HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1521 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 04. 15:05

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 10. 04. 14:34

közben már megoldódott a "problémám".

Gyakorlatilag bármely mobilteló töltő megfelel bemenetnek (jobb a békesség, én nem kínzom ilyennel a számgépemet).

#1522 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 04. 15:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 10. 04. 16:05

Gyakorlatilag bármely mobilteló töltő megfelel bemenetnek (jobb a békesség, én nem kínzom ilyennel a számgépemet).

na igen, de nálam pont hogy nem felelt meg. vagy csak valami baja volt a töltőnek.
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1523 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 10. 05. 08:12

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2010. 10. 04. 15:34

közben már megoldódott a "problémám". csak a legegyszerűbb megoldásra nem gondoltam. a lényeg az, hogy lett itt nekem egy nintendo ds-em, amihez 120 voltos töltő volt csak. (output 5.2 Volt, 450mA) eddig úgy tudtam csak tölteni az akkuját (3.7 Volt, li-ion, 1000mA), hogy kiszerelem belőle és egy tákolt "dokkolóhoz" csatlakoztattam az akkut, ami pedig egy li-ion töltőhöz volt kötve. (töltő ala macgyver edition :D). ez picit körűlményes volt, ezért más megoldást akartam. szóval csak legkézenfekvőbb megoldásra nem gondoltam, hogy rákötöm simán a pc usb portjára magát a konzolt*. (mivel magában a konzolban van áramgenerátor, meg mindenféle elektronika, ami kell a töltéshez, gyakorlatilag csak egy áramforrás kellett, ami tud 450mA-t és 5.2 Voltot. 5 Voltos mobiltöltővel is próbáltam, de az gyenge volt, nem nagyon bírta. Pedig az is tudott 500mA-t, meg 5 Voltot. de már mindegy, mert megy usb-ről. az a 0.2 volt hiány meg benne van a tűrésben, gondolom.)

szóval kicsit túl bonyolítgattam magamnak a dolgot.
*egyébként lehet kapni is usb töltőt ehhez, csak hát most minek vegyek, amikor megcsinálom én magamnak.

Mi az a li-ion töltő? Ha 5V/45mA, az nem li-ion töltő, hanem telefon hálózati tápegysége. A li-ion az ilyet nem szereti túlzottan, mert alacsony a belső impedanciája és lerántja a saját cellafeszültségére a kimenetet, amit a töltő meg zárlatnak vél és leáll vele.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1524 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 05. 08:47

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 05. 09:12

Mi az a li-ion töltő? Ha 5V/45mA, az nem li-ion töltő, hanem telefon hálózati tápegysége. A li-ion az ilyet nem szereti túlzottan, mert alacsony a belső impedanciája és lerántja a saját cellafeszültségére a kimenetet, amit a töltő meg zárlatnak vél és leáll vele.

Nekem is furcsán hangzott. Meg a lítiumosok töltésénél egyébként is vezérelni kell, ha nincs megfelelően "paraméterezve" a folyamat, baj lehet belőle könnyen. Túlmelegszik, ilyesmi.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1525 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 05. 10:33

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 05. 09:12

most zavarodás van itt, mert én sem értem most mi van. mi a gond? nincs itt semmilyen 45mA-es töltő. az 450mA. szóval 450mA-es töltője volt (5.2 V) eredetileg ennek a konzolnak, de azt nem tudom itt használni, mert 120 voltos verziió. de ez a töltő nem direktben ment rá az akkura, hanem ez magába a konzolba ment bele. amire rákötöttem macgyver módszerrel, az rendes "normál" li-ion töltő volt. (ez egyébklént) annak az outputja 4.2 V és 500mA. és ezt nem a konzolra kötöttem rá, hanem magára az akkura. igaz, igaz. ezt a tényt így kihagytam. sorry.

szóval a konzolra kötve akkor kell neki 5.2 volt és 450mA-es táp, de magát az akkut kivéve, 4.2V és 450-500mA-el lehet tölteni. (nem hinném, hogy van különbség a li-ion akkuk között abban a tekintetben, hogy az egyik hengeres, míg a másik meg "téglalap" alakú. a paraméterek azonosak. max a kapacitás nem. ezért mertem rákötni egy hengeres li-ion töltőre)

most ezzel az usb-s módszerrel meg gyakorlatilag majdnem az eredeti scenárió teljesül. mert kap 5 voltot és gondolom 450mA-t vesz fel az usb-ről a konzol.

Szerkesztette: des 2010. 10. 05. 10:44 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1526 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 11. 06:48

Többszöri töltés és lassú kisütés után az AAA akkuk leadott teljesítménye kismértékben nőtt, de még mindig gyenge. Úgy döntöttem, nem kísérletezek velük, megpróbálok más megoldást találni. Két út lehet. Az egyik az, hogy AA akkukat használok, ezek teljesítménye eleve kétszerese AAA akkuknak, kevesebbszer kell tölteni. A másik a feszültségszintnél jön. Elvileg ezeket a készülékeket 1,5V-os elemekre tervezik, mivel 1,2V-os akkukat használunk, azonnal adódik a probléma, 3V helyett 2,4V megy be, 20%-kal kevesebb. Arra gondoltam, mi lenne, ha 3,6V-os akkukat használnék - vagy esetleg egy darab 9V-os elemet vagy akkumulátort, aminek valamilyen elektronikával lecsökkentem a feszültségét 3 V-ra. Mi a véleményetek?

#1527 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 11. 07:35

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 11. 07:48

Többszöri töltés és lassú kisütés után az AAA akkuk leadott teljesítménye kismértékben nőtt, de még mindig gyenge. Úgy döntöttem, nem kísérletezek velük, megpróbálok más megoldást találni. Két út lehet. Az egyik az, hogy AA akkukat használok, ezek teljesítménye eleve kétszerese AAA akkuknak, kevesebbszer kell tölteni. A másik a feszültségszintnél jön. Elvileg ezeket a készülékeket 1,5V-os elemekre tervezik, mivel 1,2V-os akkukat használunk, azonnal adódik a probléma, 3V helyett 2,4V megy be, 20%-kal kevesebb. Arra gondoltam, mi lenne, ha 3,6V-os akkukat használnék - vagy esetleg egy darab 9V-os elemet vagy akkumulátort, aminek valamilyen elektronikával lecsökkentem a feszültségét 3 V-ra. Mi a véleményetek?

A 9V elvetélt ötlet, de ha tényleg olyan az eszköz, hogy 2.5V feletti feszültséget igényel, és már úgyis fesz-módosítsásban gondolkozol, akkor miért nem 3db AA vagy AAA aksival oldod meg?

#1528 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 11. 12:40

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 11. 07:48

Nem mindegy azért a fogyasztás jellege (áramfelvétel nagysága, szakaszos, vagy folyamatos, működési küszöbfeszültségek). Itt a felső küszöb is gondot jelenthet, mert három akkucella frissen töltve 4 V fölé is szaladhat, amit nem biztos, hogy minden készülék elvisel.

Egy 9 V-os blokk (mármint a közismert 6F22) kis fizikai mérete magával hozza, hogy aránylag kevés energiát bír tárolni, és ilyen szempontból mindegy, hogy a feszültség átalakításra kerül, vagy nem. A kinyerhető energia mennyisége ettől nem változik, de az átalakítás vesztesége nyilván még tovább ront a helyzeten.

Egyébként alacsony kisülésű eneloop, R2U stb. akkukban sok esetben érdemes gondolkodni, épp azért, mert tartós, sokáig nincs vele gond.

#1529 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 11. 19:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 10. 11. 13:40

Nem mindegy azért a fogyasztás jellege (áramfelvétel nagysága, szakaszos, vagy folyamatos, működési küszöbfeszültségek). Itt a felső küszöb is gondot jelenthet, mert három akkucella frissen töltve 4 V fölé is szaladhat, amit nem biztos, hogy minden készülék elvisel.

Feladom a kísérletezést, többszöri feltöltés és lemerítés után ugyan oda jutottam: a AAA akkuk kapocsfeszültsége feltöltve 1,35-1,4V, lemerülve 1,25-1,3V, és az új AAA akkuknál is ugyan ezt tapasztaltam. Ezek szerint a feszültséggel nem érdemes kombinálni, marad az Ah - ekkor pedig csak AA akkuk jönnek szóba.

#1530 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 04:28

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 11. 19:29

Feladom a kísérletezést, többszöri feltöltés és lemerítés után ugyan oda jutottam: a AAA akkuk kapocsfeszültsége feltöltve 1,35-1,4V, lemerülve 1,25-1,3V, és az új AAA akkuknál is ugyan ezt tapasztaltam. Ezek szerint a feszültséggel nem érdemes kombinálni, marad az Ah - ekkor pedig csak AA akkuk jönnek szóba.

Ez a jellemzőjük a feldurvult belső szerkezetü (durva kristályosodás (befagyott töltés)) akkumulátoroknak).
Ezen segítenek valamennyit az inpulzustöltők (kisütők), amelyelekkel az elszulfátosodott ólomakkumulátoroknál is elérhető javulás.
Itt átlagban van meg a névleges áram (ne hevüljön túl), egyébként meg nagy áramokkal tördelik a durva kristályszerkezetet.
Én nem építettem ilyen kütyüt, a paramétereik sem igazán publikusak.
Azzal szórakoztam, h kondenzátorral puffereltem az akkumulátort, így a készülék még kevésbé jó akku mellett is tovább megkapta az igényei szerinti minimális feszültséget (persze, a készülékben gyakran nincs meg az ehhez szükséges hely).

#1531 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 10:33

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 11. 20:29

Dehát a cellafeszültség fix dolog, azt nem lehet növelni. Adja a technológia. Vagy valamit félreértek, mert lemaradtam?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1532 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 12:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 10. 12. 11:33

Dehát a cellafeszültség fix dolog, azt nem lehet növelni. Adja a technológia. Vagy valamit félreértek, mert lemaradtam?

1,2 V csak a névleges feszültség. Frissen töltött állapotban, terhelés nélkül kb. 1,4-re szokott felszaladni. (A töltés közben mérhető kapocsfeszültség még ennél is nagyobb.) Kisebb különbség lehet a Ni-Cd és Ni-MH között az utóbbi javára, ha jól emlékszem, de lényegében mondható egyformának.

Meg persze 1,2 V alatt is akku az akku, egészen míg 0,9 V környékén hirtelen leesik, amikor elfogy belőle az energia (gyakorlatilag).

#1533 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 19:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 10. 12. 13:06

1,2 V csak a névleges feszültség. Frissen töltött állapotban, terhelés nélkül kb. 1,4-re szokott felszaladni.

Igen, én is ebben bíztam, mert korábban láttam "tester" kézikészülékeket, egyértelműen elkülönítik a feltöltött, félig töltött vagy lemerült akkukat a kijelzés zöld-sárga-piros sávjával.
Azonban analóg kéziműszerrel mérve a különbség szinte hibahatáron belül van, így terhelés alatti feszültség ingadozás se mérhető, más megoldást kell találnom, feltételezem, leadott áramerősséget kellene mérni, ami viszont változik, talán valamilyen több adatot tároló vagy megjelenítő megoldásra lenne szükség.

#1534 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 19:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 10. 12. 05:28

Én nem építettem ilyen kütyüt, a paramétereik sem igazán publikusak.

Azzal szórakoztam, h kondenzátorral puffereltem az akkumulátort, így a készülék még kevésbé jó akku mellett is tovább megkapta az igényei szerinti minimális feszültséget (persze, a készülékben gyakran nincs meg az ehhez szükséges hely).

1. az ilyenek többnyire szabadalmi vagy más védettség alatt állnak, mert a közlekedési és szállító vállalatok nagyon jó piac számukra.

2. kapcsolási rajzot tudsz adni?

#1535 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 12. 19:59

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 12. 19:17

1. az ilyenek többnyire szabadalmi vagy más védettség alatt állnak, mert a közlekedési és szállító vállalatok nagyon jó piac számukra.

2. kapcsolási rajzot tudsz adni?

Nem tudok. Talán a HE. rendszerben van valami.
Ha én barkácsolnék valamit, akkor mintegy öt amperes keskeny tüskéket csapnék (mondjuk egy tranzisztoron, esetleg Fet-en keresztül) 1/20 alatti kitöltési tényezővel az AA, AAA akkukra.
A vezérlés izlés szerint egy akármilyen oszcillátor, 555 időzítő, vagy bármi ami alkalmas.
Az áramgenerátorral első közelítésben nem faxniznék, 10-12V indulófeszültségről előtétellenállást használnék az árambeállításhoz.
Az 5 A csak hasraütött érték.
Ha valaki próbálkozik, kérem, írja meg a tapasztalatait.

#1536 Felhasználó inaktív   mixtura 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 13. 06:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 10. 12. 20:59

Nem tudok. Talán a HE. rendszerben van valami.

HE - az mi?

Szerintem félreértetted a 2. kérdésemet, a kondenzátorral való pufferelésre kérdeztem rá, milyen és hogyan.

#1537 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 13. 06:49

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 13. 07:35

HE - az mi?

Szerintem félreértetted a 2. kérdésemet, a kondenzátorral való pufferelésre kérdeztem rá, milyen és hogyan.

Nagyon bonyolult, párhuzamosan kötsz egy kondit az akkuval. HE: Hobbi Elektronika.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1538 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 13. 07:06

Üzenet megtekintéseIdézet: mixtura - Dátum: 2010. 10. 12. 20:15

Igen, én is ebben bíztam, mert korábban láttam "tester" kézikészülékeket, egyértelműen elkülönítik a feltöltött, félig töltött vagy lemerült akkukat a kijelzés zöld-sárga-piros sávjával. ...

Óvatosan...: ez az egyértelmű elkülönítés csakis új, ill. jó állapotban levő aksikra igaz. Ugyanis a bent levő töltést csak saccolni lehet a cella kapocsfeszültségéből (a "töltésjelzők" így működnek). Ha "fárad" az akksi (ez nem a merülést jelenti, hanem az "elhasználódást"), akkor változik a karakterisztikája, ez pedig csakis teljes feltöltés-kisütés ciklusok után állapítható meg! A jó állapotban levő akksinak nagyjából lineáris a töltési-kisütési karakterisztikája, de az elhasználódotté nem! Tehát ott a az Uk (nevezzük kapocsfeszültségnek) önmagában semmit sem jelent még.

Mire is van akkor most pontosan szükséged? Mekkora bemenő feszültségtartományra, ill. mekkora áramfelvételre kell táplálás?

Szerkesztette: Warrior 2010. 10. 13. 07:25 -kor

#1539 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 13. 07:22

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 13. 07:49

Nagyon bonyolult, párhuzamosan kötsz egy kondit az akkuval. HE: Hobbi Elektronika.

Elkó (tantál is) esetén a polaritásra vigyázni kell, mert könnyen "megszólalhat".

#1540 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 15. 07:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 10. 13. 08:22

Elkó (tantál is) esetén a polaritásra vigyázni kell, mert könnyen "megszólalhat".

Jelölve vagyon rajta, de igazad van, jobb megemlíteni az ilyesmit, ma már mindenki lehet elektronikához értő.

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.