HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 19. 09:31

Idézet: Turay Ida - Dátum: 2007. júl. 19., csütörtök - 7:38

Lehet, hogy a különbség a hagyományos és az új generációs akkuk között nem az első néhány héten, hanem inkább pár hónap, fél év után jön ki jobban, illetve a Conrad sima akku valószínűleg az átlagnál jobb minőségű.

Egyébként 2 db akku vagy elem kell a gépbe.

Igen, azt tudom, hogy akkunál célszerű legalább két garnitúrát venni, már csak azért is, hogyha menet közben merül le, akkor cserélhessem. Arról is hallottam, hogy a gyorstöltés (bár ez elég nevetséges, hogy ezt hívják gyorstöltésnek, ami 2-3 óra, mikor vannak már 15-60 perces töltések is. Igen, tudom azok speciális akkuk.).

Szerintem nem ellentmondás, hogy pl. legyen kisütő funkció, egyedi rekeszkezelés stb., amiről azt mondjátok, hogy az akku életét meghosszabbítja illetve kapacitását növeli, miközben ragaszkodok a "gyorstöltéshez", ami ellenkező előjellel hat. Hát éppen azért, hogy kompenzáljuk a negatív hatást :-)

Nem szeretném éjszakára bedugva hagyni semmiféle töltőt, mert félek, hogy kigyullad, amíg alszom, legyen az bármilyen jó minőségű márkás termék, napközben még úgysem hagyhatja magára az ember, ha utazik, ezért gondoltam ilyen gyorstöltőre.

A gyorstöltésnek mennyi a negatív hatásá? 1000 helyett csak 800-szor vagy 600-szor lehet újratölteni?
Ez különösebben nem zavar...

A jobb töltők lekapcsolják a töltést, ha túl melegnek érzik az akkut. Ezt az IPC-1 egyes akkuknál meg is teszi, ha 1A-es töltést választok, és 4 akkut töltök egyszerre. Főleg azért melegszik túl, mert a középső 2 akku kevésbé tud szellőzni, ezért szoktam a tetejükre egy Pentium1-es korszakból maradt hűtőbordát tenni, az segít elvezetni a hőt, és nagyobb felületen adja át a levegőnek.

Az újratöltések száma szerintem 1000-nél alapból sokkal kevesebb (lehet, hogy az akku kora miatt). Hogy melyik akku mennyire viseli a gyorstöltést, nem tudom. Viszont az új generációsoknál kevésbé ajánlják, gondolom azok kicsit érzékenyebbek rá.

Tekintve a Ready2Use árát szerintem jól jársz vele. És ha kevésbé bírja a gyorstöltést, akkor max 2-3 év múlva lecseréled őket. Árban nem nagy kaland. És amit eddig kifelejtettem: sokkal stabilabb a feszültsége, azaz jobban ki lehet számítani, hogy mikor fog lemerülni (a fényképező által jelzett kapacitás kiszámíthatóbb, mint hagyományos akkuk esetében).

Azért mégegy dolgot mérlegelj: ha mindig párosával használod az akkukat, és nincsenek régi akkuid, akkor lehet, hogy elég lenne neked egy Eneloop töltőt venned 4 akkuval. Pár ezerrel olcsóbban jönnél ki (itt 6e), és bár ez lassabban tölt (és csak párosával) és kisütni sem tud, valószínűleg jobb lenne az új fajta akkuknak, mint egy gyorstöltő (a töltés valószínűleg az akku belső ellenállásának növekedésével csökken, így sosem tölt túl). A kisütés ma már nem elsődleges, az újfajta akkuknál szerintem még kevesebb jelentősége van, mint a régieknél. Nem olyan rég kicsit lehúztuk ezt a töltőt, de ha valaki mindig párosával használja az akkuit, és csak újfajták vannak neki, és el tudja viselni a lassabb töltést (nyugodtan ott lehet hagyni éjszakára, nem fog kigyulladni; max az elején érdemes figyelni, ha valaki nagyon óvatos akar lenni), akkor nyugodtan megveheti.

#242 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 20. 08:37

Idézet: Turay Ida - Dátum: 2007. júl. 18., szerda - 15:33

... de igazából azt nem értem, hogy az a sok töltő, ami 10 ezer alatt kapható és ezeket nem tudja, azzal mi van? Gondolom egy átlagember azt simán megveszi, mert olcsó, és utána használja nem?...

... használják, valóban.  És utána 20-30 ciklus után borzasztó kapacitás értékeket tudok az akkuikból kiszedni az IPC-1L-lel is.  És ami a legnagyobb gáz, hogy rengeteg rosszul töltött akkupack-ból 1 elszáll, kicsi lesz a kapacitása, és borzasztó nagy az önkisülése.

Ekkor átlagfelhasználó vesz újra egy akkukészletet, mondván hogy párezer forint nem sok érte, kidobja a régieket, és ismét örül.  És azért vegyük figyelembe, a gyártók ilyenkor örülnek a legjobban, nem akkor, amikor már 10 éve használunk egy akkut.

Aki viszont több garnitúrát vesz, és utálja a félig tönkrement akkukat, és számol, az beruház egy jó töltőre.  Akinek szerencséje van, az hamarabb, akinek nem, az később.

Nekem az 5. töltőm életemben az IPC-1L.  Mondjuk a 4. is jó lett volna, ha rendesen működik (Voltcraft P-200 LCD illetve P-300 LCD)

#243 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 09:24

Huu nagyon nem győzött meg ez a ready 2 use, pedig jó ára van. Ki az aki feltöltés után 1, de inkább több hónappal akar fényképezni? Talán az emberiség 1 %-a, aki nem tudja mit csinál igazából.
Akkor már nagyobb értelmét látom egy ilyen akku, mondjuk egérben, vagy billentyűben való használatát. Ahol nagyon alacsony a fogyasztó, és talán 2 hónapot is kibír. Igy tudván, hogy nem önkisülésben merült le, hanem hasznosan elhasználtuk belőle az energiát, hosszú időn keresztül. :respect:
(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#244 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 10:50

Idézet: Ádyka - Dátum: 2007. júl. 20., péntek - 9:24

Huu nagyon nem győzött meg ez a ready 2 use, pedig jó ára van. Ki az aki feltöltés után 1, de inkább több hónappal akar fényképezni? Talán az emberiség 1 %-a, aki nem tudja mit csinál igazából.
Akkor már nagyobb értelmét látom egy ilyen akku, mondjuk egérben, vagy billentyűben való használatát. Ahol nagyon alacsony a fogyasztó, és talán 2 hónapot is kibír. Igy tudván, hogy nem önkisülésben merült le, hanem hasznosan elhasználtuk belőle az energiát, hosszú időn keresztül. :respect:

Ez igaz. Viszont akinek nem elsődleges a kapacitás, inkább a megbízhatóságot helyezi előtérbe, annak talán van értelme ebbe fektetni. A hagyományos akkuknál előfordul, hogy 1-2 év múlva a 4-ből 1-2-nek nő az önkisülése, és 1-2 hét alatt magától is jelentősen lemerül. Ez elég kellemetlen, talán erre az új típusúaknál nem kell számítani (ezt csak akkor lehetne biztosan állítani, ha már lennének pár éves újfajta akkuk).

Egyébként engem sem annyira győzött meg, de valami különbség tényleg lehet a hagyományosokhoz képest, mert töltéskor szép lassan kezd emelkedni a feszültsége, a hagyományosoknál ilyet sosem tapasztaltam (az elején mindig megugrik/gyorsan nő a feszültségük).

Szerk.: Valószínűleg egy 1-2 éves rendszeresen használt akku-összehasonlítástól okosabbak lennénk. Az említett Conrad akkuk bár 1 évesek, gyakorlatilag alig voltak használva, és összesen vagy 5-6-szor voltak töltve. A Ready2Use AA akkukra se lett volna szükségem, csak a kíváncsiság és az alacsony ár vetette meg velem.  :) Az AAA-kat meg betehetem a vérnyomásmérőbe, oda tökéletes.

Szerkesztette: netmanus 2007. 07. 20. 10:57 -kor

#245 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 11:02

Tökéletesen egyetértünk.  :respect: Én is kiváncsi leszek mennyit romlik 1-2 év múlva az állapotuk, rendszeres használat mellett.
A lényeg, hogy amit annó a reklámban rebesgettek az eneloopal kapcsolatban is, valamennyire persze igaz, de erős túlzás.

Szerkesztette: Ádyka 2007. 07. 20. 11:03 -kor

(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#246 Felhasználó inaktív   bwoay 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 17:41

én pont az egérbe/klaviatúrába vettem az Eneloopokat (meg 2 Varta R2U-t is),
illetve megléphettem azt, amire régóta vágytam:
az összes távirányítóból száműztem az alkáli elemeket.
ennek korábban nem sok értelmét láttam, mert a önkisülés
feltehetőleg jobban merítette volna a hagyományos akkukat,
mint a fent említett eszközök áramfelvétele.
aztán hogy ezek az újak mennyire válnak be, azt még nem tudni,
én mindenesetre bizakodva tekintek a jövőbe...

a fényképezőgépben meg li-ion akku van  ;)

#247 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 19:22

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. júl. 18., szerda - 23:49

Akkor néhány Ready2Use teszteredmény (IPC-1-gyel):

Kapacitások:

AA 2100mAh (2db.), kisütés 250mA-rel:
Megvételkor: 1788, 1767 mAh

Hogy csinálod ezt az IPC-1-gyel? A kisütés befejezése után egyből átvált töltésre, és ilyenkor már nem lehet leolvasni a kivett energiamennyiséget. Nézni kell a töltésre fordított időt és abból meg a kisütőáramból kiszámolni?

#248 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 20:04

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 20., péntek - 19:22

Hogy csinálod ezt az IPC-1-gyel? A kisütés befejezése után egyből átvált töltésre, és ilyenkor már nem lehet leolvasni a kivett energiamennyiséget. Nézni kell a töltésre fordított időt és abból meg a kisütőáramból kiszámolni?

Hello gyapo!

Nem tőlem kérdezted, de ezt én is szoktam csinálni.
Nekem IPC-1L-em van, de lényegében ugyanúgy müxik.
Refresh módban kisütéssel kezd, majd töltésre vált. A töltés alatt megmarad a kisütés utáni kapacitás.
Van időd addig leolvani. (Természetesen a Display gombbal a kapacitás kijelzésre kell váltani.)
Ezután vagy folytatod (de ez sokáig eltarthat), vagy megszakítod a műveletet, és töltésre váltasz.

#249 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 20:22

Idézet: sztgyi - Dátum: 2007. júl. 20., péntek - 20:04

Refresh módban kisütéssel kezd, majd töltésre vált. A töltés alatt megmarad a kisütés utáni kapacitás.
Van időd addig leolvani. (Természetesen a Display gombbal a kapacitás kijelzésre kell váltani.)
Ezután vagy folytatod (de ez sokáig eltarthat), vagy megszakítod a műveletet, és töltésre váltasz.

Hali!

Aha, köszi, pont a refresh-t nem tanulmányoztam még, nemrégóta van meg a töltő.

#250 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 21. 11:26

Ahogy Sztgyi leírta. Egészen a rákövetkező kisütés befejezéséig az előző kisütés kapacitását mutatja Refresh-ben. Én úgy szoktam időzíteni, hogy a kisütés utáni töltés alatt meg tudjam nézni az értékeket, és utána sima töltésre váltok, hogy ne kezdődjön el mégegy kisütés.

#251 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 21. 12:28

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. júl. 21., szombat - 11:26

Ahogy Sztgyi leírta. Egészen a rákövetkező kisütés befejezéséig az előző kisütés kapacitását mutatja Refresh-ben. Én úgy szoktam időzíteni, hogy a kisütés utáni töltés alatt meg tudjam nézni az értékeket, és utána sima töltésre váltok, hogy ne kezdődjön el mégegy kisütés.

