HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows XP kérdések VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows XP kérdések VI.

#771 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 21. 19:16

Idézet: looosin - Dátum: 2007. jún. 21., csütörtök - 15:02

Egy kicsit kínai volt amit írtál, legalábbis számomra... :rolleyes:

a boot.ini file tartalma a következő:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer

Nem mertem semmit sem kitörölni... az ntldr pedig egy nagyobb file ahhoz végképp nem értek, hogy azzal mit kezdhetnék!

Ebben a boot.ini-ben csak egy oprendszer bejegyzése (kernel elérési útja) látható. A boot.ini tartalma adja a bootmenüt, így ha két oprendszert látsz, ebből nem származhat. Az ntldr (kernelindító program) fájllal nem kell foglalkozni, csak beazonosításképpen írtam, hogy ott van, mármint a rendszerindító partíción.

Nálad talán a másik vinyó a boot-HDD, és akkor elvileg a másik partíción kellene lenni egy másik boot.ini-nek.

Így néz ki, amikor kép oprendszer van két vinyón (rdisk utal a HDD-re):

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /noexecute=optin /fastdetect

#772 Felhasználó inaktív   djviktorio 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 21. 19:42

Idézet: Misi_D - Dátum: 2007. jún. 20., szerda - 0:30

A csökkentett módban az 1 percet úgy érted, hogy elkezd most is visszafelé számolni 60-tól? Mert ilyenkor gyorsan nyomsz egy start menü/futtatást, s beírod: shutdown -a (enter)

S eztán tádámm, szétnézhetsz, mi garázdálkodik.

Köszi! Ez yool jön! ;)
Amúgy a hiba valószínűleg a Videokártya driver volt + egy kis vírussal megspékelve.... Azóta muszájból újraraktam a rendszert! Köszönöm a segítő hozzáállásokat!

#773 Felhasználó inaktív   looosin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 21. 20:41

Idézet: Signal - Dátum: 2007. jún. 21., csütörtök - 20:16

Ebben a boot.ini-ben csak egy oprendszer bejegyzése (kernel elérési útja) látható. A boot.ini tartalma adja a bootmenüt, így ha két oprendszert látsz, ebből nem származhat. Az ntldr (kernelindító program) fájllal nem kell foglalkozni, csak beazonosításképpen írtam, hogy ott van, mármint a rendszerindító partíción.

Nálad talán a másik vinyó a boot-HDD, és akkor elvileg a másik partíción kellene lenni egy másik boot.ini-nek.

Így néz ki, amikor kép oprendszer van két vinyón (rdisk utal a HDD-re):

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /noexecute=optin /fastdetect

Na a helyzet az, hogy 2 vinyó van a gépben, egy SATA2-es, ami meg van bontva 2 partícióra C: D:
A C-ről másoltam be az előző hsz-ban a boot.ini tartalmát!
Van egy 2. vinyó is a gépben, és ezen is van egy boot.ini, de hogy minek??? Ezt csak háttértárnak használom.... lehet hogy ez zavar be!

A másik boot.ini tartalma a következő:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /fastdetect

Szerkesztette: looosin 2007. 06. 21. 20:42 -kor

#774 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 21. 21:53

Idézet: looosin - Dátum: 2007. jún. 21., csütörtök - 21:41

...Van egy 2. vinyó is a gépben, és ezen is van egy boot.ini, de hogy minek??? Ezt csak háttértárnak használom.... lehet hogy ez zavar be!

Boot.ini nem zavar be, legfeljebb nem játszik szerepet a bootfolyamatban. Azért van ott, mert a telepítő odarakta, a telepítő pedig mindig a boot-HDD aktív partíciójára teszi.

Hogy melyik az éppen aktuális boot HDD, azt dugdosások, jumper, illetve BIOS beállítás befolyásolja.

Amennyiben rendszerinduláskor látsz egy bootmenüt, amelyben két XP közül lehet választani, ahhoz kell tartozni egy olyan boot.ini-nek, amiben két rendszer szerepel.

Talán jobb lenne, ha megnyomnád a Windows+Pause billentyűt, majd Speciális fül, Indítás, Beállítások, Szerkesztés gomb.

#775 Felhasználó inaktív   looosin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 07:17

Idézet: Signal - Dátum: 2007. jún. 21., csütörtök - 22:53

Boot.ini nem zavar be, legfeljebb nem játszik szerepet a bootfolyamatban. Azért van ott, mert a telepítő odarakta, a telepítő pedig mindig a boot-HDD aktív partíciójára teszi.

