Szia
netmanus!
Mi a tapasztalatod az akkuk melegedéséről? (Mivel Te előnybe helyezed a nagyobb áramú töltést.)
Tudom, hogy van az IPC-ben hővédelem, de eddig nálam ennek nem volt dolga.
Minden esetre én egy kis PC ventit egy állítható feszültségű dugasztápról alacsonyabb feszültséggel járatok (3V-ról - és így csendes is!), és ez csodát művel, az akkuk egyáltalán nem melegszenek. Ha a 200/100mA-es töltőáramot választom, gyakorlatilag nincs melegedés, és a venti sem kell. De ha megy, az se baj. Engem mindig zavar, ha valami melegszik, mivel nem az lenne a dolga. De sajnos ez a töltéssel vele jár.
Én régimódian az alacsonyabb töltőáramot használom, de ez érthetően tovább is tart.
Most például R2U akkukat vettem, mert ócsó volt, és sok jót olvastam erről az új technológiáról. (Természetesen itt ezen a fórumon.)
AA méretű 2100mAh. 2db-os csomagolású 999Ft volt az Auchan pénztáránál. Sokáig bizonytalankodtam, hogy kell-e nekem most ilyen (ugyanis nemrég több darab hagyományost vettem, akkor elkerülte a figyelmemet, hogy van már újabb is.).
Mindjárt be az IPC-be, és refresh módban kisütés (350mA-el), mi is van bennük.
Ezeket mértem: 1797, 1731, 1828 1820 mAh. Vagyis a 2100-nak 82-87%-a. Talán nem is rossz. Ki tudja, meddig álltak ott a polcon, vagy a raktárban.
Most refresh folyik, 200/100-al. Már túl vagyunk az első értékelhető kisütésen de még tart a művelet ( tudom, hosszú menet lesz!). Az első töltési ciklus után a kisütési kapacitások: 2,10, 2,06, 2,09, 2,14 Ah.
Az igazi próba, ha nem használom fel valahol, akkor kb. két hónap állás után lesz. Tényleg olyan kicsi az önkisülésük?
Amióta van IPC-m (kb. 3 hónapja) több akkunál méregettem önkisülést, és elég tetemes mértékű volt. Nálam az átlag (10db akku-t vizsgálgatva) napi 2% alatti értékre jött ki az önkisülés. Valahol azt olvastam, hogy a NiMh akkuknál az önkisülés napi 3%. Ezt iszonyatosan nagynak találtam, de amit én vizsgálgattam, azok között is volt, ami elérte, sőt maghaladta ezt (3,22%).
Szerk.: Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet a szerkesztésre, most ki is próbáltam!
Szerkesztette: sztgyi 2007. 08. 23. 16:30 -kor