HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 24. 18:09

A kérdésre válaszolva: nem terheltem semeddig (azaz 5 másodperc kellett a méréshez, eddig terheltem), egyébként írtam volna. Nem is nagyon akartam így kivenni belőle mennyiséget, mert akkor csalt volna a kapacitás mérés. Nomeg az 1,1 Ohmos terhelést két 0,55 Ohmos 2W-os sorbakötött ellenállással állítom elő, az pedig így is melegszik, pár mérés után épphogy meg lehet fogni.
Ha jobban meggondolod ez talán jobban mutatja, hogy egy vakus fényképezőben hogyan viselkedne. A vaku feltöltése néhány másodperc, ez jelent nagyobb terhelést az akkunak, a normál működés nem annyira.

Nekem sosem volt C vagy D méretű akkum, de valószínűleg ha kellene, akkor is inkább AA-t használnék átalakítóval. Persze ez nem ugyanaz, egy nagyobb méretű sokkal nagyobb terheléseket bír el.

A melegedéssel kapcsolatban pedig nekem is az a tapasztalatom a Ready2Use-zal, hogy kicsivel jobban melegszik a normál akkunál. De csak kicsivel.

#282 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 24. 21:03

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 18:09

Ha jobban meggondolod ez talán jobban mutatja, hogy egy vakus fényképezőben hogyan viselkedne. A vaku feltöltése néhány másodperc, ez jelent nagyobb terhelést az akkunak, a normál működés nem annyira.

A vaku az tényleg olyan, hogy pár másodpercig nagyot szív az akkuból, aztán egyre kevesebbet, készenlétben talán 50 mA-t mértem egyszer. Nekem pár éve már a digit gép a fontos, az meg sajna még lcd nélkül is 700 mA-t eszik, vagy ekörül. És nincs elem/akku átkapcsolás, valószínűleg ezért nem megy le túlságosan a feszültséggel, mert az elemek ott már nem érnének semmit. Tehát nekem az a fontos, hogy folyamatos terhelés mellett minél magasabb legyen a kapocsfeszültség. Na és persze az eneloop/r2u azon jó tulajdonsága is, hogy alig merülnek magukban.

#283 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 21:24

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 17:54

Több hozzászólásra reagálok egyben, remélem olvasható lesz. Az === az idézet jelzése.

Köszönet Neked is a fáradságos munkához... Nem kímélted a billentyűzetet.
Sok hasznos infót adtál, köszi.
FS PI1536 - Core2350 - 1GB - 100GB - X1400

#284 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 25. 07:50

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 21:03

A vaku az tényleg olyan, hogy pár másodpercig nagyot szív az akkuból, aztán egyre kevesebbet, készenlétben talán 50 mA-t mértem egyszer. Nekem pár éve már a digit gép a fontos, az meg sajna még lcd nélkül is 700 mA-t eszik, vagy ekörül. És nincs elem/akku átkapcsolás, valószínűleg ezért nem megy le túlságosan a feszültséggel, mert az elemek ott már nem érnének semmit. Tehát nekem az a fontos, hogy folyamatos terhelés mellett minél magasabb legyen a kapocsfeszültség. Na és persze az eneloop/r2u azon jó tulajdonsága is, hogy alig merülnek magukban.

700 mA lcd nélkül? Ejha. Ennél kicsivel kevesebbre gondoltam.  :)
A rövid terhelés azért egész jó képet ad, amelyik akku feszültsége keveset esik, az tartós használatnál is jól teljesít. Ha megnézzük, az 50%-ra és 25%-ra merítésnél (bár csak 250mA-rel merítettem) kb. ugyanaz történt, mintha digitális gépben használtam volna az akkukat (ha nagyobb árammal merítettem volna, akkor mégközelebb lennék hozzá).

Most jutott eszembe arra reagálni, hogy ha valaki IPC-ben 500mA-rel meríteni kezd, és leolvassa az értéket, akkor meg fog lepődni,  mert csúnyán kevesebbet mutat a valóságosnál. Rá kell mérni multiméterrel, és az a jó érték. Nem tudom miért van, de minél nagyobb erősségű a kisütés, annál nagyobb az eltérés a valósághoz képest.

#285 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 25. 16:06

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 7:50

700 mA lcd nélkül? Ejha. Ennél kicsivel kevesebbre gondoltam.  :)

Most jutott eszembe arra reagálni, hogy ha valaki IPC-ben 500mA-rel meríteni kezd, és leolvassa az értéket, akkor meg fog lepődni,  mert csúnyán kevesebbet mutat a valóságosnál. Rá kell mérni multiméterrel, és az a jó érték. Nem tudom miért van, de minél nagyobb erősségű a kisütés, annál nagyobb az eltérés a valósághoz képest.

