HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#421 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 26. 09:10

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. szept. 19., szerda - 17:47

Üdv! Szerintetek mennyi ideig tartós egy NiMH akku? A tartósság  alatt azt értem, hogy mennyi idő után lehet eldobni a kukába. Digitális fényképezőbe lenne. Anno Motorola T2288-asban egy évig bírta, de gondolom 2 évig biztos bírni kellene neki.

Leginkább rendszeresen az MP3 lejátszóm akkuit töltöm, kb. hetente egyszer. 2500 mAh Duracellek, új korukban kb. megvolt a névleges kapacitásuk, most, másfél évesen 2000-2100 mAh-t tudnak. Hozzá tartozik, hogy eleinte még nem IPC-1 -el töltöttem őket, hanem egy Minwa 4 csatornással. Ez alapján szerintem 3-4 évig lehet rájuk számítani, de nagyon függ attól, hogy mennyit használod és hogy mivel és hogyan töltöd.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#422 Felhasználó inaktív   outsiheder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 26. 20:03

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. szept. 24., hétfő - 13:55

Csak jelezném az Auchanban Ready2Use-t vásárolni szándékozóknak, hogy tegnap láttam a Soroksáriban a szokásos 990 Ft-ért AA-t és 1290-ért AAA-t, pont mint hónapokkal ezelőtt (bár nem mindegyik pénztárnál van).
[szerk.: az ár 2 db.-ra vonatkozik.]

Ma is volt még a szúrópróbaszerűen nézett pénztáraknál mind a két méret.

Ha valaki nem bízik a kiírt árban, keresse  meg a kitelepített (passzív, csak az árat  kiíró) vonalkód olvasók egyikét, és ellenőrizze le. (Minden hasonló áruházban (a gazdaságosban is) a ruházati osztályon (kb a terület  közepén) van egy-egy leolvasó, többnyire az épület/tető tartóoszlopára szerelve).

Mindenkinek minden jót! üdv. outsiheder

#423 Felhasználó inaktív   gyapo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 09. 30. 07:27

LiFePO4 akkuval van valakinek tapasztalata?

#424 Felhasználó inaktív   izoli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 09. 30. 18:50

Üdv! Vettem egy Sanyo eneloop töltőt 4 darab akkuval. Első lemerítés után betettem tölteni az akkukat és már 17 órája benne vannak a töltőbe és még mindig nem kapcsoltak le a ledek szóval nem fejeződött be a töltés ezek szerint. Szerintetek ez normális, hogy ilyen sokat tölti? hagyjam vagy vegyem ki a töltőből? Köszi!

#425 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 01. 11:10

Meg kell nézni, milyen árammal tölt, meg hogy egyáltalán "lekapcsolós" fajta-e.

Töltőáram x óra = Ah

Durván másfélszer annyit kellene beletölteni mint a cellára írt kapacitás (a veszteségekből adódóan). Bár ez a szokásos akksikra vonatkozik, Enelopnál nem tudom.

#426 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 02. 10:57

Most látom egy táblázatból, pl. az Ansmann egy 500 mA, deltaU érzékelős impulzustöltőnél 1,25-ös szorzóval kalkulálja a várható lekapcsolási időt.

#427 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 02. 11:46

Minél gyorsabb a töltés, annál kisebb szorzóval kell számolni.

Emlékeim szerint (és ha a régen írtak igazak) ez a töltő a vége felé lassítja a töltőáramot, és a végén elvileg teljesen le is állítja a töltést. Egyébként is lassan tölt, gondolom a lassítás még inkább elhúzza a töltést.

Izoli, végül mi lett? Leállítottad, vagy megvártad, hogy magától álljon le? Ha az utóbbi, akkor mennyi ideig tartott?

#428 Felhasználó inaktív   izoli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 02. 16:30

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 11:46

Minél gyorsabb a töltés, annál kisebb szorzóval kell számolni.

Emlékeim szerint (és ha a régen írtak igazak) ez a töltő a vége felé lassítja a töltőáramot, és a végén elvileg teljesen le is állítja a töltést. Egyébként is lassan tölt, gondolom a lassítás még inkább elhúzza a töltést.

Izoli, végül mi lett? Leállítottad, vagy megvártad, hogy magától álljon le? Ha az utóbbi, akkor mennyi ideig tartott?

