HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#2181 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 26. 11:56

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 23:03

fuji f30 :)

bennem meg felmerült a kérdés, a pentax raw-ja 10 megás, mert nem tömörített. ugyanez dng-ben 4-5 mb lenne, és mivel már kb 15 gigabájton terpeszkednek, nem tűnik hülyeségnek átkonvertálni őket.

a kérdésem pedig az, hogyha áttolom az összes pef-et dng-be, vesztek-e valamit? (a váz által mért fehéregyensúly, ilyesmi)

Nem kéne hogy veszíts (ha már digital negative format, vagy mi) :) Vannak gépek amik ma már hardware-ből tudnak ilyet kreálni. Amúgy meg nem oly drága a dl dvd hogy 9 gigánként ne tudj egyet archiválni - mivel rawot úgysem szerkesztesz nem tragédia ha nem tudod visszaírni a módosításokat a lemezre.

#2182 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 26. 12:09

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 12:56

Nem kéne hogy veszíts (ha már digital negative format, vagy mi) :) Vannak gépek amik ma már hardware-ből tudnak ilyet kreálni. Amúgy meg nem oly drága a dl dvd hogy 9 gigánként ne tudj egyet archiválni - mivel rawot úgysem szerkesztesz nem tragédia ha nem tudod visszaírni a módosításokat a lemezre.

a Nikon féle NEF formátumban pont az a praktikus, h egyfajta konténer-file, sok mindent tartalmazhat

pl a gyári konverterek (Nikon Capture és az NX verziója) belementik a feldolgozási lépések parancsait, így akár évek múlva is előállítható mondjuk egy nagyobb fölbontású, de egyébként ugyanolyan kép (mert én pl a nézegetős képarhívum számára 4Mp körülire leméretezett JPG-eket mentek. Normál nyomtatásokhoz ez elég is, ha nagyritkán A4 kell, akkor jöhet ismét a RAW)
sőt, akár jobb minőségben is, ha közben egy új konverterben valamely funkció javult

viszont csak DVD-re nem mernék arhíválni: az bármikor tönkremehet
az elsődleges mentőeszköz ezért egy külső vinyó

#2183 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 26. 13:12

hat en nem tudom... a sajat raw formatum szerintem megiscsak mas. ott a gyarto, aki a konvertert irja, pontosan ismeri annak a szenzornak a viselkedeset, finomhangolasat. ugyan a bayern(?) szuro szinadatait at lehet vinni DNG-be, de miert gondoljuk, hogy az Adobe a jovoben fog majd olyan konvertert csinalni, ami jobb a gyarinal? plane, ha nem tudja, hogy ez milyen gepbol jott, es hogy kene ahhoz finomhangolni a konvertalas muveleteit.

hogy ne csak a levegobe beszeljek, az en digitalisom raw formatumat ismeri a PS, tudja is konvertalni. igaz nem jatszottam vele tul sokat, de amit o keszitett, az nagyon gyenge volt a sajat gyari software-ehez kepest. nem tud az a software sokat (3-4 beallitasi lehetoseg), de megis, sokkal kellemesebb a vegeredmeny.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2184 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 26. 13:26

csak megerősíteni tudom: akármilyen más konvertert próbálok ki, a végeredmény mindig a Nikon Capture-höz visszatérés
sokkal könnyebben lehet benne(ük, az NX-re is igaz) nekem tetsző eredményt elérni, leginkább a színek tekintetében
szép és jó pl az Adobe Lightroom is, de sokkal több munka van vele, és még akkor sem adja ugyanazt

#2185 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 26. 17:39

Sziasztok!

Közeljövőben tervezek egy digitális fényképező vásárlást. Már egy-két éve is volt róla szó, akkor viszont még nem volt rá kellő szükség, ezért nem lett belőle semmi. Most azonban már elkellene. Akkoriban ki is néztem egy HP R607-est, csakhát azóta nagyot változott a piac. Kérdésem az lenne, hogy melyik márka a favorit ár/minőség terén meg úgy általában. Jöhetnek a + és - vélemények is.
Én speciel Panasonic-ra gondoltam már csak a képstabilizáló miatt is, meg még az anno megtekintett képek alapján is. Köszi a válaszokat!  :respect:

#2186 Felhasználó inaktív   alexha 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 27. 22:55

