HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#901 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 10. 20. 15:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. okt. 14., kedd - 23:32

Az IPC-knek van egy tulajdonsága ha valamelyik akku mélykisütésbe került azt döglöttnek nyilvánítja és nem tölti. Ilyenkor az akkukat bele kell tenni egy mezei töltőbe egy órára és utána elfogadja. Az IPC-k 0.91 V-ig sütik ki az akkukat általában.

Az enyémben az tűnt fel, hogy ha beleteszek egy garnitúra régebbi, hosszú ideje nem használt akkut akkor x darabra az akksi berakása után azt mondja "null" a többire kiírja a feszt és lehet velük mókolni. Általában alapon hagyom (charge és 200 mA) Reggelre viszont mind a négyen az áll, hogy full - ergo nem kell, nem muszáj másik töltőben feltölteni, buta töltőt tartani csak ezért, idővel az ipc is feltölti őket...

#902 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 20. 21:07

Idézet: Capri - Dátum: 2008. okt. 20., hétfő - 15:14

Tehát akkor kell vagy nem formázni?:)

Nem tudományos, csak saját tapasztalat.
Vettem a jó öreg Siemens M 35-ösömhöz egy Li aksit. Újkorában az egyes töltöttségi szintről lekapcsolt beszélgetés közben a telefon.  Utána bekapcsolva még telefonálással is jól tartotta magát.
Teljes, kikapcsolásig tartó lemerítgetésekkel ez a jelenség megszünt.
Most jó három év után, időnként a telefonom feltöltés végéről elkezd egy regeneráló ciklust.
(A teló fel van készítve Ni-Mh akkuk regenerálására.) Ha menüből kérek egy akkukarbantartást, akkor közli, nem kell.

#903 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 10. 20. 21:41

Idézet: RiCS - Dátum: 2008. okt. 20., hétfő - 16:32

Az enyémben az tűnt fel, hogy ha beleteszek egy garnitúra régebbi, hosszú ideje nem használt akkut akkor x darabra az akksi berakása után azt mondja "null" a többire kiírja a feszt és lehet velük mókolni. Általában alapon hagyom (charge és 200 mA) Reggelre viszont mind a négyen az áll, hogy full - ergo nem kell, nem muszáj másik töltőben feltölteni, buta töltőt tartani csak ezért, idővel az ipc is feltölti őket...

Az IPC-nek pont az a jó tulajdonsága hogy azonos szintre süti az akkukat és arra tölt. Ha egy mélykisütött akkut feltöltök annak nemsok értelme van nem segítjük elő semmit hogy a gyenge akku regenerálódjon. Amúgyis nem egyformán merülnek le az akkuk a gépekben se. Csak továbbgörgetjük a hibát. Nem dísznek van a kisütés a töltőben.

#904 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 08:12

Múlt héten volt egy ilyen mélymerüléses akkum, egy 2500-as energizerbe 3600mA-t kellett beletöltenie mire megtellt....

Idézet

ottokar:Én azt nem értem minek tesztelni az akkut.

Egyébként pont ezért van a TEST üzemmódja a töltőnek, mert a beletöltött áram nem azonos a kivehető árammal. Sima discharge+charge esetén a legvégén a beletöltött áramot mutatja. Test üzemmódban pedig a kiszedett mennyiséget látjuk, és ez az aminek igazán információértéke van.

Szerkesztette: Gyulavitéz 2008. 10. 21. 08:41 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#905 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 09:23

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2008. okt. 21., kedd - 8:12

Múlt héten volt egy ilyen mélymerüléses akkum, egy 2500-as energizerbe 3600mA-t kellett beletöltenie mire megtellt....

Egyébként pont ezért van a TEST üzemmódja a töltőnek, mert a beletöltött áram nem azonos a kivehető árammal. Sima discharge+charge esetén a legvégén a beletöltött áramot mutatja. Test üzemmódban pedig a kiszedett mennyiséget látjuk, és ez az aminek igazán információértéke van.

És még jobb, ha discharge refresh-t nyomunk rá a feltöltés után néhány nappal, úgy életszerűbb képet kapunk a kapacitásáról (érdemes nagyjából úgy időzíteni, hogy a kisütés utáni töltés alatt le tudjuk olvasni az értékeket, és utána át is lehet nyomni töltésre).

#906 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 11:02

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. okt. 20., hétfő - 21:41

Az IPC-nek pont az a jó tulajdonsága hogy azonos szintre süti az akkukat és arra tölt. Ha egy mélykisütött akkut feltöltök annak nemsok értelme van nem segítjük elő semmit hogy a gyenge akku regenerálódjon. Amúgyis nem egyformán merülnek le az akkuk a gépekben se. Csak továbbgörgetjük a hibát. Nem dísznek van a kisütés a töltőben.

A hangsúly azon volt, hogy az ipc is fel tudja ébreszteni a mélymerült akksikat.

Szoktam használni a kisütést ofkorz, bár mire belekerülnek az töltőbe az eneloopok kb arra a szintre merülnek ahová ez is merítené őket (ahol már nem tölt fel a vaku) - és az egyes akksik feszültségszintje is csak századnyi eltéréseket mutatnak...

Jah indexen árul egy csávó AA és AAA eneloopot 400 Ft/db áron.

#907 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 10. 21. 12:31

"még jobb, ha discharge refresh-t nyomunk rá a feltöltés után néhány nappal"

Most discharge-t vagy refresh-t? Mert nem mindegy.
Jópár éve használok akkukat de sose értettem minek kell hajszálpontosan tudni mennyi van az akkuban. Nekem bőven elég ha tudom hogy megfelelő töltésmennyiség van benne.

#908 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 14:30

de hat a teszt pont ezt mondja meg, es ezzel szemben egyik masik program se mondja meg ugye ezt az informaciot! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#909 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 14:33

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. okt. 20., hétfő - 22:07

Vettem a jó öreg Siemens M 35-ösömhöz egy Li aksit. Újkorában az egyes töltöttségi szintről lekapcsolt beszélgetés közben a telefon.  Utána bekapcsolva még telefonálással is jól tartotta magát.
Teljes, kikapcsolásig tartó lemerítgetésekkel ez a jelenség megszünt.

ugye, milyen sokaig birjak az uj akukkal azok a regi telefonok? igaz nekem pont forditva van, ugy 3 ev hasznalat utan jott elo a fenti problema, azaz elhasznalodaskor is ilyen lesz. (gyakorlatilag soha nem toltok ra, csak ha kiurult.)
a forum ma:

#910 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 14:57

Nem én találtam ki, így hívja az IPC-1: discharge refresh. Charge refresh-re meg utána vált, na erre mondtam, hogy ekkor kell sima Charge-ra váltani, miután leolvastuk a kisütési értékeket.

A teszt a feltöltés utáni azonnali kisütést mondja meg, ezzel meg pihentetheted pár napot, és rögtön kisütéssel kezdhetsz. Van olyan akkum, ami a tesztben egész jól teljesít, de 1 hét után szinte semmi nem marad meg benne, akkora az önkisülése. Ezeket érdemes kiszűrni valahogy a többi közül, erre jó a discharge refresh.

#911 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 15:29

(hol hivja ugy? en az angol es magyar leirasban is csak discharge es kulon refresh funkciot latok!!

de persze erdektelen: ertjuk, hogy a discharge funkciorol beszeltel, es nem a refresh funkciorol.)
a forum ma:

#912 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 18:55

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. okt. 21., kedd - 15:29

(hol hivja ugy? en az angol es magyar leirasban is csak discharge es kulon refresh funkciot latok!!

de persze erdektelen: ertjuk, hogy a discharge funkciorol beszeltel, es nem a refresh funkciorol.)

Pont hogy nem: én a refreshről beszéltem (nekem mindegy, hívjuk így), mivel a discharge-nál ahogy befejezi a kisütést, rögtön vált az érték, és elkezdi a betöltött mennyiséget mutatni, refreshnél viszont töltés közben is a kisütött érték olvasható le.

Egyébként én úgy hívom, amit a készülék kiír, amikor a mode gombot nyomogatom. Ott discharge refresh-t ír ki, ezért írtam én is ezt. Hogy bármelyik leírás miért nem azt írja, amit a készülék, azt nem tudom (a leírását elég rég láttam utoljára).

Szerkesztette: netmanus 2008. 10. 21. 18:56 -kor

#913 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 19:01

Szerintem nincs itt gond, a refresh a funkció, a discharge és a charge pedig a fázisai, ezért szerepelnek együtt. :think:

#914 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 19:34

pontosan! a funkcio alatt ugyanis a "refresh - charge" is ki van irva.. megsem mondod, hogy van ilyen. nevezni azert ugy kene, ahogy a hasznalati utmutato nevezi, mert mA-nak sem nevezed, pedig azt is kiirja.. ;)

amugy amirol Te beszelsz, arra a "teszt" funkcio valo, az mondja meg a kisutott erteket, a refresh-nel ez persze ugyanugy adott, csak kozben adott a folyamatos ujratoltes is.
a forum ma:

#915 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 06. 02:13

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. okt. 21., kedd - 19:34

pontosan! a funkcio alatt ugyanis a "refresh - charge" is ki van irva.. megsem mondod, hogy van ilyen. nevezni azert ugy kene, ahogy a hasznalati utmutato nevezi, mert mA-nak sem nevezed, pedig azt is kiirja.. ;)

amugy amirol Te beszelsz, arra a "teszt" funkcio valo, az mondja meg a kisutott erteket, a refresh-nel ez persze ugyanugy adott, csak kozben adott a folyamatos ujratoltes is.

Szerintem hasznos megkülönböztetni a fázisokat, hamár a készülék kiírja. Ha csak refresh-t mondasz, hogy mondod meg, hogy mikor váltson az ember charge funkcióra? Sokkal egyszerűbb azt írni, hogy charge refresh alatt kell charge-ra váltani. Ennyi, nem hiszem, hogy ez több szót érdemelne. Hamár a készülék megkülönbözteti őket, szerintem használjuk is a megnevezéseit. De aki nem akarja, ne használja, szerintem úgyis érti mindenki, hogy ki miről beszél. ;)

A teszt egész másra való: egy valóságtól teljesen elrugaszkodott kisütési értéket ad, amit az IPC közvetlenül a feltöltés után végez. Ez az akku állapotának megmérésére aligha való, mert simán lehet, hogy egy jó teszt értéket mutató akku már semmit sem ér, mert 3 nap alatt elveszíti a teljes kapacitását (nekem van pár ilyenem).
Egyre jó a teszt: a feltöltés után néhány napig pihentetett akku kisütési értékét el lehet osztani a teszt értékével, így %-ban megkapjuk, hogy mennyi kapacitás maradt az akkuban, és ebből (valamint a néhány nap pihenő utáni kapacitásból) lehet következtetni az akku állapotára.

Szerkesztette: netmanus 2008. 11. 06. 02:16 -kor

#916 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 06. 08:43

"mikor váltson az ember charge funkcióra?"
????
az ember? magatol atvalt a keszulek! mirol beszelsz?

fazisokat persze, erdemes megkulonboztetni, csakhogy Te nem fazisokrol, hanem funkciokrol beszeltel, marmint arrol, hogy milyen funkciot kerhet az ember a geptol. azokat viszont nem erdemes a kulonbozo funkciok fazisaival osszevekerni. az, hogy te az adott funkciok futasat nem varod vegig, hanem kozben kapcsolgatsz, attol meg a funkcio nem lesz mas.

a keszulek teszt uzemmodja egyebkent pocsek. (tudom, hogy istenititek ezt a keszuleket!) toltessel kezd, nem kisutessel. magyaran egy felrerakott, felig toltott akura eloszor ratolt (atyavilag!), majd ezt irja ki.. nonsense. szamomra ertelmesebbnek tunik a refresh, az kisutessel kezd, es annak az erteket irja ki.

egyebkent megvan a valasz az altalam regebben feltett kerdesre: a refresh 2 ciklust vegez. kisut/tolt/kisut/tolt. nem  ertem ottokar, hogy futhatott neked egy hetig..
a forum ma:

#917 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 11. 06. 09:28

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. nov. 6., csütörtök - 9:43

"mikor váltson az ember charge funkcióra?"
????
az ember? magatol atvalt a keszulek! mirol beszelsz?

fazisokat persze, erdemes megkulonboztetni, csakhogy Te nem fazisokrol, hanem funkciokrol beszeltel, marmint arrol, hogy milyen funkciot kerhet az ember a geptol. azokat viszont nem erdemes a kulonbozo funkciok fazisaival osszevekerni. az, hogy te az adott funkciok futasat nem varod vegig, hanem kozben kapcsolgatsz, attol meg a funkcio nem lesz mas.

a keszulek teszt uzemmodja egyebkent pocsek. (tudom, hogy istenititek ezt a keszuleket!) toltessel kezd, nem kisutessel. magyaran egy felrerakott, felig toltott akura eloszor ratolt (atyavilag!), majd ezt irja ki.. nonsense. szamomra ertelmesebbnek tunik a refresh, az kisutessel kezd, es annak az erteket irja ki.

egyebkent megvan a valasz az altalam regebben feltett kerdesre: a refresh 2 ciklust vegez. kisut/tolt/kisut/tolt. nem  ertem ottokar, hogy futhatott neked egy hetig..

Azért mert nálad két ciklust csinált az nem azt jelenti hogy másnál nem csinált többet. Az csak azt jelenti hogy jó az akku. Elég sok fórum beírásait ismerem az IPC-kről és sokszor előfordult a több napos , akár egy hetes adjusztálás is. És ez attól is függ mennyi töltőáramot állítanak be alapnak. 200mA töltőáramnál egy ciklus 2 napig tart.

#918 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 06. 09:42

az, hogy mennyi ideig tart egy ciklus, az vilagos.

de ha nem pont 2 ciklust csinal, akkor mennyit? mi alapjan donti el?
a forum ma:

#919 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 06. 10:13

A ciklusok végén a kinyert kapacitási értéket eltárolja és összehasonlítja az előzővel (kettő ciklus a minimum). Amennyiben a későbbi ciklus végén a kinyerhető kapacitás akár 1mAh-val is nagyobb az egyel azt megelőzően kinyert értéknél, akkor elkezd egy újat. Ezt addig csinálja, amíg két egymást követő ciklus végén a két érték azonos, vagy kisebb nem lesz.

Ez azért így van, mert a "döglött" akkut ezzel a "refresh"  üzemmóddal lehet felfrissíteni, és a döglött akkuk nem rögtön az első feltöltés után állnak vissza normál kapacitásukra, hanem eleinte csak kevesebbet tudnak (már amelyik nem teljesen kuka).

Ez egyébként benne van a magyar és az angol nyelvű leírásban is.

Szerkesztette: Gyulavitéz 2008. 11. 06. 10:15 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#920 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 11. 06. 10:17

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. nov. 6., csütörtök - 10:42

az, hogy mennyi ideig tart egy ciklus, az vilagos.

de ha nem pont 2 ciklust csinal, akkor mennyit? mi alapjan donti el?

Ha a második ciklusban többet tud XmA-nél beletenni mint az elsőben akkor indít új ciklust, és mindaddíg újraindít míg nem lesz bizonyos értéknél közelebb az előző töltéshez. Hogy ez mennyi csak a szoftverét ismerő tudja. Ha csak két ciklust csinál azt jelenti hogy jó az akku, vagy éppen totálkáros. Ugyanis csak azt nézi hogy tud e többet beletenni de hogy kevés van benn azt nem érzékeli, nem érzékelheti.

Szerkesztette: ottokar 2008. 11. 06. 10:22 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.