasználás, idővel hardveres támogatást is készítettek ehhez

jó példa, h a 6 Mp-es Nikon D100 bitfolytonos, de még tömörítetlen, így 9 MByte körüli RAW file-okat készített

ha bekapcsoltad a tömörítést, akkor ugyan 5 MB lett a méret, de mivel a processzor ezt "szoftverből" végezte, 6-7x annyi ideig tartott a mentés

a későbbi szériák (D70, D50) már hardveres támogatást kaptak ehhez a tömörítéshez (igaz, kikapcsolhatatlant), és azok már villámgyorsan mentik a tömörített RAW állományokat

#2162 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 23. 21:46

jahjah, *istDS raw-jai is 10 megásak, +-0,1mb, és nincsenek tömörítve. ez látszik pl hogy egy sérült fájlnak a sérülés előtti része hibátlanul működik.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2163 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 23. 21:48

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 22:32

6mpix, de a superccd elrendezés miatt valamivel jobb minőségben lehet 12mpixelre interpolálni a képet. a gyártó pedig ez alapján feljogosítva érzi magát, hogy az interpolált értéket írja mindenhova.

illetve ha a 45 fokban elfogatott CCD által érzékelt értékeket információveszteség nélkül szeretnéd a hagyományos, vízszintes/függőleges koordinátarendszerbe visszaforgatni, ahhoz 2x pixelszámra van szükség

természtesen a hasznos információtartalom (átlós irányt is beleértve) köszönőviszonyban sincs a 12Mp-el, de az tény, h az elforgatott CCD egy 6Mp-es hagyományosnál sűrűbb keresztirányú fölbontást érzékelhet

kockásfüzetben könnyen kisakkozható, miért

de a RAW file-ok méretéhez ennek nincs köze, abban csak 6M adatra van szükség, mindez már a visszaforgatott JPG előállítása során kell történjen

#2164 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 23. 21:50

ugyanarról beszélünk :)

#2165 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 07:17

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 22:32

6mpix, de a superccd elrendezés miatt valamivel jobb minőségben lehet 12mpixelre interpolálni a képet. a gyártó pedig ez alapján feljogosítva érzi magát, hogy az interpolált értéket írja mindenhova.

Öhm, ő a 6mpixelt írja; ha 12őt írna tovább sem néztem volna az adatlapját mert mégh 1/1,7"al is nevetséges lenne - ahogy az új Canon kompaktokon az is :(

Products name    
FinePix S6500fd
Number of Effective pixels    6.3 million
CCD    1/1.7" Super CCD HR

Értem, csak azt nem vágtam minek neki 12mpixelni infó a rawnak, nem gondoltam erre. :respect:

Idézet

a későbbi szériák (D70, D50) már hardveres támogatást kaptak ehhez a tömörítéshez (igaz, kikapcsolhatatlant), és azok már villámgyorsan mentik a tömörített RAW állományokat

Hmm, egy újabb érv a tükrösöknél... Ejj, minél többet tudok meg annál rosszabb nekem :Đ

Ilyen 'apróságok' amik miatt majdnem feleslegesen olvasom szénné magam tesztekkel mert azokból ilyenek ált nem derülnek ki... ezért is álltam neki másik totyikban hogy kipuhatoljam melyik dslr-t lenne érdemes megvenni (melyik az amit már érdemes/melyiket még inkább nem), de hát pár teszt után kezdett elmenni a kedvem, meg a nagy zoomátfogású obik árát meglátva :( (Igaz, 2nél nem drágább és praktikusabb, ha képminőségben van is kis kompromisszum érte. Bár nem tudom mennyivel készít jobb képet ha 18-55 + 55-200as obikat kapok mint egy 18-200as, hisz a 2 objektívnek külön is jelen a CA, azonkívűl meg nekem laikusnak a többi(paraméter, hiba) nem tűnik vészesnek, max telénél a fényáteresztésük talán egy picivel rosszabb mint a 55-200asnak... :think: Nem? szerk2: Sőt, ahogy elnézek pár tesztképet, pl a D50hez járó 18-55ösnek elég zavaró a CA-ja monitornyi méretben is, ue leképzési tartományú kompaktomon sokkal kevésbé zavaró (28-300). Jó, tudom, megint nem próbáltam csak nézelődök...

szerk: azért ezek ellenére egy d50 tesztre rálestem még, de megint lehúztáka  kedvemet :(. Túl magas elvárás hogy ne kettőt előre egyet hátra lépés legyen egy  upgrade? Szoftveres, egy fillérbe nem kerülő dolgokkal spórolnak/rontanak, meeg filléres ledeket hagynak ki, akksifedél is. Ezeket kijavítva drágább lenen a gép mondjuk 1000Ftal de sokkal jobb benyomást kelene és nem lenne vegyes szájíze az embernek. Hülye ... fogyasztóitársadalom/kisfőnökök? (Amikor szinte az összes gyártó beáll a sorba nem adott költségből a legjobb termék előállítására törekednek, hanem jól skálázódó termékpalettára :rolleyes:)

szerk3: Eszembe jutott miért vártam S6500fdhez még fw frissítést, a néha indokolatlan zajszűrés miatt...(néha iso100 és sok fény mellett is zajszűr1000el :( ) tudtok esetleg vmi helyet ahol ilyeneknek utánaolvashatok?