Előre is a türelmeteket kell kérnem, sokan azt mondanák közültetek: olvass vissza... erre én, évek óta olvasom a fórumot.
A problémám: régóta amatőr fotózom, főként a portré, riport, táj illetve makró fotózás érdekel, de bármikor lenyomom az exponáló gombot, ha megörökitendő kerül elém.
Eddig analóg gépekkel, majd egy ideje digitális gépekkel fotóztam. A kompakt kategória korlátai kezdenek arra ösztönözni, hogy vegyek DSLR-t.
Mit érdemes venni, vannak-e olyan kittek (pl: Ebay), amelyekkel a kezdetekben elboldogulok.. olyanra gondoltam, mint az Olympus E500 kittje két obival az USA-ban kb 560 $.
Természetesen a drágább gépek jobbak, de nekem nem biztos, hogy megfizethető, és nem is érné meg..
Nézegettem a Canon D350-t a Nikont, s itt sorra olvasom, hogy így sz@r a obija, úgy a gép..
Nos, jó lenne tisztán látni, hisz már nem olyan drágák ezek a gépek, hogy az ára távol tartson bennünket, de csak az tud tanácsban segíteni, aki ilyeneket használ.
Ne kíméljetek, írjatok bátran.
Polak-Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki.
ASUS P5Q-Dlx; Core 2 duo E8400 ; 2x2GB DDRII 800MHz Kingmax Mars RAM; ASUS EAH4850 512MB; Philips 200S4SS/00 TFT LCD; Chieftec 400W GPS-400-AA-101A PFC; Genius 5.1 HT; Pentax K10D

#2187 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 05:38

Canon vagy Nikon közül bármelyiket választhatod imho, mindegyik jó. Nincs semmi gond a kezdő obikkal sem, Nikont ismerem, itt korrekt a 18-55 és az 55-200 VR. Egy D40-es vázzal 200k itthon ez az összeállítás.

#2188 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 08:26

Idézet: Melorin - Dátum: 2007. aug. 21., kedd - 21:03

Akármiket is hallok a D80-al kapcsolatban, pl. hogy béna a fogása??, vagy hogy nem tudjátok hova rangsorolni, meg, hogy kicsit komolytalan, én mégis ennél a tipusnál tettem le a voksomat.
Igazából ami számításba jöhetne, és lehet, hogy már meg is tudnám venni, az a D70(s), csak azzal az a bajom, hogy a jpg feldolgozása nem igazán korrekt, sem a képminőségben, sem a színeiben. Meg a keresője sem nagy szám, kis/kis felbontású kijelző, meg bennem van egy olyan érzés, hogy régi gép.

Nem tudok olyan alternatívát, ami szóba jöhetne. D40/x kicsi, és mindenképpen szeretnék majd fókuszmotor nélküli obikat is venni.
Canonnál nincs olyan tipus, ami ilyen árkategóriában megfelelő lenne. Vagy használt 20D, ami eléggé ósdinak hat, meg van pár hibája, a 30D meg drága.
Olympus kizárva.
Pentax hasonló okokból kizárva, bár szimpibb azért a masszívabb váz, és a jó kereső miatt.
Sony:  :D

Mr Pite: szerintem előbb-utóbb Te is megtalálod majd azt a gépet, ami Neked megfelel, de azt azért jó ha tudod: olyat sose fogsz találni, ami mindent tud, legalábbis reális áron. Mindíg van egy kicsivel jobb, de nekem sikerült meghúznom egy vonalat, aminél feljebb már vagy túl nagy árszakadék van, vagy a felette levő gép már nem tud annyival többet, amennyibe kerül(nem feltétlenül egy adott márkán belül, pl. D80-nál kicsit jobb nincs a Nikonnak, ezért is álltam meg ott).
Sok sikert a választáshoz, nekem kb. fél évbe telt, és még vagy' 4 hónap, mire meglesz  :Đ

Egyébként (megint) olvasgatva pár dolgot nekem is D80 tűnik az egyik legszimpibbnek, csak vastagon túl van a kereten; ennyivel már nem hiszem hogy jobb a mostani bridge gépemnél - vagy nekem nem ér meg _ennyi_ különbözetet ha így pomtosabb, mert az kereset függő a kinek mennyi ér meg dolog ;)
Egy +tele obival, +akksival, memkártyával ~320 körül jönne ki.
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2189 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 08:38

