HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#221 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 08. 10:43

A 330ezer épphogy elég a 30D + kitobi + memokártyára gyakorlatilag.
Ilyen körülmények mellett én is D80-at mondanék. Főleg, hogy nem is nézelődsz a jobb minőségű obik felé. D80 + 18-135 jó lesz neked szerintem is.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#222 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 10:59

Idézet: Picassu - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 10:26

Állványt most kapásból nem terveztem venni. Van egy HAMA állványom - mielőtt kitörne a közfelháborodás és megköveznétek érte: tudom, hogy kb használhatatlan, majd talán az év 2. felében lesz pénz egy normálisra - ez ha kell most talán megteszi vagy nem, de akkor már tényleg nem férnék a keretbe :)
Az állványok nem lehet hogy olcsóbbak pl németben? Elég sokat fogok mostanában oda járni, ráérek majd ott megvenni valamikor pár hónap múlva.

Újra belekotyogok. A Nikon-Canon dolgot majd eldöntöd, de inkább vegyél egy kisebb átfogású obit. A Nikon KIT nagyon jó, a Canon KIT az árához képest igen jó. Érzésre a KIT (Canon) obi nagyon gagyi, de a képminősége meglepően jó. Ez lehet azért is, mert ebben az átfogásban nincs hasonló Canon obi, a magasabb szintű bébi-L már nagyon drága.

Azért jó egy KIT obit egyből beletenni a csomagba, mert mindkét táborban nagyon drága a kiváltása. Ha 3rd party obikkal is szemezel, akkor rögtön jobb a helyzet, de azok is drágák elsőre. Egy jó nagylátó zúm kábé 120e HUF-nál kezdődik. A KIT obi ára pedig marginális. Viszont legyőzve a tapintását követű undort (ha valaki ezt érezné) azért el kell ismerni, hogy használható. Lehet rajta gyakorolni és lehet felfedezni. Azt kell felfedezni, hogy milyen irányba akarsz elmozdulni.

Például szeretnél-e egy jobb minőségű alap zúmot. Vagy egy jó telét vagy egy jó fix nagylátót?

Nemsokára kijön pár igéretes obi (Tokina 16-50 f2.8 példának okáért), amiket érdemes majd megsasolni. Addig viszont gyűlik a rutin. A KIT obikat sokat szídják, de azért a kompaktokat csúnyány leverik minőségben. Csak a komoly üvegek jobbak. Sokkal. De mennyibe kerülnek? Sokkal többe.

Az én gépemre nem lehet KIT obit tenni, ami komoly kihívás elé állít. Én egy Zenitar halszemmel próbálok nagyot látni, de nem az igazi. Egy Tokina 12-24 már jó lenne, de az most elérhetetlen számomra. A Canon EF 17-40 pedig nem nagylátó számomra. Súrolja csak. Kezdetben azt hittem, hogy a tele lesz a mindenem, de a nagylátó jobban tetszik. Néha viszont telézni is szeretek, tehát végső soron jól döntöttem. De a nagylátó vég számomra még hiányos.

Alapból arra számíts, hogy kell egy normális váz (amit meg tudsz fogni), egy jó KIT és egy egy állvány. Idővel abból fogol majd venni egy jobbat, mert éjjel nagy móka fotózni, jó kis fénycsíkok, hasonlók. De nem érdemes elszállni, csak ha ebből élsz vagy nagyon komolyan gondolod a hobbit. Bár elsőre a váz a legnagyobb falat, de hosszú távon az obik a fontosak. A váz erkölcsileg holnapra elavul, igazából talán 5 év alatt. Az üveg viszont üveg marad, meg kell tanulni használni.

Én kábé ennyit tudok hozzátenni. Még gondold át azt is, amit Zoomgtf írt választékról. A Nikon nagyon jó nagylátókat csinál (prémium kategóriáról beszélek), a Canon nagyon jó telében. Az IS/VR hasonló áldás, de csak a komoly szinten igényli valaki tényleg. A Canon f4-es zúmjai nagyon jók, de drágák. Az f2. 8 -as zúmok pedig atom drágák.

Ha nekem kellene választani, akkor én most egy 30D-t vennék, de én "ágyús" vagyok. De elismerem a Nikon erényeit is, pár obijukat irigylem is :)

Üdv!
.
.
.

#223 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 11:23

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 11:43

A 330ezer épphogy elég a 30D + kitobi + memokártyára gyakorlatilag.
Ilyen körülmények mellett én is D80-at mondanék. Főleg, hogy nem is nézelődsz a jobb minőségű obik felé. D80 + 18-135 jó lesz neked szerintem is.

Bármit is veszek csak váz + kitobi + memokártyára a cél az 1. körben. tehát ebből a szempontból mindegy. Kezdésből akár melyiket is veszem, csak alap felszerelést akarok venni, pont azért mert nem tudom milyen irányba akarok tovább vásárolni. Olyan szinten csak alap felszerelésben gondolkodom, hogy most akár Canon kis átfogású kitt obija is elég lenne nekem, arra, hogy fényképezgessek és kitanuljam a DSLR alap világát.
Most csak a vázat akarom úgy megvenni, hogy a későbbiekben ne akadályozzon. De nem a mostani vásárlással akarom hogy mindenem meglegyen. :)

#224 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 11:33

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 10:59

1. Érzésre a KIT (Canon) obi nagyon gagyi, de a képminősége meglepően jó.

2. Azért jó egy KIT obit egyből beletenni a csomagba, mert mindkét táborban nagyon drága a kiváltása.

Sok jó és hasznos dolgot írtál. A második pontban kiemelt különösen fontos. Abban viszont, hogy a canon gagyibb érzésre mint képminősége, nem értek egyet. Bár én használni nem használtam, de a képe is meglepően rossz. Ez lenne az egyik ok, amiért inkább a nikont ajánlanám én is. A 18-55ös D50 kitobimmal teljesen meg voltam elégedve a 6MP-es szenzoron, a canon 18-55ösétől viszont sok vad dolgot láttam :)

#225 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 11:33

Idézet: Picassu - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 11:23

Most csak a vázat akarom úgy megvenni, hogy a későbbiekben ne akadályozzon. De nem a mostani vásárlással akarom hogy mindenem meglegyen. :)

Szerintem nagyon józan módon gondolkodsz, ez az, ami előre fog vinni. KIT obival tudsz tapasztalatot gyűjteni és közben nem vered magad felesleges költségekbe. Ha már körvonalazódik, hogy a nagylátó jobban tetszik (mondjuk), akkor intenzív teszt olvasás és fórumozás után tudsz venni valami csodát. De addig kár venni, amíg el nem dől fejben, hogy mit is szeretnél.

A mai kínálatban gyakorlatilag nehéz rosszul választani, mindegyik váz nagyon jó. Most beleolvastam a D80 tesztjébe és nagyon-nagyon szimpatikus. Igazából a D70 is az volt nekem, de pár dolog mégis a Canon felé billentene engem. De új versenyzőként komolyan gondolkodnék a Nikon megoldásaiban is. A különbségek a részletekben rejlenek és igazából csak hosszas használat után derül ki a különbség. Addigra pedig alighanem már megtanul élni a felhasználó a megkötésekkel és nem számít.

Üdv!
.
.
.

#226 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 11:34

Idézet: Picassu - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 10:26

Van egy HAMA állványom - mielőtt kitörne a közfelháborodás és megköveznétek érte: tudom, hogy kb használhatatlan, majd talán az év 2. felében lesz pénz egy normálisra - ez ha kell most talán megteszi vagy nem, de akkor már tényleg nem férnék a keretbe :)
Az állványok nem lehet hogy olcsóbbak pl németben? Elég sokat fogok mostanában oda járni, ráérek majd ott megvenni valamikor pár hónap múlva.

A kb szót nyugodtan húzd ki a mondatodból :) Emellett én láttam már HAMA állványon 20D-t a 15-30-cas Sigmával, hát a fej nem tudta megtartani a gépet és lendületből hozzáütötte a lábhoz a gépet ha nem fogtad...
Németeknél a Gitzo állványok pl drágábbak, mint itthon, bár azt is tudom, hogy te nem ezt a kategóriát fogod nézni. Az olcsóbbakat nem tudom, de szerintem ott is hasonló a helyzet.

#227 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 13:10

Állvány esetén sokat kell próbálgatni. A lényeg az, hogy ne ilyet válassz, valami erősebb már jó választás lehet. Arra figyelni kell, hogy a könnyű állványok elég drágák. Ami megfizethető és erős, azt viszont cipelni kell. Olyan 2 kg az állvány, a fej még talán fél és így már van is súlya rendesen. Viszont egy ilyet már majdnem fejmagasságig ki lehet húzni, valamennyire stabil és tartós.

A fejen nagyon sok múlik. Én gömbfejet választottam, mert az egyszerűbb. De nem is olyan stabil, mint a 3D-fej. Az én esetemben bele kell számítani a lekonyulásra kábé 1-1.5 fokot, ha portré állásban fotózok vele. Meg nem lehet panorámánál szépen vízszintesen elfordulni. Viszont pici és nem olyan rossz. De majd egyszer veszek egy komolyabb fejet.

Az igazán patent fejekhez van egy talp, amit pillanatok alatt bele tudsz fogni a fejbe. Viszont csak a nagyon patent fejek esetén illeszkedik ez pontosan és lötyögés nélkül.

Én Manfrotto állványt használok (190DB) és valami gömbfejet, talán az is Manfrotto. De nem rossz a CullMann sem. Saen fog tudni többet mesélni erről, mert nagyobb a rálátása az állványokra. Ez már kicsit olyan, mint a hifi, nem feltétlenül kell egyazon márkából összerakni az állványt és a fejet.

Üdv!
.
.
.

#228 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 13:27

Idézet

Arra figyelni kell, hogy a könnyű állványok elég drágák. Ami megfizethető és erős, azt viszont cipelni kell. Olyan 2 kg az állvány, a fej még talán fél és így már van is súlya rendesen. Viszont egy ilyet már majdnem fejmagasságig ki lehet húzni, valamennyire stabil és tartós.

Miután a keret kevés, ezért mindenképpen aluminium lábakat tud csak venni, azokból nem ismerem a pontos tipusszámokat (talán 055-ös Manfrotto ??), de a 2-2.5kg súly alatt felejtősek. Nekem 2kg a carbon állványom is, igaz az a nagy teléket is elbírja.

Idézet

A fejen nagyon sok múlik. Én gömbfejet választottam, mert az egyszerűbb. De nem is olyan stabil, mint a 3D-fej.

A fejen valóban sok múlik, viszont amit mondasz az csak a gyenge minőségű gömbfejekre igaz.

Idézet

Saen fog tudni többet mesélni erről, mert nagyobb a rálátása az állványokra. Ez már kicsit olyan, mint a hifi, nem feltétlenül kell egyazon márkából összerakni az állványt és a fejet.

Az olcsóbb aluminium lábak is lehetnek jók, tehát azon lehet spórolni, de egy jó fej nagyon drága. Az olcsóbb fejekről viszont sokat nem tudok, mert nem próbáltam őket.

#229 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 13:47

Idézet: saen - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 12:34

A kb szót nyugodtan húzd ki a mondatodból :) Emellett én láttam már HAMA állványon 20D-t a 15-30-cas Sigmával, hát a fej nem tudta megtartani a gépet és lendületből hozzáütötte a lábhoz a gépet ha nem fogtad...
Németeknél a Gitzo állványok pl drágábbak, mint itthon, bár azt is tudom, hogy te nem ezt a kategóriát fogod nézni. Az olcsóbbakat nem tudom, de szerintem ott is hasonló a helyzet.

Rendben akkor az állványom felejtős, jó lesz majd virágnak :D :D
Viszont ha jól tudom akkor egy valamire való állvány és fej együtt már néhány 10k Ft szóval 1. körben ezek valószinűleg kiesnek :( .

#230 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 13:49

Idézet: saen - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 13:27

A fejen valóban sok múlik, viszont amit mondasz az csak a gyenge minőségű gömbfejekre igaz.

Lehet, hogy megújult a termékpaletta, de nem találom a fejet a listában. Mindegy, valami olyasmire emlékszem, hogy kábé 5 kg körüli teherbírása van. Ha a gépet teszem rá simán a kisebbik obival (EF 28-135), akkor elég jól tartja. Ha viszont portré állásban van a telével (Sigma EX 100-300 f4 IF HSM), akkor lép fel a lekonyulás. Az obi tömege talán 1.5 kg, a gép 1 kg, így kap rendesen. Az obin van egy állványtartó gyűrű, azon keresztül lóg az egész alkotmány oldalra. Nem mondom, hogy bizonytalan, de rá kell számolni az említett másfél fokot, ha bejátszom függőlegesbe és utána szorítom meg a csavart. Jobb előre kompenzálni a szöget, mint utólag programban…

Lehet, hogy majd egyszer erőt veszek magamon és veszek egy komoly fejet, de akkor egy másik állvány is lesz alatta. Nem feltétlenül Gitzo, de valami könnyebb. Bár akkor már alighanem mélyebben bele kell nyúlni a zsebembe. A panorámák miatt jó lenne egy vízszintezhető 3D-fej, az alighanem még racionális áron be is szerezhető. Panorámákat imádok készíteni, esténként pedig szükség van az állványra is. Meg is győztem magamat, hogy kell egy ilyen. Hasznos ez a fórum :) :omg:

Üdv!
.
.
.

#231 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 02. 08. 13:51

"Én gömbfejet választottam, mert az egyszerűbb. De nem is olyan stabil, mint a 3D-fej."

