HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#2381 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 08. 09:14

Mondjuk szvsz nem vitás hogy nikon többet ki fog hozni ebből a szenzorból - megint más kérdés hogy sanyi mikor vesz magára egy kis rendes üzleti mentalitást és adja normális áron az üvegeket minolta bajonettre (ugyanígy pentax, bár nála legalább látni valamiféle igyekezetet)

#2382 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 10. 20:27

Mivel külön fórumot erre nem találtam, és itt mostanság úgy is szó volt vakukról ide írok.
Valaki dolgozott már Metz 58 AF-1 vakuval? Tapasztalatok?

http://www.gaia.hu/af_metz.htm

#2383 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 10. 21:12

Nem, de alapvetően el tudom képzelni hogy a kis reflektor deríti az arcokat, a nagy meg plafon bounce-ol - és mindenféleképpen fontos dolog hogy állítólag ETTL-nél okosabb és bolondbiztosabb automata módja van...

#2384 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 12:42

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. szept. 10., hétfő - 22:12

Nem, de alapvetően el tudom képzelni hogy a kis reflektor deríti az arcokat, a nagy meg plafon bounce-ol - és mindenféleképpen fontos dolog hogy állítólag ETTL-nél okosabb és bolondbiztosabb automata módja van...

Úgy érzem szavidból, hogy nem igazán tartod nagyra az E-TTL rendszert.

#2385 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 13:20

A két figyelemre érdemes gyártó ttl vakurendszere közül tény, hogy ez a töketlenebbik...

#2386 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 13:50

Mármint E-TTL vagy E-TTL2?

#2387 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 13:58

Lényegi dolgokat tekintve a kettő azonos, nyugodtan hivatkozhatunk mindkettőre ettl néven (így, kisbetűvel)... ETTL-II ilyen szépségektől több hogy pl. figyelembe veszi a vaku zoom állításakor az érzékelőméretet és máshoz zoomol, stb...

#2388 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 14:12

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 14:58

Lényegi dolgokat tekintve a kettő azonos, nyugodtan hivatkozhatunk mindkettőre ettl néven (így, kisbetűvel)... ETTL-II ilyen szépségektől több hogy pl. figyelembe veszi a vaku zoom állításakor az érzékelőméretet és máshoz zoomol, stb...

... és az objektív által visszajelzett fókusztávolságot, ami azért már elég lényeges dolog.

#2389 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 15:50

A hatékonyságot nézve (btw nem fókusztávolságot hanem tárgytávot néz) ez annyit jelent a gyakorlatban mint halottnak a híg beöntés.  :cool:

#2390 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 18:25

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 16:50

A hatékonyságot nézve (btw nem fókusztávolságot hanem tárgytávot néz) ez annyit jelent a gyakorlatban mint halottnak a híg beöntés.  :cool:

miért?

gondolom ha közelebb van a tárgy, kisebbet kell villantani :think:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2391 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 18:45

Konkrétan ?

ígyisúgyis elkuffantja az expozíciót, az esetek 60-80 százalékában nem lehet rá hagyatkozni és manuálban kell gondolkozni vagy egyéb módon kell trükközni pl diffúzorok, bouncerek... Az elmélet szép, a sajtóanyag dettó, a net tele van csodálatos dolgokkal gyakorlatban meg egy nagy kupac bélsár az egész.

#2392 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 18:56

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 19:45

Konkrétan ?

ígyisúgyis elkuffantja az expozíciót, az esetek 60-80 százalékában nem lehet rá hagyatkozni és manuálban kell gondolkozni vagy egyéb módon kell trükközni pl diffúzorok, bouncerek... Az elmélet szép, a sajtóanyag dettó, a net tele van csodálatos dolgokkal gyakorlatban meg egy nagy kupac bélsár az egész.

Vettem egy Metz 58 AF-1C vakut. Hát igen. Nem semmi kütyü. E-TTL-ben csak a nagy reflektor használható, de ha bekapcsolom a kicsit is, akkor egy nagy kupac ..... -at kapok :-)
Viszont, ahogy tapasztalt/tanult emberünk mondta/írta, a saját automatikája sokkal jobb az E-TTL-nél. És tényleg. A két reflektoros üzem gyakorlatilag csak így használható. De ekkor fanntasztikusan jó!
Sokat kínlódtam/próbálkoztam/dolgoztam két vakuval - egyik direktbe, a másik plafonról visszaverve - de ez a vaku 2in1 módun megoldani látszik a gondom. Mostmár legalább nem kell két vakus gépet cipelnem :-)

#2393 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 19:31

Idézet: zwodka - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 19:56

Vettem egy Metz 58 AF-1C vakut.

Mennyit lehet a fejen jobbra fordítani és mennyi balra?

A Metz kétvakus módja szerintem csak addig jó, amíg tájkép állásban fotózol, mert akkor a másodreflektor az optikai tengely fölött van, és eltakarja az árnyékát.  Portré állásban viszont az optikai tengely mellett van a másodreflektor, és az alany árnyéka elég élesen rajzolódik ki a háttéren...

#2394 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 20:02

Idézet: szeder - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 20:31

Mennyit lehet a fejen jobbra fordítani és mennyi balra?

A Metz kétvakus módja szerintem csak addig jó, amíg tájkép állásban fotózol, mert akkor a másodreflektor az optikai tengely fölött van, és eltakarja az árnyékát.  Portré állásban viszont az optikai tengely mellett van a másodreflektor, és az alany árnyéka elég élesen rajzolódik ki a háttéren...

Jobbra kb. 120°, balra pedig 180° (gyakorlatilag hátra fordítható), felfelé pedig több mint 90° (kb 100° lehet)

#2395 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 20:11

Idézet: zwodka - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 21:02

Jobbra kb. 120°, balra pedig 180° (gyakorlatilag hátra fordítható), felfelé pedig több mint 90° (kb 100° lehet)

Dolgozgattam két vakuval az árnyékok ellen. Ugyanis a direkt vakuzásnál a tárgyak/emberek mögött lett árnyék, indirekt/plafon vakuzásnál meg a tárgyak alatt. Két vakus megoldásnál úgy tapasztaltam, hogy a direktbe dolgozó vakuval kicsit alá kell lőni (-1...-2Fé), az indirekt vaku pedig mehet normálba. Ilyenkor portré állásban csak az indirekt vaku állását kell korrigálni és kész. Persze sokszor kell/kellett korrigálni a helyzettől függően, de mindenképpen homogénebb megvilágítást kaptam, mint egy vakuval. Csakhát két vakus "géps-zerelvényt" (jobb kifejezést nem találtam :-) cipelni nem egy leányálom. A 30D két vakuval felszerelve közel 2,5-3kg-ot nyomhatott :-)

#2396 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 20:12

ize.. vakukkal kevesbe vagyok baratsagban, de studiovakuzast picit muveltem, es van nemi fenntartasom szeder a szavaiddal szemben. a masodvaku ugye masod, azaz mellekfenyt ad, nem fofenyt. azaz derit. az meg nem kene, hogy nagy arnyekot vessen. studiovakuzasban sem mindig van a fenykepezogep tengelyeben a masodvaku: nincs azzal kulonosebb gond szerintem.

de persze jo lenne konkret kepeket latni!! zwotka: tudsz nehany peldakepet adni, ha mar ennyire beleszerettel?? ha lehet landscape es portre allasban egyarant ezek szerint. :)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2397 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 20:14

Az elgondolás alapvetően a metz vakunál a legszimpibb akkor is az összes csodálatos, színes szagos ttl vakurendszerhez képest, éspedig ez az előbbiekben is említett, kicsivel derítek, naggyal kilövöm a hátteret elv. Ez, portré állásban is gond nélkül működhet, kicsit felfele irányítod a nagyrefit, automata módba kapcsolsz, kicsivel deríted az arcot. Nyilván százszázalékosan tökéletes nem lesz de ne feledd, hogy ez csak  vaku, nem egy komplett studiocucc - vakuk között viszont első osztályú a megoldás, nem véletlen jelmondata a gyártónak az "always first class".

Maga az automata módja állítólag egyébként rendszervakuként átvesz egy rakás információt a géptől (ezt nem tudom megerősíteni, tévedés, dezinformálás áldozatává válás jogát fenntartom) köztük iso-t, tárgytávot, zoomállást, stb, de a közvetlen ettl vezérlés helyett automata módban a vaku kisagya számolja ki a két reflektor számára a világítási időket - és többek bevallása szerint sokkalsokkal megbízhatóbban és eredményesebben mint a sokat fényezett ám nem kifejezetten sikeres és eredményes ETTL-II.