Hogy melyik az éppen aktuális boot HDD, azt dugdosások, jumper, illetve BIOS beállítás befolyásolja.

Amennyiben rendszerinduláskor látsz egy bootmenüt, amelyben két XP közül lehet választani, ahhoz kell tartozni egy olyan boot.ini-nek, amiben két rendszer szerepel.

Talán jobb lenne, ha megnyomnád a Windows+Pause billentyűt, majd Speciális fül, Indítás, Beállítások, Szerkesztés gomb.

A Win.bill+pause+speci fül+indítás szerk megnyomásakor az F: meghajtó boot.ini fájl-t látom... ezt már végképp nem értem... miért ez lenne a boot HDD mikor 1 XP van a gépen, az a C: meghajtón..... 8)

#776 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 08:25

Idézet: looosin - Dátum: 2007. jún. 22., péntek - 8:17

A Win.bill+pause+speci fül+indítás szerk megnyomásakor az F: meghajtó boot.ini fájl-t látom... ezt már végképp nem értem... miért ez lenne a boot HDD mikor 1 XP van a gépen, az a C: meghajtón..... 8)

Nem olyan bonyolult az, legfeljebb távolról én nem tudhatom, milyen kavarások történtek.

Sokakkal előfordul, hogy újratelepítésnél törlik az első (aktív) partíciót, a telepítő ekkor megjelöli aktívként a másikat, ezután már oda rakja az indítófájlokat, mivel oda kell.

Másik eset, amikor beszerelnek egy vinyót, de nem foglalkoznak vele, hogy ez most milyen pozícióba kerül, így aztán átveszi a boot szerepet.

Mindenesetre azt kell tudni, hogy a telepítő mindig az aktuális boot-HDD eszköz aktív partíciójára teszi az indítófájlokat, egyben ezt tekinti C: meghajtónak is, alapesetben. Csak ez itt sajnos már nem alapeset, további műveletek történtek, erre szintén írhatnék példákat, de alapvetően magadnak kell tudni, miket követtél el.

Van lehetőség utólagos korrekciókra, vagyis másik partíciót aktívvá tenni, és akkor az fog bootolni, a rajta lévő ntldr/boot.ini fog működni. (Amennyiben az boot HDD.)

Szerkesztette: Signal 2007. 06. 22. 08:27 -kor

#777 Felhasználó inaktív   looosin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 09:45

Idézet: Signal - Dátum: 2007. jún. 22., péntek - 9:25

Van lehetőség utólagos korrekciókra, vagyis másik partíciót aktívvá tenni, és akkor az fog bootolni, a rajta lévő ntldr/boot.ini fog működni. (Amennyiben az boot HDD.)

Igazad lesz, megnéztem partition magic-el az f: meghajtót, és az is boot meg a c: is... szal most logikai meghajtót csinálok belőle, aztán meglátjuk mi sül ki belőle :p

#778 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 11:08

Idézet: looosin - Dátum: 2007. jún. 22., péntek - 10:45

Igazad lesz, megnéztem partition magic-el az f: meghajtót, és az is boot meg a c: is... szal most logikai meghajtót csinálok belőle, aztán meglátjuk mi sül ki belőle :p

Logikai partíció nem bootolható, de ez elég értelmetlen húzás, nem ez a módja.

Ha a C: és F: két külön merevlemezt jelent nálad, akkor a BIOS-ban kell beállítani, hogy melyik induljon, vagy másképp csatlakoztatni, jumperelni.

#779 Felhasználó inaktív   sbazsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 13:35

Bolond xp xarul rakta fel magát.
1 vinyo, két particio.
Az egyiken van a boot rész (ntldr és társai) a másikon meg a windows könyvtár.
hogy tudom megcisnálni, hogy 1 helyen legyen mindkettő?
lehetőleg a bootot költöztetném a windows alá.
ötlet?
Ha egyszer sok pénzem lesz, veszek egy tavat, és elnevezem Fárasznak. Ez lesz a Fárasztó
Snoopy | Fülemüle Étterem | Anna Hotel

#780 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 18:13

Idézet: sbazsi - Dátum: 2007. jún. 22., péntek - 14:35

Bolond xp xarul rakta fel magát.

Ezen a színvonalon nem is várható el, hogy visszaolvass néhány hozzászólást és megértsd a működését.

Azért ez már túlmegy minden határon, hiszen pont erről volt szó.

#781 Felhasználó inaktív   looosin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 18:25

Idézet: Signal - Dátum: 2007. jún. 22., péntek - 12:08

Logikai partíció nem bootolható, de ez elég értelmetlen húzás, nem ez a módja.

Ha a C: és F: két külön merevlemezt jelent nálad, akkor a BIOS-ban kell beállítani, hogy melyik induljon, vagy másképp csatlakoztatni, jumperelni.

Na ne is mondd... mekkora állat egy húzás volt ez részemről... újraindítás után nem indult a gép... hiányolta a boot eszközt... csak úgy indult el, ha bootl cd-t beadtam neki, illetve lehúztam a 2. vinyót amit logikaivá tettem....
Ezután újraraktam a windows-t (tudom, gyáva, amatőr húzás :rolleyes: ) majd ismét rádugtam a 2. vinyót... ugyanaz... mire szétnéztem bios boot fejezetében láss csodát elsődleges boot device-nak a 2. vinyó volt megadva.... megcseréltem és láss csodát minden ment... elment az egész napom erre a szarakodásra, mire mindent visszaraktam winfos alá....  :reklamacio:

Szerkesztette: looosin 2007. 06. 22. 18:27 -kor

#782 Felhasználó inaktív   Athanáz9 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 19:35

Üdv mindenkinek!
Számomra nehéz program-probléma (pedgi nem raccsolok).
Outlook Express-ben kapott linkek nem nyílnak meg.
Total Commander nem nyitja meg a .doc és .rtf file-okat, ezekre kattintva lefagy. (Másol, áthelyez, stb, mindent csinál velük, de nem nyitja meg őket, ekkor lefagy)
Mégsem TC hibának látszik (7szer telepitettem újra), mert:
A windows intéző sem tudja megnyitni őket, ugyanúgy lefagynak.
Gyanúm: a Win Systemben (vagy máshol) valamilyen .ini file-t át kéne írni. (De ez csak laikus gyanú.)
Avagy regedit-et futtatva valamit átírni? De mit???
:rolleyes:
Kösz az értőbb építő ötletekért.

#783 Felhasználó inaktív   Athanáz9 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 19:38

Nyilván fontos: XP SP2

#784 Felhasználó inaktív   Lance 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 22. 21:07

Hi. Meg lehet oldani hogy egy korlátozott jogokkal rendelkező felhasználónak engedélyezzek xy mappát írásra? Konkrétan jelen esetben a Steam miatt lenne rá szükségem.

#785 Felhasználó inaktív   Athanáz9 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 23. 08:19

Idézet: Athanáz9 - Dátum: 2007. jún. 22., péntek - 19:35

Üdv mindenkinek!
Számomra nehéz program-probléma (pedgi nem raccsolok).
Outlook Express-ben kapott linkek nem nyílnak meg.
Total Commander nem nyitja meg a .doc és .rtf file-okat, ezekre kattintva lefagy. (Másol, áthelyez, stb, mindent csinál velük, de nem nyitja meg őket, ekkor lefagy)
Mégsem TC hibának látszik (7szer telepitettem újra), mert:
A windows intéző sem tudja megnyitni őket, ugyanúgy lefagynak.
Gyanúm: a Win Systemben (vagy máshol) valamilyen .ini file-t át kéne írni. (De ez csak laikus gyanú.)
Avagy regedit-et futtatva valamit átírni? De mit???
:rolleyes:
Kösz az értőbb építő ötletekért.

A levélben érkezett linkek megnyitása megoldódott. A Mozillát és az IE6-ot váltogatom, persze csak az IE6-ra volt beállítva.

A .doc és .rtf szövegfile-ok lefagyása nem oldódott meg. Mind a Windows intézővel rákattintva lefagynak, mind a TC-vel.

Olasz tárgyú segítségek, jó olasz sör a segítőnek. :respect:

#786 Felhasználó inaktív   arsyee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 23. 09:28

Hali,

egy olyan gondom lenne, hogy tegnap este lefeküdtem aludni, és mire felkeltem, eltünt egy giga a vinyómról :-)

Hogy érthetőbb legyen a probléma, kép:
http://kepfeltoltes.hu/view/070623/c_www.k...ltoltes.hu_.jpg

Tehát a TC azt mondja, hogy 180 mega a 7.8 gigából szabad, de összeszámoltatom, és csak 6.6-ot használ. A rejtett/rendszer fileok sem maradtak ki.

Teljesen frissitett WinXpSp2, szintén teljesen frissitett VirusBusterrel. A viruskereső épp fut, de nem hiszem, hogy találna bármit is.