Melorin... a 30D kb. 10-12 rugóval drágább mint a D80.
Csak a miheztartás végett. Szvsz nem sok. :)
RDaneel_hu

#2190 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 08:42

Érdekes dolgot hallottam most pár Nikon tulajtól. Együtt elmentek fotózni a Dunapartra (1db D2Xs, 2db D200, 1db D70s)... és szerintük a D70s hozta ki a legszebb és legélethűbb színeket.
(alapbeállításokról van szó, AWB-al és sima JPG képekkel.) :)
RDaneel_hu

#2191 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 08:45

persze, hiszen az ezek kozul a legkommerszebb gep, igy bizonyara az adja a legelenkebb szineket. a D50/40 meg "szebb" jpeg-et produkal...

a profi/felprofi vaz amugy is raw-ra valo, nem jpg-re.
a forum ma:

#2192 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 09:42

Öhm, makró obikat ahogy látom, felmerült hogy milyen makróképességekkel rendelkeznek az alap (kit) obikkal a dslr-ek...
Ill Sony Alpha DSLR-A100-ról vélemény? :think:
(Furcsa, de gondolom megszokható a kézzel felnyitandó (nem gombbal) vaku,  kis ellenérzésem van az AF fény hiánya miatt, CF sem a szívem csücske. Tetszik az AE-Lock, nem drága, betekintésre induló AF.    De nem találok AF-C, nincs is rajta? Sport/madár fényképezésnél ez elég fontos lenne...)

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 28. 10:38 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2193 Felhasználó inaktív   alexha 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 09:50

Idézet: saen - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 4:38

Canon vagy Nikon közül bármelyiket választhatod imho, mindegyik jó. Nincs semmi gond a kezdő obikkal sem, Nikont ismerem, itt korrekt a 18-55 és az 55-200 VR. Egy D40-es vázzal 200k itthon ez az összeállítás.

S a canon 350D -ről mi a tapasztalat?
Polak-Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki.
ASUS P5Q-Dlx; Core 2 duo E8400 ; 2x2GB DDRII 800MHz Kingmax Mars RAM; ASUS EAH4850 512MB; Philips 200S4SS/00 TFT LCD; Chieftec 400W GPS-400-AA-101A PFC; Genius 5.1 HT; Pentax K10D

#2194 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 10:36

Canon 300D-nél van egy kis fehér lámpa, de nem azt használja AF-hez hanem vakut; a lámpa meg vörösszem csökkentésre van? :think:

Azt nézem, hogy 70-75ért már 300D-t kapni 18-50el, amihez minimum kell egy tele (60K újonnan, 70-300); ha jól értettem akkor ha 10nél közelebbi tárgytávolságú makrókat akarok akkor makrós obi, (a kitobival 30cm körül lehet) meg gyors CF kártya... azaz 150be benne lennék simán, és tele obit ráérek kicsit késöbb is megvenni. Érdemes ilyen 'öregebb' géppel foglalkozni, vagy be kell vizsgáltatni és ha jó akkor jó? Amin meg ráadásul van 10D fw annak meg mégjobban lehe törlni, mert kevesebb a sw-es korlát legalább és gondolom nekem is pár ezresbe meg utánajárásba fájna az okosabb fw-t rárakni... (látom nem csak engem zavarnak a sw-es butítások :) )
szerk: Az elkelt és küldföldön rakták rá a 10es fw-t :(

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 28. 11:05 -kor

#2195 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 11:07

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 11:36

Canon 300D-nél van egy kis fehér lámpa, de nem azt használja AF-hez hanem vakut; a lámpa meg vörösszem csökkentésre van? :think:

Így van. Az a lámpa csak vörösszem-hatást csökkent és villog, amikor fut az önkioldó. AF-hez erőteljesebb fény kell, az én 50E vázam pl. erős vörös-infra lámpával világít, ráadásul vízszintes sávokat "vetít", hogy ezzel is megkönnyítse a gép dolgát. Gondolom, a 300D-ben hasonló fehér lámpa van, mint az 50E-ben a vaku mellett, annak a fényköre - hacsak nincs teljes sötétség - maximum úgy két méterig látszik halványan, vörösszem-csökkenteni jó, ha az alany egyenesen belenéz pár másodpercig, másra nem igazán.

