HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1361 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 08. 12:49

Igazából engem nem a pontos töltési mechanizmus érdekel, mert nem akarom eltolni a temát ebbe az irányba. Csak az arányszám. Hogy a kapacitással számoljak vagy a cellák számával is?

A töltésről annyit tudok, hogy csepptöltés nincsen. Először felmegy a feszültség 4.2V-ra, aztán csökkenti a töltési áramot addig, hogy az eredeti 10%-ra lemenjen. Akkor úgy tekinti hogy kész.

Idézet

LiPoly batteries must be charged carefully. The basic process is to charge at constant current (1C to 5C depending on manufacturer) until each cell reaches 4.2 V, the charger must then gradually reduce the charge current while holding the cell voltage at 4.2 volts until the charge current has dropped to 10% of the initial charge rate at which point the battery is considered 100% charged.

forrás

Körülbelül 2 óra az én kis töltőmmel a töltés, ezért az inkább 0,5C-vel tölt mint 1C-vel. De ma délután le akarom mérni pontosabban hogy mennyi ideig tart.

Üdv!
.
.
.

#1362 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 09. 12:42

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. nov. 8., vasárnap - 12:49

Igazából engem nem a pontos töltési mechanizmus érdekel, mert nem akarom eltolni a temát ebbe az irányba. Csak az arányszám. Hogy a kapacitással számoljak vagy a cellák számával is?

Az Ah, mAh értékben kifejezett kapacitás ránézésre is csak az áram és időfaktort tartalmazza. Ezért nem lehet ebből (önmagában) következtetni az elektromos energia mennyiségére sem (Wh, kWh, amit a villanyóra is mér). Csak ha ismerjük hozzá a feszültséget is, ami akucelláknál adott, ámbár részben változó faktor is. (A villanyóra áramot és feszültséget is mér, ezek szorzatát képezi az idővel.)

Soros cellák esetében ugyanaz az áram folyik mindegyik cellán, ezért az Ah kapacitás nem adódik össze. Tehát például 1 Ah cellákból bármennyit sorbaköthetsz, eredőjük 1 Ah marad. Attól függetlenül, hogy több cella nyilván több energiát tartalmaz.

Cellák párhuzamos kapcsolása esetén viszont, mivel az áram többfelé oszlik, összeadódik az Ah kapacitás és a Wh energiamennyiség is.

Szerkesztette: Signal 2009. 11. 09. 12:56 -kor

#1363 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 09. 19:14

hmm, NiZn akkuk
de vajon az nem túl magas a feszültsége átlag cuccokhoz? (mondjuk nekem is vakuba kellene)
elvileg fullra töltve 1.85V is lehet. 4 akkunál az már elég jelentős plusz...
mondjuk vakuk külső akkupack-ból általában magasabb feszt kapnak mint a 4 AA elemből/akkuból, de kérdés, hogy ahhoz mit szólnak, ha a 4 AA akkuból jön több kakaó.

viszont találtam róla ilyen tesztet, és ez eléggé impresszív:
"I've tried them in my 580ex II flash 1/1 full power manual. In fact I've tried quite a few different batteries. Here are my results fresh off the charger.

rayovac lsd 2.44 sec
kodak lsd 2.22 sec
quest 2300 - 3.18 sec
duracell 2300 - 3.31 sec
monster 2100 -2.22 sec
monster 1850 - 2.06 sec
powergenix nizn - 1.28 sec
eneloop - 1.97 sec
cp-e4 + 8 eneloop + rayovac 4.0 in flash - 1.00 sec
powerex 2700 - 6.06 sec"

Szerkesztette: WiZARD 2009. 11. 09. 19:19 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1364 Felhasználó inaktív   sparta 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 09. 22:03

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. nov. 9., hétfő - 19:14

...viszont találtam róla ilyen tesztet, és ez eléggé impresszív...

Tényleg meggyőző, de van aki meg azt írja, hogy két vakuját is tönkretettek a NiZn akksik:
"Don't buy. I had Nikon Sb 600 flash. I got this batteries and the flash stopped responding. I got another sb600 and just after a few minutes of working it burnt it. There is some kind of problem with voltage or smth. Both times the flash wouldn't take charge any more. With other batteries it worked for years. Beware"
Viszont sokan dícsérik a nagyon alacsony önkisülés és nagy energiatároló képesség miatt. Szívesen kipróbálnám, de a saját gépemmel nem merek kísérletezni. A fényképezőgépem használati utasításában sehol sem szerepel, hogy szabad-e 1.5 V-os elemekkel üzemeltetni, de azt sem írják, hogy nem. Ha feltételezzük, hogy szabad, akkor ettől már nincs messze az 1.6 V-os NiZn (habár frissen töltve 1.9V!). Lehet, hogy megkérdezem a Canont.

#1365 Felhasználó inaktív   carr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 09. 22:36

Idézet: Ádyka - Dátum: 2009. okt. 18., vasárnap - 13:25

És nem hozzám fordultál amikor újra akku kellett??  :confused:

:nevet2: Tőled vettem őket! :D

Mmint az R2U-kat.
Azóta még sem új fényképezőt, sem új eneloopot, sem hozzá való töltőt nem vettem. 

Szerkesztette: carr 2009. 11. 09. 22:39 -kor

#1366 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 10. 07:33

sparta: fényképezőbe nem merném belerakni, egyedül vakuba, de ott is elég kérdéses.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1367 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2009. 11. 10. 15:20

Idézet: didyman - Dátum: 2009. nov. 4., szerda - 18:54

A brummon, amin alacsonyfrekis, a hálózati freki, vagy annak kétszerese, mint pufferelési "maradék" értünk, egy 47nF-os kondi kurvára nem segít. A földhurokon és a nagyfrekvenciás viselkedésen annál inkább, ugyanis egy tápegységnek a kiszolgált berendezés áramfelvételének sajátosságaihoz igazodnia kell, ha pedig pl. egy nagyfrekis teljesítménygenerátor üzemel róla, annak áramgörbéjét egy első szembejövő sokezer mikrós kondi ugyan ki nem szolgálja a soros induktivitása miatt.

A pufferelésre általános és jól bevált ökölszabály,hogy kétutas egyenirányítás esetén 1A-re 1000uF számolható. De egyébként ez lényegtelen, számos más körülmény figyelembevételével szokás tápot tervezni, ezeknek csak egyike a kapacitás. Tehát egy univerzális dugasztápba, 800mA mellé untig elég 1000uF, vélhetően nem ilyenről fogod járatni a RIAA-korrektorodat, egy első szembejövő digitális áramkörnek pedig bőven bele fog férni a zajtartalékába a maradó érték.
És akkor arról nem is ejtünk szót, hogy a böhöm nagy kapacitás mennyire viseli meg a diódát és nem csak az első feltöltéskor, hanem minden periódusban, hiszen kevésbé esik a feszültség, tehát rövidebb idő alatt fog feltöltődni, így abban az időben nagyobb áramot fog felvenni, amit a trafó is "örömmel" fog fogadni hogy a nagy kapacitással együtt jár a nagyobb ESL, stb, stb.

Turkáltam a lomok között és találtam egy Canon tápot amin 1A kimenő van írva 17V üresben a mért fesz. belekukkantottam hát a trafó a vasmagból ítéve legalább 3A-es a graetz diódái szintén és 6800 mikrós 25 V-os elkó terpeszkedik benne. Hát nincs alulméretezve az hétszentség. Találtam egy 2200/25 voltos elkót legalább 30 éves lehet feltöltöttem hátha van benne élet, hát ilyen fickós kondít én még nem láttam. Most mi a jobb szerinted ha feltöltöm és úgy tárolom beépítésig vagy süssem ki?

#1368 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 11. 00:03

Idézet: sparta - Dátum: 2009. nov. 9., hétfő - 23:03

Tényleg meggyőző, de van aki meg azt írja, hogy két vakuját is tönkretettek a NiZn akksik:
"Don't buy. I had Nikon Sb 600 flash. I got this batteries and the flash stopped responding. I got another sb600 and just after a few minutes of working it burnt it. There is some kind of problem with voltage or smth. Both times the flash wouldn't take charge any more. With other batteries it worked for years. Beware"

Ha feltételezzük, hogy szabad, akkor ettől már nincs messze az 1.6 V-os NiZn (habár frissen töltve 1.9V!). Lehet, hogy megkérdezem a Canont.

Hat, igy megy ez. Forumokon az embernek irnak ezt-azt aztan a nevleges maximum 1.85V-bol lesz 1.9V, joska pista ki tudja ki milyen modon lesutott egy vakut... hiszem fiam, elhiszem.

Azt tudtatok hogy a sok bolti elem 1.6V amikor megveszed?

#1369 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 11. 11. 08:17

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. nov. 8., vasárnap - 12:49

Körülbelül 2 óra az én kis töltőmmel a töltés, ezért az inkább 0,5C-vel tölt mint 1C-vel. De ma délután le akarom mérni pontosabban hogy mennyi ideig tart.

Üdv!

Macera ez. Mivel áramot és időt is figyelni kell töltés során, ezért az esetleg nagyban eltérő Li-ion/po akkuk sorba-/párhuzamos kötése nem javallott.

A 0,5C az nem egy egzakt érték, mivel a töltés során időben nem konstans az áram.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1370 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 11. 11. 16:35

"Azt tudtatok hogy a sok bolti elem 1.6V amikor megveszed"

Egen. Minél szarabb annál inkább így van ugyanis azt jelenti hogy az elem üresen is dolgozik. Ilyenre szokták mondani ha leteszik az asztalra pár hónap alatt akkor is kimerül. A tartós elem azért tartós  mert dupla szigetelt tokozásban van ami a kifolyást megakadályoza, és inhibitort tartalmaz ami pedig gátolja hogy az elem megegye saját magát. Hülye ostoba hazugság hogy többszöröse áramot tud termelni mint a nem tartós.Miből? Se a töltet se a fémtok nem nagyobb.

Szerkesztette: ottokar 2009. 11. 11. 16:42 -kor

#1371 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 11. 20:45

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 11., szerda - 16:35

"Azt tudtatok hogy a sok bolti elem 1.6V amikor megveszed"

Egen. Minél szarabb annál inkább így van ugyanis azt jelenti hogy az elem üresen is dolgozik. Ilyenre szokták mondani ha leteszik az asztalra pár hónap alatt akkor is kimerül.

Pont fordítva, szerintem minél inkább megközelíti az elméleti maximumot, annál jobb és újabb. A maximumot pedig az elektrokémiai potenciálkülönbség határozza meg, a két  fém között, ami fegyverzetet adja, illetve kisebb mértékben az elektrolit is befolyásolja.

Cink-szén elem esetében valójában cink és mangándioxid a két fegyverzet, a szén csak a vezetést biztosítja. Alkáli (lúgos mangándioxidos) elemnél szintén ez a két fegyverzet, más az elektrolit (káliumhidroxid), továbbá ki van fordítva az egész, vagyis belül van az anód (+), persze a burkolat úgy van kiképezve, hogy a polaritás "visszaforduljon", megegyezzen a hagyományossal.

Az elméleti maximum a hagyományos (Leclanche-féle) szén-cink elemnél 1,725 V, alkáli elemnél 1,65 V.
1,5 V a névleges feszültség.

Alkáli elemnek kisebb a belső ellenállása, ami használat során lassabban is növekedik, ezért nagyobb terhelőáramnál is tovább képes elegendő feszültséget biztosítani. Az önkisülés is kisebb, így anyag- és gyártásminőségtől függően nagyobb energiamennyiség nyerhető ki belőle, vagyis köznyelven tartós, mint a tej. A tárolt energiamennyiséget (Wh) vagy amperóra-kapacitást az elemek gyártói titkolják, bár ez főleg akkor képezhetne összehasonlítási alapot, ha egységesítve lenne, hogy meddig kell kisütni a mérés során, továbbá a terhelés nagysága sem közömbös.

Nincs olyan egyébként, hogy üresen is dolgozik (kémiai aktivitás, áramtermelés vagy mire gondolhattál, de nem generátor ez), az elkerülhetetlen önkisülés dolgozik benne, meríti lefelé.

http://hu.wikipedia....Galv%C3%A1nelem
http://nepszerukemia...imia_Lang_3.pdf

Szerkesztette: Signal 2009. 11. 11. 21:11 -kor

#1372 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 11. 21:35

Idézet: didyman - Dátum: 2009. nov. 11., szerda - 8:17

Macera ez. Mivel áramot és időt is figyelni kell töltés során, ezért az esetleg nagyban eltérő Li-ion/po akkuk sorba-/párhuzamos kötése nem javallott.

A 0,5C az nem egy egzakt érték, mivel a töltés során időben nem konstans az áram.

Köszönöm a segítséget minden kedves hozzászólónak. A legjobb próba az lesz, ha a pudingot megeszik. A kollégám hoz egy 2200 mAh-s 3S 20C akksit, kisüti 3.7V-ra aztán megpróbálom feltölteni a kis töltőmmel. Ha mérem az időt akkor elég jó képet kapok a lehetőségekről. Majd írok, ha van eredmény.

Üdv!
.
.
.

#1373 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 11. 11. 23:32

Idézet: Signal - Dátum: 2009. nov. 11., szerda - 21:45

Pont fordítva, szerintem minél inkább megközelíti az elméleti maximumot, annál jobb és újabb. A maximumot pedig az elektrokémiai potenciálkülönbség határozza meg, a két  fém között, ami fegyverzetet adja, illetve kisebb mértékben az elektrolit is befolyásolja.

Cink-szén elem esetében valójában cink és mangándioxid a két fegyverzet, a szén csak a vezetést biztosítja. Alkáli (lúgos mangándioxidos) elemnél szintén ez a két fegyverzet, más az elektrolit (káliumhidroxid), továbbá ki van fordítva az egész, vagyis belül van az anód (+), persze a burkolat úgy van kiképezve, hogy a polaritás "visszaforduljon", megegyezzen a hagyományossal.

Az elméleti maximum a hagyományos (Leclanche-féle) szén-cink elemnél 1,725 V, alkáli elemnél 1,65 V.
1,5 V a névleges feszültség.

Alkáli elemnek kisebb a belső ellenállása, ami használat során lassabban is növekedik, ezért nagyobb terhelőáramnál is tovább képes elegendő feszültséget biztosítani. Az önkisülés is kisebb, így anyag- és gyártásminőségtől függően nagyobb energiamennyiség nyerhető ki belőle, vagyis köznyelven tartós, mint a tej. A tárolt energiamennyiséget (Wh) vagy amperóra-kapacitást az elemek gyártói titkolják, bár ez főleg akkor képezhetne összehasonlítási alapot, ha egységesítve lenne, hogy meddig kell kisütni a mérés során, továbbá a terhelés nagysága sem közömbös.

Nincs olyan egyébként, hogy üresen is dolgozik (kémiai aktivitás, áramtermelés vagy mire gondolhattál, de nem generátor ez), az elkerülhetetlen önkisülés dolgozik benne, meríti lefelé.

http://hu.wikipedia....Galv%C3%A1nelem
http://nepszerukemia...imia_Lang_3.pdf

"Nincs olyan egyébként, hogy üresen is dolgozik (kémiai aktivitás"

Te nem láttál olyant a régi ceruzaelemeknél aminek a cinktokja kilátszott, hogy eltetted és pár hónap múlva ki volt marva az oldala kifolyott az elektrolit. Az elem kémiai folyamattal termel áramot, nem volt áramkörben és mégis a cink átalakult cinkkloridá mivel zselésített NH4Cl volt az elektrolit.És a kémiai folyamat bion ment a maga útján. Ami kifolyott és mart az már cinkklorid volt.

Szerkesztette: ottokar 2009. 11. 11. 23:38 -kor

#1374 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 12. 06:04

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 11., szerda - 23:32

Nincs olyan egyébként, hogy üresen is dolgozik...

Igazság szerint én másban gondolkodtam, kétségtelenül van egy folyamatos reakció, elvégre ezen alapul a működés, hogy elektróda és elektrolit vegyi reakcióba lép egymással. De én nem nevezném hátrányosnak, hogy egy elem újkorában még "topon van" vagyis maximális feszültséget ad, inkább ez a természetes. Hogy milyen sokáig tartja a feszültségét, az már többet elmond a minőségről.

#1375 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 11. 12. 08:27

Idézet: Signal - Dátum: 2009. nov. 12., csütörtök - 7:04

Igazság szerint én másban gondolkodtam, kétségtelenül van egy folyamatos reakció, elvégre ezen alapul a működés, hogy elektróda és elektrolit vegyi reakcióba lép egymással. De én nem nevezném hátrányosnak, hogy egy elem újkorában még "topon van" vagyis maximális feszültséget ad, inkább ez a természetes. Hogy milyen sokáig tartja a feszültségét, az már többet elmond a minőségről.

A tartós elem pont azért tartja a feszültségét mert negatív katalizátor (inhibitor) van hozzáadva ami azonban áramkörben is korlátoz. Sokan csodálkoznak hogy megveszik a méregdrága tartós elemet fényképezőgépbe és pár felvétel után kimerülést jelez, pedig csak a működéshez szükséges áramot nem tudja szolgáltatni olyan gyorsan mint azt a gép igényelné. A kisebb feszültségű akkuból az áram gyorsabban szabadul fel.

#1376 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 12. 14:17

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 12., csütörtök - 8:27

A tartós elem pont azért tartja a feszültségét mert negatív katalizátor (inhibitor) van hozzáadva ami azonban áramkörben is korlátoz. Sokan csodálkoznak hogy megveszik a méregdrága tartós elemet fényképezőgépbe és pár felvétel után kimerülést jelez, pedig csak a működéshez szükséges áramot nem tudja szolgáltatni olyan gyorsan mint azt a gép igényelné. A kisebb feszültségű akkuból az áram gyorsabban szabadul fel.

Az áramnak nem gyorsasága van, hanem nagysága. Lassúságot legfeljebb olyan nyakatekert értelemben mondhatnánk, hogy például rákapcsolok terhelést egy hideg akkura, utána kikapcsolom, ám közben a terhelőáram miatt kicsit megemelkedett a cella belsejében hőfok, megint bekapcsolom, ekkor esetleg valamivel nagyobb áramot fog leadni egy ideig (azonos fogyasztón), mivel a meleg miatt kémiailag "aktiválta" magát. De mindez elképzelhető kapcsolgatás nélkül, folyamatos üzemben is, hogy mondjuk lassan feljebb kúszik az áram, a melegedés hatására. Míg le nem merül persze.

Elem és akku között lényeges különbség azonban a belsőellenállás. Elemnél 1 Ω körül becsülhető, alkáli ennél valamivel kisebb, hagyományosnál kicsit nagyobb. Akkucelláknál viszont tized ohmokról beszélünk. Ezen belül a Ni-Cd belsőellenállás szempontjából valamivel jobb (kisebb értékű), mint a Ni-MH.

Ez az oka annak, hogy egy elemnek hiába nagyobb az üresjárási feszültsége, ha az (főleg nagy terhelőáram esetében) egyszerűen elvész a belső soros ellenálláson.

Hogy az inhibitor, ami gondolom a cink korrózióját, vagyis a vegyi reakciót lassítja, milyen hatással van a belsőellenállásra, ez más kérdés, nincs róla információm, de lényeg itt maga a belsőellenállás, ami sorosan kapcsolódik feszültségforrás és a fogyasztó közé, és az Ohm-törvény, ami megmutatja feszültségesés nagyságát. Úgyhogy én nem látok ebben "gyorsasági" kérdést.

#1377 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 12. 20:36

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. nov. 11., szerda - 21:35

Majd írok, ha van eredmény.

Üdv!

:offtopic:

Sziasztok!

Sikerült a kísérlet. A 3-cellás 2.2 Ah-s li-po akksit a kis furvinyek töltőmmel 6 óra 25 percen keresztül töltöttem fel körülbelül. Az elmélet ezek szerint nem volt tökéletes, nem elég csak a kapacitással szorozni. Ez viszont kábé be is bizonyította, hogy bár alkalmas a kis töltőm a töltésre praktikus okokból érdemes egy rendes li-po töltőt beszerezni majd.

Köszönöm a türelmet!
Üdv!
.
.
.

#1378 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 13. 14:34

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. nov. 12., csütörtök - 20:36

Sziasztok!

Sikerült a kísérlet. A 3-cellás 2.2 Ah-s li-po akksit a kis furvinyek töltőmmel 6 óra 25 percen keresztül töltöttem fel körülbelül. Az elmélet ezek szerint nem volt tökéletes, nem elég csak a kapacitással szorozni. Ez viszont kábé be is bizonyította, hogy bár alkalmas a kis töltőm a töltésre praktikus okokból érdemes egy rendes li-po töltőt beszerezni majd.

Köszönöm a türelmet!
Üdv!

Idézet

...a kis modell 800 mAh-s akksiját körülbelül 2 óra alatt tölti fel...

Az eredeti elképzelésem az, hogy a kapacitás számít, tehát 2200/800=2,75x több idő lesz.

Vagyis 2,75 x 2 óra, az 5 óra 30 perc a 6:25-tel szemben. 1 óra eltérést sokminden okozhat, lemerültségi állapottól is függhet, a töltés sem állandó árammal történik, erre így nem lehet kalkulálni. Százalékosan nem is sok az eltérés, ott van még a kapacitástűrés is, legközelebb még változhat is.

Az elmélet egyrészt cáfolhatatlan, hiszen soros cellákon ugyanaz az áram folyik, mint csőben a víz, ezt nem nehéz belátni. Másrészt, amikor adott egy akkucsomag, rá van írva, hogy 2,2 Ah, ez az egész csomagra vonatkozik, annak két kivezető kapcsára (már amikor csak kettő van kivezetve). Felhasználó szempontjából érdektelen, hogy belül soros, párhuzamos vagy vegyesen kapcsolt cellák találhatók, az adatlapon ilyenkor a végeredményt tüntetik fel. Márpedig az Ah fogalma csak ampert és órát tartalmaz, mást nem.

Szerkesztette: Signal 2009. 11. 13. 14:40 -kor

#1379 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 13. 17:46

Később jutott eszembe a legközismertebb példa: autóakku 12 V, 6 cella. Ha valaki számítani akarná a töltési időt, soha nem kell foglalkozni a cellák számával, lényeg csak az amperóra, ami fel van tüntetve rajta.

#1380 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 14. 10:16

Idézet: Signal - Dátum: 2009. nov. 13., péntek - 17:46

Később jutott eszembe a legközismertebb példa: autóakku 12 V, 6 cella. Ha valaki számítani akarná a töltési időt, soha nem kell foglalkozni a cellák számával, lényeg csak az amperóra, ami fel van tüntetve rajta.

Köszönöm neked is a segítséget! A későbbiekben szeretnék majd továbblépni nagyobb modellek irányában is, így a dedikált li-po töltőt nem tudom/akarom megkerülni. Fogok majd venni valami rendes töltőt, amivel a nagyobb modellek akksijait is fel lehet tölteni.

- 450-es heli esetén 3S 2.2 Ah általában
- 500-as heli esetén 6S 3 Ah általában
- 600-as heli esetén 6S 5 Ah leginkább

A kis töltőcske 3S-ig tölt, de az sem praktikus hogy 6 és fél órát vár rá az ember.

Ez a töltő alighanem megfelel, a 450-es akksit akár 3C-vel is feltölti 20 perc alatt, ekkor 6.6 A kell neki. A nagyobbakra kicsit többet kell várni, de még a 600-as akksiját is feltölti egy óra alatt. Ha elég bika tápot veszek hozzá, akkor több töltőt is meg tudok hajtani. Gyakorlatilag csak pénz kérdése az egész, mennyire szakad el az ember agya és mennyit feccöl bele. Mint minden hobbinál...

Üdv!

U.i.: nem offolok többet a modellezős témával, köszönöm a türelmet!
.
.
.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71