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 24. 07:48 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2166 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 09:15

szerintem lényegtelen műproblémákat állítasz föl magadnak...

egyébként meglepne, ha a D50-en áttervezték volna a D70-hez képest az elemtartót (hiszen egyébként pont ugyanolyan akkut használ)
márpedig a D70-é kifogástalan, jó megoldású
a fedelet kinyitva ha jól rémlik (most nem tudom kipróbálni) nem hullik ki az akku, hanem félúton megszorul egy kicsit
különben az extrém hosszú akkuélettartam miatt normál esetben hetekig nem cseréled, már csak ezért sem kell foglalkozni vele, ha netán mégsem tetszene

#2167 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 10:14

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 10:15

szerintem lényegtelen műproblémákat állítasz föl magadnak...

egyébként meglepne, ha a D50-en áttervezték volna a D70-hez képest az elemtartót (hiszen egyébként pont ugyanolyan akkut használ)
márpedig a D70-é kifogástalan, jó megoldású
a fedelet kinyitva ha jól rémlik (most nem tudom kipróbálni) nem hullik ki az akku, hanem félúton megszorul egy kicsit
különben az extrém hosszú akkuélettartam miatt normál esetben hetekig nem cseréled, már csak ezért sem kell foglalkozni vele, ha netán mégsem tetszene

"Egyik első negatív élményként említeném az akku behelyezésekor, illetve kivételekor tapasztalható problémát, ami abból adódik, hogy mindössze a zárófedél gondoskodik az akku rögzítéséről, amit alulról egy rugó tol kifelé, így szinte erőszakkal kell rázárnunk a fedelet, kivételkor pedig óvatosnak kell lenni, nehogy a fedél kinyitásakor rögtön kiugorjon az áramforrásunk. Gagyi megoldás, amit véleményem szerint egy ekkora gyártó nem engedhetne meg magának."

Vmelyik Dxx tesztnél még olvastam hogy nem tetszett nekik; többet nem tudok mondani a szokásosnál. Nem próbáltam :)

Másik: féloff, de nem találom sehol amit kerestem anno érzékelőméretek voltak összhasonlítve, egy kép is volt róluk (egymásra rajzolva a különböző méretűek. Vki nem tudja esetleg ez merre volt?
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2168 Felhasználó inaktív   ajaxon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 24. 14:55

"Másik: féloff, de nem találom sehol amit kerestem anno érzékelőméretek voltak összhasonlítve, egy kép is volt róluk (egymásra rajzolva a különböző méretűek. Vki nem tudja esetleg ez merre volt?"

Érzékelő méretek

#2169 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 17:59

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 22:08

Fw frissítés vagy 3. party fw-el nem lehet esetleg hogy 6mpixeles legyen, mert az még elfogadható helyet foglalna. Még vmi miatt vártam a fw frissítést, de már nem emléxem hogy mi miatt :think:

a jobb jpeg magas iso-n, amit az F30-as kistestver alapbol tud.

a masikra meg ertelmetlen a kerdes: a raw nem 12Mpxeles, hanem 6, azt a konverter huzza fel 12-re. masik okbol is ertelmetlen: a raw az a ccd/cmos kozvetlen informacioja. az nem lehet mas felbontas, miegyeb! azt maximum tomoriteni lehet (ezert kisebbek a nagy gepek raw meretei.)

(es megjegyeznem, hogy 3 byte-on azert eleg trivialis eltarolni 2db 12 bites szamot, nem kell ehhez eromu!)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2170 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 18:57

mivel azonban a kompaktokra az ilyen, szóhatárra illesztett, pazarló RAW mentés jellemző, ennek vmi oka kell legyen...

ez a formátum nyilván megegyezik a kamera saját pufferében használt tárolási móddal, így annak tartalma változtatás nélkül, byte-ról bytre kiírható - akár DMA művelettel, a processzort egyáltalán nem használva!

bitfolytonos kiírásnál ilyesmi nem járható, akkor egyenként fel kell dolgozni az adatokat

#2171 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 19:00

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 8:17

[ . . . ]
Hmm, egy újabb érv a tükrösöknél... Ejj, minél többet tudok meg annál rosszabb nekem :Đ
[ . . . ]