Máshonnét azt hallottam hogy figyeli a szenzorával mikor jó szerinte az expozíció és ha ez megvan akkor elheréli a csövektől a feszkót - bár ez inkább a butább egyreflektoros automata vakukra igaz. Egyébiránt korábban pitének is ezért mondtam, hogy ne sajnálja az ttl vakurendszer hiányát - hatékonysága nem ritkán alulmúlja a húsz évvel idősebb automata vakus, non-ttl megoldásokét. (egyébként nikoné sokkal jobb, de ezt majd akkor ha meglesz a d40x mellé az sb600 is amit haver igért kölcsön)

#2398 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 20:32

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 21:12

ize.. vakukkal kevesbe vagyok baratsagban, de studiovakuzast picit muveltem, es van nemi fenntartasom szeder a szavaiddal szemben. a masodvaku ugye masod, azaz mellekfenyt ad, nem fofenyt. azaz derit. az meg nem kene, hogy nagy arnyekot vessen. studiovakuzasban sem mindig van a fenykepezogep tengelyeben a masodvaku: nincs azzal kulonosebb gond szerintem.

de persze jo lenne konkret kepeket latni!! zwotka: tudsz nehany peldakepet adni, ha mar ennyire beleszerettel?? ha lehet landscape es portre allasban egyarant ezek szerint. :)

Nyilván nem annyira súlyos a helyzet, mintha direktből vakuzva, amikor az árnyék éles és teljesen fekete.  De azok a területek, amiket csak a plafonról visszavert főreflektor világít meg, mert a téma kitakarja a másodreflektor közvetlen fényét, azok jól láthatóan sötétebbek, és a két terület határvonala hasonlóan éles, mint sima direkt vakuzásnál.

Példa képem lenne, de mivel egy kedves barátnőm szeli rajta az esküvői tortáját, ezért nem mutatom meg (;

szerk.:  Na.  Állólámpa quick'n'dirty módon, Metz 54MZ-3, autó mód, főreflektor a plafonra, másodreflektor bekapcsolva.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: szeder 2007. 09. 11. 20:48 -kor

#2399 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 21:14

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 21:14

Maga az automata módja állítólag egyébként rendszervakuként átvesz egy rakás információt a géptől (ezt nem tudom megerősíteni, tévedés, dezinformálás áldozatává válás jogát fenntartom) köztük iso-t, tárgytávot, zoomállást, stb,

Átveszi.  (A tárgytávolsággal nem tudom mi van, mert a fényképezőgépem és a vakum talpa még csak sima ETTL-t tud.)

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 21:14

de a közvetlen ettl vezérlés helyett automata módban a vaku kisagya számolja ki a két reflektor számára a világítási időket - és többek bevallása szerint sokkalsokkal megbízhatóbban és eredményesebben mint a sokat fényezett ám nem kifejezetten sikeres és eredményes ETTL-II.

Máshonnét azt hallottam hogy figyeli a szenzorával mikor jó szerinte az expozíció és ha ez megvan akkor elheréli a csövektől a feszkót - bár ez inkább a butább egyreflektoros automata vakukra igaz.

Azt nem tudom, hogy autó módban kiszámolja-e a megfelelő világítási időket, vagy csak elveszi a feszt a megfelelő világosság elérésekor, de a vaku érzékelőjét eltakarva teljes erővel villant.  Mindenesetre elég jól el szokta találni, hogy mekkorát kell villannia.  De mivel nem TTL, ezért értelemszerűen ha közgyűrűt vagy polárszűrőt, neadjisten szürkeszűrőt (:omg:) használsz, akkor korrigálni kell, mert azért ez se mindenható (;  E- és másegyéb xTTL-re jellemző elővillantás mindenesetre nincs.  Már csak ezért is megéri autó módban használni, mert az elővillanás miatt sokan bepislognak mire a kép készülne (;

btw, ennek az új 58-as Metznek a kezelőszervei nem tetszenek.  Az 54-esen tök praktikus, hogy egy tekerővel minden fontos paramétert meg lehet változtatni.

#2400 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 11. 21:47

Idézet: szeder - Dátum: 2007. szept. 11., kedd - 21:32

szerk.:  Na.  Állólámpa quick'n'dirty módon

na de ez megsem ember, hogy lassuk ott mennyire zavaro...!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »