HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#2361 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 06. 17:28

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. szept. 6., csütörtök - 10:00

Igéretes, ígéretes. Szép lassan egymás torkának mennek a gyártók hogy kielégítsék az igényeinket ilyen téren... BTW kölcsönkértem egy hétre egy kitobis pikop d40x-et sb600-assal, hadd lássam mittud a nikon ttl vakurendszer. :]

Itt pont a commander mód szépségeit nem fogod megismerni...

#2362 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 06. 18:37

Bevallom pont az ami a rádiós kioldók után nem izgat annyira... :)

#2363 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 06. 18:52

9600 tulajt ismertek rajtam kívűl?
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2364 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 06. 21:25

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. szept. 6., csütörtök - 8:50

Kérnéxépen akkor eyg is segítséget...
szal középpontos vakuk jók nekem idáig ok.
De az melyik tipusokhopz való a popolárisabbak közül? Most lenne egy alig használt Metz Metcablitz 36 AF-3C TTL (20ért 33K helyett), ami canonokhoz jó azt tudom róla, de ennél többet nem. Annyi hogy a fénymérés 4 pinje (ha jól gondolom) nem lesz használva és cső?

Vagy ez nem frankó hozzá? Amit találok a metz oldalán ajánás géphez:

(Fuji S9600) This camera is equipped with an accessory shoe with centre contact for the connection of an external flash unit providing auto flash mode:
    mecablitz 20 C-2
    mecablitz 76 MZ-5 digital
    mecablitz 45 CL-4 digital
    mecablitz 54 MZ-4 / 54 MZ-4i
    mecablitz 44 MZ-2

Minek felel meg a Fuji csatlakozója, mert canon/nikon/pentaxokat látok ált...  belelapoztam pár tesztbe de egyik sem pont ilyen...

Kép

Manuálból:
Compatible flash units:
Falsh units can be used with this camera must meet the following 3 conditions:
-The aperture can be set
-External syncronization can be used (1/1000ig tudja)
-The sensitivity can be set

és TTL mode cannot be used.

Táblázat, adatok.
http://www.optiform....k/vaku_metz.htm

Szóval. Én vettem egy Metz MB 36 C-2 vakut Canon EOS 30D-hez, és tökéletesen működik vele. Ebből arra következtetek, hogy bármilyen másik középérintkezős géppel is simán megy.
A lényeg. Ha automatára kapcsolod, akkor két dlgot tudsz rajta állítani. Az egyik a rekesz. Ezt 3 lépésben: F2, F4 és F8. A másik az ISO érzékenység. Az alpértékek ISO25, ISO50, ISO100, ISO200, ISO400 és ISO800. Persze ez egy kicsit trükkös, mert a kapcsoló úgy van kialakítva, hogy az egyes értékek között 1/3 lépésben is lehet lépkedni (piros pont a Metz-nek :-)
Felrakod a gépre a vakut, bekapcsolod automatába (ne manuálisba, mert akkor maxot villanz mindig - bár ez benne lesz a leírásában is), beállítod a rekeszt F4-es állásba (ez a zöld-el jelölt állás), majd beállítod azt az ISO értéket amit a gépen használsz. Természetesen a fényképezőgépet ilyenkor jó M módban használni. Így a fényképezőgépen is és a vakun is be tudod ugyanazokat az értékeket állítani (ISO és rekesz).
Záridő: erre a Metz leírása 1/60-at ad meg. Nekem a 30D-n 1/250-ig hibátlanul megy (igaz ez a legkissebb vakuszinkron ideje a 30D-nek).
Arra kell figyelni, hogy nehogy eltakarjuk kézzel a vaku elején lévő kis fényérzékelő részt (kis lyukacska), mert akkor rossz értékkel fog villani.
Zoom. Én ezt nem nagyon használtam még, mivel mindig nagy látószöggel fotoztam kis térben, vagy indirekt világításra használtam. Az tény, hogy egy fényterelőt nem árt rárakni. Ugyanis nekem a 17mm-en induló obimnál észrevettem, hogy direkt vakuzásnál csak a kép közepét világítja meg teljesen. Én ennek orvoslására egy UltraBouncer nevű fényterelőt használtam/használok, úgy, hogy kb 45°-ban felfelé irányítom a fejet.
Ha jól néztem a FotoMarket-ben egész jó áron adják, 17500Ft (én ott vettem).
Van rajta visszajelző LED is, ami akkor világit, ha helyes volt a villanás (piros pont a Metz-nek).
Ja igen! Adnak hozzá szinkronkábelt is (újabb piros pont a Metz-nek), így én ezzel is tudtam csatlakoztatni a EOS 30D-hez :-)