21 óra után leállítottam, mert írtam mailt a Sanyonak és azt írták 16 óra után le kellett volna kapcsoljon a töltő. Azt javasolták, hogy merítsem le újra az aksikat és tegyem be tölteni ha nem kapcsol le megint akkor küldjem el a töltőt és kicserélik..

#429 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 02. 23:03

Ejha, vasárnap is ilyen gyorsan válaszoltak? Nem semmi. Ez az igazi szolgáltatás. :up:  :cool:

Ha van multimétered, próbáld meg megmérni, hogy 16 óra után mekkora árammal tölt a töltő (a kezdeti töltőáramra is kíváncsi lennék). Bár gondolom nincs, illetve még nem csináltál ilyet.

Mivel meríted az akkukat?

#430 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 03. 00:27

Azt hiszem, elkettyent a töltőm egyik csatornája (sajnos csak 2 csatornás), a sokadik pár akkuval játsza el, hogy nem jelöli töltöttnek az akkut, csak folyamatosan tölti, és ez 800mA-nél annyira nem kerek (főleg nem Enelooppal).
Be kell ruháznom egy IPC1-L-be. :)

Üdv!
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#431 Felhasználó inaktív   szervo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 03. 09:23

Én az mp3 lejátszómhoz, 2700 mah-es akkukat használok, és elég sokáig bírják.
Nemrég cseréltem le a 1800-kat, igaz bírták azok is szépen, de az újakkal eszméletlenül megvagyok elégedve. Online rendeltem, és másnapra már zenélhettem boldogan. :)
Itt vettem: http://akkumulator.bolt.hu/product_info.ph...roducts_id=1933

Üdv. szervo

#432 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 03. 13:52

Nem tudom, érdekel-e valakit esetleg, Ansmann PhotoCam III teljes kapcsolási rajzát elkészítettem, valamint rájöttem, hogyan lehet átalakítani 2x2 cella kezelésről 2x1-re.

A benne lévő processzor (minden jel szerint) alapból 2x1 cella független kezelésére készült, oly módon, hogy bár ezek sorba kapcsolódnak, de egy integrált dual FET-ből álló kapcsoló szükség szerint kiiktatja az üres slotot. A proc automatikusan érzékeli, melyik slot üres, annak helyét egy FET rövidrezárja. (Ha ide utána mégis cellát helyezünk, ettől az nem záródik rövidre, mivel 1-1 Schottky-dióda akadályozza meg a visszafelé folyó áramot.) Érzékelés úgy történik, hogy folyamatosan rövid teszt impulzusok mennek a töltőkörbe, kb. másodpercenként. Ha üres a slot, felszökik a feszültség túlzott mértékben, ezt érzékeli a proc.

Ezt a töltőt viszont úgy tervezték, hogy 4 cella kapcsolódik sorba, ebből 2-2 egyben van kezelve, ami nem épp a legideálisabb. Magyarul, a töltő úgy tekinti, mintha csak 2 x 2,4 Voltos cellákról lenne szó. Az érzékelt feszültséget egy osztó felezi meg, tehát mindössze ennek alsó tagjánál (R10) kell megszakítani a testre menő fóliát, hogy ezután 2 x 1,2 Voltos "független csatornás", deltaU érzékelős töltőnk legyen. Az üres slotot természetesen ki kell iktatni a körből ebben az esetben. A feszültségosztó felső tagját (R9) rövidrezárni nem szabad, mivel áramkorlátozó szerepe is van, védi a proc. bemenetét.

Töltőáram szerencsére független a soros cellák számától, mivel azt egy kapcsolóüzemű áramgenerátor biztosítja.

Gyárilag ugyan mindössze egy kétszínű LED van beépítve, ettől függetlenül "kétcsatornás" a működés, amelyik egység hamarabb végez a töltéssel, tesztüzemre kapcsol, majd mikor a másik is kész, utána vált zöldre a LED, csepptöltés következik.

Ennek észlelésére be lehet építeni házilag két LED-et, ami külön indikálja a két részegység működését. A kapcsoló FET-eket vezérlő két tranzisztor kollektorkörében található az R13 és R15 munkaellenállás, ezekre mehet rá párhuzamosan 1-1 LED, de feltétlenül beiktatva a LED-ekkel sorba 10 k előtétellenállásokat is. Villognak, kb. mint egy indexlámpa, szépen látható a töltésnél szélesebb impulzus, csepptöltésnél pedig rövidebb. A tesztimpulzusok ennél nem sokkal rövidebbek, tulajdonképpen az is csepptöltésnek is tekinthető.

Amikor pirosan villog a LED (ez nála töltött vagy hibás akksit jelez, bár a kezelési leírásából kifelejtették) szintén tesztimpulzusok mennek ki.

A termék műszakilag nyilvánvalóan nem versenyképes az IPC töltőkkel, inkább azoknak javasolható, akik (szerencsés esetben) akciós áron 4000-ért megelégszenek ennyivel is, belekalkulálva hogy az ár 4 db 2600-as akksit is tartalmaz.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Signal 2007. 10. 03. 14:52 -kor

#433 Felhasználó inaktív   Ádyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 03. 17:54

szervo: Jól látom? 3600 Ft 2 db? Húdeyoár. Veszek is egy párat. :confused:

Signal: Gratulálok, nem semmi vagy. :D  :respect:

Szerkesztette: Ádyka 2007. 10. 03. 17:56 -kor

(4db) VARTA PROFESSIONAL 2700 mAh ceruza akksi 3000 Ft! (4db) VARTA PROFESSIONAL R2U 2500 mAh ceruza akksi 2600 Ft! (4db) VARTA vagy KODAK Ready 2 Use 2100 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db) DURACELL STAY CHARGED R2U 2000 mAh ceruza akksi 2000 Ft! (4db)VARTA PROFESSIONAL 1000 mikro ceruza akksi 2500 Ft! (4db)VARTA POWER 1000 vagy R2U 800 mAh mikro ceruza akksi 2000 Ft!

#434 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 04. 08:08

Idézet: Signal - Dátum: 2007. okt. 3., szerda - 13:52

Nem tudom, érdekel-e valakit esetleg, Ansmann PhotoCam III teljes kapcsolási rajzát elkészítettem, valamint rájöttem, hogyan lehet átalakítani 2x2 cella kezelésről 2x1-re.

A benne lévő processzor (minden jel szerint) alapból 2x1 cella független kezelésére készült, oly módon, hogy bár ezek sorba kapcsolódnak, de egy integrált dual FET-ből álló kapcsoló szükség szerint kiiktatja az üres slotot. A proc automatikusan érzékeli, melyik slot üres, annak helyét egy FET rövidrezárja. (Ha ide utána mégis cellát helyezünk, ettől az nem záródik rövidre, mivel 1-1 Schottky-dióda akadályozza meg a visszafelé folyó áramot.) Érzékelés úgy történik, hogy folyamatosan rövid teszt impulzusok mennek a töltőkörbe, kb. másodpercenként. Ha üres a slot, felszökik a feszültség túlzott mértékben, ezt érzékeli a proc.

Ezt a töltőt viszont úgy tervezték, hogy 4 cella kapcsolódik sorba, ebből 2-2 egyben van kezelve, ami nem épp a legideálisabb. Magyarul, a töltő úgy tekinti, mintha csak 2 x 2,4 Voltos cellákról lenne szó. Az érzékelt feszültséget egy osztó felezi meg, tehát mindössze ennek alsó tagjánál (R10) kell megszakítani a testre menő fóliát, hogy ezután 2 x 1,2 Voltos "független csatornás", deltaU érzékelős töltőnk legyen. Az üres slotot természetesen ki kell iktatni a körből ebben az esetben. A feszültségosztó felső tagját (R9) rövidrezárni nem szabad, mivel áramkorlátozó szerepe is van, védi a proc. bemenetét.

Töltőáram szerencsére független a soros cellák számától, mivel azt egy kapcsolóüzemű áramgenerátor biztosítja.

Gyárilag ugyan mindössze egy kétszínű LED van beépítve, ettől függetlenül "kétcsatornás" a működés, amelyik egység hamarabb végez a töltéssel, tesztüzemre kapcsol, majd mikor a másik is kész, utána vált zöldre a LED, csepptöltés következik.

Ennek észlelésére be lehet építeni házilag két LED-et, ami külön indikálja a két részegység működését. A kapcsoló FET-eket vezérlő két tranzisztor kollektorkörében található az R13 és R15 munkaellenállás, ezekre mehet rá párhuzamosan 1-1 LED, de feltétlenül beiktatva a LED-ekkel sorba 10 k előtétellenállásokat is. Villognak, kb. mint egy indexlámpa, szépen látható a töltésnél szélesebb impulzus, csepptöltésnél pedig rövidebb. A tesztimpulzusok ennél nem sokkal rövidebbek, tulajdonképpen az is csepptöltésnek is tekinthető.

Amikor pirosan villog a LED (ez nála töltött vagy hibás akksit jelez, bár a kezelési leírásából kifelejtették) szintén tesztimpulzusok mennek ki.

A termék műszakilag nyilvánvalóan nem versenyképes az IPC töltőkkel, inkább azoknak javasolható, akik (szerencsés esetben) akciós áron 4000-ért megelégszenek ennyivel is, belekalkulálva hogy az ár 4 db 2600-as akksit is tartalmaz.

Signal!  Kérjük a rajzot és köszönjük! :respect:

#435 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 04. 16:47

Valószínűleg kapcsolóval fogom megoldani, hogy 1,2 és 2,4 Voltos üzemmódban is használható legyen. Ha véletlenül rossz állásba kerülne a kapcsoló, nem okoz problémát, rövid teszttöltés után hibásnak nyilvánítja az akksit és villogni kezd a piros LED.

Slot kiiktatás szintén lehetséges lenne kapcsolóval, vagy esztergáltatok két fémdarabot, amivel rövidrezárom.

Így néz ki:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Signal 2007. 10. 04. 17:33 -kor

#436 Felhasználó inaktív   izoli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 04. 16:50

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 23:03

Ejha, vasárnap is ilyen gyorsan válaszoltak? Nem semmi. Ez az igazi szolgáltatás. :up:  :cool:

Ha van multimétered, próbáld meg megmérni, hogy 16 óra után mekkora árammal tölt a töltő (a kezdeti töltőáramra is kíváncsi lennék). Bár gondolom nincs, illetve még nem csináltál ilyet.

Mivel meríted az akkukat?

Hát sajnos nincs multiméterem, teljesen laikus vagyok a dologban, csak felhasználó..:p Az akkukat a Canon Powershot S3 IS digigépben használom. A gyári töltéssel kb. 400 fotót sikerült készíteni az akkuk lemerüléséig, most itthoni töltés után kiváncsi vagyok meddig bírják..

#437 Felhasználó inaktív   Matrix2006 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 05. 18:48

A Cora-ban akcióban lehet kapni Varta Easy Energy Pocket töltőt 2db 2100mAh AA és 2db 800 mAh AAA Ready 2 Use aksival 1990,-ért. A miskolci Corába úgy boka magasságba tették, hogy a paraszt nehogy észrevegye, ha vigye csak majdnem ugyanazt drágábban (5000-6000)  :(
Be is ruháztam egyre  :respect:
A Varta mintabolt oldalán csak a töltő kerül ennyibe! 2db 2100mAh AA Ready 2 Use aksit 875,-ért láttam.

#438 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 06. 12:50

Köszi, ennek én sem bírtam ellenállni, az ajándék töltőt pedig már szét is kaptam:

Kép 

Kép 

Kép

Kép 

#439 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 07. 16:03

Idézet: Signal - Dátum: 2007. okt. 4., csütörtök - 17:47

Valószínűleg kapcsolóval fogom megoldani, hogy 1,2 és 2,4 Voltos üzemmódban is használható legyen. Ha véletlenül rossz állásba kerülne a kapcsoló, nem okoz problémát, rövid teszttöltés után hibásnak nyilvánítja az akksit és villogni kezd a piros LED.

Slot kiiktatás szintén lehetséges lenne kapcsolóval, vagy esztergáltatok két fémdarabot, amivel rövidrezárom.

Így néz ki:

:D  te gyilkos.

mi a szakmád?

#440 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 07. 17:19

Gyanusan olcsóak ezek a Ready 2 Use akkuk. Csábító, de nem tudom megéri-e megvenni. Az Eneloop akkuk nagyon jól telejesítenek.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »