HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#941 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2008. 11. 10. 14:00

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2008. nov. 10., hétfő - 13:30

Egészen véletlenül pont egy ilyen helyzetben vagyok, mint ez.
Elkezdtem szombaton refresh-elni 4 db régi energizert, mert sehogy nem akar vele 5 képnél többet készíteni a Canon masina*, és ma reggel egy nagy pukkanás és némi sercegés mellett elromlott a konyhai villanykapcsoló...

*ha 200-zal töltöm az akkukat, akkor látszólag szépen feltöltődik, de ha 500-zal töltöm, akkor 8-10 perc után eléggé felmelegszik és megáll a töltés, kijelezve, hogy full. A refresh első teljes lemerítése olyan 1400-1500 körüli értékeket hozott ki a négy akkuból, ennek ellenére a fényképezőnek kevés, nem tud már nagy áramot leadni és felvenni sem. Szerintetek ez az akku kuka? (szelektív természetesen)

A villanykapcsolót nem értem :think:  Én mindíg azt tanácsoltam hogy ne refresht indítsanak mert tévedés hogy az rendbe hozza az akkukat. Nyomjunk kisütést és utána feltölt, majd meg lehet nézni hogy állnak az akkuk és lehet ismételni ha kevés. De ha kétszer háromszor töltve se kerül minden akku +-10% közelébe akkor kampó. Ha 500-at se tud folyamatosan felvenni akkor az már több mint gyanús hogy nem is lesz jó. Akkor az akku melegítésre használja a töltést és nem veszi fel a szükségest.

#942 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 10. 14:55

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. nov. 10., hétfő - 14:00

A villanykapcsolót nem értem :think: 

Ez lesz az az eset, amikor bele kell avatkoznom a refresh-be, mert még ki tudja hány napig nem végez, a villanykapcsolót meg csak lekapcsolt áramnál tudom kicserélni...
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#943 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 10. 23:56

A Canon 4 akkuval megy? Ha kettővel, akkor talán kiválaszthatod a legjobb kettőt, és azzal talán még elmegy, ha 4-gyel, akkor viszont másba talán jók lesznek ezek az akkuk (feltéve, hogy néhány nap alatt nem túl sok kapacitást veszítenek).

Töltsd fel az akkukat (kisütéssel indított töltés jó lesz), és hagyd őket éjszakára csepptöltésen. Nézd meg a feszültségüket, hogy van-e közöttük olyan, amelyik nagyon kilóg (az 1,44 V alattiak gyanúsak). Majd kapcsolj kisütésre, és nézd meg, hogy van-e közöttük olyan, amelyik feszültsége rövid idő alatt (1-2 perc) sokkal többet esik a többi feszültségénél (ehhez nem árt legalább 350 mA-es kisütést választani, hogy minél jobban terhelje az akkukat). Így talán kiszűrheted, ha van 1-2 gyengébb a többi között. Persze ha a fényképeződnek 4 akkura van szüksége, akkor úgyis másik 4 akkut fogsz venni, de ha van még hasonló Energizered ezen a 4-en kívül, akkor talán összeválogathatsz belőlük használható 4 db-ot.

#944 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 11:40

Köszönöm, kipróbálom.
Igen, 4 akkuval, ez egy régi gép.
Ezek a tartalék* akkuk voltak, mert most 4db eneloop a "fő" akku, amik nagyon jól teljesítenek.
Éppen tegnap vettem egy másik Canon gépet, ami meg 2db akkuval megy, így az egy szett sanyoból két szett lett. :)
A régi gépet odaadtam öcsémnek, de neki kell bele venni újakat. Érdemes vadászni eneloop-ot, vagy inkább a M.M.-ban simán kapható Ansmann maxE -t próbáljam be? Van tapasztalat, hogy melyik jobb?

*pocsék tartalék akkor, mikor olasz kiruccanás egyik legszebb környékén merül le a fő akku-szett...

Másik (naiv) kérdésem:
esetemben, ahol 4 akku van sorba (gondolom sorba van) kötve összerakható-e mondjuk egy 1800mAh-s akku egy 2400mAh-s akkuval? Az nyilvánvaló, hogy a készülék már akkor kikapcsol, mikor a kisebbik kapacitású lemerül, de vajon egyformán vannak ezek igénybe véve?
Ha sorba kötve van a készülékben az akku, akkor a nagyobbikból átmegy-e némi töltés a kisebbikbe (vagy feszültségkülönbség esetén a kisebbikbe) a közlekedőedények mintájára?
Hogy miért is kérdezem ezt: észrevettem, gondolom más is, hogy ha kijelzi a gép, hogy na mostmár mindjárt lemerül, és kikapcsolom (vagy magától), akkor kis idő múlva visszakapcsolva ismét el lehet lőni 4-5 képet, és ezt még párszor el lehet játszani. Namost ha a 4 akku úgy igazán rendesen egyformán le van merülve, akkor ugye mitől töltődne fel újra önmagától? Viszont ha csak az egyik akku gyenge, akkor a másik háromból lehet, hogy átmegy annyi töltés/fesz, hogy elég újabb pár képre. Vagy nincs ilyen?