Ha bárkinek bármilyen ötlete van, megköszöném :-)

Szerkesztette: arsyee 2007. 06. 23. 09:30 -kor

#787 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 23. 11:18

Idézet: arsyee - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 10:28

Hali,

egy olyan gondom lenne, hogy tegnap este lefeküdtem aludni, és mire felkeltem, eltünt egy giga a vinyómról :-)

Hogy érthetőbb legyen a probléma, kép:
http://kepfeltoltes.hu/view/070623/c_www.k...ltoltes.hu_.jpg

Tehát a TC azt mondja, hogy 180 mega a 7.8 gigából szabad, de összeszámoltatom, és csak 6.6-ot használ. A rejtett/rendszer fileok sem maradtak ki.

Teljesen frissitett WinXpSp2, szintén teljesen frissitett VirusBusterrel. A viruskereső épp fut, de nem hiszem, hogy találna bármit is.

Ha bárkinek bármilyen ötlete van, megköszöném :-)

A fájlok mérete és a lemezen elfoglalt hely nem azonos. tfh van egy 512B-os szövegfájlod. Ennek mérete 512B, de alapértelmezett NTFS partíción a 4kB-os cluster-méret miatt 4kB-ot fog foglalni. Ha van belőle 1024db, akkor a méretük 512kB lesz, de a lemezen foglalt hely 4Mb.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#788 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 23. 11:24

Idézet: Athanáz9 - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 9:19

A levélben érkezett linkek megnyitása megoldódott. A Mozillát és az IE6-ot váltogatom, persze csak az IE6-ra volt beállítva.

A .doc és .rtf szövegfile-ok lefagyása nem oldódott meg. Mind a Windows intézővel rákattintva lefagynak, mind a TC-vel.

Olasz tárgyú segítségek, jó olasz sör a segítőnek. :respect:

Valamilyen registrypucolót érdemes volna beveti ezügyben, a clsid-k körül lehet bibi, illetve meglesni a fájltársításokat (valamelyik mappában eszközök, mappa beállításai, fájltípusok) és ott a két kiterjesztéshez társított programot, illetve annak parancssorát megnézni (speciális alatt megnyitás: "C:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11\WINWORD.EXE" /n /dde). A DDE üzenet pedig [REM _DDE_Direct][FileOpen("%1")]
Ha a winword-ot elindítod, az meg tudja nyitni gond nélkül? Meg lehet próbálni office cd-ről javító telepítést kérni.

Szerkesztette: didyman 2007. 06. 23. 11:25 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#789 Felhasználó inaktív   arsyee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 23. 11:37

Idézet: didyman - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 11:18

A fájlok mérete és a lemezen elfoglalt hely nem azonos. tfh van egy 512B-os szövegfájlod. Ennek mérete 512B, de alapértelmezett NTFS partíción a 4kB-os cluster-méret miatt 4kB-ot fog foglalni. Ha van belőle 1024db, akkor a méretük 512kB lesz, de a lemezen foglalt hely 4Mb.

Ezt értem, de amiről én beszélek, az 1 giga hiányzó hely egy 8 gigás partición. Lehet, hogy én vagyok a naiv, de ekkora overheadje nem kellene hogy legyen...

Még egy kis adalék (chkdsk):

7815590 KB teljes lemezterület.
6345112 KB 53007 fájlban.
  18860 KB 6607 indexben.
      0 KB rossz szektorban.
    188326 KB a rendszer által használva.
  41136 KB-ot foglal el a naplófájl.
1263292 KB szabad lemezterület.

4096 bájt foglalási egységenként.
1953897 foglalási egység van összesen a lemezen.
    315823 foglalási egység van a lemezen.

53007 fileom van, ha feltesszük, hogy mind 1 byteos, de 4kb-ban tárolja őket, akkor ez 53k*4k= 212 mega overhead. Legrosszabb esetben.

A legutóbbi hozzászólásom óta beletöröltem a C-be, jelenleg a TC összesítője szerint 5 630 284 k foglalt a
C-n.

7815590(teljes) - 5630284(TC) - 212000(max. overhead) = 1973306
1973306(átvitel) - 1263292(szabad) = 710014

Ez 700 mega hiányzó hely akkoris, ha a maximális overheaddel számolok.

#790 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 23. 11:45

Idézet: arsyee - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 11:37

Ezt értem, de amiről én beszélek, az 1 giga hiányzó hely egy 8 gigás partición. Lehet, hogy én vagyok a naiv, de ekkora overheadje nem kellene hogy legyen...

.....

Ez 700 mega hiányzó hely akkoris, ha a maximális overheaddel számolok.

Rendszervisszaállítás be van kapcsolva? (Hogy esetleg egyéb programokról ne is beszéljünk.... amiről te sem beszélsz.)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.