HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 28. 22:04

Az előző topik folytatása.
Caution: objects in mirror are closer than they appear.

#2 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 10:52

sziasztok!

akkor nyitok :)

lehetséges, hogy én is belépek az IPC tulajdonosok közé a közeli jövőben. a kis digit fényképezőmet átadom szüleimnek és akkor az eddig használt töltő helyett egy L (aki tudja a betű jelentését, az érti, hogy miért nem a nagyobbat választom) verziót alkalmaznék.

nagyon kíváncsi vagyok, hogy a valós potenciál mennyi lehet a Sanyo akksikban, mert eddig leginkább a gyors lemerülésükkel kápráztattak el. vi sell szí...

üdv!
.
.
.

#3 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 16:35

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 10:52

sziasztok!

akkor nyitok :)

lehetséges, hogy én is belépek az IPC tulajdonosok közé a közeli jövőben. a kis digit fényképezőmet átadom szüleimnek és akkor az eddig használt töltő helyett egy L (aki tudja a betű jelentését, az érti, hogy miért nem a nagyobbat választom) verziót alkalmaznék.

nagyon kíváncsi vagyok, hogy a valós potenciál mennyi lehet a Sanyo akksikban, mert eddig leginkább a gyors lemerülésükkel kápráztattak el. vi sell szí...

üdv!

Szerintem nem fogod megbánni.  :)
Én a nagyobbikat vettem meg, a szivargyújtó csatlakozó miatt. A 2500mA-es Conrad akkukat majd elpasszolom valakinek.
Akit érdekel 2500-ért elviheti. Original csomagolásban van.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#4 Felhasználó inaktív   sn4ke 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 01:30

segítséget kérnék. AA-s ceruzaaksit szeretnék vásárolni külső vakuhoz. mit ajánlotok? gondolom van speciálisan olyan jelzésű AA aksi ami alkalmasabb a többinél az ilyesfajta feszültség leadására. vagy mittudomén lehet hülyeséget írtam.

#5 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 04. 30. 08:19

Idézet: sn4ke - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 2:30

segítséget kérnék. AA-s ceruzaaksit szeretnék vásárolni külső vakuhoz. mit ajánlotok? gondolom van speciálisan olyan jelzésű AA aksi ami alkalmasabb a többinél az ilyesfajta feszültség leadására. vagy mittudomén lehet hülyeséget írtam.

Hát ilyen hogy külső vakuhoz alkalmasabb, nincs, hiszen a gépnek van beépített vakuja is ami igényli a leadott minél nagyobb áramot, És most már azt se lehet nagyon állítani hogy melyik akku számít megbízhatónak mert botrányos minőségi problémák voltak a márkásabbak között is. Talán az eredeti Sanyo még jónak mondható csak lehet e kapni.

#6 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 15:06

Idézet: sn4ke - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 1:30

sziasztok!

az előd topikban kitárgyalták a tapasztaltak, hogy az Eneloop jellegű aksik érik meg leginkább vakuhoz. ha csak nem állandóan vakuzol, akkor a hagyományos akksik az önkisülés miatt általában lemerült állapotban vannak, amikor villantanál. az Eneloop sokáig nem sül ki, ergo jobb választás.

ha hagyományos Sanyo akksi kell, akkor például a törökbálinti C*ra áruházban láttam ma. azt nem mondom, hogy ott a legolcsóbb, de láttam. 2500 mAh kapacitás. de a "hülye azért nem vagyok" boltokban is szokott lenni.

üdv!
.
.
.

#7 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 17:36

Hamond egyébként ni-cd akksikat használ vakuban, mert a kondi feltöltési ideje állítólagjobb velük. Én elvagyok az eneloopokkal és a sanyo szettel, teljesen jók... Tegyük hozzá, a vaku igen jó képességű, csak szélsőséges esetben villantja el a teljes kapacítását ETTL-ben. Persze manuálban be lehet úgy állítani hogy mindentbele módon villanjon, akkor hosszú ideig tölt újra.

#8 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 11:46

Megjött az IPC-1L. Szélsőségesen minimalista csomagolásban a töltő, a tápegység és egy többnyelvű leírás kapott helyet, kb pont ami nekem kellett. A kezelés egyszerű és érthető, de sajna valaki megcsapta a tesztüzemre szánt uniross 2100-as akksijaim míg távol voltam. Egyelőre a céges garnitúrákat túráztatom benne, refresh műveletet gyakorlom. Rövidesen belepróbálom majd az eneloopokat is. Összességében kellemes, jól használható jószágnak tűnik.

#9 Felhasználó inaktív   R5TL 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 02. 14:17

Megvettem én is az IPC-1-est!  :)
Egy kérdés: csepptöltésen bármeddig lehet hagyni az akksikat, nem károsodnak tőle? Akár napokig, esetleg hetekig is?

#10 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 15:43

Idézet: R5TL - Dátum: 2007. máj. 2., szerda - 14:17

Megvettem én is az IPC-1-est!  :)
Egy kérdés: csepptöltésen bármeddig lehet hagyni az akksikat, nem károsodnak tőle? Akár napokig, esetleg hetekig is?

Én azt vettem észre, hogy az IPC-1-nél minél nagyobb a töltőáram, annál nagyobb lesz utána a csepptöltési áram. Pl. 1000mA-es töltésnél 64mA a csepptöltési áram. Tehát, csak nagy kapacitású akkut szabad nagy árammal tölteni, máskülönben a csepptöltési áram túl nagy lesz. Például egy 1000mA-es akkunak túl nagy lenne egy 60-80mA-es csepptöltési áram.
De majd itt a hozzáértők megmondják, hogy mekkora kapacitáshoz, maximum mekkora lehet a csepptöltési áram, hogy ne károsodjon az akku.

Ja, és az Eneloop akkukat nem szabad fenthagyni csepptöltésen, mivel nagyon kicsi önkisülése, így nincs mit pótolni.

Szerkesztette: Kicsiati 2007. 05. 02. 15:44 -kor

Saját képekről is!

#11 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 19:58

tényleg: mekkora a max. tölthető akku ezzel a szóbanforgó Voltcraft töltővel ?

#12 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 02. 20:41

A ma kapható legnagyobb AA akkukat tudja tölteni, azaz a 2700-asokat. Szerinem semmi akadálya a nagyobb akkuk feltöltésének, főleg mert volt már itt olyan hozzászólás, hogy 3Ah fölötti áramot is betöltött, azaz szerintem nincs felső határ.

Állandó csepptöltésként a GP pl. a kapacitás 10%-át szokta megadni (mármint a hagyományos NiMH akkuknál, ReCyko gondolom nem tartozik ide), azaz egy 2100-asnál 210 mA-t visel el 1 éven keresztül. Az IPC csepptöltése bőven ezen belül van. Persze azért nem kínoznám egyik akkumat sem napokig 10%-os csepptöltéssel, de a kapacitás 30-adával, 40-edével szerintem nyugodtan bármeddig rajtahagyható.
(pl. itt az 1800mAh-s AA akku adatlapja)

Szerkesztette: netmanus 2007. 05. 02. 20:43 -kor

#13 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 03:47

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 2., szerda - 20:41

Állandó csepptöltésként a GP pl. a kapacitás 10%-át szokta megadni (mármint a hagyományos NiMH akkuknál, ReCyko gondolom nem tartozik ide), azaz egy 2100-asnál 210 mA-t visel el 1 éven keresztül. Az IPC csepptöltése bőven ezen belül van. Persze azért nem kínoznám egyik akkumat sem napokig 10%-os csepptöltéssel, de a kapacitás 30-adával, 40-edével szerintem nyugodtan bármeddig rajtahagyható.
(pl. itt az 1800mAh-s AA akku adatlapja)

Az én meglátásom az, hogy nincs akkora önkisülése a hagyományos NiMH akkunak, mint amit csepptöltéssel beletölt. Magyarul ha egy hétig rajtahagyod a töltőn, akkor bizony előfordulhat, hogy túltöltődik az akku.
Saját képekről is!

#14 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 06:48

Mint mondtam refresh manőverrel túráztatom a töltőt, két pár, eléggé elhanyagolt állapotú öregebb AA cellán. Az egyik páros a hangzatos "Rechargeable" ( :cool: ) nevet viseli magán piros betűkből szürke alapon. Első ciklusban a névleges 1400-as kapacitásból 1000 mAh környékit tudott kivenni a töltő. A negatív meglepetés a varta Foto accu nevezetű 2100-as termék amiből a második ciklusban egyikből 600 mAh-t a másikból 800-at tudott kivenni. Hozzá kell tegyem hogy első körben a rosszabbikból a teljes töltés után 200 mAh jött ki. Mindenesetre érdekes ez a refresh funkció.

#15 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 07:57

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 3:47

Az én meglátásom az, hogy nincs akkora önkisülése a hagyományos NiMH akkunak, mint amit csepptöltéssel beletölt. Magyarul ha egy hétig rajtahagyod a töltőn, akkor bizony előfordulhat, hogy túltöltődik az akku.

Természetesen, ezt a GP is túltöltésnek nevezi, azaz 10%-os túltöltést 1 évig viselnek el az akkui.

Egy nagyon rossz állapotban lévő akku (nekem most van egy 700-as NiCd-m, ami 1 hét alatt teljesen lemerül 1,1V-ig; egyelőre küzdök vele, hogy valahogy formába hozzam) kb. 0,6%-a távozik önkisüléssel (lehet, hogy az elején több, a végén meg kevesebb?), úgyhogy egy normál állapotban lévőnél alig kell 0,1-0,2%-ot pótolni. A csepptöltés tulajdonképpen nem csak az önkisülést hivatott ellensúlyozni, hanem a tökéletes feltöltésben is segít (gyors töltésnél esetleg nem tökéletesen 100%-ra tudja feltölteni a töltő az akkut).

#16 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 05. 03. 08:19

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 2., szerda - 20:41

Állandó csepptöltésként a GP pl. a kapacitás 10%-át szokta megadni (mármint a hagyományos NiMH akkuknál, ReCyko gondolom nem tartozik ide), azaz egy 2100-asnál 210 mA-t visel el 1 éven keresztül.

Ez nagyon sok. a 10% névleges lassú töltőáram, amivel 14 óra alatt tölthető fel az akku. A csepptöltés még az 1/30, 1/40 értéknél is sokkal kisebb, 1/100-1/300C. Az én töltőm is 1/256Imax-szal értelmezi a csepptöltést, ami jelenleg durván 5mA..
Gondold végig, az elcsorgó önkisülés árama, ha alapul veszünk fél évet teljes önkisülésre, egy 2500mAh-s cellánál ez durván 175 nap, ami óránként így 0,6mA: Ezt kell pótolnunk... Ha ehhez képest 270mA-t teszel bele, az lassú gyilkolás. Persze a görbe nem lineáris, de azért annyival nem is tér el a lineáristól, ami ekkora csepptöltést valószínűsíthetne (ennek figyelembe vételével az 5mA egy kb. jó választás). A GP célja ezzel az adattal sokkal inkább a stabil kereslet biztosítása...
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#17 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 05. 03. 08:56

"a varta Foto accu"

Kinyílott a bicska a zsebemben az ilyen vakításra. A fene egye meg hogy miért találnak ki ilyen ökörséget.

#18 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 09:53

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 8:19

Ez nagyon sok. a 10% névleges lassú töltőáram, amivel 14 óra alatt tölthető fel az akku. A csepptöltés még az 1/30, 1/40 értéknél is sokkal kisebb, 1/100-1/300C. Az én töltőm is 1/256Imax-szal értelmezi a csepptöltést, ami jelenleg durván 5mA..
Gondold végig, az elcsorgó önkisülés árama, ha alapul veszünk fél évet teljes önkisülésre, egy 2500mAh-s cellánál ez durván 175 nap, ami óránként így 0,6mA: Ezt kell pótolnunk... Ha ehhez képest 270mA-t teszel bele, az lassú gyilkolás. Persze a görbe nem lineáris, de azért annyival nem is tér el a lineáristól, ami ekkora csepptöltést valószínűsíthetne (ennek figyelembe vételével az 5mA egy kb. jó választás). A GP célja ezzel az adattal sokkal inkább a stabil kereslet biztosítása...

Gondolom ezt még az előző hozzászólásom előtt írtad. A csepptöltés elsődleges célja (szerintem), hogy a töltő tökéletesen feltöltse az akkut. Kevesen szokták napokig (esetleg folyamatosan) rajtahagyni az akkut a töltőn, miután feltöltődött. Így nem csak az önkisülést kell pótolni, annál többre van szükség. Pl. egy 2A-es töltő valószínűleg nem is használ 100mA alatti csepptöltést, mert elsődlegesen nem a szintentartás a célja. Ezért az akkuknak illik is elviselniük ilyen szintű túltöltést. Amelyik elvisel 2A-es töltést, annak a 100mA-es csepptöltés már meg se kottyan. :D

Tulajdonképpen egy NiMH/NiCd akku első töltésénél is erre van szükség: lassú árammal túltölteni, hogy biztosan 100%-osan feltöltődjön. Ezt szokták formázásnak hívni.

#19 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 05. 03. 11:34

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 3., csütörtök - 9:53

Gondolom ezt még az előző hozzászólásom előtt írtad. A csepptöltés elsődleges célja (szerintem), hogy a töltő tökéletesen feltöltse az akkut. Kevesen szokták napokig (esetleg folyamatosan) rajtahagyni az akkut a töltőn, miután feltöltődött. Így nem csak az önkisülést kell pótolni, annál többre van szükség. Pl. egy 2A-es töltő valószínűleg nem is használ 100mA alatti csepptöltést, mert elsődlegesen nem a szintentartás a célja. Ezért az akkuknak illik is elviselniük ilyen szintű túltöltést. Amelyik elvisel 2A-es töltést, annak a 100mA-es csepptöltés már meg se kottyan. :D

Tulajdonképpen egy NiMH/NiCd akku első töltésénél is erre van szükség: lassú árammal túltölteni, hogy biztosan 100%-osan feltöltődjön. Ezt szokták formázásnak hívni.

Nem, ezt már azután írtam. Arról beszéltünk, hogy olyan csepptöltésről van szó, ami akár napokig, hetekig sem káros az akkumulátorra. De akkor gyorsan tisztázok pár fogalmat, amit lehet, hogy csak szakmámban megkövült tudásommal használok:
Formázás: Az akku első néhány ciklusa, mely speciális kezelést igényel, nagyáramú töltéssel, majd kisáramú túltöltéssel (ami jellemzően kondícionálás, de lehet nagyobb a töltőáram ekkor) és nagyáramú (ez többnyire normál üzemet jelenthet) kisütéssel.
Töltés: Normál töltési ciklus, 1/10C-1/3C árammal.
Gyorstöltés: 1/3C-1C vagy akár nagyobb árammal (negyed órás töltők).
Kondícionáló töltés: 1/30C környéki árammal a normál áramú töltés után végzendő, maximálisan fél-egy óra időtartamig. Jellemzően ez a kondícionálás húzható ki egy napra új akkumulátorok esetén. Ennek feladata a töltés végén a "finomhangolás" és maximálisan egy nap, nem rendszeresen az, ami egészséges.
Csepptöltés: A fentebb leírtaknak megfelelően. Ez tartósan sem káros az akkumulátorra és ennek feladata tartósan az önkisüléssel elfolyó áramot pótolni. Ennek a dolognak csak akkor van jelentősége, ha az akku pl. háttértárként szerepel egy hálózati üzemű elektronikánál. Itt nagyon nem mindegy, hogy állandó 30-100mA-rel elfőzünk egy év alatt egy cellát, vagy 3-4 évig nem kell gondolkozni azon, hogy mennyit bír ki hálózat nélkül.
Normális töltők mindhárom megoldást használják egymás után.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#20 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 03. 12:08

Én a formázás szót azért használom úgy, ahogy írtam (lassú túltöltés a használatba vétel előtt), mert én úgy tudom, hogy a használat előtt melegen ajánlott, főleg több cellás NiMH/NiCd pakkoknál. Kifejezetten nem ajánlott processzoros töltővel nagy árammal tölteni az első alkalommal, mert akkor még máshogy viselkedhetnek az akkuk, és becsaphatják a feszültségesést figyelő processzort, ami idő előtt lekapcsolja a töltést, és ez az akku hosszú távú kapacitására nincs jó hatással. Ráadásul a pakkoknál simán lehetséges, hogy valamelyik cella jobban le van merülve, és annak is rendesen fel kell töltődnie. Ezért szükséges először a normálisnál tovább tölteni (túltölteni), és az előtt nem kisütni.

Az állandó töltésnél szerintem csak annyi a feltétel, hogy ne melegedjen túlságosan az akku (max. langyos legyen).
A vezeték nélküli vezetékes :) telefonunkat pl. elvileg állandóan a töltőben tarthatnánk, pedig az 550mAh-s AAA akkukat a feltöltést követően is 30-40mA-rel tölti, és langyos/enyhén meleg a hátulja. Szerintem akik kicsit értenek az akkukhoz, azok túl jól bánnak velük. Gyakorlatilag sokkal többet bírnak, mint gondolnánk. :)

(Azt azért én sem állítom, hogy az állandó C/20-as töltés direkt jó az akkunak, de nagy kárt nem tesz benne.) Szerk.: az állandón itt sem az évekig tartót értem. Ha valaki nem tudja, hogy pár napon belül mikor kell neki az akku, akkor kényszerülhet erre. Pár napos töltéstől (mondjuk nyaralás alatt töltőn felejtéstől) nem lesz baja az akkunak.

Szerkesztette: netmanus 2007. 05. 03. 13:07 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó