HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 23. 20:35

Hi All!

Végig olvastam az utolsó 10 oldalt, mert akku+töltő vásárlását tervezem. Utoljára kb 2 éve vettem akku+töltö párost, amikor még a 2100 mAh volt a csúcs. Aztán vettem később 2500 mAh-s akkukat, amiket sztem a gyengébb kapacutású töltők alulkalibráltak, és emiatt nem nagyon működnek. De ez nem baj. Én eddig mit sem tudtam az Eneloopról, elolvastam mindent, tetszik.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy minőség alapján tudok választani, és szeretnék
jól dönteni. Nézegettem a Conrad IPC-1-és IPC-1L-t, de megmondom őszintén, ránézésre
számomra (átlag user) kicsit bonyolultnak tűnik.  (És nem vágom, mi a különbség az L és a sima között. Azt értem, hogy nincs akku meg csatlakozók, meg autós cucc, de maga a készülék ua?)
Én 99.9%-ban egy digitális fényképező gépbe akarom az akkukat használni, és kacsintgatok az Eneloop
felé, csak meg erősítésre várok, hogy nálam jobban hozzáértők (azaz Ti) mit gondoltok erről.
Viszont kérdés, hogy nem lenne-e elég számomra egy Eneloop töltő. Nem annyira vérprofi, de viszont
nem bonyolult. (Persze az IPC is csak látszatra az, nem volt még a kezembe.)
Szal ha javasoljátok az Eneloopot, akkor töltő is javasoljatok hozzá :). (IPC-1(L), vagy Eneloop).
(Az IPC mellett szólna, hogy van kb 12 akkum, 1200,1700,2100,2500 mAh-ak, amiket talán életre tudnék kelteni vele.
Viszont az is szempont, (bár nem lényeges) hogy IPC1L+ 4db Eneloop 14.000, és megmentem talán az akkukat, vagy 2x4db Eneloop + Eneloop töltő + 4db 2000 mAh akku kb 12.500 (Edigital)... És akkor kidobom a régi akkukat, lesz 12 db új abból 8 Eneloop. Csak akkor nem lesz IPC, amit egyenlőre nem tudok, hogy baj-e vagy sem... Ugye hogy nem könnyű.

Szóval ha van véleményetek a fentiekkel kapcsolatban, akkor pls. Augusztusban akarok vásárolni...

#262 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 20:48

Hogy még bonyolultabb legyen, most látom a wormsign-nál, hogy van külön Eneloop töltöje is a Sanyo-nak. De még így is nagy matek, hogy mit vesz az ember, mert Eneloop töltö 2 Eneloop akkuval 6.000, és ha veszek hozzá 2x4db további Eneloop akkut, akkor van 10 akkum és egy (talán) jó töltőm 14.000 forintból. Nem tudom...
Lehet, hogy veszek egy Eneloop töltőt (benne a 2 akkuval), és még 1 blister akkut. 6 akkuval elvagyok sztem sokáig, más kérdés, hogy az Eneloop töltő csak max. 2 akkut tölt egyszerre, de ezt talán túlélem.
Nehéz kenyér ez...

Még az is felmerült utólag bennem, hogy vajon az Eneloop éjszakai vagy az Eneloop gyortöltő a jobb választás. Nekem van időm, nem cél a gyorstöltés, szvsz talán az éjszakai jobbnak tűnik. Lassan kezd elmenni a kedvem az egésztől... :)
Amúgy nem .

Szerkesztette: Dávid1969 2007. 07. 23. 20:53 -kor

FS PI1536 - Core2350 - 1GB - 100GB - X1400

#263 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 07. 23. 20:53

Az Eneloop töltője 2 csatornás mezei avval nem tudsz regenerálni javítani akkukat. Ha sok akkud van ésszerűbb Legalább az IPC-L ami kevesebbet tud mint a sima de nem sokkal.

#264 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 23. 20:56

Idézet: Dávid1969 - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 20:35

Szóval ha van véleményetek a fentiekkel kapcsolatban, akkor pls. Augusztusban akarok vásárolni...

Eneloopom nincs, de mindenfelé azt olvasom, hogy jó. Most vettem 4 ready2use-t, ezeket tesztelem, masoktól olvastam, hogy szintén jó. Olyat is olvastam, hogy eldobálta a hagyományos NiMH akkuit, amikor kipróbálta az eneloopot.
Töltőben az eneloop felejtős, egy egyszerű töltőcske. Akkukat az ember veszeget, eldobálja (a gyűjtőbe), de töltőt azért érdemes hosszabb távra venni, mert hosszabbít is az akkuk élettartamán ha nem gyilkolja (lásd 2/4-es töltők, meg időzítéses töltők), de főleg emeli az akkuk használatának kényelmi színvonalát azzal, hogy jó karban tartja az akkukat. Nekem ipc-1 van, kempingezésnél hasznos a szivargyújtós kábel, a c/d adapterek nem sokat érnek, bár boltban a 4 db simán van 1200 Ft, a 700 mA fölötti töltőáramok nem annyira fontosak, a 350 mA helyett az 500 mA maximális kisütőáram viszont nem rossz. Ja, és a 4 db Conrad 2500-as akku is elég jó állítólag, első mérésem szerint 2400, 2120, 2110, 2440 mAh-ásak, de nyilván 2-3 ciklus után még jobbak lesznek.
Szóval 6 ezer körül már kaphatsz 4 csatornás kisütős töltőt, de a kapacitás kijelzése és ezzel az akkuk párosításának lehetősége simán megér plusz 4 ezret. Az ipc-1 plusz 6 ezrét meg kell gondolni, ha összeadod a tartozékok árát, szinte egélban vagy, csak hogy fontosak-e azok neked, azt kell eldönteni. de ipc-1L alá szerintem ne add.

#265 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 21:17

Idézet: gyapo - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 21:56

Eneloopom nincs, ...

Oké, köszönöm a választ.
Azt meg tudnád mondani, hogy mennyire bonyolult az IPC használata? Honnan tudjam, mikor mit kell csinálni az akkukkal? Mikor süssem ki, mikor refresh, mikor mit...
Az IPC tartozékok közül talán a szivargyújtó de igazából nem voltam soha úgy, hogy a kocsi utt volt, és konnektor meg nem. Minden kempingben van áram, de hát ez talán nem is tartozik ide...

Javaslatod szerint IPC1(L) és 4x Eneloop?
Köszönöm, megfontolom.

(Ui: Közben nézegettem a Conrad oldalán az IPC1 és az IPC1(L) készüléket, és a színükön kívül
a leírásban is van különbség, az első 500 mA kisütést, a második (L) csak 350 mA kisütést tud.
Ez a gyakorlatban jelent valamilyen hátrányt, vagy csak időben ennek tovább tart a dolog...??
(Én más különbséget nem fedeztem fel, persze a körítésen kívül.) Köszi.

Szerkesztette: Dávid1969 2007. 07. 23. 22:07 -kor

#266 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 22:11

Én úgy látom, hogy te nem az a szöszmötölős típus vagy, mint mi :D , úgyhogy szerintem te jobban járnál, ha a régi akkuidat nyugdíjaznád, és vennél egy éjszakai töltőt 4 Enelooppal 6e-ért (pl. ITT), + 4 Ready2Use-t 2e-ért az Auchanban (esetleg 8-at, ha szükséged van annyira).

Ha IPC-t veszel, és megszokod a használatát (nem olyan nagyon bonyolult), akkor szerintem el fogsz játszogatni a régi akkuid méregetésével, javítgatásával, és akkor is az Eneloopot/Ready2Use-t fogod használni elsődlegesen.

Szóval ha van időd az utóbbira, akkor vegyél IPC-t, ha nem nagyon akarsz ilyesmivel foglalkozni, akkor jobban jársz az első változattal.

#267 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 22:43

Viszont az is igaz, hogy ha nincs multiméreted, akkor elég az IPC-1L-be bedobni az akkukat, és egy pillanat alatt látod a feszültségüket, amiből az új fajtáknál nagyjából a kapacitásukra is következtethetsz.

Gyapo, felbontás után mértél feszültség értékeket? Ha igen, mennyi volt?
Ha már terhelés adatokat említettél, az 1 hét és a 32 nap után is csináltam ilyeneket. Jöjjön akkor néhány feszültség adat (a 3,5 Ohm-os terhelés kb. 370-400 mA-es, az 1,1V-os pedig kb. 1180-1270 mA-es terhelést jelent):

A 2 db. Ready2Use AA 2100 mAh:

Friss feltöltés után (ill. 10 perccel utána):
Terhelés nélkül: 1429, 1422 mV
3,5 Ohm: 1414, 1409 mV
1,1 Ohm: 1375, 1373 mV

1 hét után:
Terhelés nélkül: 1351, 1351 mV
3,5 Ohm: 1339, 1337 mV
1,1 Ohm: 1300, 1297 mV

32 nap után:
Terhelés nélkül: 1326, 1326 mV
3,5 Ohm: 1312, 1311 mV
1,1 Ohm: 1275, 1272 mV

Csináltam olyan tesztet is, hogy friss feltöltés után kivettem a kapacitás 50%-át és utána még 25%-ot, és így mértem terhelést. Az értékek:

50%-nál:
Terhelés nélkül: 1288, 1287 mV
3,5 Ohm: 1280, 1279 mV
1,1 Ohm: 1256, 1254 mV

25%-nál:
Terhelés nélkül: 1243, 1240 mV
3,5 Ohm: 1235, 1233 mV
1,1 Ohm: 1213, 1210 mV

Az egészből az jön le, hogy még 25%-os kapacitással is egész jól bírja a terhelést. (Persze ha az állással veszít kapacitást, az kicsit más).

A kedvenc zöld 1400-as AA NiMH-knál (amiket az A4Tech egérhez kaptam) ugyanez (csak egy akkura írom):

100%-nál (10 perc után):
Terhelés nélkül: 1429 mV
3,5 Ohm: 1414 mV
1,1 Ohm: 1379 mV

50%-nál:
Terhelés nélkül: 1295 mV
3,5 Ohm: 1286 mV
1,1 Ohm: 1260 mV

25%-nál:
Terhelés nélkül: 1265 mV
3,5 Ohm: 1256 mV
1,1 Ohm: 1230 mV

Szóval, ez sem rossz (mind a 4 zöld akkum hasonlóan teljesít  :cool: ).

#268 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 07. 23. 23:04

"első 500 mA kisütést, a második (L) csak 350 mA kisütést tud."

Egyik IPC-nél sem lehet külön a kisütőáramot állítani, hanem a beállított töltőáram felével süt ki automatikusan.

#269 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 07:14

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 23:04

"első 500 mA kisütést, a második (L) csak 350 mA kisütést tud."

Egyik IPC-nél sem lehet külön a kisütőáramot állítani, hanem a beállított töltőáram felével süt ki automatikusan.

Sajnos :( . Nem tudom mennyibe telt volna ezt lehetővé tenni. Én biztos keveset használnám a 250mA-es kisütést, sokkal inkább az 500mA-es kisütést az 500mA-es töltéssel. Időben azért nem a legjobb a 250 mA-t használni, viszont gyorstölteni (1A) meg nem szeretek.

#270 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 07:50

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 0:04

Akkor a kisütési áram laikus számára talán mindegy is, (csak időveszteséget jelent), viszont az alacsonyabb töltőáram talán még jobb is az akkuk szempontjából.
Az elmondottak alapján azt hiszem, választok egy IPC1L töltőt, és az Eneloopokat.

Netmanus: Tényleg nem vagyok igazából akkububus, nem szöszmötölök a töltögetéssel, de szeretnék jó minőséget, jó megoldást választani. És mivel most megyek haza (mert külf. lakok, jól körül akarom járni a témát, ezért kérem szakértők segítségét. Kérdezem, hogy miért javasoltad a R2U akkukat is, nem jobbak Sanyo akkui?  Az ár nem játszik szerepet ezen a szinten, ezért nem is gondolkodtam az R2U akkukon, mert "túl olcsónak" tűntek.
Multiméterem amúgy van, de tényleg nem szoktam méregetni, ugyanis többször tapasztaltam már, hogy a feltöltött akuk a fényképezőgépben 10 perc után meghaltak, és ezt ugye a mm nem mutatja előre, ehhez terheléses mérés kell.
Mivel adok a véleményedre: IPC1 vagy IPC1L ?? (Csak a töltők szempontjából összehasonlítva! A körítés nem számít, még a 4x akku sem, csak maga a készülék.)
Köszönöm a válaszokat és a segítséget.

#271 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 08:43

Idézet: Dávid1969 - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 7:50

Netmanus: Tényleg nem vagyok igazából akkububus, nem szöszmötölök a töltögetéssel, de szeretnék jó minőséget, jó megoldást választani.

Csak hogy hangozzék el más véleménye is.  Én IPC-1L-t vettem, számomra az 1000mA töltőáram nem szükséges, sőt ártalmasnak is gondolom.  Kiegészítőkre nem volt szükségem.

Én már az 5. töltőnél járok, de most vagyok csak maradéktalanul elégedett.  Ha jó minőséget akarsz, akkor ár-érték arányban ennél jobbat nem találsz.  Közepes távon visszajön az ára, mert _sokkal_ tovább tudod az akkuidat használni.

A kezeléséről.  Először megtanulod kiválasztani és beállítani a számodra ideális töltőáramot (szvsz 500mA.  A túl sok, tönkreteszi az akkut, a túl kevésnél meg nehéz a töltés végét meghatározni), és beteszed tölteni simán.  Ha csak ennyit használsz, akkor már az akkuid meg fogják hálálni.  Ha kicsit haladóbb leszel, akkor még egy gombot megismersz benne, a discharge üzemmódhoz, és néha ki is fogod sütni.  Aztán továbbmész, és megismered a refresh-t, amivel meg kicsit helyre lehet pofozni a régi akkuidat.  Ez összesen 2 gomb használata, és 3 üzemmód.  Hidd el, nem bonyolult.

Az én javaslatom: IPC-1L, minimum 1 garnitúra Eneloop, és a régieket megpróbálod gatyába rázni.  Ha nem megy, még veszel Eneloop-ot.

#272 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 08:45

Akkor a kisütési áram laikus számára talán mindegy is, (csak időveszteséget jelent), viszont az alacsonyabb töltőáram talán még jobb is az akkuk szempontjából.
Az elmondottak alapján azt hiszem, választok egy IPC1L töltőt, és az Eneloopokat.

Netmanus: Tényleg nem vagyok igazából akkububus, nem szöszmötölök a töltögetéssel, de szeretnék jó minőséget, jó megoldást választani. És mivel most megyek haza (mert külf. lakok, jól körül akarom járni a témát, ezért kérem szakértők segítségét. Kérdezem, hogy miért javasoltad a R2U akkukat is, nem jobbak Sanyo akkui?  Az ár nem játszik szerepet ezen a szinten, ezért nem is gondolkodtam az R2U akkukon, mert "túl olcsónak" tűntek.
Multiméterem amúgy van, de tényleg nem szoktam méregetni, ugyanis többször tapasztaltam már, hogy a feltöltött akuk a fényképezőgépben 10 perc után meghaltak, és ezt ugye a mm nem mutatja előre, ehhez terheléses mérés kell.
Mivel adok a véleményedre: IPC1 vagy IPC1L ?? (Csak a töltők szempontjából összehasonlítva! A körítés nem számít, még a 4x akku sem, csak maga a készülék.)

Még annyit, hogy ez egy full automata, nagyon okos töltő, ami sok extrát tartalmaz "akkububusoknak".  Ha nem használod ki ezeket, akkor is ő maga megoldja a fontos dolgokat.

#273 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 07. 24. 10:49

Idézet: GBogyó - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 9:45

Még annyit, hogy ez egy full automata, nagyon okos töltő, ami sok extrát tartalmaz "akkububusoknak".  Ha nem használod ki ezeket, akkor is ő maga megoldja a fontos dolgokat.

Hát azért annyira nem automata mert ha beteszel pld olyan akkukat melyek nincsenek a normálértékre lemerítve akkor tölteni kezdi rögtön, ha előbb meríteni akarod és utána tölteni akkor kézzel kell discharge módba állítani ahol lemerít és utána feltölt. Ha viszont olyan akkut teszünk bele ami túl van merítve akkor döglöttnek nyilvánítja és nem foglalkozik vele. Ezért nem árt az ha van egy mezei töltőnk az IPC mellett amivel meglöketjük és akkor már tölteni fog.

Szerkesztette: ottokar 2007. 07. 24. 11:14 -kor

#274 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 11:23

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 10:49

Hát azért annyira nem automata mert ha beteszel pld olyan akkukat melyek nincsenek a normálértékre lemerítve akkor tölteni kezdi rögtön, ha előbb meríteni akarod és utána tölteni akkor kézzel kell discharge módba állítani ahol lemerít és utána feltölt. Ha viszont olyan akkut teszünk bele ami túl van merítve akkor döglöttnek nyilvánítja és nem foglalkozik vele. Ezért nem árt az ha van egy mezei töltőnk az IPC mellett amivel meglöketjük és akkor már tölteni fog.

A gyors cserét (fél-1 másodperc alattit) nem veszi figyelembe az IPC-1, azaz ki tudod cselezni, ha mondjuk egy feltöltött (épp csepptöltésen lévő) akkut kikapsz, és beteszed a helyére a túl mélyre merültet. Ilyenkor folytatja a csepptöltést, és szépen megfelelő szintre hozza a mélykisült akkut. Kérdés, hogy egy ilyen akku mennyit ér, érdemes-e foglalkozni vele.

#275 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 11:32

Én régen IPC-1L-t vettem volna, de akkoriban csak az IPC-1 létezett. Csak annyiban gyengébb az L, hogy 4 akku esetén nem tudja az 1000mA-es töltőáramot (és az 500mA-es kisütőt), illetve 2 akku esetén az 1500 és 1800 mA-est sem. De ezt normál esetben nem használja az ember, úgyhogy nem hiszem, hogy hiányozna neked (főleg mivel állandóan kész Eneloopok sorakozhatnak a háttérben).

Az Eneloopok jobbak, ha mindegy a dupla ár, akkor azokat vedd meg. És ha IPC-1L lesz a végén, akkor min. 500mA-rel töltsd őket, mert szerintem az egyik 800-as AAA-mnál (igaz Ready2Use) későn veszi észre a feltöltöttséget 200 mA-es töltésnél, sokkal többet tölt bele, mint a másikba (AA-nál még nehezebben veszi észre a töltő a feszültségesést, mert a nagyobb kapacitás miatt a 200 mA-es töltés kisebb esést produkál). Azért remélem hosszú távon nem árt neki. :) Nem akarom 500 mA-rel megnyomni a kis 800 mAh-st. Hiányzik még egy 300 mA körüli töltéserősség. :rolleyes:

#276 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 12:08

Ismét kaptam egy lökést abba az irányba, hogy a legközelebbi akksik mindenképpen Eneloop jellegűek legyenek. Holnap este megyek egy búcsúztató buliba kollégákkal és viszem a gépet vakustól "dokumentálni". Próbaképpen beraktam a korábban koppig feltöltött Sanyo 2500 mAh kapacitású akksikat a vakuba és meg sem mukkantak. De még annyira sem, hogy egyáltalán felvillanjon a lámpa vagy megmoccanjon a motor egy pillanatra. Teljes kihalás volt. 1 hónap alatt (!!!)

Most felraktam őket egy 18 órás töltésre, talán az 1 nap állás alatt nem merülnek le teljesen.

Érdekes, hogy amikor vettem őket, akkor tele volt a fórum az áradozással, hogy mennyire király is a Sanyo akksi. Lehet, hogy a korábbi kis kapacitású cellák jók voltak, de én azt mondom, hogy ez így ebben a formában használhatatlan. Kár is olyan töltőt venni, ami processzoros vagy finoman megy. Ezekhez egy olyan gyorstöltő való, ami beleb*ssza a nagy áramot két óra alatt, aztán csókolom. Ha bedöglik egy év alatt, akkor bedöglik. Attól nem kell félni, hogy a rátöltés teszi tönkre, mert kábé 2 hét alatt üresre süti ki önmagát a szekrényben lapulva.

Számomra gigantikus csalódás ez az "erős" akksi. Még szerencse, hogy csak 2 készletet vettem.

Megvan a kapacitása, pár nap alatt még hozza is a teljesítményt. De ha hirtelen kellene használni, akkor ott vagyok két készlet tök üres akksival. Ha munkára kellene, akkor már régen a szelektív gyűjtőben végezték volna. Így hobbira még elmegy, de amint lesz lehetőségem veszek helyettük valami normálisat…

Szóval rossz időben vásároltam, ez világosan látszik.

Üdv!
.
.
.

#277 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 14:20

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 12:08

Teljes kihalás volt. 1 hónap alatt (!!!)

Érdekes, hogy amikor vettem őket, akkor tele volt a fórum az áradozással, hogy mennyire király is a Sanyo akksi.

Szvsz a jó akksik nem vesztik el hamar a kapacitásukat.  Főleg nem 1 hónap alatt.  Sokszor van olyan, hogy a 4-es csomagból 1 elhal, és a többi majdnem tele van, de hiába.

És is legközelebb Eneloop-ot fogok venni, de nekem a jól kezelt akkuim töltés után 1-2 hónappal teljesen jól használhatóak.  Van döglött akkum több, ami kapacitásra még jó, de 1 hónap után nagyon sokat veszt a kapacitásából.

#278 Felhasználó inaktív   Dávid1969 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 16:30

Kedves Fórumozók.
Köszönöm a segítséget, tanácsaitokat megfogadva veszek egy IPC1L töltőt és egy garnitúra (4DB) Eneloop akkumulátort.
Az elmondottak alapján egyszerűnek tűnik a töltő, lemerítés-feltöltés-refresh menni fog.
És mivel van hagyományos töltőm, a nullás aksikat azzal előtöltöm majd...
Mégegyszer köszönet, kellemes nyarat (talán kicsit hűvösebbet, mint most van... )

#279 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 16:54

Több hozzászólásra reagálok egyben, remélem olvasható lesz. Az === az idézet jelzése.

===Azt meg tudnád mondani, hogy mennyire bonyolult az IPC használata? Honnan tudjam, mikor mit kell csinálni az akkukkal? Mikor süssem ki, mikor refresh, mikor mit...
Az IPC tartozékok közül talán a szivargyújtó de igazából nem voltam soha úgy, hogy a kocsi utt volt, és konnektor meg nem. Minden kempingben van áram, de hát ez talán nem is tartozik ide...
===
Nem bonyolult. Viszont az állandó kijelzéssel akár komplett töltési vagy kisütési görbét föl lehet venni. Ebből pl. egy pillanat alatt meg lehet állapítani, hogy egy adott digitális fényképezőgép mikor fog kikapcsolni az akkukkal.
A kempingekben persze sok helyen van konnektor, de ha nem saját zárható szobában vagyok, akkor nem szívesen hagynám ott sehol a töltőt az akkukkal pár órára.

===a leírásban is van különbség, az elso 500 mA kisütést, a második (L) csak 350 mA kisütést tud.
Ez a gyakorlatban jelent valamilyen hátrányt, vagy csak időben ennek tovább tart a dolog...??
(Én más különbséget nem fedeztem fel, persze a körítésen kívül.) Köszi.
===
Jelent hátrányt, lassabban halad a dolog. Pl. most én próbálkozok 4700 mAh-s NiCd akkukkal (góliát). Gondold el milyen sokáig tart, mire kisüti. Mielőtt megkérdeznétek hogy szuszakoltam bele a góliát akkut, csináltam ceruzaelem méretű adaptert, ez drótokkal van összekötve az akkuval. Szegény ipc-1 meg azt hiszi, hogy ceruzaakkuk vannak benne. :) Tényleg jó lenne az állítható kisütőáram, akár 1 A-ig.

===Gyapo, felbontás után mértél feszültség értékeket? Ha igen, mennyi volt?
===
Mértem multiméterrel, pár mV-on belül voltak 1300 mV környékén, pontosan nem írtam föl.
A terheléses mérésekhez: mennyi ideig terhelted a mérés előtt? Nekem az a tapasztalatom, hogy egy nagyobb terhelés hatására elkezd csökkenni lassan a feszültség. Nagyon nem mindegy, hogy mikor mérünk, mert lehet, hogy 5 perc múlva már sokkal kisebb, és az adott készülék már kikapcsolna. Egy akku meg csak addig ér valamit, amíg a készüléket üzemben tudja tartani. Szóval én vagy az 500 mA-es kisütést fogom leolvasni időnként, vagy egy 1 A-est kell csinálnom, mert a digit gép ilyesmit fogyaszt. De egy normálisabb elemlámpa is.

===Ezért nem árt az ha van egy mezei töltonk az IPC mellett amivel meglöketjük és akkor már tölteni fog.
===
Jaja, ezt kellett nekem is az említett nagy NiCd akkuval eljátszani, szegény sokáig állt és 0-ra lement. Gépkocsi akkutöltőről kapott 10 másodperces 2 A-es indítást és ezután már az ipc-1 észrevette. Azóta fut a refresh, most 2.6 Ah-nál tart a 4.7-ből. Majd meglátjuk.

===Én régen IPC-1L-t vettem volna, de akkoriban csak az IPC-1 létezett. Csak annyiban gyengébb az L, hogy 4 akku esetén nem tudja az 1000mA-es töltoáramot (és az 500mA-es kisütot), illetve 2 akku esetén az 1500 és 1800 mA-est sem
===
700-zal töltöttem az r2u-kat, és már kezdtek melegedni. Tehát a nagyobb töltőáram valóban nem ajánlott. Az ilyen extra dolgok, mint az én 4.7 Ah-ás akkuim meg tényleg nem mérvadók. Viszont mi van, ha tényleg gyorsan kell az akku. Mondjuk egy bulin, lakodalomban éjfél felé lemerülsz, nincs kitől kölcsönkérni, és fél óra múlva lesz egy esemény amit le akarsz fotózni. Na ilyenkor jól jöhet az 1800 mA is, mert fél óra alatt nem fognak megsülni az akkuk, viszont föl tudnak szippantani akár 900 mAh töltést is, ami jóval több, mint az 1L esetén a 350 mAh a max 700-as töltőárammal. Nem mondom, hogy gyakori lehet az ilyen igény, de előfordulhat. Ha csak egy kicsit is barkácsol valaki, akkor javaslom próbálja ki a hűtést. Ugyanis az akkuba benyomott áram a töltésre fordítódik, hiszen az ipc figyel és ha már sok leállítja. A melegedés a belső ellenálláson elvesző teljesítmény, ez kikerülhetetlen, viszont csak akkor árt az akkunak, ha hagyjuk fölmelegedni. Egy alkalmas ventilátor, pl. pc tápok 80 mm-es ventije jó a folyamatos hűtésre, csak adni kell neki 12 V-ot valahonnan, meg megfelelő pozícióban kell rögzíteni.

#280 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 16:56

Idézet: Dávid1969 - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 16:30

Köszönöm a segítséget, tanácsaitokat megfogadva veszek egy IPC1L töltőt és egy garnitúra (4DB) Eneloop akkumulátort.

Jó döntés. :))

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.