És nehezebb betájolni mert nyeklik minden irányban, pláne ha a gép nehezebb.

#232 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 13:56

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 14:49

Lehet, hogy megújult a termékpaletta, de nem találom a fejet a listában. Mindegy, valami olyasmire emlékszem, hogy kábé 5 kg körüli teherbírása van. Ha a gépet teszem rá simán a kisebbik obival (EF 28-135), akkor elég jól tartja. Ha viszont portré állásban van a telével (Sigma EX 100-300 f4 IF HSM), akkor lép fel a lekonyulás. Az obi tömege talán 1.5 kg, a gép 1 kg, így kap rendesen. Az obin van egy állványtartó gyűrű, azon keresztül lóg az egész alkotmány oldalra. Nem mondom, hogy bizonytalan, de rá kell számolni az említett másfél fokot, ha bejátszom függőlegesbe és utána szorítom meg a csavart. Jobb előre kompenzálni a szöget, mint utólag programban…

Lehet, hogy majd egyszer erőt veszek magamon és veszek egy komoly fejet, de akkor egy másik állvány is lesz alatta. Nem feltétlenül Gitzo, de valami könnyebb. Bár akkor már alighanem mélyebben bele kell nyúlni a zsebembe. A panorámák miatt jó lenne egy vízszintezhető 3D-fej, az alighanem még racionális áron be is szerezhető. Panorámákat imádok készíteni, esténként pedig szükség van az állványra is. Meg is győztem magamat, hogy kell egy ilyen. Hasznos ez a fórum :) :omg:

Üdv!

Bár nem értek ennyire az állványokhoz és fejekhez sem, de valószinűleg 3D fejet fogok majd venni, pont az általad említett előnyök miatt. A panoráma nekem is egy kedvelt témám. :)

#233 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 14:26

Csak megjegyzem hogy általános célokra teljesen jól elvagyok állvány nélkül is.

#234 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 15:13

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 13:51

És nehezebb betájolni mert nyeklik minden irányban, pláne ha a gép nehezebb.

A francokat. Egy jó minőségű gömbfejeknek van egy úgynevezett "sweet-spot"-ja, amire ha állítod elbírja a rárakott teher súlyát mindenféle esés és elmozdulás nélkül és egy pici kézi erőt alkalmazva oda állítod ahová akarod és ezt anélkül megteheted, hogy hozzá kéne nyúlni bármilyen kezelőszervhez.

#235 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 08. 15:25

Idézet: Picassu - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 13:56

Bár nem értek ennyire az állványokhoz és fejekhez sem, de valószinűleg 3D fejet fogok majd venni, pont az általad említett előnyök miatt. A panoráma nekem is egy kedvelt témám. :)

Lesz egy eladó 3D fejem hamarosan. 804RC2
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#236 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 15:30

Nos, mivel kapott szegény Canon 18-55/3.5-5.6 II (aka kitobi) itt hideget-meleget, itt van néhány full kép. Nincsenek cropolva, átméretezve (azaz 3519x2345, ill. 2345x3519 méretűek). Viszont van rajtuk kontraszt, élesítés stb., tehát minden utómunka. Váz: 30D, ha esetleg számítana. Minden kép RAWból lett konvertálva RSP-vel.

1. kép ~8mega
2. kép ~8mega
3. kép ~4mega

Szerkesztette: zomgwtf 2007. 02. 08. 15:30 -kor

Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#237 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 08. 16:48

Idézet: saen - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 16:13

A francokat. Egy jó minőségű gömbfejeknek van egy úgynevezett "sweet-spot"-ja, amire ha állítod elbírja a rárakott teher súlyát mindenféle esés és elmozdulás nélkül és egy pici kézi erőt alkalmazva oda állítod ahová akarod és ezt anélkül megteheted, hogy hozzá kéne nyúlni bármilyen kezelőszervhez.

Én könnyebben állítom be a gépet 3D-s fejjel és ez a lényeg.

#238 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 17:59

nem. Te meg nem probaltal rendes gombfejet, es ugy mondasz velemenyt. ez a lenyeg! :p
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#239 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 02. 08. 21:08

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 18:59

nem. Te meg nem probaltal rendes gombfejet, es ugy mondasz velemenyt. ez a lenyeg! :p

Még az a jó hogy nem mondod meg hogy nekem mi a jó. Mi a pöcsömnek próbáljak olyant amit semmiképp nem használnák.

#240 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 08. 21:15

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 8., csütörtök - 21:08

Mi a pöcsömnek próbáljak olyant amit semmiképp nem használnák.

De akkor mi a pöcsömnek mondasz róla véleményt? ;)

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.