#2365 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 06:16

Már csak az az egy dolog érdekel; hogy automatán a nem TTL kompatibilis gépekkel is így csinál-e, mert sztem a tied az az... :think:
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2366 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 07:20

egy okos vakunak észre kell vennie, h nincs adatkapcsolat, és akár magától átmennie "nem-TTL Auto" módba

pl egy régi Nikon vakut (SB-27) így használtam korábbi kompaktokon probléma nélkül

fura módon pont az okozott kisebb gondot, amikor Nikon D70-re tettem: a vaku észrevette, h van kapcsolat, ezért TTL módba állt - csakhogy mert régi, abban nem kompatibilis a digitális vázakkal, így a D70 intett be, h ő inkompatibilis vakuval nem fog villantani

már tüskeleragasztgatáson gondolkoztam, amikor kiderült, h egy bekapcsoláskori gombkombinációval ki lehet erőszakolni a sima, TTL nélküli Auto módot az SB-27-en - és úgy végre működött is

#2367 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 07:52

Nnna. Akkor jónak kell lennie a 36 C2-nek; auto módban tudom állítani rekesz/érzékenység és éljen? Manuálban meg az elnevezés béna, mert egy fullos derítést nyom. Mert akkor kezdek gyűjteni, hacsak nem tudtok olyat ajánlani amit épp láttok használtban és jó lenne (mondjuk 2 kivételével nem is láttam olyat ami a keretbe belefér abból az egyik annyiba fáj mint a 36 C-2, másik  meg slave vaku és buta mint a föld).
Rákérdek 1-2 fotósboltra hoyg mit mondanak erre a kompatibilitás dologra...

A szinkron kábel milyen hosszú alapból hozzá? Fél-1-2m?
Szinkron kábelekből látok sokfélét; egy 5méteres olyan ami jó nekem (:lama:) kb mibe fáj/milyen fajta? Mert ezerxtől hétezerixig látom őket és nem tudom melyik fajta kell nekem. (Sorry, tök gyökketőnek érzem magam hogy vakon tapogatózok :( )

Szerkesztette: MC Pite 2007. 09. 07. 07:54 -kor

#2368 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 08:25

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 8:52

Manuálban meg az elnevezés béna, mert egy fullos derítést nyom.

alapban igen, de az a manuális mód lényege, h kézzel állítod be a vakuteljesítményt: felezheted, negyedelheted, nyolcadolhatod, ...

#2369 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 09:32

Namost fentebb úgy értetem hogy a manuálos 36-M1 en semmit nemleht álíltani; de akkor a C2-esen már tudom végülis állítani ahogy nekem kell. Ez a lényeg...

Jó kis terelőt is tlaáltam már rá :)
http://www.soosfoto....hop.php?kat=203
Kép
Kép
Kép
(Kívülről nem fehér :) )

Ha sikerül vmi használta vakut vadászni erre a terelőre akkor is benevezek sztem :)

Ja, optiformos csaj azt mondta a 36 C-2re hogy jó manuálban, a M1-es nem faca csak hozzá (asszem tegnap azt kérdeztem).

Szerkesztette: MC Pite 2007. 09. 07. 09:37 -kor

#2370 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 09:44

:)
Innen segítsetek légyszi: http://www.soosfoto....kek.php?kat=164

Amik esélyesnek tűnek...  (még tudtam őket felhívni :( )

Szerkesztette: MC Pite 2007. 09. 07. 10:13 -kor

#2371 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 10:06

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 9:44

:)
Innen segítsetek légyszi: http://www.soosfoto....kek.php?kat=164

Amik esélyesnek tűnek...  (még tudtam őket felhívni :( )
Hanimex TZ*2
Metz 36AF-3M
Soligor 30DA
Minolta PRO 2800 AF ha forgatható, nem látom, utánakresek...

Minoltát felejtsd el, maximum azt érdemes megnézni mennyire kretén a papucsa. :]

Kép

Szerkesztette: RiCS 2007. 09. 07. 10:11 -kor

#2372 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 10:12

Aham, tényleg, metz is azért esett ki mert találtam képet az aljáról :) :respect:

Hanimex TZ*2
Soligor 30DA

Kép
Kép
Kép

Soligor -multi talppal...
Kép
Kép

E kettő lefoglalva... még állítólag van nekik 1-2 darab középpontos ami jó lenne, de remélem ott elégséges szinten tudnak tájékozatni a különbségekről...

Szerkesztette: MC Pite 2007. 09. 07. 10:51 -kor

#2373 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 11:46

Akartam mondani hogy előtte nézz szét a neten ezekre a tipusokra rákeresve, hogy mekkora a talpfeszük. Ideális, ha a 6-8 volt alatt van, bár ahogy tudom erre a fujid nem kényes, de pl canonoknál ez problematikus lehet.

