Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. szept. 6., csütörtök - 8:50
Kérnéxépen akkor eyg is segítséget...
szal középpontos vakuk jók nekem idáig ok.
De az melyik tipusokhopz való a popolárisabbak közül? Most lenne egy alig használt Metz Metcablitz 36 AF-3C TTL (20ért 33K helyett), ami canonokhoz jó azt tudom róla, de ennél többet nem. Annyi hogy a fénymérés 4 pinje (ha jól gondolom) nem lesz használva és cső?
Vagy ez nem frankó hozzá? Amit találok a metz oldalán ajánás géphez:
(Fuji S9600) This camera is equipped with an accessory shoe with centre contact for the connection of an external flash unit providing auto flash mode:
mecablitz 20 C-2
mecablitz 76 MZ-5 digital
mecablitz 45 CL-4 digital
mecablitz 54 MZ-4 / 54 MZ-4i
mecablitz 44 MZ-2
Minek felel meg a Fuji csatlakozója, mert canon/nikon/pentaxokat látok ált... belelapoztam pár tesztbe de egyik sem pont ilyen...
Manuálból:
Compatible flash units:
Falsh units can be used with this camera must meet the following 3 conditions:
-The aperture can be set
-External syncronization can be used (1/1000ig tudja)
-The sensitivity can be set
és TTL mode cannot be used.
Táblázat, adatok.
http://www.optiform....k/vaku_metz.htm
Szóval. Én vettem egy Metz MB 36 C-2 vakut Canon EOS 30D-hez, és tökéletesen működik vele. Ebből arra következtetek, hogy bármilyen másik középérintkezős géppel is simán megy.
A lényeg. Ha automatára kapcsolod, akkor két dlgot tudsz rajta állítani. Az egyik a rekesz. Ezt 3 lépésben: F2, F4 és F8. A másik az ISO érzékenység. Az alpértékek ISO25, ISO50, ISO100, ISO200, ISO400 és ISO800. Persze ez egy kicsit trükkös, mert a kapcsoló úgy van kialakítva, hogy az egyes értékek között 1/3 lépésben is lehet lépkedni (piros pont a Metz-nek

Felrakod a gépre a vakut, bekapcsolod automatába (ne manuálisba, mert akkor maxot villanz mindig - bár ez benne lesz a leírásában is), beállítod a rekeszt F4-es állásba (ez a zöld-el jelölt állás), majd beállítod azt az ISO értéket amit a gépen használsz. Természetesen a fényképezőgépet ilyenkor jó M módban használni. Így a fényképezőgépen is és a vakun is be tudod ugyanazokat az értékeket állítani (ISO és rekesz).
Záridő: erre a Metz leírása 1/60-at ad meg. Nekem a 30D-n 1/250-ig hibátlanul megy (igaz ez a legkissebb vakuszinkron ideje a 30D-nek).
Arra kell figyelni, hogy nehogy eltakarjuk kézzel a vaku elején lévő kis fényérzékelő részt (kis lyukacska), mert akkor rossz értékkel fog villani.
Zoom. Én ezt nem nagyon használtam még, mivel mindig nagy látószöggel fotoztam kis térben, vagy indirekt világításra használtam. Az tény, hogy egy fényterelőt nem árt rárakni. Ugyanis nekem a 17mm-en induló obimnál észrevettem, hogy direkt vakuzásnál csak a kép közepét világítja meg teljesen. Én ennek orvoslására egy UltraBouncer nevű fényterelőt használtam/használok, úgy, hogy kb 45°-ban felfelé irányítom a fejet.
Ha jól néztem a FotoMarket-ben egész jó áron adják, 17500Ft (én ott vettem).
Van rajta visszajelző LED is, ami akkor világit, ha helyes volt a villanás (piros pont a Metz-nek).
Ja igen! Adnak hozzá szinkronkábelt is (újabb piros pont a Metz-nek), így én ezzel is tudtam csatlakoztatni a EOS 30D-hez