#945 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 11. 12. 16:46

Ez az amit soha nem szabad áramforrással csinálni se eltérő gyártásút se eltérő kapacitásút nem szabad össszerakni. Akár az akku akár az elem kémiai úton termel áramot mikor csökken a feszültség  az egységnyi idő alatti áramtermelésük is csökken ha vársz egy időt akkor az akkuban történik átalakulás ami megint tud adni korlátozottan áramot. Az akku dolgozik áramkivétel nélkül is hiszen egy idő után kisül, az elem úgyszintén. Ezért kell katalizátorokaz beépíteni az áramforrásokba. A tartós elem azért tartós mert katalizátor van benne ami megakadályozza hogy az áramforrás "megegye" saját magát. Az hazugság hogy tízszer annyi áramot ad,fizikai képtelenség. És az azonos akkuk se merülnek egyformán le soha mert eltérő az ellenállásuk. (gyártási szórás)

Szerkesztette: ottokar 2008. 11. 12. 16:48 -kor

#946 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 21:27

Na megvettem az Ansmann maxE-t.
4990 Ft-ba került a 6 db akku a processzorvezérelt töltővel együtt. Szerintem elég nyomott áron dobálják most ezt, amiket láttam mellette, sokkal drágább volt. Az AA-k 2100-asok, az AAA-k 800-asok.
Már önmagában az akku is megéri, de a töltő se gagyi amit hozzá adnak.
Készítettem pár fényképet.

KépKép

KépKép

KépKép

KépKép

KépKép

Ez meg itt a kézikönyv 2 oldala, amit valamiért nem enged thumbnail-ozni.

Gy

#947 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 09:00

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 11:40

összerakható-e mondjuk egy 1800mAh-s akku egy 2400mAh-s akkuval?

Kisütéskor a nagyobb kapacitásu akkumulátor mélykisütésbe tudja vinni, esetleg átpolarizálni a gyengébbet, ami meglehetősen kártékony.
Ha feltöltéskor is soros pakk van, akkor a nagyobba maradt töltés cellarészegséget okozva befagy.
A másik, h ha a nagyot rendesen fel akarod tölteni, a kicsit túltöltöd, és megint károsodik.
Ésszel kényszerhelyzetben összerakhatók, csak akkor nem szabad kisütésnél teljesen lemeríteni, feltöltéskor külön kell kezelni őket.

#948 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 09:17

Gyulavitéz: Annyit tényleg megért. Ki vesztegi ennyiért? Huu és 800 mA-rel tölt? Nem kevés. 3-4 óra a legnagyobb akksikknál is.
(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#949 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 09:53

Idézet: Ádyka - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 9:17

Gyulavitéz: Annyit tényleg megért. Ki vesztegi ennyiért? Huu és 800 mA-rel tölt? Nem kevés. 3-4 óra a legnagyobb akksikknál is.

Media Markt.

#950 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 11. 13. 10:26

Idézet: Ádyka - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 10:17

Ez egy közönséges két csatornás töltő, nem lehet az akkukat egyenként kezelni, egy gyenge akku esetén már nem lesz jó a töltés. A mikroprocesszorvezérlés semmire se jó. A 800mA töltőáram mire jó? Arra hogy amelyik akku nem bírja hamar tönkremenjen.

#951 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:06

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 11:40

Másik (naiv) kérdésem:
esetemben, ahol 4 akku van sorba (gondolom sorba van) kötve összerakható-e mondjuk egy 1800mAh-s akku egy 2400mAh-s akkuval? Az nyilvánvaló, hogy a készülék már akkor kikapcsol, mikor a kisebbik kapacitású lemerül, de vajon egyformán vannak ezek igénybe véve?
Ha sorba kötve van a készülékben az akku, akkor a nagyobbikból átmegy-e némi töltés a kisebbikbe (vagy feszültségkülönbség esetén a kisebbikbe) a közlekedőedények mintájára?

Szerintem összerakhatod, de lehet, hogy hirtelen fog kikapcsolni, nem szép fokozatosan jelzi majd a merülést, mint egyforma kapacitású akkuknál. Túlmeríteni csak egy pillanatig fogja a gyengébb akkut (akkor sem 0-ig), mivel a fényképezők figyelik a feszültséget. De az akkukat keverni csak automatikusan kikapcsoló eszközökben érdemes (nagy kapacitás-különbségnél ott sem).

Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a nagyobb kapacitású akku valóban többet ad le (főleg régebbi akkuknál). Egy használat után kiderül, hogy melyik akkuban nem maradt semmi (vagy IPC-ben is kideríthető).

#952 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:07

Idézet: Ádyka - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 9:17

Én sem mondanám best buy-nak (főleg azért, mert nem 4 csatornás).

#953 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:10

Idézet: ottokar - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 10:26

Ez egy közönséges két csatornás töltő, nem lehet az akkukat egyenként kezelni, egy gyenge akku esetén már nem lesz jó a töltés. A mikroprocesszorvezérlés semmire se jó. A 800mA töltőáram mire jó? Arra hogy amelyik akku nem bírja hamar tönkremenjen.

800 a max, nem biztos hogy annyival is fog tölteni. Majd leteszteljük.
Nem magamnak vettem, nekem ott az ipc1. Olyannak vettem, akinek semmi nincs még.

#954 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 13:29

Ennyi pénzért senki sem árul 4 csatornás töltőt, ráadásul ennyi akkuval.  Aki boltban szeret vásárolni annak nagyon jó vétel, ha nem ragaszkodik a vevő a bolthoz, akkor persze van más vásárlási alternatíva is.
(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#955 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 14:16

Na jó, ilyen áron azért nem rossz vétel.

#956 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 14:47

Ádyka, most látom, hogy Te foglalkozol ilyennel. Így már megértem, hogy lehetett volna olcsóbb is, nálad a fele összegből kijött volna (meg mondjuk én nem Bp-i vagyok).....
Én kimondottan az alacsony önkisülésű akkut preferálom, úgy mentem be a boltba, hogy csak olyannal jövök ki. A MM valamiért nem forgalmazza az Eneloop-ot, a GP drága volt és csak 2-es csomagban ha jól emlékszem, a Vartából meg nem is találtam meg az ilyenfajta akkut, csak a simákat.

#957 Felhasználó inaktív   Orfeusz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 18. 01:57

Szeretném megkérdezni, van-e olyan lítiumos akku, ami olyan alakú, mint két vagy négy ceruzaelem, és ceruzaelemek helyett használható? (Sima AA nyilván nem lehet a cellafeszültség miatt.)

Köszönöm a segítséget.

#958 Felhasználó inaktív   alexha 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 18. 09:00

Idézet: Orfeusz - Dátum: 2008. nov. 18., kedd - 0:57

Szeretném megkérdezni, van-e olyan lítiumos akku, ami olyan alakú, mint két vagy négy ceruzaelem, és ceruzaelemek helyett használható? (Sima AA nyilván nem lehet a cellafeszültség miatt.)

Köszönöm a segítséget.

Már a fényképezőgépeknél válaszoltam, nincs. A lítiumos akku feszültsége miatt nincs (kb 3V).
Polak-Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki.
ASUS P5Q-Dlx; Core 2 duo E8400 ; 2x2GB DDRII 800MHz Kingmax Mars RAM; ASUS EAH4850 512MB; Philips 200S4SS/00 TFT LCD; Chieftec 400W GPS-400-AA-101A PFC; Genius 5.1 HT; Pentax K10D

#959 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 18. 12:35

Idézet: alexha - Dátum: 2008. nov. 18., kedd - 9:00

Már a fényképezőgépeknél válaszoltam, nincs. A lítiumos akku feszültsége miatt nincs (kb 3V).

Li elem biztosan létezik fényképezőgéphez. Úgy néz ki, mint két vastagon egymáshoz ragasztott ceruza.
Talán akku is van.

#960 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2008. 11. 18. 15:59

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. nov. 18., kedd - 13:35

Li elem biztosan létezik fényképezőgéphez. Úgy néz ki, mint két vastagon egymáshoz ragasztott ceruza.
Talán akku is van.

Csakhogy az 6V-os és az egységek vastagabbak mint a ceruza. Még véletlenül se lehet ceruza helyett használni. És a pólusok egyoldalon egymás mellett vannak. 2 CR5 a neve az egyiknek és van egy vastagabb (nagyobb áramú) is. Ceruzás gépbe még tévedésből se lehet betenni. 2 CR 5 akku is van.
Nekem a filmes gépemben ilyen van. Az már csak nyalánkság hogy több mint egy cm-el rövidebb mint a ceruzák.

Szerkesztette: ottokar 2008. 11. 18. 16:32 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.