Openwrt Avagy linux alapú router firmware
Elküldve: 2013. 03. 08. 18:01
Van nekem egy tp-link wr1043nd routerem, amire feltettem az openwrt-t. Sikeresen bekonfigoltam rajta a netet és a wifit.
A következő projectem az lenne, hogy egy 3TB-os külső hdd-t (ntfs - egy partíció az egész) rákössem és a pc-m helyett a router torrentezzen. Gondolom megoldható az is, hogy a hdd-t lássa a lan-os pc illetve a wifis eszközök is.
Hálás lennék, ha volna valaki, aki tudna nekem segíteni.
Elküldve: 2013. 03. 09. 07:04
Idézet: Mighty - Dátum: 2013. 03. 08. 18:01
Van nekem egy tp-link wr1043nd routerem, amire feltettem az openwrt-t. Sikeresen bekonfigoltam rajta a netet és a wifit.
A következő projectem az lenne, hogy egy 3TB-os külső hdd-t (ntfs - egy partíció az egész) rákössem és a pc-m helyett a router torrentezzen. Gondolom megoldható az is, hogy a hdd-t lássa a lan-os pc illetve a wifis eszközök is.
Hálás lennék, ha volna valaki, aki tudna nekem segíteni.
http://prohardver.hu...uter/friss.html
egyébként ntfs-el így csak szopni fogsz, ext3-ra érdemes formáznod. van progi, amivel win alatt is látnád.
Szerkesztette: avmanster 2013. 03. 09. 07:05 -kor
Idézet
Elküldve: 2013. 03. 09. 11:45
Elküldve: 2013. 03. 12. 16:43
Idézet: Mighty - Dátum: 2013. 03. 09. 11:45
3TB-hez a kernelben már GPT támogatás kell, ami az OpenWRT-ben per def ki van kapcsolva.
Mondjuk ezt könnyen orvosolhatod:
CONFIG_EFI_PARTITION flag bekapcs
vagy CONFIG_LBDAF bekapcs,
oszt kernelt forgat
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2013. 06. 06. 22:07
Nekem kettős problémám van.
Először is mire mit telepítettem: TP-LINK WR841ND v5.3-re OpenWRT 5-öt .
Ez első probléma:
Próbáltam egy WiFi AP-t csinálni belőle, de dehogy nem jött össze. Amit sikerült megcsinálnom:
A modem mögött egy Belkin N600DB (F9K1102 v3) WiFi-s router van. Erre kapcsolódott a TP-Linkem, és a 4 LAN portra leosztotta az Internetet.
De WiFi-n nem tudtam továbbítani.
Összességében azt szeretném majd elérni, hogy ugyanazzal a SSID-vel és jelszóval rendelkezzen a két router, és osszák az Internetet mind WiFi-n, mind LAN-on. (Illetve ha mozgok a LapToppal, akkor automatikusan áttegyen az erősebb jelű routerre.)
Na most a második probléma:
Találtam egy lehetséges jó beállítást, de a beállítások alkalmazása közben történt valami, mert azóta nem tudok belépni a routerbe, és az alap beállításokat sem tudom visszahozni. (Nem csak a reset gombbal próbálkoztam)
A válaszokat előre is köszönöm!
Elküldve: 2013. 06. 07. 10:04
A másik, hogy az OpenWrt 5 olyan régi, hogy már le sem lehet tölteni. Már a 10.x sem mai darab, 12.09-nél járnak, abból nemrég jött ki a végleges. Minek akarsz te szaros Belkinre TP-Linket aggatni?
Azt, hogy nem tudsz belépni, hogy érted? Nem jön be a lapja a routernek, vagy bejön, de a user/passt nem fogadja el?
Szerkesztette: Raynes 2013. 06. 07. 10:05 -kor
Elküldve: 2013. 06. 07. 11:19
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 06. 07. 11:04
A másik, hogy az OpenWrt 5 olyan régi, hogy már le sem lehet tölteni. Már a 10.x sem mai darab, 12.09-nél járnak, abból nemrég jött ki a végleges. Minek akarsz te szaros Belkinre TP-Linket aggatni?
Azt, hogy nem tudsz belépni, hogy érted? Nem jön be a lapja a routernek, vagy bejön, de a user/passt nem fogadja el?
client bridge módnál a két SSID-nek egyeznie kell, a csatornának is, az authentikációnak is. Roaming repeater / repeater bridge módban pl dd-wrt-nél van és működik is jól.
Elküldve: 2013. 11. 25. 10:06
Persze egy ilyen kicsi linuxhoz nem kéne GUI, még csak WebUI sem, illetve a legfrissebb kernel sem követelmény av khórsz. Ha kell magam is építenék ilyet, lefordítanám megfelelő architektúrára, csak nem tudom, hogy melyik kernelt érdemes használni, mennyire régit, meg mit kell hozzá minimális köríteni, hogy a főbb routerfunkciókat meg lehessen valósítani (iptables tűzfal, meg 1-2 szkript futtatása).
Elküldve: 2013. 11. 25. 12:04
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 11. 25. 11:06
Hát nemtom, szerintem valszeg nem éri meg a szenvedést, hacsak nem tanulni szeretnél. Jó eséllyel hosszas szenvedés árán készítenél egy téglát.
Elküldve: 2013. 11. 25. 12:16
Idézet: xclusiv - Dátum: 2013. 11. 25. 12:04
Meglehet. Meg ahogy nézem a netet, a legtöbb 1 floppys router linux x86 only. Viszont utánanéztem, 8 MB RAM-ba kell beleférnie, mondjuk ez is baromi kevés. Az OpenWrt-nek 4 MB Flash ROM kell, a DD-Wrt micrónak 2MB, amiben névleg bele is férne, de ez a 2MB a kibontottra vonatkozik, míg a DD-Wrt micro betömörítve 2MB.
Mondjuk lehet bele sem fér kevesebbe, mire minden PPPoE és egyéb kacsolódási szolgáltatást, terminált, tűzfalat, minden szir-szart hozzáveszünk, lehet tényleg nem jön ki kitömörítve 2MB alatt. Mondjuk azt nem értem, hogy ilyen Belkin hulladékot minek engednek/tek gyártani. Én elő is írnám, hogy nem lehet olyan routert kiadni, amire nem megy rá egyik nyílt, támogatott firmware sem, vagy a saját, nyílt firmware ledokumentált módon, elektronikus hulladékot ne gyártsanak, van enélkül is elég veszélyes hulladék. Meg a routerfejlesztő cégeknek is teljesen felesleges a csilivili, grafikailag designolt, de laikus idiótáknak szánt, funkciószegény GUI-s szarjukat fejleszteni, fölöslegesen ölik bele a pénzt, nyugodtan gyárthatnák, kihozhatnák általuk tesztelt valamilyen Wrt-vel.
Elküldve: 2013. 11. 25. 13:07
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2013. 11. 25. 13:11
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 11. 25. 12:16
Én elő is írnám, hogy nem lehet olyan routert kiadni, amire nem megy rá egyik nyílt, támogatott firmware sem, vagy a saját, nyílt firmware ledokumentált módon, elektronikus hulladékot ne gyártsanak
Én sem értem, de azt sem, aki megveszi és használná, mellé még hegeszteni is akarja.
Aztán nem saját szoftverre milyen gari van? Aki hegeszteni akar, vegyen hegeszthetőt ésvagy Mikrobit, ez meg jó nekem. Gyártó adjon webes felületet occsón, ha kell akkor FW-t, ha baja van, akkor visszaviszem és nem mondja, hogy jajj szar a rá fordított izébigyó. Mosógépemet sem hegesztem, felőlem tegyed bátran, csak ne tervelj ki róla hülyeséget.
Elküldve: 2013. 11. 25. 13:14
Idézet: VKP - Dátum: 2013. 11. 25. 13:07
Autónál más, a harci helikopter meg pláne, azok nem általános célú, programozható eszközök. De egy ilyen kicsi elektronikai eszköz nem sokat ér, hogy egyszer csinálnak hozzá 1-2 zárt firmware-t, aztán lehet dobni ki a picsába, holott a hw, a benne lévő mikroszámítógép (na, ez viszont faszán általános, programozható eszköz) használható lenne. Kicsit rohadt nagy pazarlás ez, ezt így ilyen formában kurvára fölösleges legyártani. Tudom, agancsosok ágálnak ez ellen, de ez akkor is így van.
Elküldve: 2013. 11. 25. 13:35
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 11. 25. 13:14
De mi abajod, amit a gyárival nem tud? Ha tudtad, akkor miért nem programozhatót vettél, vagy másikat? Megveszed, felkonfigolod, tudja amit leírtak, nem?
Elküldve: 2013. 11. 25. 15:26
Idézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 25. 13:35
Azok, amiket felsoroltam. Egyedül annyi derült ki azóta, hogy a dyndns felé jelentést mégis tudja, de ezt is csak úgy ástam elő, hogy Win32-re lefordított dd paranccsal feldaraboltam a firmware-ét, 7zip-pel kibontottam a szeleteket, persze speciális kódolt PFS fájlokat kaptam, de ezekbe bele lehetett nézni, mint bináris fájlokba. Persze ezekbe is egyenként több bináris fájl van kódolva
Ráadásul a firmware tele van .exe (!!!!!) és .txt fájllal. Ezek szerint valami speciális win környezet lenne rajta? Mondjuk agyon kéne verni, aki ezt a szart kinyomta magából.
Idézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 25. 13:35
Nem én vettem, de most pénzhiány miatt ideiglenesen vállaltam, hogy szopok vele, ha lesz rá keret, akkor természetesen veszek egy normális routert. Azt, amit leírtak tudja, csak az kb. lófasz a köbön. A gyártók is jó nagy faszkalapok, csomó mindent elrejtenek benne. Tudnám mi faxnak, gombafelhő száll fel, ha valaki hozzányúl?
Még így is örülhetek, mint állat, hogy a legújabb 9.1.10-es US firmware-rel megy, nem fagy le, de még mindig csinál olyat, hogy WLAN-on kacsolódott eszközök néha nem pingelhetők
Elküldve: 2013. 11. 28. 15:58
Illetve az exe fájlok nem Win/DOS OS-ből származnak, hanem VxWorksből.
Szerkesztette: Raynes 2013. 11. 28. 16:03 -kor
Elküldve: 2013. 11. 28. 16:36
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2013. 11. 28. 17:00
Idézet: VKP - Dátum: 2013. 11. 28. 16:36
Jó lenne, de szerintem arra nem lesz szükség. Nem hiszem, hogy 5k-ba normális router belefér, hacsak nem használtan+mák. Csöbörből vödörbe nem akarok kerülni. Inkább már csak azért toldottam meg egy hsz-szel, hogy ha valaki belefut hasonló problémába, akkor ne vergődjön vele. Én is csak másfél napot szántam a témára, de kár volt, abszolút időpocsékolás. Esetleg ha rá lehetett volna valamit szögelni, akkor néhány napot még rászántam volna tanulásképpen vagy bravúrképpen. Ezzel nem lehet mit csinálni, gyári fw-rel kell használni, és be kell érni azzal a kevéssel, amit tud. Helyesebben nem kell beérni, mert ilyen fost nem szabad venni. Mondjuk ezt még fater vette pár éve, ez volt akciós a hülyevagyokmintasegghaottvásárolokmarkt polcán. Nem szólt, hogy ilyet akar venni, úgy gondolta, hogy jó 0 ismerettel partizánakciózni, és az első polcról egy olcsónak tűnő valamit belesöpörni a kosárba. Közben meg az eleve szar Belkinek közül is a legszarabb, legbutább, legkisebb, legtacskógazdaságosabb verzió (F5D7230-4 v7002uk), amit valaha gyár kinyomott magából a történelem során.
Nem neked írom, csak úgy kiegészítésnek, általános megjegyzésnek...
Eleve, olyan routert sem szabad venni, amelyiknél nem győződik meg ELŐRE az ember, hogy legalább egy OpenWRT, vagy DD-Wrt megy rajta normálisan, trükközés, kínlódás, anomáliák, megszorítás nélkül, fórumokon panaszkodás nélkül. Esetleg a CPU támogatottságát, sebességét, RAM méretét érdemes emellett ellenőrizni (kiváltképp, ha HD stream, meg ilyenek is mennek róla). Illetve, ha fontos, akkor még a Wi-Fi adási teljesítményét (és hogy melyik szabványt támogatja). Ennek tetejébe nem árt, ha normálisabb márka, és nem Tecnika, D-Link, Belkin, meg ilyen legendásan szar gyártó műve. Tipikusan TP-LINK, Netgear, Linksys téren kell nézelődni, ilyesmi sorrendben. Az SMC határeset, inkább azt mondanám arra is, hogy felejtős. Cisco sem jó ötlet otthonra.
Elküldve: 2013. 11. 28. 17:40
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 11. 28. 17:00
Nem neked írom, csak úgy kiegészítésnek, általános megjegyzésnek...
Eleve, olyan routert sem szabad venni, amelyiknél nem győződik meg ELŐRE az ember, hogy legalább egy OpenWRT, vagy DD-Wrt megy rajta normálisan, trükközés, kínlódás, anomáliák, megszorítás nélkül, fórumokon panaszkodás nélkül. Esetleg a CPU támogatottságát, sebességét, RAM méretét érdemes emellett ellenőrizni (kiváltképp, ha HD stream, meg ilyenek is mennek róla). Illetve, ha fontos, akkor még a Wi-Fi adási teljesítményét (és hogy melyik szabványt támogatja). Ennek tetejébe nem árt, ha normálisabb márka, és nem Tecnika, D-Link, Belkin, meg ilyen legendásan szar gyártó műve. Tipikusan TP-LINK, Netgear, Linksys téren kell nézelődni, ilyesmi sorrendben. Az SMC határeset, inkább azt mondanám arra is, hogy felejtős. Cisco sem jó ötlet otthonra.
van most egy fölös TP-LINK TL-MR3220, még a régi dizájnú, elküldjem kölcsönbe? usb-s 3g wifi rúter, szophatsz vele, ha akarsz, valamit rá lehetne hegeszteni customből is, de én gyárival használtam.