#2374 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 12:33

:respect:

Rájukpróbálok; van vn jelenség amiből azt láthatom hogy nem az igazi, vagy vagy műxik vagy nem?

#2375 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 13:10

Sony DSLR-A700 sample images:
http://www.sony.jp/products/Consumer/dslr/...mpl/a700_01.jpg
http://www.sony.jp/products/Consumer/dslr/...mpl/a700_02.jpg
http://www.sony.jp/products/Consumer/dslr/...mpl/a700_03.jpg

Nem a legjobb képek, de azért látszik, hogy a szenzor jó, és kíváncsi vagyok, hogy a Nikon mit hoz ki a CMOS-ból.
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2376 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 23:35

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 7:16

Már csak az az egy dolog érdekel; hogy automatán a nem TTL kompatibilis gépekkel is így csinál-e, mert sztem a tied az az... :think:

Mivel csak egy középérintkezője van Metz MB 36 C-2 vakunak, így  nincs TTL. És ez független attól, hogy milyen gépre rakjuk rá. Csakis a már fentebb általam leírt módon lehet vele jól vakuzni (TTL-es gépenis és nem TTL-es gépen is)

#2377 Felhasználó inaktív   zwodka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 07. 23:41

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 8:52

Nnna. Akkor jónak kell lennie a 36 C2-nek; auto módban tudom állítani rekesz/érzékenység és éljen? Manuálban meg az elnevezés béna, mert egy fullos derítést nyom. Mert akkor kezdek gyűjteni, hacsak nem tudtok olyat ajánlani amit épp láttok használtban és jó lenne (mondjuk 2 kivételével nem is láttam olyat ami a keretbe belefér abból az egyik annyiba fáj mint a 36 C-2, másik  meg slave vaku és buta mint a föld).
Rákérdek 1-2 fotósboltra hoyg mit mondanak erre a kompatibilitás dologra...

A szinkron kábel milyen hosszú alapból hozzá? Fél-1-2m?
Szinkron kábelekből látok sokfélét; egy 5méteres olyan ami jó nekem (:lama:) kb mibe fáj/milyen fajta? Mert ezerxtől hétezerixig látom őket és nem tudom melyik fajta kell nekem. (Sorry, tök gyökketőnek érzem magam hogy vakon tapogatózok :( )

Igen. Auto modban tudod megadni az ISO és rekesz értékeket, és a vaku ennek megfelelően fog villani, a saját fénymérője alapján (tehát azt nem fogja tudni, hogy ez a fényképezőgépnek is jó lett-e). De ha pontosan beállít az ember mindet, akkor csak ritka kivételek alkalmával nem sikerül jól a fotó (nálam legalább is így van/volt).
Szinkronkábel. Hát ez csak egy 10-12cm-es darab. Bár ha jól tudom nem nagy áron lehet is kapni boltokban hosszabb kivitelt is. Nekem ez is elég a 30D-hez, mivel egy vakusínnel rögzítettem a géphez a vakut (mivel a vakupapucsba egy másik vaku volt, így 2db vakuval dolgoztam/dolgozok).

#2378 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 08. 07:49

Idézet: eszpe - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 14:10

Nem a legjobb képek, de azért látszik, hogy a szenzor jó, és kíváncsi vagyok, hogy a Nikon mit hoz ki a CMOS-ból.

kár, h az utolsó kép is ISO100
zajban várom a legnagyobb előrelépést, ezért lenne jó látni nagyobb érzékenységű képeket
mindenesetre a sötétebb részek szép tiszták, világosítás után is

#2379 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 08. 08:35

Idézet: eszpe - Dátum: 2007. szept. 7., péntek - 13:10

Sony DSLR-A700 sample images:
http://www.sony.jp/products/Consumer/dslr/...mpl/a700_01.jpg
http://www.sony.jp/products/Consumer/dslr/...mpl/a700_02.jpg
http://www.sony.jp/products/Consumer/dslr/...mpl/a700_03.jpg

Tudom hogy ez nem egy kifejezetten amatőröknek szánt váz, de akkor is fakónak találom a színeket és lágynak a rajzot, annak ellenére hogy valami 2.8-as, tehát nem kifejezetten kitobi szintű optika volt rajta F10-re rekeszelve...

#2380 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 08. 09:02

az valszeg a Sony alapbeállítása: amikor kipróbáltam egy A100-at, annak én is fakónak találtam a színeit (sokkal inkább, mint a linkelt fotókat, amik szerintem rendben vannak, ha ez tényleg a normál beállítás)

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.