#2196 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 11:08

Idézet: alexha - Dátum: 2007. aug. 27., hétfő - 23:55

...Nézegettem a Canon D350-t a Nikont, s itt sorra olvasom, hogy így sz@r a obija, úgy a gép..
Nos, jó lenne tisztán látni, hisz már nem olyan drágák ezek a gépek, hogy az ára távol tartson bennünket, de csak az tud tanácsban segíteni, aki ilyeneket használ.
Ne kíméljetek, írjatok bátran.

Én Nikon D40-ről tudnék többet írni (kompaktról a tiédhez hasonló megfontolásból erre váltottam), de fölösleges szaporítani a szót: ég és föld a kompaktokhoz képest. A 350D/400D szintén hasonlóan jó, engem a D40 felé leginkább a kezemhez jobban passzoló fogás és a jobb kitobi terelt. Véletlenül se tartson vissza az, hogy egy-két kompakt tulajdonos, aki még nem használt tükrös gépet, néhány tesztben talált egy-egy neki nem tetsző részletet, és ez alapján győzködi magát, hogy mégsincs szüksége tükörreflexes gépre. ;) Menj el egy boltba, próbálgasd ki a gépeket, és vedd meg a szimpatikusabbat: garantálom, elégedett leszel.

PS: D40-nél azért vedd számításba, hogy csak Nikon AF-S és Sigma HSM objektívekkel megy rajta az autófókusz; tekintettel arra, hogy van egy csomó ilyen objektív, ezt nem tartom megbocsáthatatlannak, viszont sokan emiatt meg fognak próbálni lebeszélni a gépről.

#2197 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 11:12

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 18:39

Sziasztok!

Közeljövőben tervezek egy digitális fényképező vásárlást. Már egy-két éve is volt róla szó, akkor viszont még nem volt rá kellő szükség, ezért nem lett belőle semmi. Most azonban már elkellene. Akkoriban ki is néztem egy HP R607-est, csakhát azóta nagyot változott a piac. Kérdésem az lenne, hogy melyik márka a favorit ár/minőség terén meg úgy általában. Jöhetnek a + és - vélemények is.
Én speciel Panasonic-ra gondoltam már csak a képstabilizáló miatt is, meg még az anno megtekintett képek alapján is. Köszi a válaszokat!  :respect:

Üdv!

Elég keveset írtál az igényeidről, így bárki, aki tudna tanácsot adni, a sötétben tapogatózna. Mire kell a gép? Mennyit fotózol? Fontos-e a zsebrevágható méret? Mennyi pénzt szánsz rá? Milyen átfogást igényelsz? Szeretsz-e utólag foglalkozni a képek feldolgozásával? Készítesz-e papírnyomatokat, és ha igen, jellemzően milyen méretben? Rajtad kívül ki használná a masinát? Fontos-e, hogy tudjon videót felvenni? Satöbbi.

De hogy konkrét típust is ajánljak:
- zsebgép: Fuji F31fd, kb. 50e
- nagy zoomátfogású kompakt: Fuji S6500fd, kb. 70e
- belépő tükörreflexes: Nikon D40, Pentax K100D, alapobjektívvel kb. 110-130e

Szerkesztette: Satriani 2007. 08. 28. 11:16 -kor

#2198 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 11:20

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 12:08

viszont sokan emiatt meg fognak próbálni lebeszélni a gépről.

nem ertem, vajon kire utalhatsz? ;)

a Canon 300D nem biztos, hogy jo valasztas hasznaltan. ha jol remlik annak a gepnek torik szet gyakran a tukorhaza (vagy valami hasonlo), es ez nem tul biztato egy hasznalt vetelnel. akkor mar sokkal inkabb egy Nikon D70/D70s!
a forum ma:

#2199 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 11:26

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 12:20

nem ertem, vajon kire utalhatsz? ;)

a Canon 300D nem biztos, hogy jo valasztas hasznaltan. ha jol remlik annak a gepnek torik szet gyakran a tukorhaza (vagy valami hasonlo), es ez nem tul biztato egy hasznalt vetelnel. akkor mar sokkal inkabb egy Nikon D70/D70s!

Konkrétan senkire.

A 300D-nek tudtommal a zárja nem bírja a gyűrődést.

#2200 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 28. 11:29

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. aug. 28., kedd - 12:20

Ebben az árkategóriában D70s. Ez nem lehet kérdés. :)
RDaneel_hu

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.