Mióta van az S6500fd-d? Számos vitathatatlan előnye van az Dslr-eknek, de szeritnem akkor érdemes tükrösre váltani kompaktról vagy bridge-ről ha az valódi korlátokat jelent, ha a masina a gátja 1-1 kép elkészültének vagy tényleg nem lesz kielégítő a minősége. Ez mindenkinél szubjektív, kinek mi a kielégítő minőség, illetve milyen korlátokba ütközött egyes szituációkban. Félreértés ne essék nem a kompaktoknak propagálok (épp a minap bosszankodtam a hotpixelek miatt), de én is sokat gyötrődtem gépvásárlás ügyében aztán azt mondtam előbb tanuljak meg komponálni,  világítani, de ez megint szubjektív, saját helyzetem. :)

#2172 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 11:30

bogdan: Akkor te már konkrét infókat mondazs fw frissítésről? Hol csinálnak ilyet? (gondolom bp, de azon belül)

4xxx×3xxx felbontású képet tudok menteni rawból, erre mondtam hogy 12mpixel, meg a 13mega is afelé hajaz...

DLL: Pfff, nyár eleje óta van meg az S6500fd. 4000 expót raktam bele azóta, és párszor korlátokba ütköztem gép részéről. Persze nem sokszor, de néhányszor idegesített hogy haver a DSLRjével olyan helyeztekben (jó) képet tud csinálni és meg  ha megszakadok se... De főleg a nagyobb érzékenység, gyorsaság hiányzik, de nagyobb érzékelő/kisebb dof is jól jönne...    Szal ezért kezdtem nézelődni hyogy hátha ócsóé' egy belépő dslr de jó lesz, de nem ilyen 1×ű :(

#2173 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 14:12

Idézet: DLL - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 17:19

Hogy e márkánál maradjunk:
http://pixinfo.com/f...tal_Ixus_800_IS ullllltra kompakt

http://pixinfo.com/f...werShot_A570_IS a háromból azthiszem ez a legolcsóbb

http://pixinfo.com/f...werShot_A710_IS ha fontos a nyagyobb zoomátfogás

és mindegyik ImageStabilizált, hogy szürkületben is tudjátok használni :)

Köszi a tippeket! A méret fontos lenne, ezért kimondottan az ultra kompaktok között keresnénk versenyzőt.  :up:
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2174 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 16:22

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 12:30

bogdan: Akkor te már konkrét infókat mondazs fw frissítésről? Hol csinálnak ilyet? (gondolom bp, de azon belül)

4xxx×3xxx felbontású képet tudok menteni rawból, erre mondtam hogy 12mpixel, meg a 13mega is afelé hajaz...

ja. konkret info, hogy meg nincs uj fw. legalabbis en meg nem tudok rola. arrol irtam, hogy miert varjuk (en is) az ujat!

es persze, hogy 12Mpixelt mentesz belole, de attol meg a raw 6Mpixeles. gondolom egy visszameretezest erdemes raengedni PS-ban..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2175 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 17:56

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 12:30

12mpixel, meg a 13mega is afelé hajaz...

mégegyszer: a RAW nem 8 bites...
12 Mp érzékelő mellett 18M lenne egy bitfolytonos, tömörítetlen file

#2176 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 18:50

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. aug. 23., csütörtök - 17:38

összeghatár?

70-80e-nél többet nem szeretnék rákölteni. Persze kevesebb lehet :D
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2177 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 23:03

fuji f30 :)

bennem meg felmerült a kérdés, a pentax raw-ja 10 megás, mert nem tömörített. ugyanez dng-ben 4-5 mb lenne, és mivel már kb 15 gigabájton terpeszkednek, nem tűnik hülyeségnek átkonvertálni őket.

a kérdésem pedig az, hogyha áttolom az összes pef-et dng-be, vesztek-e valamit? (a váz által mért fehéregyensúly, ilyesmi)

#2178 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 23:30

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 0:03

fuji f30 :)

Már kifutott, helyette van az F31fd. Szerintem jó választás, a zsebkompaktok közül talán a legjobb.

http://www.dpreview..../fujifilmf31fd/

#2179 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 26. 11:39

Tiszteletem!

Nemrég vettem egy Fuji S6500fd-t. Régen egy kis Nikon 2000-esem volt. Egy dolgot nem tudom előcsalni az  Fujiból: a webcamera módot. Nem akarom elhinni, h  nem tudja, biztos én vagyok a gyenge láncszem....

Lécci valaki modja meg hogy lehet rávenni webcammódra.

Előrre is Thx!  :respect:

#2180 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 26. 11:55

Nem tudja - ebben a kategóriában azthiszem ez a feature már nem képvisel marketing értéket. :)

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.