Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium
Elküldve: 2007. 04. 28. 22:04
Elküldve: 2007. 04. 29. 10:52
akkor nyitok

lehetséges, hogy én is belépek az IPC tulajdonosok közé a közeli jövőben. a kis digit fényképezőmet átadom szüleimnek és akkor az eddig használt töltő helyett egy L (aki tudja a betű jelentését, az érti, hogy miért nem a nagyobbat választom) verziót alkalmaznék.
nagyon kíváncsi vagyok, hogy a valós potenciál mennyi lehet a Sanyo akksikban, mert eddig leginkább a gyors lemerülésükkel kápráztattak el. vi sell szí...
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 04. 29. 16:35
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 10:52
akkor nyitok

lehetséges, hogy én is belépek az IPC tulajdonosok közé a közeli jövőben. a kis digit fényképezőmet átadom szüleimnek és akkor az eddig használt töltő helyett egy L (aki tudja a betű jelentését, az érti, hogy miért nem a nagyobbat választom) verziót alkalmaznék.
nagyon kíváncsi vagyok, hogy a valós potenciál mennyi lehet a Sanyo akksikban, mert eddig leginkább a gyors lemerülésükkel kápráztattak el. vi sell szí...
üdv!
Szerintem nem fogod megbánni.

Én a nagyobbikat vettem meg, a szivargyújtó csatlakozó miatt. A 2500mA-es Conrad akkukat majd elpasszolom valakinek.
Akit érdekel 2500-ért elviheti. Original csomagolásban van.
Elküldve: 2007. 04. 30. 01:30
#5 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 04. 30. 08:19
Idézet: sn4ke - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 2:30
Hát ilyen hogy külső vakuhoz alkalmasabb, nincs, hiszen a gépnek van beépített vakuja is ami igényli a leadott minél nagyobb áramot, És most már azt se lehet nagyon állítani hogy melyik akku számít megbízhatónak mert botrányos minőségi problémák voltak a márkásabbak között is. Talán az eredeti Sanyo még jónak mondható csak lehet e kapni.
Elküldve: 2007. 04. 30. 15:06
Idézet: sn4ke - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 1:30
sziasztok!
az előd topikban kitárgyalták a tapasztaltak, hogy az Eneloop jellegű aksik érik meg leginkább vakuhoz. ha csak nem állandóan vakuzol, akkor a hagyományos akksik az önkisülés miatt általában lemerült állapotban vannak, amikor villantanál. az Eneloop sokáig nem sül ki, ergo jobb választás.
ha hagyományos Sanyo akksi kell, akkor például a törökbálinti C*ra áruházban láttam ma. azt nem mondom, hogy ott a legolcsóbb, de láttam. 2500 mAh kapacitás. de a "hülye azért nem vagyok" boltokban is szokott lenni.
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 04. 30. 17:36
Elküldve: 2007. 05. 02. 11:46
Elküldve: 2007. 05. 02. 14:17

Egy kérdés: csepptöltésen bármeddig lehet hagyni az akksikat, nem károsodnak tőle? Akár napokig, esetleg hetekig is?
Elküldve: 2007. 05. 02. 15:43
Idézet: R5TL - Dátum: 2007. máj. 2., szerda - 14:17

Egy kérdés: csepptöltésen bármeddig lehet hagyni az akksikat, nem károsodnak tőle? Akár napokig, esetleg hetekig is?
Én azt vettem észre, hogy az IPC-1-nél minél nagyobb a töltőáram, annál nagyobb lesz utána a csepptöltési áram. Pl. 1000mA-es töltésnél 64mA a csepptöltési áram. Tehát, csak nagy kapacitású akkut szabad nagy árammal tölteni, máskülönben a csepptöltési áram túl nagy lesz. Például egy 1000mA-es akkunak túl nagy lenne egy 60-80mA-es csepptöltési áram.
De majd itt a hozzáértők megmondják, hogy mekkora kapacitáshoz, maximum mekkora lehet a csepptöltési áram, hogy ne károsodjon az akku.
Ja, és az Eneloop akkukat nem szabad fenthagyni csepptöltésen, mivel nagyon kicsi önkisülése, így nincs mit pótolni.
Szerkesztette: Kicsiati 2007. 05. 02. 15:44 -kor
Elküldve: 2007. 05. 02. 19:58
Elküldve: 2007. 05. 02. 20:41
Állandó csepptöltésként a GP pl. a kapacitás 10%-át szokta megadni (mármint a hagyományos NiMH akkuknál, ReCyko gondolom nem tartozik ide), azaz egy 2100-asnál 210 mA-t visel el 1 éven keresztül. Az IPC csepptöltése bőven ezen belül van. Persze azért nem kínoznám egyik akkumat sem napokig 10%-os csepptöltéssel, de a kapacitás 30-adával, 40-edével szerintem nyugodtan bármeddig rajtahagyható.
(pl. itt az 1800mAh-s AA akku adatlapja)
Szerkesztette: netmanus 2007. 05. 02. 20:43 -kor
Elküldve: 2007. 05. 03. 03:47
Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 2., szerda - 20:41
(pl. itt az 1800mAh-s AA akku adatlapja)
Az én meglátásom az, hogy nincs akkora önkisülése a hagyományos NiMH akkunak, mint amit csepptöltéssel beletölt. Magyarul ha egy hétig rajtahagyod a töltőn, akkor bizony előfordulhat, hogy túltöltődik az akku.
Elküldve: 2007. 05. 03. 06:48

Elküldve: 2007. 05. 03. 07:57
Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 3:47
Természetesen, ezt a GP is túltöltésnek nevezi, azaz 10%-os túltöltést 1 évig viselnek el az akkui.
Egy nagyon rossz állapotban lévő akku (nekem most van egy 700-as NiCd-m, ami 1 hét alatt teljesen lemerül 1,1V-ig; egyelőre küzdök vele, hogy valahogy formába hozzam) kb. 0,6%-a távozik önkisüléssel (lehet, hogy az elején több, a végén meg kevesebb?), úgyhogy egy normál állapotban lévőnél alig kell 0,1-0,2%-ot pótolni. A csepptöltés tulajdonképpen nem csak az önkisülést hivatott ellensúlyozni, hanem a tökéletes feltöltésben is segít (gyors töltésnél esetleg nem tökéletesen 100%-ra tudja feltölteni a töltő az akkut).
Elküldve: 2007. 05. 03. 08:19
Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 2., szerda - 20:41
Ez nagyon sok. a 10% névleges lassú töltőáram, amivel 14 óra alatt tölthető fel az akku. A csepptöltés még az 1/30, 1/40 értéknél is sokkal kisebb, 1/100-1/300C. Az én töltőm is 1/256Imax-szal értelmezi a csepptöltést, ami jelenleg durván 5mA..
Gondold végig, az elcsorgó önkisülés árama, ha alapul veszünk fél évet teljes önkisülésre, egy 2500mAh-s cellánál ez durván 175 nap, ami óránként így 0,6mA: Ezt kell pótolnunk... Ha ehhez képest 270mA-t teszel bele, az lassú gyilkolás. Persze a görbe nem lineáris, de azért annyival nem is tér el a lineáristól, ami ekkora csepptöltést valószínűsíthetne (ennek figyelembe vételével az 5mA egy kb. jó választás). A GP célja ezzel az adattal sokkal inkább a stabil kereslet biztosítása...
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
#17 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 05. 03. 08:56
Kinyílott a bicska a zsebemben az ilyen vakításra. A fene egye meg hogy miért találnak ki ilyen ökörséget.
Elküldve: 2007. 05. 03. 09:53
Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 8:19
Gondold végig, az elcsorgó önkisülés árama, ha alapul veszünk fél évet teljes önkisülésre, egy 2500mAh-s cellánál ez durván 175 nap, ami óránként így 0,6mA: Ezt kell pótolnunk... Ha ehhez képest 270mA-t teszel bele, az lassú gyilkolás. Persze a görbe nem lineáris, de azért annyival nem is tér el a lineáristól, ami ekkora csepptöltést valószínűsíthetne (ennek figyelembe vételével az 5mA egy kb. jó választás). A GP célja ezzel az adattal sokkal inkább a stabil kereslet biztosítása...
Gondolom ezt még az előző hozzászólásom előtt írtad. A csepptöltés elsődleges célja (szerintem), hogy a töltő tökéletesen feltöltse az akkut. Kevesen szokták napokig (esetleg folyamatosan) rajtahagyni az akkut a töltőn, miután feltöltődött. Így nem csak az önkisülést kell pótolni, annál többre van szükség. Pl. egy 2A-es töltő valószínűleg nem is használ 100mA alatti csepptöltést, mert elsődlegesen nem a szintentartás a célja. Ezért az akkuknak illik is elviselniük ilyen szintű túltöltést. Amelyik elvisel 2A-es töltést, annak a 100mA-es csepptöltés már meg se kottyan.

Tulajdonképpen egy NiMH/NiCd akku első töltésénél is erre van szükség: lassú árammal túltölteni, hogy biztosan 100%-osan feltöltődjön. Ezt szokták formázásnak hívni.
Elküldve: 2007. 05. 03. 11:34
Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 9:53

Tulajdonképpen egy NiMH/NiCd akku első töltésénél is erre van szükség: lassú árammal túltölteni, hogy biztosan 100%-osan feltöltődjön. Ezt szokták formázásnak hívni.
Nem, ezt már azután írtam. Arról beszéltünk, hogy olyan csepptöltésről van szó, ami akár napokig, hetekig sem káros az akkumulátorra. De akkor gyorsan tisztázok pár fogalmat, amit lehet, hogy csak szakmámban megkövült tudásommal használok:
Formázás: Az akku első néhány ciklusa, mely speciális kezelést igényel, nagyáramú töltéssel, majd kisáramú túltöltéssel (ami jellemzően kondícionálás, de lehet nagyobb a töltőáram ekkor) és nagyáramú (ez többnyire normál üzemet jelenthet) kisütéssel.
Töltés: Normál töltési ciklus, 1/10C-1/3C árammal.
Gyorstöltés: 1/3C-1C vagy akár nagyobb árammal (negyed órás töltők).
Kondícionáló töltés: 1/30C környéki árammal a normál áramú töltés után végzendő, maximálisan fél-egy óra időtartamig. Jellemzően ez a kondícionálás húzható ki egy napra új akkumulátorok esetén. Ennek feladata a töltés végén a "finomhangolás" és maximálisan egy nap, nem rendszeresen az, ami egészséges.
Csepptöltés: A fentebb leírtaknak megfelelően. Ez tartósan sem káros az akkumulátorra és ennek feladata tartósan az önkisüléssel elfolyó áramot pótolni. Ennek a dolognak csak akkor van jelentősége, ha az akku pl. háttértárként szerepel egy hálózati üzemű elektronikánál. Itt nagyon nem mindegy, hogy állandó 30-100mA-rel elfőzünk egy év alatt egy cellát, vagy 3-4 évig nem kell gondolkozni azon, hogy mennyit bír ki hálózat nélkül.
Normális töltők mindhárom megoldást használják egymás után.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2007. 05. 03. 12:08
Az állandó töltésnél szerintem csak annyi a feltétel, hogy ne melegedjen túlságosan az akku (max. langyos legyen).
A vezeték nélküli vezetékes

(Azt azért én sem állítom, hogy az állandó C/20-as töltés direkt jó az akkunak, de nagy kárt nem tesz benne.) Szerk.: az állandón itt sem az évekig tartót értem. Ha valaki nem tudja, hogy pár napon belül mikor kell neki az akku, akkor kényszerülhet erre. Pár napos töltéstől (mondjuk nyaralás alatt töltőn felejtéstől) nem lesz baja az akkunak.
Szerkesztette: netmanus 2007. 05. 03. 13:07 -kor