Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium
Elküldve: 2007. 05. 17. 15:03
Vettem Energizer akkumlátorokat (4 db AA 2500 mAh NiMH és 4 db AAA 1000 mAh NiMH) töltővel együtt, és az lenne a kérdésem, hogy az akkumlátorokat először kisüssem, vagy rögtön tegyem fel tölteni?
Olvastam, hogy az akksikat gyárilag töltik tesztelés céljából, és a NiMH naponta 3%ot veszít a tartalmából, csak nem tudom, hogy először kisüssem-e őket, vagy rögtön töltsem fel. Előre is kösz a segítséget!
#102 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 05. 17. 15:21
Elküldve: 2007. 05. 17. 15:25
Idézet: ottokar - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 15:21
Hát az sajnos nincs rajta, de van biciklilámpám, ami erre tökéletes. :Đ
Szóval először ki kell sütni. Köszi!
Elküldve: 2007. 05. 17. 16:03
Idézet: Breakbeat - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 15:25
Neee!
Ha nem tudod korrektül akkunként kisütni, akkor nehogy kisütéssel kezdj! Gondolj bele mi van, ha 4 akkuból 1-ben alig van energia, és beteszed egy lámpába több akkuval együtt! Szépen lemeríted, és ha nem veszed észre, hogy halványan világít, akkor még át is polarizálódhat, ami aztán végképp nem tesz jót az állapotának.
Szóval csak az kezdjen kisütéssel egy új akkunál, aki 1 akkut ki tud sütni max 0,9V-ig merítve! Igazából mindenképp problémás, ha különböznek az akkuk, de a töltéssel lehet benne a kevesebb kárt tenni (mármint ha minden akkut külön csatorna tölt, akkor nem lehet kárt tenni benne, ha meg kettesével tölti őket a töltő, akkor jó lenne egy max C/10-es - azaz a kapacitás tizedének megfelelő erősségű - első töltés kicsit a normálisnál tovább, mert a gyors töltésnél a párból az egyik kicsit túltöltődhet, a másik meg kicsit alul).
Szerkesztette: netmanus 2007. 05. 17. 16:06 -kor
#105 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 05. 17. 17:32
Idézet: Breakbeat - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 16:25
De én direkt írtam hogy csak ha a töltő tud kisütni akkor.
Elküldve: 2007. 05. 17. 18:19
Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 16:03
Ha nem tudod korrektül akkunként kisütni, akkor nehogy kisütéssel kezdj! Gondolj bele mi van, ha 4 akkuból 1-ben alig van energia, és beteszed egy lámpába több akkuval együtt! Szépen lemeríted, és ha nem veszed észre, hogy halványan világít, akkor még át is polarizálódhat, ami aztán végképp nem tesz jót az állapotának.
Szóval csak az kezdjen kisütéssel egy új akkunál, aki 1 akkut ki tud sütni max 0,9V-ig merítve! Igazából mindenképp problémás, ha különböznek az akkuk, de a töltéssel lehet benne a kevesebb kárt tenni (mármint ha minden akkut külön csatorna tölt, akkor nem lehet kárt tenni benne, ha meg kettesével tölti őket a töltő, akkor jó lenne egy max C/10-es - azaz a kapacitás tizedének megfelelő erősségű - első töltés kicsit a normálisnál tovább, mert a gyors töltésnél a párból az egyik kicsit túltöltődhet, a másik meg kicsit alul).
Az a szerencsém, hogy nikkel metál hibridek, mert tudtom szerint a nikkel kadmiumok érzékenyebbek arra, ha nem sütik ki teljesen töltés előtt. A töltő valószínű, hogy normál, mert a 2500 mAh-s elemet 12 óra alatt képes feltölteni, és 2*2 elemes felépítésű. (amúgy egy picit merítettem már két akksiból a biciklilámpával, de látszatra nem sokat merülhettek).
Szerkesztette: Breakbeat 2007. 05. 17. 18:23 -kor
#108 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 05. 17. 19:19
Elküldve: 2007. 05. 22. 11:02
Egész jó cikk, aki még nem látta volna, és érdeklik az akkuk, nézze meg! Egyelőre csak az 1. rész van magyarul, de biztos hamarosan fordítják a 2. részt is.
Elküldve: 2007. 05. 23. 12:28
Most talaltam ra erre a forumra, es beleolvasgatva sok-sok erdekes dolgot talaltam. Viszont ahhoz sok az anyag, hogy elejetol kezdve vegigolvassam (kulonosen munkaidoben
Tulajdonkeppen csak 1-2 dologra lennek kivancsi, de nem tudom, eddig mennyien kerdeztek elottem, es felek ujra megtenni
Azt nem kerdem, milyen toltot erdemes venni. A gugli altal kidobott forum oldal vegigolvasasa utan rendeltem egy IPC1-et. Es ha mar lesz, akkor hasznalni is szeretnem. Csak azt nem tudom hogyan kell jol hasznalni. Elsosorban arra lennek kivancsi, hogy hogyan lehet eletet lehelni a gyengen produkalo akkumulatorokba. Kezdjem rogton kisutes-toltes ciklussal? Es mennyivel ha igen?
Egy uj szett eseten az akksik elettartamat hogyan lehet maximalisan tartani? Eleg, ha minden 3. toltes elott kisutest csinalok, mint itt a forumon javasolta valaki?
Tovabba arra lennek meg kivancsi, hogy az Eneloop akksik igenyelnek-e valami extra banasmodot?
Elore is koszi minden tanacsot.
#111 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 05. 23. 13:27
Kisütés töltés akár többször egymásután. Persze ez nem azt jelenti hogy mindegyiket meg lehet javítani. Meg lehet próbálni a refresht ami több napig is adjusztálja az akkut és akkor áll le amikor már többet nem vesz fel. Én minden töltést discharge módban csinálom nem árt az akkunak. Az eneloopot nem szabad csepptöltésen hagyni.
Elküldve: 2007. 05. 23. 16:04
Elküldve: 2007. 05. 26. 16:50
egyenlőre beütött a cost-save, ezért még nincsen IPC-1L töltőm, de azért "valamivel tölteni kell" felkiáltással ma einstandoltam egy 990 HUF-os antiprocesszoros fix töltőáramú töltőt a helyi nagy áruházban Törökbálinton.
4 db AA-akksit tud tölteni, fixen adja nekik a 200 mA töltőáramot a leírás szerint. így egy készlet 2500 mAh kapacitású akksira 18 órát javasolt. ma délután tettem be kábé 6 órakor, így holnap délben (picivel előtte) érdemes lesz nem elfelejteni kivenni. néha majd monitorozom a hőmérsékletet, vész esetén shutdown lesz...
próba gyanánt fogtam az egyik garnitúra Sanyo akksimat, a vakuban a motort is alig tudták megmozdítani vagyis megint tökig merültek. most adok nekik egy töltést, aztán meglátjuk, hogy mit tudnak kihozni magukból.
hosszabb távon azért gyűjtök a Voltcraft cuccra
majd még tudósítok
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 05. 26. 17:38
update: kábé 40 perce megy a töltés. a 4 db akksi éppen kézmeleg, nem forróak. ez bíztató jel, így nem fogja a forró sav és tajték ellepni az előszobát, ahol éppen töltöm
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 05. 26. 20:46
pörög a topic
bár valószínűleg alacsony fokú hozzáadott értékkel bír, megírom a korrekt tájékoztatás érdekében az új szerzemény típusát. ha rosszul járok, akkor ezt kell kerülni, ha jól járok, akkor talán más is beszerez. majd kiderül.
Vivanco márkájú a készülék és ACS 4 típusú. ezen a linken megtekinthető...
Idézet
Plug-in charger 200 mA, NiMH, NiCd: AA, fast rechargeable, no memory effect,
environmentally friendly, cadmium free
- Plug-in charger for charging 2 or 4 AA batteries
- Permanent charging current (manual cut off) AA: 200 mA
- Typical charging time per 1000 mAh battery capacity: AA: appr. 7 hours
- For NiCd (nickel cadmium) or NiMH (nickel metal hydride) batteries only
- AA: from 200 mAh and up
- Attractive purple colour trend design
- Lightwheight and very compact
- Power: 230 V 50 Hz (euro plug)
a leginkább megkapó talán a csinos lila színű trendi dizájn, ez biztosan egy igazi eye catcher element, lilával kiemelve, hogy a ti szemeiteket is elkapja. nem is győzöm megállni, belinkelem a képet erre a linkre, hogy bárki megcsodálhassa
mostanság olyan 40-45 fok körül lehetnek az akksik, kábé ilyen hőmérsékletre melegedtek az Olympus fényképező töltőjével is. csak ott a végén már lehűltek, mert az vezérelte a töltést valamilyen görbe szerint.
biztos eltér egy picit az ideálistól az ilyen töltés, nagyon azon alapul az egész, hogy mind a négy cella egyforma. de amíg nem lesz "igazi" töltőm, addig betartva az időzítési fegyelmet azért legalább a vakut tudom használni. úgyis addig merítem az akksikat, amíg teljesen lefutnak, tehát a kisütést nem hiányolom belőle. ha pedig 2-3 hetet áll az akksi a szekrényben, akkor már meg sem mozdítja a vakut.
üdv!
szerk.: sajnos nem mennek a linkek. de a weblapról oda lehet navigálni, ha valakinek furdalja az oldalát a kíváncsiság. elnézést kérek a linkelési hibáért
Szerkesztette: donphobos 2007. 05. 26. 20:49 -kor
.
.
Elküldve: 2007. 05. 27. 17:10
műszer hiányában nem tudtam kimérni, hogy mennyi ment az akksikba, de a vaku úgy tölt velük, mint a zsírozott villám. mivel a másik garnitúra is teljesen lemerítette magát álltában, ezért most ők mennek holnap délelőtt 11-ig.
talán nagyon nem vágom haza az akksikat ezzel, de figyelembe véve a hatalmas önkisülésüket azt már tudom, hogy a jövőben eneloop készletet veszek inkább. talán RiCS írta, hogy a hagyományos akksikat 1 vagy 2 készlet Eneloop-al kiegészítve használja.
az én stratégiám az, hogy ha majd az erőforrások engedik, akkor egy IPC-1L töltőt veszek. ez elárulja, hogy mit sikerült javítani/rontani a mostani akkukon, aztán ennek függvényében veszek vagy nem veszek Eneloop-ot.
üdv!
.
.
Elküldve: 2007. 05. 27. 19:50
Elküldve: 2007. 05. 27. 20:10

Nekem is van hasonló töltőm (csak az szürke, és 250mA-rel tölt), az Minwa termék volt - MW1296 -, 4 db. 2000-es AA akkuval adták 2eFt-ért úgy 2-3 évvel ezelőtt (akkor igen olcsónak számított). A töltőt összesen egyszer használtam. Talán a zártsága miatt nagyon melegítette az akkukat. Előtte egy 50/120 mA-es töltőm volt, ill. egy 150mA-es, amibe páratlan számú akkut is betehettem. Azokhoz képest ez sütötte az akkut, a mostani IPC-1 700mA-en se melegít annyira.
Ettől függetlenül lehet, hogy a tied kevésbé melegít, ill. az akkuk is biztos lazán bírják, de a hasonló kialakítású töltőktől óvnék mindenkit, aki félti az akkuit (persze átmeneti megoldásnak jó). A legszerencsésebb olyan töltőt választani, ahol a táp külön van a töltőtől, így az nem az akkukat és a töltőt melegíti.
Elküldve: 2007. 05. 28. 08:10
Idézet: netmanus - Dátum: 2007. máj. 27., vasárnap - 20:10
sziasztok!
1. mindenképpen átmeneti megoldás ez a mostani
2. IPC-1L mindenképpen lesz
3. az eneloop annak függvénye, hogy mennyire rosszak a mostani akkuk
4. olyan 45 fok körül lehetnek az akkuk a mostani töltőben, ez nem olyan rossz érték. többre számítottam. az biztos, hogy egy okos töltő nem zúzza majd őket ennyire...
üdv!
.
.
#120 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 05. 28. 08:51
Idézet: donphobos - Dátum: 2007. máj. 28., hétfő - 9:10
1. mindenképpen átmeneti megoldás ez a mostani
2. IPC-1L mindenképpen lesz
3. az eneloop annak függvénye, hogy mennyire rosszak a mostani akkuk
4. olyan 45 fok körül lehetnek az akkuk a mostani töltőben, ez nem olyan rossz érték. többre számítottam. az biztos, hogy egy okos töltő nem zúzza majd őket ennyire...
üdv!
Az IPC mellett kell tartani egy mezei töltőt, mert az IPC bizonyos szint alá merült akkukat döglöttnek nyilvánít és nem tölt, ilyenkor a mezeivel meg kell indítani a töltést és át lehet tenni utána az IPC-be.

Súgó
A téma zárva.