Most benne van két másik akku, de ha ezek készek, akkor beleteszem a 4 ready2use-t és kíváncsian várom az eredményeket.

#252 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 21. 22:53

Érdekes dologra lettem figyelmes:

Nemrég vettem egy Logitech MX610-es egeret (vezeték nélküli, lézeres), amibe 1 vagy 2 ceruzaelem kell. Nem tévedés, 1-gyel is tökéletesen működik. Nem tudom ez mennyire általános a Logitechnél, ha valakinek Logitech egere van, nézze már meg, hogy 1 elemmel is megy-e!
Nade alapból nem is ez az érdekes, hanem feltűnt, hogy a használt, és belőle kivett AA akkuk feszültsége hajszálra megegyezik. Betettem két különböző feszültségűt, és bizony az alacsonyabbnak megemelkedett a feszültsége, azaz az egérben párhuzamosan vannak kötve az elemek. Ilyet sem láttam még eddig. :) Aztán rá is mértem, ha egy 1,34V-os mellé beteszek egy 1,15V-ost, akkor kb. 150 mA-rel kezd átáramlani az energia a gyengébbe.
Tulajdonképpen ennek örülni kell, így garantált, hogy egyszerre merülnek le még akkor is, ha különböző kapacitásúakat teszünk be. Egy a fontos: lehetőleg hasonló feszültségűeket tegyünk bele, legalábbis normál ceruzaelem esetében mindenképp. Mert ha pl. egy gyengébb és egy erősebb elem összekerül, akkor az erősebb szépen le fog merülni a gyengébb feszültségszintjére (és mivel az elemek nem igazán vesznek fel töltést, a gyengébb gyenge marad).

Ez csak nekem újdonság? Tudta innen más is, hogy létezik olyan egér, amiben az elemek párhuzamosan vannak kötve? Vagy tényleg ritka, mint a fehér holló?

#253 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 21. 23:33

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. júl. 21., szombat - 23:53

Érdekes dologra lettem figyelmes:

Nemrég vettem egy Logitech MX610-es egeret (vezeték nélküli, lézeres), amibe 1 vagy 2 ceruzaelem kell. Nem tévedés, 1-gyel is tökéletesen működik. Nem tudom ez mennyire általános a Logitechnél, ha valakinek Logitech egere van, nézze már meg, hogy 1 elemmel is megy-e!
Nade alapból nem is ez az érdekes, hanem feltűnt, hogy a használt, és belőle kivett AA akkuk feszültsége hajszálra megegyezik. Betettem két különböző feszültségűt, és bizony az alacsonyabbnak megemelkedett a feszültsége, azaz az egérben párhuzamosan vannak kötve az elemek. Ilyet sem láttam még eddig. :) Aztán rá is mértem, ha egy 1,34V-os mellé beteszek egy 1,15V-ost, akkor kb. 150 mA-rel kezd átáramlani az energia a gyengébbe.
Tulajdonképpen ennek örülni kell, így garantált, hogy egyszerre merülnek le még akkor is, ha különböző kapacitásúakat teszünk be. Egy a fontos: lehetőleg hasonló feszültségűeket tegyünk bele, legalábbis normál ceruzaelem esetében mindenképp. Mert ha pl. egy gyengébb és egy erősebb elem összekerül, akkor az erősebb szépen le fog merülni a gyengébb feszültségszintjére (és mivel az elemek nem igazán vesznek fel töltést, a gyengébb gyenge marad).

Ez csak nekem újdonság? Tudta innen más is, hogy létezik olyan egér, amiben az elemek párhuzamosan vannak kötve? Vagy tényleg ritka, mint a fehér holló?

Az új technikának hála egyes egereknek már elég 1.2-1.5V névleges feszültség is, így 1 aksi/elem is elég bele.
Ezek egy részébe a minél kisebb súly miatt csak 1 db-ot lehet tenni (valahol már láttam ilyet a neten), de a nagyobb részébe 1-2 db kell. És itt dönthet a vevő, hogy:
- a kisebb súly (akkor 1 db-ot tesz bele) vagy
- a hosszabb üzemidő a fontosabb számára (akkor 2 db-ot tesz bele).
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#254 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 22. 02:46

Microsoft wireless egere is (pontos típust ne kérdezzetek, anyámé) működik 1 elemmel/akkuval, ha kell, abba is 2 darabot lehet rakni.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#255 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 22. 07:05

Amúgy az öreg vakuban felejtett micpower vackoknak (talán egy hónapja rakbam bele őket) nemrég kivettem hogy tartalékok legyenek a tegnapi esküvőn, és a töltőre feltéve a feszültségük 1.28 és 1.29V. Az érdekesség hogy bár feltöltöttem a sanyo és micpower szettet is, sikerült itthonhagyni őket és csak az eneloopok voltak a vakuban, amit szintén legalább egy hónapja nem töltöttem - ez a viselkedésükön nem látszott, végigdolgozták a fotózást és olyan sebességgel töltögetett újra a vaku mintha most lettek volna feltöltve... No, ezt kell tudnia egy garnitúra jó akkunak. :)

#256 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 22. 09:57

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 21., szombat - 12:28

Most benne van két másik akku, de ha ezek készek, akkor beleteszem a 4 ready2use-t és kíváncsian várom az eredményeket.

Megvan az első (még gyári töltet) kisütés:
787, 734, 822, 794 mAh. Remélem később még javul. :) Nem tudni mióta állt a boltban.

#257 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 22. 13:48

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 22., vasárnap - 9:57

Megvan az első (még gyári töltet) kisütés:
787, 734, 822, 794 mAh. Remélem később még javul. :) Nem tudni mióta állt a boltban.

Szia gyapo!
Ezek az általad vizsgált r2u aksik mekkora kapacitásúnak vannak titulálva?
Én is nagyon szemezek velük, amíg ilyen kedvező áron vannak (pl. az Ósan-ban a pénztárnál 2db AA-s ezer pénz. Az AAA-s valamivel drágább, nem emléxem az árára). De mire döntök, le fogok maradni az ákcióról :)))
Csak azért nem haraptam rá, mert nemrég vásároltam egy rakás másmilyet, mivel nem tudtam az "új generációs" akkukról, hagyományos 2700 mAh-s NiMH-t vettem. Ezek ára is kedvező volt. Az első vizsgálatok alapján nem is tűnnek rossznak.
Üdv: sztgyi

#258 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 16:27

Idézet: sztgyi - Dátum: 2007. júl. 22., vasárnap - 13:48

Szia gyapo!
Ezek az általad vizsgált r2u aksik mekkora kapacitásúnak vannak titulálva?

2100-asok, én is az Auchanban vettem. Volt még dögivel. :)
Az első töltés után már sokkal jobb eredményt mutatnak, 2180, 2130, 2190, 2190 mAh. Hetenként egyet kisütök és megnézem a maradék töltést. Meg még a terhelés melletti feszültséget is, mert a digit gépnek az is fontos.

#259 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 07. 23. 18:27

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 17:27

2100-asok, én is az Auchanban vettem. Volt még dögivel. :)
Az első töltés után már sokkal jobb eredményt mutatnak, 2180, 2130, 2190, 2190 mAh. Hetenként egyet kisütök és megnézem a maradék töltést. Meg még a terhelés melletti feszültséget is, mert a digit gépnek az is fontos.

"Az első töltés után már sokkal jobb eredményt mutatnak"

Minél mutatnak jobb eredményt?

#260 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 18:34

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 18:27

"Az első töltés után már sokkal jobb eredményt mutatnak"

Minél mutatnak jobb eredményt?

Az első kisütésnél kapott eredménynél jobbat mutatnak, mert ez már a második kisütés volt. Nyilván a gyárban is feltöltötték, de ismeretlen idő telt el a gyártás és az első kisütés között, ezalatt elveszítette a töltés egy részét (úgy tűnik több mint felét). Ezután jött egy 500 mA-es töltés és a második kisütés.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.