oszt visszaküldöd, mint cicimen az x60-as notit. azóta is hozza
Szerkesztette: avmanster 2013. 11. 28. 17:41 -kor
Idézet
Elküldve: 2013. 11. 28. 22:42
Idézet: avmanster - Dátum: 2013. 11. 28. 17:40
oszt visszaküldöd, mint cicimen az x60-as notit. azóta is hozza
Ááá, kösz. Bár lehet majd igénybe veszem, de remélhetőleg nemsokára jön másik router. Addig meg viszi ez is, úgyis lassú, komolytalan, modem sebességű netet oszt szét, meg streamet sem közvetít eszközök között. Használni lehet, azt hozza, amit a gyártó ígér.
Inkább elvi síkon feszegetem, hogy legyártanak egy általános eszközt, alaplap, proci komplett architektúra, összetett utasításkészlettel, mindenféle vezérlő, amikhez még driver is lenne, meg nyílt szoftver, de erre hw-esen és szoftveresen úgy lekorlátozzák, hogy kvarcjáték szintjét nem üti meg, talán egy zseblámpájét sem. Kicsit olyan, mintha olyan pécét gyártanának, amiben komplett x86-x64 proci, memória, meg minden van, de nem lehetne hozzá csatlakoztatni semmit, csak lenne rajta három gomb, ami eltérő magasságú hangokat adna, és csak elektromos babazongorának lehetne használni. Kurva sok értelme van legyártani, csak elektronikus szemét, fölösleges környezetvédelmi terhelés. Pedig ugyanennyiből, ugyanezekből az alkatrészekből meg lehetne csinálni, hogy lehessen használni valami normálisra is.
Persze, azt is tudom, hogy én vagyok hülye, meg Gyula, mert minden épeszű ember tudja, hogy ilyen szart nem éri meg összevenni, mert ezek ilyenek és kész, felesleges ideológiát gyártani, és rugózni rajta. Csak én meg olyan vagyok, mint didyman, hogy elvi, koncepcionális kérdést csinálok belőle, meg az értelmét kérdőjelezem meg az egésznek, és brekegek rajta felháborodva, hogy forrasztás így, kondi amúgy, fölösleges hw vásároltatás, felesleges kiadás, afrikai éhező gyerekek, brekk-brekk, möfff.
Hasonló van egyébként a prociknál is. Legyártják az egyforma procikat, x pénzből, benne van az alapanyag, átesik ugyanazokon a gyártási folyamaton és minőségellenőrzésen, a marketing és technológiai költségei is ugyan akkorák lennének alapból. Erre fogja a gyártó, plusz pénz öl bele, és megtolja a gyártási folyamatot plusz egy lépcsővel, ami abból áll, hogy tönkreteszik az egyik-másik magot, a cache egy részét, meg belebarmolnak, hogy mégis kevesebbet tudjon, és a normális termékért extra felárat lehessen elkérni. Jobbik eset, ha "csak" szoftveresen tiltanak le valamit, és vissza lehet ügyeskedi utólag. Aztán még ezzel itt a fórumon is egyetértett a többség, hogy milyen fasza ez, penetráció, beleélvezés, skálázhatóság, piaci stratégia, apja fasza. Persze. Szimpla szemétség és koncepciós balfaszság. Aztán meg vergődik a részvényesek gyűlése, hogy ezeket a cégeket melyik öltönyös-nyakkendős manager igazgassa, meg hogy lehetne növelni az eladásokat. Hát úgy, hogy nem kéne belebarmolni a termékbe, de alap áron kell adni, és így kapásból, 0 munkával jobb, mint a konkurencia skálázott, belebarmolt terméke. Voila, a tesztek alapján nyújtott többletteljesítmény és alacsony ár láttán vennék, mint a cukrot, a bevétel az egekig nőne.
Nyilván, az is benne lenne, hogy mindenkinek lenne kő atom procija, baszna másikat venni, legalább 5 évig jó lenne bármilyen feladatra, kompromisszumok nélkül, sőt a többi hw-re is több zsé maradna. Így a gépek nehezebben avulnának el. A cég meg ott küszködne, meg többletpénzeket kéne ölni a fejlesztésbe, hogy valami olyan pluszt kitaláljanak, amivel újra eladható lesz. Az öltönyös nyakkendősök meg pánikolnának, hogy hiába volt jó az első év, a rá következő évek nem hoznának 241792%-os növekedést. Igen, kurva nagy tragédia lenne, ritkábban szednék meg magukat, de akkor mocskosul, és abból kéne pár évig élni és fejleszteni. Persze ugyanakkora pénzek folynának be átlagban, csak egyenetlenebbül, más bontásokban.

Súgó
A téma zárva.