Igazság szerint ez egy régi HP gép, amik köztudottan zabálják az áramot, de egyszer majd megmérem a Casiot is, az későbbi fejlesztés, de nem hiszem, hogy különösebben energiatakarékos lenne. Vannak gépek, amik kevesebbet esznek, ezeket az adatokat a gyártók nem szokták közölni.
Éppen akartam kérdezni, hogy nézte-e már valaki az ipc-1 pontosságát, ezek szerint utána kell mérni.
A góliát akkuim nem 4.7 Ah-ásak, csak 4, az egyikkel már végzett a refresh 2.98 Ah, a másikat még nyúzza. Ez az, amelyik 0-ra le volt merülve, most 2.88 Ah-nál tart. :)
Ja, elvileg az ipc csak 3 Ah-ig tudja kezelni az akkukat.

#286 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 07. 25. 16:38

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 17:06

Igazság szerint ez egy régi HP gép, amik köztudottan zabálják az áramot, de egyszer majd megmérem a Casiot is, az későbbi fejlesztés, de nem hiszem, hogy különösebben energiatakarékos lenne. Vannak gépek, amik kevesebbet esznek, ezeket az adatokat a gyártók nem szokták közölni.
Éppen akartam kérdezni, hogy nézte-e már valaki az ipc-1 pontosságát, ezek szerint utána kell mérni.
A góliát akkuim nem 4.7 Ah-ásak, csak 4, az egyikkel már végzett a refresh 2.98 Ah, a másikat még nyúzza. Ez az, amelyik 0-ra le volt merülve, most 2.88 Ah-nál tart. :)
Ja, elvileg az ipc csak 3 Ah-ig tudja kezelni az akkukat.

Az IPC-k nem mikropontosságú műszerek azért.

#287 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 25. 17:21

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 16:38

Az IPC-k nem mikropontosságú műszerek azért.

Valóban nem: nálam 1,16V-ot mutat az IPC-1 500mA-es kisütésnél, míg a multiméteren 1,2 és 1,21 közötti értékek vannak. (0,4-0,5V-tal mér kevesebbet)  :o 100mA-es kisütésnél ez a különbség kb. 0,1V körüli. Amikor beteszem az akkut, akkor meg kb. pontos az érték.

Nagy erejű kisütésnél azért nem kicsi a különbség, úgyhogy ilyenkor nem érdemes a kijelzett feszültségnek hinni. Az áramerősség (bár már jó rég mértem) azt hiszem rendben van (szerencsére).

#288 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 25. 18:23

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 17:21

Valóban nem: nálam 1,16V-ot mutat az IPC-1 500mA-es kisütésnél, míg a multiméteren 1,2 és 1,21 közötti értékek vannak. (0,4-0,5V-tal mér kevesebbet) 

Azt hiszem egy nagyságrenddel elírtad, nem 0.5 hanem 0.05 V a különbség.

#289 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 08:35

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 18:23

Azt hiszem egy nagyságrenddel elírtad, nem 0.5 hanem 0.05 V a különbség.

Valóban.  :)  :respect:

#290 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 09:10

Ha már oly sok segítséget kaptam itt, egy kérdést még felteszek,
ami már régóta foglalkoztat:
Szerintetek mi az oka annak, hogy az AA és AAA (és C/D) akku kategóriában
nem terjedtek el (egyenlőre) a Li-ion megoldások.
Az akku platform a telefonoktól a kamerákon keresztül a fényképezőgépekig és
a beépített akkus MP3 lejátszókon keresztül mindenhol áttért szinte 100%-ban a
Li-ion és Li-polimer megoldásokra, miért, miért pont ebben a nagyon nagy darabszámot
kitevő AA és AAA kategóriában nem???
(Különösen fontos kérdés ebben, hogy ugye a jelenlegi töltők elvileg nem alkalmasak Li
akkuk töltésére, azaz ez komoly váltás lenne, hisz nem csak az akkukat, de a töltőket is
cserélni kéne.)
Szóval nem tudom a mögöttes okokat, de nyilván vagy gazdasági, vagy tech okok vannak
a háttérben. De mi?

#291 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 09:30

Idézet: Dávid1969 - Dátum: 2007. júl. 26., csütörtök - 9:10

Ha már oly sok segítséget kaptam itt, egy kérdést még felteszek,
ami már régóta foglalkoztat:
Szerintetek mi az oka annak, hogy az AA és AAA (és C/D) akku kategóriában
nem terjedtek el (egyenlőre) a Li-ion megoldások.
Az akku platform a telefonoktól a kamerákon keresztül a fényképezőgépekig és
a beépített akkus MP3 lejátszókon keresztül mindenhol áttért szinte 100%-ban a
Li-ion és Li-polimer megoldásokra, miért, miért pont ebben a nagyon nagy darabszámot
kitevő AA és AAA kategóriában nem???
(Különösen fontos kérdés ebben, hogy ugye a jelenlegi töltők elvileg nem alkalmasak Li
akkuk töltésére, azaz ez komoly váltás lenne, hisz nem csak az akkukat, de a töltőket is
cserélni kéne.)
Szóval nem tudom a mögöttes okokat, de nyilván vagy gazdasági, vagy tech okok vannak
a háttérben. De mi?

Csak egy tipp:  Az AA(A), C, D kategóriában 1,2-1,5 V körüli feszültségek vannak, és a kompatibilitás miatt annak is kell maradnia.  A Li technológiában meg mintha nagyobb lenne 1 cella feszültsége.

#292 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 09:47

Jogos, hisz a Cerka Liion aksik 3.6-3.7 voltosak, de hát azért ha nagyon
akarná valaki, csak sikerülne kisebb feszkót kihozni belőle...
Vagy nem??

#293 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 07. 26. 09:51

Idézet: Dávid1969 - Dátum: 2007. júl. 26., csütörtök - 10:47

Vagy nem??

Ez nem akarat kérdése. A cellafeszültségek az anyagok elektródpotenciáljától függenek, azt nem lehet tetszőlegesen változtatni.

#294 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 10:33

Ha az eszköz kicsit nagyobb feszültséget is elbír (2 ceruzaelem sorbakötve kb. max 3,2-3,3V-ot képes nyújtani, egy li-ion pedig max. 4,1-4,2V), akkor elvileg helyettesíthető (ekkor a kimaradt elem helyét át kell kötni valami vezető anyaggal).

#295 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 13:18

Igen, de ha méretre akkora, mint 1 cerkaelem, és a másikét hidalod át, akkor az egységsugarú user be is fogja tenni 1 helyére.  Ha meg kettő hosszú, akkor meg az egymás mellett betett akkuk helyére nem lehet betenni. 

Szóval barkács módon megoldható lenne, de AA méretet gondolom ezért szándékosan nem gyártanak vele.

(Nomeg akinek van IPC-1-e, annak jó a Ni alapú technológia is :-)

#296 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 15:18

De gyártanak, pl ITT egy.
Ha mondjuk mellécsomagolnának egy üres, csak az áram vezetésére szolgáló AA méretű "adaptert", akkor talán az átlag user is felfogná, hogy azt tegye mellé, ne pedig egy másikat. Mondjuk abszolút hülyék ellen nincs orvosság. :D

#297 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 26. 16:53

Idézet: Dávid1969 - Dátum: 2007. júl. 26., csütörtök - 9:47

Vagy nem??

Van olyan megoldás, hogy az akkuba beépítenek egy elektronikát is, ami átalakítja a feszültséget. Pl. van cr123 elem 3 V-os, ezt sok fényképezőgép, elemlámpa használja, és van ennek a tölthető LiIon változata, ami 3.6-4.2 V-os a pillanatnyi állapotától függően. Hogy ezt a különbséget megoldják, van benne egy kapcsolóüzemű tápegység, ami egész a kimerülésig 3V-ot ad ki, mintha csak egy közönséges elem lenne. Így minden készülékbe betehető az elem helyére. Namost ezt az elektronikát nyugodtan be lehetne állítani (gyárilag) 1.5 vagy 1.2 V-ra is, és akkor lehetne ceruzaakku vagy bármilyen más méretű is. Számolni kell a töltéssel (normál töltőben nem fog menni), és a táp veszteségével és maximális terhelhetőségével is. Azt hiszem az rcr123 túlzott terhelésre egyszerűen lekapcsol, és addig nem használható, amíg legalább egy pillanatra nem tettük bele a töltőbe. Namost ez egy táborozásnál, amikor otthon van a töltő elég kellemetlen tud lenni. Gondolom ez is fejlődni fog, elég lenne pl. 5 másodpercre letiltani és utána visszakapcsolni.

#298 Felhasználó inaktív   ToMikaa 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 20:58

Üdv mindeki!

Csak egy érdekesség: más is észrevette, hogy a Recyko+ AAA r2u akkunál nincs az a bizonyos 1.4-es szorzó? Ugyanis az IPC-1L-em töltés után kb. 860 mAh-t ír ki, az akku pedig 850 mAh-s.

#299 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 29. 07:34

Idézet: ToMikaa - Dátum: 2007. júl. 28., szombat - 20:58

Üdv mindeki!

Csak egy érdekesség: más is észrevette, hogy a Recyko+ AAA r2u akkunál nincs az a bizonyos 1.4-es szorzó? Ugyanis az IPC-1L-em töltés után kb. 860 mAh-t ír ki, az akku pedig 850 mAh-s.

A 2100-as r2u ceruzaakkuk is első töltésre 2000 és 2100 mAh közötti töltést vettek föl.

#300 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 30. 18:19

Nem olyan régen írtam, hogy a Varta PHOTO ACCU nevezetű akkuim hamar lemerülnek. Fél évig semmi gond nem volt velük.
Szóval 3 héttel a telejes feltöltés után maguktól lemerültek 0,9V-ra.
Ami azért érthetetlen a számomra, mert az igaz, hogy a piacon vettem őket, de az alján mindegyiknek ott a -HR- jelölés, ami ugye az eredeti SANYO márkákon is van.
Most akkor ez vagy egy nagyon jó hamisítvány, vagy nem értem.  :D
Mellékelek két fotót, hogy milyent nem szabad venni.

Egyébként az Eneloop akkuim nagyon jól beváltak, három hét után még full-on vannak.

Ja, és az IPC1 vitához hozzászólva, szerintem megéri egy IPC1/IPC1L-re beruházni, mert nagyon jó töltők. Nekem IPC1 van.

Kép

Kép
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »