HWSW Informatikai Kerekasztal: Fagyások, újraindulások, X-akták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fagyások, újraindulások, X-akták II. Először itt kérdezz és olvass! Értékeld a témát: -----

#2921 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 02. 23. 11:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 23. 01:07

Hadd kérdezzem meg, hogy ha van egy számítógéped, amelyen a Windows üzemel problémák nélkül, majd a BIOS frissítést követő első indításkor "összezuhan" a Windows, mindezt két különböző konfigurációban, két különböző Windows operációs rendszerrel, akkor te mire vezeted vissza a hiba okát?

Én egyszerű logika alapján csak a BIOS frissítésre tudtam visszavezetni. Bármennyire is ellentmondott mindez az elméleti tanoknak. A logika rossz alap volna?

Erre azért nem fog neked senki sem csípőből válaszolni, mert alaposabb vizsgálat szükséges az érdemi válaszhoz. Lehet, hogy előtte is már volt probléma a win-nel, csak nem tűnt fel, lehet, hogy BIOS beállításokkal kapcsolatos, vagy frissítési hiba, s még sorolhatnám.

Idézet

Ezt miért mondod? Éppen azért választottam Intel gyártmányú lapot Gigabyte (vagy más gyártó) terméke helyett, mert az új konfigurációmnál a stabilitás volt a mindenek felett álló szempont. :think: Talán rossz döntést hoztam?

Nem hoztál rossz döntést. Valóban, az Intel lapokra a "lassan járj, tovább érsz" nézet a jellemző, pl. a 0 azaz nulla túlhúzási lehetőség, minden a stabilitásra, a szabványos paraméterekre kihegyezve. Ezzel együtt vannak egyéni, csak az Intelre jellemző vonások, megoldások, ezért írtam, hogy nem csodálkozom... Összességében nem rosszabb, vagy jobb, mint más gyártó termékei, hanem másabb, az eltérő koncepció, filozófia miatt. Én is javaslom sok esetben az intel lapokat, pl. céges gépekbe, s eddig (kopp-kopp) soha nem is hagytak cserben.

Idézet

Hmmm... valóban! (Én még január elején töltöttem le a 0040-es BIOS fájlt. Akkor az volt a legfrissebb.) A kérdés, hogy jelent-e az új verzió bármilyen érdemleges javítást az én konfigurációmra nézve!?

S hogy egyáltalán ezek újonnan felfedezett hibák javításai, vagy egy korábbi revízió frissítés által keletkezett hibák javításai?

Didyman rakta össze a gépemet... Mindig azt mondja, hogy a gyári BIOS-t csak akkor szabad frissíteni, ha azzal valami konkrét/ismert/megtapasztalt hibát kell javítani.

Ha a ventillátorokkal kapcsolatos bug-ba nem szaladok bele, akkor nem is frissítettem volna. De amiatt muszáj volt.

Didyman igazat mond, ha valami jól működik, akkor felesleges elcseszni. Sok milliószor leírták már, te is tudod, vannak olyan munkaműveletek, amik nem veszélytelenek, s a BIOS frissítés ilyen tud lenni, külső okokból is, s persze a kellő szakértelem, vagy tapasztalat hiánya miatt is, a kapkodásról és figyelmetlenségről nem is beszélve.

Ezzel szemben, ha valaki úgy érzi, hogy a BIOS verziónál leírt újdonságok - amiket persze elolvasunk, értelmezünk és mérlegelünk már ELŐRE - adta előnyök neki megéri esetleg a lap egészségét kockáztatni, képes elrontott BIOS frissítésből helyreállni (Intelnél pl. egy jumper áthelyezése, s egy másik gépen a helyes BIOS állománnyal megírt CD-vel történő indítás), akkor miért ne?

Idézet

Nem, az továbbra is furcsaság. (Mármint, hogy a BIOS update után miért telepítette újra a VGA illesztőt is.) Ugyanis én nem az alaplapi VGA-t használom. Egy PCI-Express-es, ATI Radeon HD5770-es videokártya van a gépemben. Annak az illesztőprogramja pedig a Catalyst. Független a BIOS-tól.

Valószínűleg, új eszközként azonosította a pci-e buszt, vagy mást, amitől az azon át elérhető, ahhoz kapcsolódó eszközöket újra kellett azonosítania. Túl nagy volt az eltérés a két BIOS között...

Idézet

Nem, az alaplapom nem támogatja a RAID-et. A fene egye meg! Akkor emiatt indult el több perces késéssel a Windows a Rapid Storage Technology betöltéskor, ugye? S emiatt nem indult el jellemzően elsőre a Rapid Storage Technology, ugye?

A gond csak az, hogy az AHCI viszont kell. Mivel SATA III merevlemezem van, az pedig használja, s jótékony hatással van a sebességére az "NCQ" miatt.

Ezek szerint mindenképpen fel kell telepítenem az "Intel Rapid Storage Technology" csomagot, ha AHCI-t is akarok? Ezzel bevállalva, hogy többször percekig vár a Windows mielőtt beboot-ol? :-(

Van más alternatíva? Nem jól tudom, hogy az Intel alaplapi drivere tartalmazza az AHCI drivert is? :-s

Windows 7 már alapból támogatja az AHCI-t (Vista is, az XP nem). Sőt, a Win7 lekapja a netről is, ha kell neki. De telepítheted te is, a floppy-s változatot betallózva.

; **    Filename:  iaAHCI.INF
; **    Revision:  Version 9.5.0.1037
; **    Date:      10/2/2009
; **    Abstract:  Windows* INF File for Intel(R) Rapid Storage Technology Driver

...

PCI\VEN_8086&DEV_2681&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ESB2 SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_27C1&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH7R/DH SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_27C5&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH7M/MDH SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2821&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH8R/DH/DO SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2829&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH8M-E/M SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2922&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_2929&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH9M-E/M SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_3A02&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH10D/DO SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_3A22&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) ICH10R SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_3B29&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) 5 Series 4 Port SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_3B2F&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) 5 Series 6 Port SATA AHCI Controller"
PCI\VEN_8086&DEV_3B22&CC_0106.DeviceDesc    = "Intel(R) 5 Series/3400 Series SATA AHCI Controller"

De asszem van ennél újabb csomag is...

Szerkesztette: StSanya 2011. 02. 23. 11:17 -kor

"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2922 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 16:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 21:50

...
(Akkor a BIOS frissítését megelőző kb. 5 hétben miért nem jelentkezett a probléma, s közvetlenül utána miért?)

S mi volt az 5 hét előtt? Volt ugyanazzal a géppel valami gond már?

Az alaplapi drivereket az alaplapi vezérlőkhöz adják. Azaz gyakorlatilag függetlenek a BIOS verziótól. Hacsak nem BIOS-hívásokkal kommunikálnak. De kétlem, hogy ahol saját hardver-absztrakciós réteg van, ott erre építenének.

Azaz ott valami nagyon nem stimmelt, amikor BIOS-frissítés után rögtön alaplapi drivereket keresett a rendszer a következő indításkor. Annak nagyon nem úgy kellett volna lennie.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#2923 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 16:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 23:35

Amíg a Win98 SE, majd később az újabb alaplapommal a WinXP össze nem zuhant a BIOS frissítése után, addig én sem. :-) ...

Rögtön a következő indításkor, vagy mondjuk később? Mert ha a BIOS-frissítés okozott valamit, akkor azt azonnal kellett látni.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#2924 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 16:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 23:35

...
Újabb hardvert pedig azért nem ismert (nem ismerhetett fel) a Windows, mert a BIOS frissítés után első dolgom volt a BIOS-ban mindent beállítani a frissítés előtti állapotnak megfelelően.
...

Az alapértékeket is visszatöltötted előzőleg? Nem tudom, logikusnak hangzik az, hogy egy BIOS-beállítást elmentesz, elvileg minden tárolt értéket felülír az is. De mégis első lépésként az alapértékek betöltését javasolják frissítés után.

#2925 Felhasználó inaktív   Bl@tty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 16:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 22. 20:59

Khmmm... ezek alapján, s az általad eddig elmondott részletek függvényében én azt mondom, hogy fogalmazd át ezt a kijelentésedet:

Idézet: Bl@tty

Codegen 420W (nem röhögni, eddig jól ment

Én ugyan nem röhögök, mert mélységesen együttérzek mindenkivel, akinek bármilyen számítógéppel kapcsolatos problémája van, viszont (illetve éppen ezért), adok egy jótanácsot. Ha megfogadod a tanácsomat, akkor sürgősen vásárolsz egy korrekt, megbízható tápegységet a számítógépkonfigurációdhoz!

Már 10.000 forint alatti áron is kaphatsz olyat, amelyikre nyugodt szívvel rábízhatod a számítógépedet.

Ajánlom figyelmedbe az FSP APN 350 Watt-os, vagy 400 Watt-os modelljét. Kicsivel 10.000 forint felett pedig a Chieftec CTG 400-as, vagy FSP SAGA II 400-as tápegységet. ;-)

Nos, valószínűleg konfig. csere lesz a dologból és abba már én is a FSP tápot néztem ki. Egyébként nem vitatom, tudom, hogy egy "gagyi" a Codegen, de eddig bőven elég volt, nem használta a család csak Internetezésre/TV nézésre. Viszont megeshet, hogy azért lett ami lett, mert nem vártam eleget, hogy a hidegből behozva nehogy páracseppek keletkezzenek a RAM-on. Tehát kicsit bűnösnek is érzem magam, csak hát a sok mászkálás a többi modullal kissé türelmetlenné tett. Előfordul az ilyen... :D
Minden esetre köszi a tanácsokat!

#2926 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 16:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 23. 01:07

...
Nem lehetséges, hogy éppen itt, a második "feladatkörben" hibádzik a dolog időnként? :think: Mi van, ha a Master Boot Record-ot nem mindig tudja betölteni a memóriába? Ha az operációs rendszer nem mindig tudja átvenni a vezérlést, mert egy azt megelőző lépcsőben valami hiba történik?
...

De lehetséges, csak nem az MBR betöltésével, hanem a rendszer teljes felállásával. Ha már az MBR-t se tudja indítani, akkor kb. a "Nincs operációs rendszer a gépen." felirat lesz.

A "nem mindig" pedig tudod mit jelent egy számítógép esetében? Azt, hogy a vas/szoftver kombó rosszul működik; akár a vas, akár a szoftver, akár mindkettő hibájából. Azaz annak a gépnek a működése kiszámíthatatlan. Lehet, hogy ez a hiba egy konkrét tevékenységre korlátozódik, mondjuk a rendszer indítására, aztán ha beindult, akkor minden OK. De a működése szempontjából gyakorlatilag kiszámíthatatlan. Mondom ezt úgy, hogy gyakorlatilag nem tudjuk pontosan, mi okozta a hibát, de a körülmények szokatlanok, BIOS-frissítések után én se raktam még drivert se win98-ban, se XP-n. Néhány esetem volt persze csak. De drivert sehol se kellett. Szóval érdekes, jó volna pontosabban ismerni a gép működését, de meglehetősen bonyolult. Ilyenkor lehet látni, mennyire...

A frissítés hiba nélkül lefutott? Nem tűnt fel semmi közben? (pl. túl hosszúra nyúlt, esetleg túl rövidre, stb., bár tudom, ezek szubjektív dolgok, csak jobban bekavarok vele) Ha nem először raktál arra a lapra BIOS-t, akkor ahhoz képest mennyi ideig tartott, stb. Ez már mondana valamit.

Szerkesztette: Warrior 2011. 02. 23. 16:37 -kor

#2927 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 21:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 02. 23. 02:15

A tudás nélküli logika igen…

Tapasztalatokon alapuló logika. A tapasztalat pedig tudás is egyben. Nem számít.

Viszont nem válaszoltál a kérdésemre.

Ugye emlékszel?

Persze, hogy emlékszem, de én most arra gondolok, hogy "indirekt" módon felelős a BIOS frissítés a dologért. Lehet, hogy találtam a 0040-es BIOS-ban egy bug-ot, ami ebben a hardverkörnyezetben (ami nekem van) jelentkezik. Valami miatt a bug hatása az általad említett "második feladatkörben" jelentkezik.

Elképzelhetetlennek tartod mindezt?

Mielőtt letöltöd és frissíted, nem szoktad megnézni? Hiszen megadják, mit változtattak…

Persze, hogy megnézem. Ahogyan említettem is, hogy a 0035-ös revízió leírásában találtam meg a ventillátorokkal kapcsolatos bug javítását. Azért frissítettem a 0027-es revíziójú "gyári" BIOS-t. (S ha már frissítettem, akkor a 0040-esre frissítettem, mert az volt a legújabb.)

Most is megnéztem a 0044-est, s nem látok olyan "bugfix"-et, amely indokolná, hogy a 0040-ről arra cseréljek.

Hacsak az nem, hogy a problémát, amelyet "boncolgatunk" esetleg megoldja. (Vagy még több problémát okoz? :-) )
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#2928 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 21:30

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 02. 23. 11:10

Didyman igazat mond, ha valami jól működik, akkor felesleges elcseszni. Sok milliószor leírták már, te is tudod, vannak olyan munkaműveletek, amik nem veszélytelenek, s a BIOS frissítés ilyen tud lenni, külső okokból is, s persze a kellő szakértelem, vagy tapasztalat hiánya miatt is, a kapkodásról és figyelmetlenségről nem is beszélve.

Az utóbbi kettő rám abszolút nem jellemző. ;-) Amiatt egy kicsit paráztam, hogy jelenleg nincsen szünetmentes tápegységem; féltem, hogy éppen akkor lesz áramszünet, amikor BIOS-t frissítek.

Ezzel szemben, ha valaki úgy érzi, hogy a BIOS verziónál leírt újdonságok - amiket persze elolvasunk, értelmezünk és mérlegelünk már ELŐRE - adta előnyök neki megéri esetleg a lap egészségét kockáztatni, képes elrontott BIOS frissítésből helyreállni (Intelnél pl. egy jumper áthelyezése, s egy másik gépen a helyes BIOS állománnyal megírt CD-vel történő indítás), akkor miért ne?

Hát ugye... említettem, hogy a ventillátorok hibás detektálása miatt mindenképpen szükséges volt BIOS-t frissítenem. Szerintem azzal racionális döntést hoztam, hogy nem a bug-ot javító első változatot, a 0035-öst használtam, hanem az akkor legfrissebb, 0040-est. Ugye egyetértesz? ;-)

Most azt nem tudom, hogy előbb egy Windows7 újratelepítést próbáljak meg, vagy rögtön kezdjem a 0044-es BIOS-ra frissítéssel, hátha az megoldja a gondolkat!? :-s

Valószínűleg, új eszközként azonosította a pci-e buszt, vagy mást, amitől az azon át elérhető, ahhoz kapcsolódó eszközöket újra kellett azonosítania. Túl nagy volt az eltérés a két BIOS között...

Szóval történhet ilyen a gyakorlatban? Mindenesetre abszolút logikus, amit mondasz. (Az pedig tény, hogy a két BIOS között nagy különbség volt.)

Windows 7 már alapból támogatja az AHCI-t (Vista is, az XP nem). Sőt, a Win7 lekapja a netről is, ha kell neki. De telepítheted te is, a floppy-s változatot betallózva.
[..]De asszem van ennél újabb csomag is...

Ah, köszi! Ha a Windows7 alapból tartalmazza az AHCI drivert, akkor nincsen gond. Nem feltétlenül szükséges nekem alaplapi drivercsomaggal telepíteni. :-)

Egyébként floppy meghajtó nincsen a gépemben.

(Jah... fentebb említetted a gyári CD-k tartalmát... ebben az esetben azért elég ciki mindez az Intel-re nézve. Ugyanis ez kivételesen nem egy "ömlesztett" driver CD, amire felpakoltak XY féle Intel alaplap összes driverét. Saját, grafikus felületű telepítője van, direkt az alaplapomhoz írva, ennek ellenére a telepítendő összetevők listában ott szerepel az "Intel Rapid Storage Technology" is. :rolleyes2: )

#2929 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 21:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 02. 23. 16:16

S mi volt az 5 hét előtt? Volt ugyanazzal a géppel valami gond már?

Az "5 hét előtt" lett a gép összeszerelve. :-) Egy "vadonatúj" (1,5 hónapos) konfigurációról van szó. Egyébként a fent említett jelenségen kívül (a Rapid Storagy Technology miatti logint követő 2-3 perces belassulás) és az ominózus BIOS frissítés után "anomáliát" leszámítva nem volt semmi probléma.

Örültem/örülök neki, mint majom a farkának; rendkívül gyors minden területen. Ráadásul a számomra új Windows7-el is elégedett voltam/vagyok.

A jelen topic-ban "boncolgatott" probléma némi szomorúságot is csempészett az életembe.

(Annyit szívtam a régi gépem különféle "X-Aktái"-val, hogy bíztam benne... egy Intel alapra épített egyszerű konfigurációval nem lehet sok problémám.

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 02. 23. 16:16

Azaz ott valami nagyon nem stimmelt, amikor BIOS-frissítés után rögtön alaplapi drivereket keresett a rendszer a következő indításkor. Annak nagyon nem úgy kellett volna lennie.

Mint írtam fentebb, ez engem is meglepett.

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 02. 23. 16:20

Rögtön a következő indításkor, vagy mondjuk később? Mert ha a BIOS-frissítés okozott valamit, akkor azt azonnal kellett látni.

Anno a régi gépekkel?

Emlékeim szerint rögtön a frissítést követően. A Win98 SE "kék halállal" elszállt, s nem lehetett kijavítani. Az XP esetében rögtön a frissítést követően a hónapokig - az adott hardverekkel - stabilan működő oprendszer elkezdett hibázni: rejtélyes fagyások jöttek, majd ott is beköszöntött a "kékhalál" az ERROR kódokkal.

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 02. 23. 16:23

Az alapértékeket is visszatöltötted előzőleg? Nem tudom, logikusnak hangzik az, hogy egy BIOS-beállítást elmentesz, elvileg minden tárolt értéket felülír az is. De mégis első lépésként az alapértékek betöltését javasolják frissítés után.

Jól értem a kérdésedet, hogy BIOS frissítés előtt nyomtam-e "Restore BIOS defaults"-ot? A kérdésre a válasz: nem.

Soha nem szoktam. A BIOS frissítés úgyis minden BIOS beállítást alap értékre állít vissza.

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 02. 23. 16:34

De lehetséges, csak nem az MBR betöltésével, hanem a rendszer teljes felállásával. Ha már az MBR-t se tudja indítani, akkor kb. a "Nincs operációs rendszer a gépen." felirat lesz.

Ígérem, hogy ha esetleg mostanában bekövetkezik megint, akkor lefotózom a monitort, s feltöltöm a képet ide a topic-ba. ;-) (Elnézést kérek, hogy fejből nem jegyeztem meg pontosan a hibaablak szövegét!)

A "nem mindig" pedig tudod mit jelent egy számítógép esetében? Azt, hogy a vas/szoftver kombó rosszul működik; akár a vas, akár a szoftver, akár mindkettő hibájából. Azaz annak a gépnek a működése kiszámíthatatlan. Lehet, hogy ez a hiba egy konkrét tevékenységre korlátozódik, mondjuk a rendszer indítására, aztán ha beindult, akkor minden OK. De a működése szempontjából gyakorlatilag kiszámíthatatlan. Mondom ezt úgy, hogy gyakorlatilag nem tudjuk pontosan, mi okozta a hibát, de a körülmények szokatlanok, BIOS-frissítések után én se raktam még drivert se win98-ban, se XP-n. Néhány esetem volt persze csak. De drivert sehol se kellett. Szóval érdekes, jó volna pontosabban ismerni a gép működését, de meglehetősen bonyolult. Ilyenkor lehet látni, mennyire...

Értem amit mondasz, de nem nyugtattál meg.

Az adatlapomban láthatod, hogy semmi "bonyolult", "semmi extra" nincsen a konfigurációmban. Egy proci, egy dual RAM kit, egy VGA, egy HDD, egy ODD, és 2 db házventillátor. Semmi tuning.

A frissítés hiba nélkül lefutott? Nem tűnt fel semmi közben? (pl. túl hosszúra nyúlt, esetleg túl rövidre, stb., bár tudom, ezek szubjektív dolgok, csak jobban bekavarok vele) Ha nem először raktál arra a lapra BIOS-t, akkor ahhoz képest mennyi ideig tartott, stb. Ez már mondana valamit.

Először raktam fel a BIOS-t, mivel mint írtam, ez egy új gép.

Viszont egy dolog feltűnt! Először az Intel "Win flash" utility-vel próbálkoztam. Ez egy Windows alatt futtatható .exe fájl, ami frissíti a BIOS-t.

A művelet hiba nélkül lezajlott, a frissítés végigfutott, ki is írta a végén, hogy "The BIOS has been updated successfully", ám a BIOS-ban a gyakorlatban semmi nem változott. Ugyanúgy maradt 0027-es verzió, s a ventillátorok detektálása továbbra is hibás volt.

Ezt követően a hagyományos, operációs rendszert "megkerülő", "DOS alapú" Flash utility-vel frissítettem a BIOS-t (Flash driver-ról, mivel floppy meghajtó nincsen a gépemben), s akkor ugyanúgy lefutott a frissítés gond nélkül; hibát nem írt ki, a végén kiírta az ominózus "The BIOS has been updated successfully", s ezúttal bizony sikeresen ki is cserélte a BIOS-t 0027-ről 0040-re.

(Azóta természetesen a ventillátorok működése is hibátlan.)

#2930 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 21:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Bl@tty - Dátum: 2011. 02. 23. 16:27

Egyébként nem vitatom, tudom, hogy egy "gagyi" a Codegen, de eddig bőven elég volt, nem használta a család csak Internetezésre/TV nézésre.

Félreértesz egy fontos dolgot. A Codegen nem azért "gagyi", mert olcsó, hanem mert a számítógépre nézve veszélyes tápegységek közé tartozik.

Egyrészt a ráírt teljesítménytől messze elmarad a valós teljesítménye, gyenge minőségű alkatrészből lett felépítve, és hiányoznak belőle azok az alapvető védelmek, amelyek óvják a számítógép többi alkatrészét egy esetleges táphiba esetén. (Egyébként ezért tud olyan olcsó lenni, amilyen.)

Tehát nem szükséges neked a gép erőforrásait maximálisan leterhelő feladatokra használni a konfigurációt ahhoz, hogy a Codegen táp komoly problémát okozzon.

Volt itt régen a HWSW-n egy topic, amelyben fel voltak sorolva a "veszélyes tápok". A Codegen az egyik a hosszú listáról.

#2931 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 23. 21:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 23. 21:16

Tapasztalatokon alapuló logika. A tapasztalat pedig tudás is egyben. Nem számít.

Igen. Pontosan ez a „tapasztalati tudás" volt az, ami az egyszeri tudóssal kijelentette: *ha a bolha mind a hat lábát kitépjük, a bolha megsüketül!". Tetszik, nem tetszik ez a „tapasztalati tudás" volt a háttere annak, hogy párszáz évig hivatalos tan volt a Föld lapos volta. Ej, ej, érzéklenykedés helyett a tanulás… de hát az oly strapás. :)

Idézet

Persze, hogy emlékszem, de én most arra gondolok, hogy "indirekt" módon felelős a BIOS frissítés a dologért. Lehet, hogy találtam a 0040-es BIOS-ban egy bug-ot, ami ebben a hardverkörnyezetben (ami nekem van) jelentkezik. Valami miatt a bug hatása az általad említett "második feladatkörben" jelentkezik.

Elképzelhetetlennek tartod mindezt?

Ésszel mindent meg lehet csinálni. Ész nélkül bármit.

(És rendületlenül,. a keveset tudás merészségével kijelentesz valami nagyot (ugye emlékszel, eredetileg az volt: „minden BIOS frissítés után újra kell telepíteni a rendszert"), azután jön az, hogy azért neked ugye brilliáns a logikád. Tapasztalati.)

Sajnálom. Tapasztalati ugyan, de egyáltalán nem brilliáns. Rettenetes lukak vannak az ismereteidben, ezért bátran konfabulálsz, és teljes természetességgel összeilleszted a kört a háromszöggel, hiszen „miért ne lehetne az fedő alakzat?"

Idézet

Persze, hogy megnézem. Ahogyan említettem is, hogy a 0035-ös revízió leírásában találtam meg a ventillátorokkal kapcsolatos bug javítását. Azért frissítettem a 0027-es revíziójú "gyári" BIOS-t. (S ha már frissítettem, akkor a 0040-esre frissítettem, mert az volt a legújabb.)

Most is megnéztem a 0044-est, s nem látok olyan "bugfix"-et, amely indokolná, hogy a 0040-ről arra cseréljek.

Hacsak az nem, hogy a problémát, amelyet "boncolgatunk" esetleg megoldja. (Vagy még több problémát okoz? :-) )

Nem tudom.

De alapvetően a BIOS ritkán alanya bugfixnek. Inkább új vagy más képességeket szokás az új változat alapjául venni.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#2932 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 24. 00:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 23. 21:51

...
Jól értem a kérdésedet, hogy BIOS frissítés előtt nyomtam-e "Restore BIOS defaults"-ot? A kérdésre a válasz: nem.

Soha nem szoktam. A BIOS frissítés úgyis minden BIOS beállítást alap értékre állít vissza.
...

Nem jól érted. A frissítés után javasolt, de erősen az alap beállítások visszatöltése, már csak azért is, mert egyrészt maga a frissítés nem állít vissza minden értéket alapra, mert az új BIOS-nak nem biztos, hogy mindene pontosan ugyanott van, ahol a réginek, bizony épp akkor lehetnek anomáliák, ha nem töltöd be a default értékeket a frissítés után. De mondjuk az is igaz, hogy nem valószínű, hogy a windows-nak ezzel gondja volna.
Csak - ha már tapasztalat esett szóba - én pl. valahogy minden frissítésre azt hallottam, hogy utána az ember első dolga legyen a BIOS-ba belépve a default-ot betölteni, mert akkor tuti a működése.
Sőt, firmware-cseréknél is ezt javasolják, hogy load defaults after update (!!), ahogy belegondolok, nem csak az adatterület elhelyezkedése miatt, hanem pl. más értéktartományok miatt. Azaz lehet, hogy egy tárolt érték az új BIOS "értelmezése" szerint mást fog jelenteni (mivel változhat a program), ami aztán bármit okozhat. (még ésszel is, nemhogy anélkül, ahogy Eleanor kolléga említette) :)

Sőt, az alábbi linken pl. frissítés előtt is javasolják. Tuning-ot visszavenni, stb. Vannak érdekes dolgok.

BIOS update howto

Szerkesztette: Warrior 2011. 02. 24. 00:22 -kor

#2933 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 24. 00:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 23. 21:55

Volt itt régen a HWSW-n egy topic, amelyben fel voltak sorolva a "veszélyes tápok". A Codegen az egyik a hosszú listáról.

Az most is megvan:
Tápkérdés-IV
;)
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#2934 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 24. 13:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 23. 21:30

...Szerintem azzal racionális döntést hoztam, hogy nem a bug-ot javító első változatot, a 0035-öst használtam, hanem az akkor legfrissebb, 0040-est. Ugye egyetértesz? ;-)

Most azt nem tudom, hogy előbb egy Windows7 újratelepítést próbáljak meg, vagy rögtön kezdjem a 0044-es BIOS-ra frissítéssel, hátha az megoldja a gondolkat!? :-s

Ha az én véleményemre vagy kíváncsi, én rátenném a 0044-est. Aztán ha kell újratelepítenék... :D

Ahogy nézem, ezek az Intel lapok elég sok céges feature-t tartalmaznak: Intel Active Management Technology, Management Engine (ME) firmware és a többi.

Több infó: http://software.inte...ent-technology/

Szóval ezek frissítése vághatott alá a windowsnak... :laugh:

Idézet

Ha a Windows7 alapból tartalmazza az AHCI drivert, akkor nincsen gond. Nem feltétlenül szükséges nekem alaplapi drivercsomaggal telepíteni. :-)

Egyébként floppy meghajtó nincsen a gépemben.

(Jah... fentebb említetted a gyári CD-k tartalmát... ebben az esetben azért elég ciki mindez az Intel-re nézve. Ugyanis ez kivételesen nem egy "ömlesztett" driver CD, amire felpakoltak XY féle Intel alaplap összes driverét. Saját, grafikus felületű telepítője van, direkt az alaplapomhoz írva, ennek ellenére a telepítendő összetevők listában ott szerepel az "Intel Rapid Storage Technology" is. :rolleyes2: )

Amit a win tartalmaz, az egy általános, Microsoft által írt meghajtó. Chipsettől függ a teljesítménye, megbízhatósága. Általában javasolt a chipset gyártó driverére lecserélni, ha van. Jelen esetben az Intelére. (Volt már olyan viszont a történelemben, hogy érdemesebb volt az MS általi IDE drivert használni, mert a chipset gyártóé bugos volt.)

A CD-re felrakták Rapid Storage-t, mert a H55 chipset mellé jár (RAID és az AHCI miatt), csakhogy az alaplapodban ki van kapcsolva a RAID, így felesleges telepíteni, elegendő a floppys változatot (floppy meghajtó NEM kell hozzá) kitömöríteni, s betallózva telepíteni.

Azért hívjuk floppys változatnak, mert XP-nél a telepítés elején F6 gomb lenyomása után be kellett adni floppyn, mert csak akkor tudott települni. De Vista és Win7 felmászik enélkül is, így elegendő utólag telepíteni.

De akkor már a legfrissebbet tedd fel:

http://downloadcente...d=2101&lang=eng
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2935 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 26. 22:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 02. 23. 21:59

Igen. Pontosan ez a „tapasztalati tudás" volt az, ami az egyszeri tudóssal kijelentette: *ha a bolha mind a hat lábát kitépjük, a bolha megsüketül!". Tetszik, nem tetszik ez a „tapasztalati tudás" volt a háttere annak, hogy párszáz évig hivatalos tan volt a Föld lapos volta.

Valóban. Ahogyan sokáig hivatalos "tan" volt az is, hogy a "Föld a világegyetem középpontja". Ez jelentette a tudást, a meggyőződést. S mindazt, aki ezzel ellentéteset állított eretneknek kiáltották ki. Pedig csak a tapasztalataira hagyatkozott. S lám... később kiderült, hogy nekik volt igazuk.

Ezzel nem állítom, hogy pl. Galileo Galilei szintű zseni volnék, de bizonyos szempontból hasonló cipőben érzem magamat.

Én sem tettem mást, minthogy közöltem a tapasztalataimból táplálkozó észrevételeimet a BIOS frissítéssel kapcsolatban. Amiért aztán jól "megkaptam a magamét".

S honnan tudod...? Lehet, hogy egyszer majd az lesz a "meggyőződés", az lesz a "tan", az lesz a "tudás", hogy "a BIOS frissítése az operációs rendszer összeomlásához vezethet".

Nem állítom, hogy biztosan így lesz, de ez is egy lehetőség.

Én nem várok mást, csak némi nyitottságot a részetekről. S ez nem az általad említett "fene nagy érzékenység a tanulás elvetése mellett".

Ha nem akarnék tanulni, okosodni a témában, akkor nem tettem volna fel itt a kérdésemet. S állításoddal ellentétben soha nem gondoltam, hogy a téma szakértője vagyok.

Én elfogadtam mindazt, amit írtál, írtatok a témával kapcsolatban, tanultam is belőle, viszont úgy vélem, te is elfogadhatnád, hogy az én helyzetemben, a saját tudásommal, a tapasztalataim alapján a konkrét kérdésre vonatkozóan teljesen racionális és logikus következtetést vontam le. Bármit is mond a jelenlegi "tudomány" a BIOS-ra és az operációs rendszer működésére vonatkozóan.

Tudod, te - ezek szerint - az az ember vagy, aki ha egy UFO leszáll közvetlenül előtte, akkor rögtön arra gondol, hogy megőrült, s kivizsgáltatja magát, én viszont abban a pillanatban a szememnek hiszek, s elhiszem amit látok, bármit is mondjon a tudomány a "nem létező Földön kívüli életről".

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 02. 23. 21:59

De alapvetően a BIOS ritkán alanya bugfixnek. Inkább új vagy más képességeket szokás az új változat alapjául venni.

Ha most erre azt mondom, hogy én BIOS-t kizárólag létező bug-ok javítása miatt frissítettem, akkor megint "megkapom a magamét"?

Szerkesztette: Piftuka 2011. 02. 26. 22:04 -kor

#2936 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 26. 22:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 02. 24. 00:14

Nem jól érted. [..]

Sőt, az alábbi linken pl. frissítés előtt is javasolják. Tuning-ot visszavenni, stb. Vannak érdekes dolgok.

BIOS update howto

Köszi a link-et! Mondjuk az ott felsorolt "aranyszabályok" közül nekem csak az újdonság, amit említettél. Miszerint "BIOS frissítés előtt is a default beállításokat kell érvényesíteni". :think:

Nem gondoltam, hogy ennek van jelentősége.

Üzenet megtekintéseIdézet: Trebron09 - Dátum: 2011. 02. 24. 00:23

Az most is megvan:
Tápkérdés-IV
;)

Nem erre gondoltam, de ez sem rossz. (Volt egy téma, ami kimondottan a rossz és/vagy veszélyes tápok felsorolására és kitárgyalására szorítkozott.)

Kár, hogy közben a fórum halt meg "körülötte"! :-(

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 02. 24. 13:51

Ha az én véleményemre vagy kíváncsi, én rátenném a 0044-est. Aztán ha kell újratelepítenék... :D

Az lesz. Viszont én az újratelepítéssel indítok. ;-) A 0044-es besütése csak a legutolsó lehetőség.

Ahogy nézem, ezek az Intel lapok elég sok céges feature-t tartalmaznak: [..]

Szóval ezek frissítése vághatott alá a windowsnak... :laugh:

Elképzelhető. Igaz... amióta feldobtam a kérdést, nem jelentkezett a probléma. (KOPP! KOPP! KOPP!) Mindegy... a Windows7-et mindenképpen újratelepítem, aztán meglátom.

(Egyébként az a "sok feature" valójában nem olyan sok. Úgy értem... a BIOS kifejezetten "spártai". Nem sok beállítási lehetőséget tartalmaz. Aki tuningolni akar, vagy a gépét finomhangolni, az ne ilyen alaplapot vegyen! Igaz... én nem is amiatt választottam ezt, ahogyan fentebb is írtam. :-) )

[..]
Azért hívjuk floppys változatnak, mert XP-nél a telepítés elején F6 gomb lenyomása után be kellett adni floppyn, mert csak akkor tudott települni. De Vista és Win7 felmászik enélkül is, így elegendő utólag telepíteni.
[..]

Ah, így már értem, mire gondoltál. Köszi! Természetesen a legfrissebb változatot fogom telepíteni. ;-) Köszönöm a segítségedet, ill. a többiek segítségét is mégegyszer! :respect:

#2937 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 26. 22:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 26. 22:03

Én elfogadtam mindazt, amit írtál, írtatok a témával kapcsolatban, tanultam is belőle, viszont úgy vélem, te is elfogadhatnád, hogy az én helyzetemben, a saját tudásommal, a tapasztalataim alapján a konkrét kérdésre vonatkozóan teljesen racionális és logikus következtetést vontam le. Bármit is mond a jelenlegi "tudomány" a BIOS-ra és az operációs rendszer működésére vonatkozóan.

Értem én, hogy a bolha tényleg megsüketül, ha mind a hat lábát kitépik… de hát az a fránya tapasztalat azt mondja, akkor azt mondja. Hiszen egíszer biztos a nyúl viszi a vadászpuskát. Csak akarni kell, és minden sikerül. Csak azt nem értem, miért vesznek az emberek mégis hashajtót? :)

#2938 Felhasználó inaktív   fender 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 26. 22:24

Sziasztok, hátha valaki látott már ilyet. Pár hónapja az egyik alaplapra csatlakozott usb port egyike bizonytalanná vált, majd végleg elhalt. A párja még működött. Aztán egyre gyakrabban állt le az egész gép, pontosabban abbahagyta a működést, a legtöbb program nem indult, és pl. a ctl-alt-del sem működött, nem történt semmi. Gondoltam, hogy újratelepítem a gépet, újra is raktam a windowst. Na hamarosan újra kezdődtek a bajok, ugyanúgy leállt a gép a leváratlanabb időpontokban, eléggé következetesen csinálja, a programok többsége nem működik, de pl. az office valamilyen fantasztikus oknál fogva tökéletesen működik, az usb-s egér újraindítás után időnként lefagy, és egyáltalán nem mozog, ilyenkor ki kell húzni, és általában az segít, de van, hogy megint újra kell indítani. Lenyomtam egy mem tesztet, kb. 5-6 órán keresztül hibátlanul ment, disk felület vizsgálót is, az is oké. Valahogy úgy tűnik, hogy az usb körül van valami gond, de nem tudom, hogy mi lehet az. Valaki látott ilyet már?

#2939 Felhasználó inaktív   fender 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 26. 22:30

Üzenet megtekintéseIdézet: fender - Dátum: 2011. 02. 26. 22:24

Sziasztok, hátha valaki látott már ilyet. Pár hónapja az egyik alaplapra csatlakozott usb port egyike bizonytalanná vált, majd végleg elhalt. A párja még működött. Aztán egyre gyakrabban állt le az egész gép, pontosabban abbahagyta a működést, a legtöbb program nem indult, és pl. a ctl-alt-del sem működött, nem történt semmi. Gondoltam, hogy újratelepítem a gépet, újra is raktam a windowst. Na hamarosan újra kezdődtek a bajok, ugyanúgy leállt a gép a leváratlanabb időpontokban, eléggé következetesen csinálja, a programok többsége nem működik, de pl. az office valamilyen fantasztikus oknál fogva tökéletesen működik, az usb-s egér újraindítás után időnként lefagy, és egyáltalán nem mozog, ilyenkor ki kell húzni, és általában az segít, de van, hogy megint újra kell indítani. Lenyomtam egy mem tesztet, kb. 5-6 órán keresztül hibátlanul ment, disk felület vizsgálót is, az is oké. Valahogy úgy tűnik, hogy az usb körül van valami gond, de nem tudom, hogy mi lehet az. Valaki látott ilyet már?

Ja még valami, xp-t használok, és a gép legalább 5 éve rendesen működött, nem új gépről van szó, alaplapi minden, semmi extra nincs benne, valami asrock alaplap van benne, egyedül a táp az, ami valami minőségi (nem tudom, hogy mi), az első gépem táp miatti halála óta azzal kezdek minden gép megrendelést, hogy minőségi tápot tegyenek bele.

#2940 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 26. 22:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 02. 26. 22:03

Ha most erre azt mondom, hogy én BIOS-t kizárólag létező bug-ok javítása miatt frissítettem, akkor megint "megkapom a magamét"?

Tudod, hogy az új BIOS a géped inicializálásában, új elemek felismerésében segít, vagy pedig a BIOS hibáinak javítására adták ki, az nem egészen ugyanaz a fogalom. Nem illik keverni. Csak ehhez sem árt valamit tudni. Különben "teljesen racionális és logikus" marhaságokat beszél az ember. Amihez való jogodat egyébként a fene se akarja elvitatni…

Téma megosztása:

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.