HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#321 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 05. 00:08

Idézet: ludsimon - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 9:25

Meg szerintem egy, vez. nélküli billentyűbe nem, lesz érezhető különbség, hogy normál, vagy Eneloop.

Vezeteknelkuli billzetbe sima alkalielem valo, azzal lazan elmegy 2-3 evig.

Annyira alacsony ugyanis az aramfelvetele, hogy az akku hamarabb onkisul, mint ahogy meriti a billzet.

#322 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 05. 00:11

Idézet: ludsimon - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 12:12

2 db AA elemet, soros kapcsolással rákötöttem, egy 2,5 V-os izzóra, hogy merüljön, a multiméterem még akkor is 1,12 V-ot mutatott cellánként mikor már fel se villant az izzó!
Ez lehet, vagy a multiméterem rossz????

Akkukat terheles nelkul, vagy terhelve merted?
Nem mindegy.

Pl. egy cellazarlatos 12V akku terheletlenul lazan mutathat 13V-t, mig ha rakotsz egy izzot, es ugy mered, akkor mar csak 10.8V lesz...

#323 Felhasználó inaktív   ludsimon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 05. 06:32

Köszönöm a válaszokat: Kicsiati, Ádyka, nyunyu

:respect:

#324 Felhasználó inaktív   phish-R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 06. 12:58

Szia frygy!

Igen, ahogy TMexy is írta, az nem "ceruza" méretű cella. Ha van több helyed, a "góliát" méretben van akár 9000 mAh-s is...

SLA akku alatt én is a "zselés" savasat értettem.. :) (Sealed Lead Acid battery), ahogy TMexy javasolta. Egész laposak is vannak. És olcsók!

Mi az a piramis cella? :think:

Rob

#325 Felhasználó inaktív   ghostbear 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 14. 08:53

Sziasztok!

Az új fejlesztésű alacsony önkisülésű akkukból melyik márkát érdemes venni? Sanyo(Eneloop), Energizer, GP is gyárt már ha jól tudom ilyent. Melyik a tuti?

Köszi
A lepényhal megy elöl, a remény hal meg utoljára

#326 Felhasználó inaktív   ghostbear 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 14. 09:04

Ja még annyi, hogy azért gondolkodom ilyen akkuk vásárlásán, mert a Varta 2700mAh-s PhotoAkku-nak nevezett valamije iszonyat kiakasztott azzal, hogy már 4x túl van a kisütés-feltöltés cikluson, de még mindig nem képes 1 hónapnál tovább önkisülés nélkül állni  :reklamacio: Ez katasztrofálisan szar eredmény egy jó nevű gyártótól  :down:

#327 Felhasználó inaktív   GBogyó 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 15. 11:34

Idézet: ludsimon - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 11:12

Milyen multimétert ajánlotok, melyik a jó?
Van egy gyanúm, hogy rosszul mér.

Jó az elem benne?  Az enyém, amikor merül benne az elem (illetve természetesen akku), akkor kezd teljesen pontatlanul mérni (akár 100% eltérés)

#328 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 15. 15:26

Az enyém akkor sem mér pontatlanul, amikor jelzi, hogy gyenge az elem (persze egy idő után biztos nem nagyon mérne). Szerintem ha még nem jelzi, hogy gyenge lenne az elem, akkor biztos jó.
Egyébként az enyém narancssárga, 1000 Ft-os kategória. Előtte volt egy fekete, de azt sikerült tönkretennem 10A-nél nagyobb árammal (aztán pótoltam a szétégett áramkör-darabot, de sajnos már nem százas). A narancssárgák jónak tűnnek. Egyébként ha tudod, hogy merre pontatlan, akkor után lehet állítani, van benne egy potméter. Ehhez mondjuk kell egy pontosan mérő multiméter is.

Szerintem ha egy kis elektronikai boltba elmész egy elemmel és a multimétereddel, akkor normálisabb helyen biztos rámérnek az ő pontos multiméterükkel, és akkor megtudod, hogy pontos-e.

#329 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 08. 15. 20:46

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. aug. 15., szerda - 16:26

Az enyém akkor sem mér pontatlanul, amikor jelzi, hogy gyenge az elem (persze egy idő után biztos nem nagyon mérne). Szerintem ha még nem jelzi, hogy gyenge lenne az elem, akkor biztos jó.
Egyébként az enyém narancssárga, 1000 Ft-os kategória. Előtte volt egy fekete, de azt sikerült tönkretennem 10A-nél nagyobb árammal (aztán pótoltam a szétégett áramkör-darabot, de sajnos már nem százas). A narancssárgák jónak tűnnek. Egyébként ha tudod, hogy merre pontatlan, akkor után lehet állítani, van benne egy potméter. Ehhez mondjuk kell egy pontosan mérő multiméter is.

Szerintem ha egy kis elektronikai boltba elmész egy elemmel és a multimétereddel, akkor normálisabb helyen biztos rámérnek az ő pontos multiméterükkel, és akkor megtudod, hogy pontos-e.

Pontatlanul mérhet az akkoris, ha nem mutatja az elemindikátor. Sőt, merülés közben az indikátor is el tud tűnni :D . Az 1000Ft-os műszerek ilyenek, egyféle vezérlő van bennük. Az említett potméteren kívül sok más ponton is múlik a pontosság.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#330 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 15. 20:47

Idézet: ghostbear - Dátum: 2007. aug. 14., kedd - 10:04

Ja még annyi, hogy azért gondolkodom ilyen akkuk vásárlásán, mert a Varta 2700mAh-s PhotoAkku-nak nevezett valamije iszonyat kiakasztott azzal, hogy már 4x túl van a kisütés-feltöltés cikluson, de még mindig nem képes 1 hónapnál tovább önkisülés nélkül állni  :reklamacio: Ez katasztrofálisan szar eredmény egy jó nevű gyártótól  :down:

Nem. Ez technológiai korlát. A mind nagyobb kapacitás belepréselése óhatatlanul a szivárgóáramok növekedését hozza magával. Ezek ilyenek sajnos.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#331 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 15. 20:50

Idézet: ludsimon - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 15:34

Mások sokan, pedig azt mondják így kell kisütni rendesen!!! Most akkor mi az igazság? Mi az a mélykisütés?  :confused:
Nem ment 0,9 V alá!!!

Terhelve leesik az a feszültség bőven és itt már mindegy, mit mérsz, ha a belső ellenállás megnő, az akku lemerült (vagy halott :) ). Izzóval lehet kisütni, de amint elhalványul (van egy elég hirtelen halványulás merülés során), azonnal le kell szedni az akkukat.

#332 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 15. 20:56

Idézet: frygy - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 11:11

-Táp: Wide-Range Pico-PSU (12-32V-ig lehet betápolni, tetszőlegesen...) 120W min 93%-os hatásfokNem 32V a cél, de 12V fölé akarok menni, mert ugye ahogy merülnek az aksik csökken a fesz is. Szal ha csak 12V-ra méretezek, amint átlépik ezt a határt, vagy teszemazt a 11-et, lerohad a gép, hiába vannak még félik az aksik...

Az akkuk lemerülése nem lineárisan zajlik. A csúcsszint 1,2V-os cellánál maradva 1,45V köré adódik. Ez gyorsan leesik 1,2V körülire és itt is marad (alig változik), amíg el nem kezd lemerülni. Ekkor jön az újabb könyök és egy hirtelen merülés, ekkor csökken le a fesz is annyira, hogy az már kevés lehet. Ha egy elektronika 12V-tól működőképes (ami gyakorlatban 9-10V körüli alsó küszöböt jelent), akkor az egy 12V-os akkumulátorról megbízhatóan etethető.
Amire itt figyelni kell, az a cuccok összességében nem elhanyagolható áramfelvétele, tehát jó minőségű töltő kell és kicsi belső ellenállású akku.

#333 Felhasználó inaktív   ghostbear 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 16. 07:15

Idézet: didyman - Dátum: 2007. aug. 15., szerda - 21:47

Nem. Ez technológiai korlát. A mind nagyobb kapacitás belepréselése óhatatlanul a szivárgóáramok növekedését hozza magával. Ezek ilyenek sajnos.

Értem! És akkor melyiket érdemes? Sanyo Eneloop, GP ReCyko, Varta Ready2Use? No és ezeknek a 2-2,1Ah kapacitásuk egyenesen megfeleltethető a "normál" NiMh akkuk kapacitásával?

#334 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 16. 13:04

Idézet: didyman - Dátum: 2007. aug. 15., szerda - 20:46

Pontatlanul mérhet az akkoris, ha nem mutatja az elemindikátor. Sőt, merülés közben az indikátor is el tud tűnni :D . Az 1000Ft-os műszerek ilyenek, egyféle vezérlő van bennük. Az említett potméteren kívül sok más ponton is múlik a pontosság.

Nem néztem annyira a belsejüket, hogy milyen alkatrészekből vannak összeállítva, de eléggé más ez a két fajta. A fekete kb. 2x gyorsabban szolgáltatja az adatokat, másodpercenként 2-3-szor frissít. A sárga lassabb, de szerintem az a jobb (stabilabb, pontosabb adatokat ad). A pontosság elsősorban a feszültség-adatokra vonatkozik, pl. áramerősséget csak 10A-es állásban szoktam mérni, mert 200mA-es állásban nem általánosítható, hogy mennyire mérnek pontatlanul (gondolom a műszer ellenállásából következtetni lehetne minden esetben). Gyakorlatilag szerintem a multiméterek ezen része hanyagolható, annyira pontatlan. 10A-es állásban már pontosabbak az adatok, ott viszont 10mA-es pontossággal ad csak adatot, ami kis áramnál kevés (illetve sok :) ).

#335 Felhasználó inaktív   phish-R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 17. 10:22

Idézet: ghostbear - Dátum: 2007. aug. 16., csütörtök - 8:15

Értem! És akkor melyiket érdemes? Sanyo Eneloop, GP ReCyko, Varta Ready2Use? No és ezeknek a 2-2,1Ah kapacitásuk egyenesen megfeleltethető a "normál" NiMh akkuk kapacitásával?

Nekem 2000mAh SANYO eneloop-om van, nagyon jó, jobban szeretem, mint a 2600-os sima NiMH Panasonic-okat. :)
A többi gyártó is biztos jó, nekem ilyen van.

Mivel én nem úgy használom, hogy egy szuszra mit bírnak, hanem benne van a digi f.gépben és ha fényképezni akarok előkapom, katt-katt, vissza a tokba...  az eneloop "rendelkezésre állása" jobb, valszeg éppen az alacsony önkisülés miatt.

Tehát hiába a nagyobb kapacitás, ha a másik ÍGY jobban használható.
Egyébként IPC1L-el töltök, jó kondiban vannak. Jah, és a Pana több, mint 1 évvel öregebb garnitúra, az se mindegy!

Sztem az döntsön Nálad, hogyan fogod használni (egy szuszra kisütöd vagy állni is fog töltés után).

Itt a topikban írták, hogy pl. vakuba is jobb a R2U és társaik, feltételezem, a belső ellenállása miatt.
Az hogy GP, SANYO, VARTA - vagy bármelyik másik jónevű gyártó - az meg szimpátia, vagy ár kérdése. Nem?

#336 Felhasználó inaktív   kotibi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 14:41

Sziasztok!
Kaptam egy IPC-1L töltőt. Nagyon sokat visszaolvastam, mert nem kaptam hozzá kezelési útmutatót. Ha esetleg valaki megszánna egy magyarnyelvű kezelési útmutatóval nagyon megköszönném. Esetleg privátba kérdezhetnék pár dolgot, hogy mindent jól csináljak. Nagyon köszönöm az esetleges segítséget. Üdv és jó töltést!

#337 Felhasználó inaktív   phish-R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 14:57

Idézet: kotibi - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 15:41

...Ha esetleg valaki megszánna egy magyarnyelvű kezelési útmutatóval nagyon megköszönném.
Esetleg privátba kérdezhetnék pár dolgot, hogy mindent jól csináljak...

Szia kotibi!

Ha máshogy nem sikerül szerezni és nem túl sürgős, vmikor beszkennelem Neked az enyémet, ha megtalálom  :)

Én minden készülék esetében az eredeti (pl. angol) manualt használom. Nem azért, mert vérprofi vagyok angolból (nem vagyok :D ), hanem mert a magyar fordítást általában nem szakember készíti és tele van nehezen érthető dolgokkal, hibákkal és az angolt még így is jobban értem.  :think:
Tisztelet a kivételnek! :respect:

Ne priviben kérdezz, itt a topik, ezért van!

#338 Felhasználó inaktív   kotibi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 15:16

Idézet: phish-R - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 14:57

Szia kotibi!

Ha máshogy nem sikerül szerezni és nem túl sürgős, vmikor beszkennelem Neked az enyémet, ha megtalálom  :)

Én minden készülék esetében az eredeti (pl. angol) manualt használom. Nem azért, mert vérprofi vagyok angolból (nem vagyok :D ), hanem mert a magyar fordítást általában nem szakember készíti és tele van nehezen érthető dolgokkal, hibákkal és az angolt még így is jobban értem.  :think:
Tisztelet a kivételnek! :respect:

Ne priviben kérdezz, itt a topik, ezért van!

Köszönöm a reagálást!
Igazából nem akartam terhelni a topicot másnak esetleg egyszerű kérdésekkel
Nos beraktam egy sorozat betegeskedő akkut a töltőbe és mindegyik esetében kiválasztottam Disharge refresh opciót. kb 5 órája megy. A kilelző folyamatosan változik a display gomb hatására az eltelt időt, a töltőáramot (104-110 mA) az akku feszültségét (1,17-1,10 V) a teljesítményét (szép lassan emelkedik (85mAh-ról most 487 mAh-t mutat). A Current gombbal nem tudtam semmit kimutatni. A kérdésem, hogy a töltési folyamatban egy idő után váltani fog a kijelző töltésre? Hogyan veszem észre, hogy befejezte a töltést? Meg kell-e ismételni a regenerálás miatt a folyamatot? Mellesleg 2200-as Hama akukról van szó. Már teljesen zoknik voltak. Talán helyre tudom hozni őket.

#339 Felhasználó inaktív   sztgyi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 23:07

Idézet: kotibi - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 15:16

Köszönöm a reagálást!
Igazából nem akartam terhelni a topicot másnak esetleg egyszerű kérdésekkel
Nos beraktam egy sorozat betegeskedő akkut a töltőbe és mindegyik esetében kiválasztottam Disharge refresh opciót. kb 5 órája megy. A kilelző folyamatosan változik a display gomb hatására az eltelt időt, a töltőáramot (104-110 mA) az akku feszültségét (1,17-1,10 V) a teljesítményét (szép lassan emelkedik (85mAh-ról most 487 mAh-t mutat). A Current gombbal nem tudtam semmit kimutatni. A kérdésem, hogy a töltési folyamatban egy idő után váltani fog a kijelző töltésre? Hogyan veszem észre, hogy befejezte a töltést? Meg kell-e ismételni a regenerálás miatt a folyamatot? Mellesleg 2200-as Hama akukról van szó. Már teljesen zoknik voltak. Talán helyre tudom hozni őket.

Szia kotibi!

Nekem is van egy IPC-1L.
Lényegében ez az IPC-1 kistestvére, és csak annyi a különbség, hogy az 1L változat maximális töltőárama 700mA.
Az IPC-1-ről találsz leírást a www.conrad.hu oldalon. Ha behívtad az oldalt, a bal oldalon felül a rendelési számnál az első mezőbe írd be, hogy: 512164 (a második rövidebb mezőt hagyd üresen)
Itt találsz magyar nyelvű leírást, értelemszerűen (csak a töltőáramban, meg a tartozékokban van különbség!!!) jó hasznát veheted az IPC-1L-hez. Nekem ez a leírás több infót adott, mint amit az én töltőmhöz kaptam.

Egyébként kérdezz! (Nem árt ha elovasod amit fentebb ajánlottam, sőt érdemes kinyomtatni!)

Vegyük úgy, hogy azt kérdezted, mit csinál a Discharge Refresh mód-ban?
Először, ha beállítottad (ill. kiválasztottad) a töltőáramot, annak a felével kisüti az akkukat. A kisütésnél méri a kapacitást (mAh), és ezt megtartja a következő kisütésig. Majd tölt, a kisütő áram kétszeresével (ez az amit kiválasztottál a folyamat kezdetén töltőáramnak, az 1L-nél 200; 500; 700 mA lehet a töltőáram, a kisütő mindig ennek a fele).
Majd ha feltöltött, újból kisütésre vált, és méri a kisütéskor az akkuk töltését, majd megint tölt.
Ezt a folyamatot addig csinálja, amíg a kisütéskor mért töltés eléri a maximumot, vagyis a kisütéskor nem mért nagyobb értéket, mint az előző kisütésnél. Ekkor egy töltéssel befejezi a folyamatot, és a kijelzőn Full felirat jelenik meg. És ekkor csepptöltésre áll át. Ez a csepptöltés 10-20-30mA körüli - de nem kerek érték, és cellánként eltérő is lehet.
Egy ilyen Discharge Refresh mód elterthat 10-20-30 órát is, sőt több is lehet. Nálam egy alkalommal a 750mAh-s AAA-s akkuknál 52 órát tartott a folyamat 200/100mA-es töltő/kisütő áram esetén.

A maximális kisütési töltés értékét megőrzi kikapcsolásig. Persze a Mode gombbal a többi paramétert akár menet közben is le lehet olvasni, pl. cellafeszültség, eltelt idő, stb. Az eltelt időnél mindig az aktuális töltés, vagy kisütés idejét mutatja. Én odateszek egy cédulát, és felírom a dátumot és az időt, amikor elkezdem a műveletet. Így kapom meg a teljes "refresh" művelet idejét, ami csak tájékoztató jelleggel fontos az én számomra.

Jótanács! Keress egy olyan konnektort, hogy ne legyen útjában a csalában senkinek a töltő és jó ha szellőzik!!!
Ne húzzák ki a konnektorból, vagy ne legyen útjában a háziasszonynak a takarítás idején. Fő a családi béke, ha véletlenül kihúzzák, kezdődhet az egész frissítés elölről, és a korábbi mért értékeknek fuccs!

#340 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 23. 07:46

Kotibi, a kisütő áramodból (100mA) következtetve ez nálad így napokig el lesz magával (ha pl. 2000 mAh-t ki lehetne szedni belőle, akkor 1 ciklus 32-34 órát tartana: 20 óra kisütés és 12-14 óra töltés). Lehet, hogy jobban jársz, ha egy kisütéskor kiszeded az akkukat, és visszateszed 250 mA-es refresh-re (sajnos bent lévő akkuknál nem lehet beállítani a kisütés/töltés erősségét; és valamilyen hülyeségből ha már van bent egy akku, akkor a max kisütő/töltő áram a nála beállított, tehát hiába veszel ki 1 akkut, ha hagysz bent egyet, visszatéve sem tudod nagyobbra állítani a kisütő áramot).
Max  csinál mégegy fölösleges ciklust, ha pont akkor érte el a maximumot, de szerintem még így is jobban jársz (ha rossz állapotban voltak, akkor úgyis 3-4 ciklusig eltart egy refresh).
1300 mAh-nál nagyobb akkukra nyugodtan használd a 250 mA-es kisütő és 500 mA-es töltő áramot, jobb nekik, mint a 100/200 mA (én néha a 850 mAh-s AAA-ra is 250/500 mA-t szoktam nyomni).

Szerk.: A Current gombot csak az akkuk betételénél (kb. 10 másodpercig) tudod használni az áramerősség beállítására, máskor semmi funkciója.
Leírást pedig INNEN tudsz letölteni.

Szerkesztette: netmanus 2007. 08. 23. 07:54 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »