HWSW Informatikai Kerekasztal: Fagyások, újraindulások, X-akták II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 193
  • 194
  • 195
  • 196
  • 197
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fagyások, újraindulások, X-akták II. Először itt kérdezz és olvass! Értékeld a témát: -----

#3881 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2013. 01. 13. 00:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 12. 23:51

De pont nem arról van szó amit írsz.

Bekapcsoláskor jó a beállítás, újraindításkor nem. Jól tudom?

#3882 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 01:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 13. 01:49

Bekapcsoláskor jó a beállítás, újraindításkor nem. Jól tudom?

Jól tudod. De mivel a PCIE vezérlő elég "buta" a processzorban mint kiderült az alaplapi leírásból, ezért nem fogod semmiféle mikrokóddal szoftveresen megoldani. Bios szinten nem lehet fixálni a PCIE szorzót, sem a frekvenciát. Ha lehetne akkor gondolod az alaplapgyártó nem tette volna meg ?

Nem véletlenül van odaírva a kézikönyvben a frekvencia szabályzáshoz, hogy "Lynnfield cpu only". Az i3 Calrkdale nyilvánvalóan nem támogatja azt az energiagazdálkodási állapotot, hogy ha a használt eszköz (jelen esetben a HD7700 videokártya grafikus processzora) lecsökkentette a sávszélességet akkor azt vissza tudja állítani. Ez nem szoftveresen történik sem a cpu, sem a gpu részéről se.

Hidegindításkor is az alapértelmezett PCIEx16 hardveres beállítást tölti be a bios. Nincs (szoftveres/mikrokódos) lehetőség kisebb PCIE sávszélességgel indítani.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#3883 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 02:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 01:48

Jól tudod. De mivel a PCIE vezérlő elég "buta"

Szerintem nem jól okoskodsz. A PCIE vezérlőnek valami valamiképpen megmondja, h milyen frekvencián (a szorzó is frekvenciát jelent) üzemeljen (és meg tudja mondani neki).
Arról volt szó, h az újraindításnál jelentkezik csak a hiba, tehát a VGA nem kapcsolgatja a vezérlőt (csak alkalmazkodik a bus-hoz).
Most egy feltételezés: a frekvencia szabályozáson a névleges (szorzott) bus frekvenciákhoz képesti szabályozást értik. Ha jól gondolom, akkor ezt nem tudja a celeron.
A feltételezés esetleg ellenőrizhető más ezt a procit fogadó alaplap biosának megnézésével.
- Hogy mit gondolok a gyártókról? Azt, h a rendszer üzleti logikája szerint, multimarketinges piacgenerálást végeznek. Ha igazolódik az, h másik lap/bios kezeli (ezzel a procival) a bus frekvenciát (szorzót), akkor jól gondolom.

#3884 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 04:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 13. 03:27

Szerintem nem jól okoskodsz. A PCIE vezérlőnek valami valamiképpen megmondja, h milyen frekvencián (a szorzó is frekvenciát jelent) üzemeljen (és meg tudja mondani neki).
Arról volt szó, h az újraindításnál jelentkezik csak a hiba, tehát a VGA nem kapcsolgatja a vezérlőt (csak alkalmazkodik a bus-hoz).
Most egy feltételezés: a frekvencia szabályozáson a névleges (szorzott) bus frekvenciákhoz képesti szabályozást értik. Ha jól gondolom, akkor ezt nem tudja a celeron.
A feltételezés esetleg ellenőrizhető más ezt a procit fogadó alaplap biosának megnézésével.
- Hogy mit gondolok a gyártókról? Azt, h a rendszer üzleti logikája szerint, multimarketinges piacgenerálást végeznek. Ha igazolódik az, h másik lap/bios kezeli (ezzel a procival) a bus frekvenciát (szorzót), akkor jól gondolom.

A VGA saját magát kapcsolja le energiatakarékos üzemmódban, erről szól a zerocore technológia. Olvass utána. Az i3-5xx processzor hardveres PCIE vezérlője pedig nem tudja visszakapcsolni névleges x16 sávszélességre mivel az adott energiagazdálkodási állapottal nem tud mit kezdeni. Nincs lehetőség kisebb x1-x4 PCIE szorzóval indítani (amivel hibát okoz), hogy azon üzemeljen.

A szorzó meg nem jelent frekvenciát. :omg:

x16 --> szorzó
100MHz --> frekvencia

Más P55/P57 chipsetes alaplapoknál ami kezeli a Clarkdale procikat a 2 videokártya foglalat miatt van lehetőség, 2x8 csatorna beállítására. De ott sincs x1-x4-re lehetőség. Amivel a hiba előfordul.

Más gyártók H55 chipsetes lapjainál pedig nincs lehetőség biosból fixálni a PCIE csatornákat Clarkdale processzorok esetében. Virus9AX is H55 chipsetes lappal küzd.

Idézet

The Clarkdale CPUs also include 16 lanes of PCI Express 2.0 on-package, just like Lynnfield (of course, Lynnfield’s are actually on the CPU die, rather than on a neighboring die).
Now, if you use a Clarkdale chip on an H55- or H57-based motherboard, you’ll be limited to a single 16-lane link for graphics

http://www.tomshardw...661,2514-2.html

Ezt a multimarketinges picgenerálásos agyfaszságodat meg hanyagold ebben a topikban légyszives. Más topikokban több oldalon keresztül ezt miatt elküldtek a picsába. Értem én, hogy ott nem tudtad kiélvezni magadat és most új játszóteret keresel magadnak.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!

#3885 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 04:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 05:07

Más P55/P57 chipsetes alaplapoknál ami kezeli a Clarkdale procikat a 2 videokártya foglalat miatt van lehetőség, 2x8 csatorna beállítására. De ott sincs x1-x4-re lehetőség. Amivel a hiba előfordul.

Más gyártók H55 chipsetes lapjainál pedig nincs lehetőség biosból fixálni a PCIE csatornákat Clarkdale processzorok esetében. Virus9AX is H55 chipsetes lappal küzd.

Ilyenek miatt bátorkodtam írni, hogy nekem valahogy logikailag sehogy nem jön össze a M-ATX alaplap egy játékgépben...Igaz! Úgy látszik, ez csak az én problémám valóban, mert itt van egy:

http://www.aqua.hu/j...l/konfigurator/

Meg még egy:

http://www.aqua.hu/j...l/konfigurator/

Ez a második ugyan már komolyabb lapnak néz ki, de még mindig M-ATX. Lehet, hogy én vagyok valóban lemaradva, elnézést! És akkor ott vannak még a H55-ös chipset, illetve az i3-CPU korlátai is, amikről Chabi írt fentebb.

Oké, tudom, hogy amiket belinkeltem AMD-k, csak a "M-ATX játékgépre" voltak példák ezek. A VGA viszont mindkettőben ugyanúgy 1 gigás 7770, mint Virus9AX gépében, tehát full AMD-platformon vélhetőleg jól működik.

Szerkesztette: Macikák 2013. 01. 13. 05:22 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#3886 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 05:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 13. 03:27

Hogy mit gondolok a gyártókról? Azt, h a rendszer üzleti logikája szerint, multimarketinges piacgenerálást végeznek. Ha igazolódik az, h másik lap/bios kezeli (ezzel a procival) a bus frekvenciát (szorzót), akkor jól gondolom.

Létezik néhány tízezer-féle hardver/szoftver kombináció, és valakinek most sikerült összehoznia egy kevésbé szerencséset -- mondhatni, hogy beleválasztott! Szerintem ennyi az egész, és én is jártam már így: nem is egyszer...

Ide sorolom egyból (némi meglepetésre) az "új" játékgépem videókártyáját, igaz!

Mentségemre legyen mondva, hogy valamiből "vágni kellett": eredetileg ugyanis egy GTX560Ti ment volna bele, csak épp az már akkor nem fért bele a büdzsébe (mert jóval túlléptem volna vele a 300K-t). Így hát a VGA lett az áldozat, mert a többiből nem voltam hajlandó engedni. Plusz, egyébként is az avul el először egy játékgépben: tehát sanszos, hogy amúgy is azt cserélem benne legelőször, ha eljön az ideje.. :)

Szerkesztette: Macikák 2013. 01. 13. 05:53 -kor

#3887 Felhasználó inaktív   Virus9AX 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 09:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 00:52

Így is aktív a zerocore ? :blink:

Az nem aktív de a probléma ugyanúgy előjön.

#3888 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 15:20

Na tudok egy ilyen alaplapot eladót (bátyámé). De akár csak kipróbálásra is össze tudjuk hozni ha érdekel. Ő egy i5-750 procival használta.

ASUS P7P55-M egyértelműen P55 chipset-es!

Kép
(katt)

http://www.asus.hu/M...#specifications

kézikönyvéből:
Kép

#3889 Felhasználó inaktív   Virus9AX 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 15:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 16:20

Na tudok egy ilyen alaplapot eladót (bátyámé). De akár csak kipróbálásra is össze tudjuk hozni ha érdekel. Ő egy i5-750 procival használta.

ASUS P7P55-M egyértelműen P55 chipset-es!

(katt)

http://www.asus.hu/M...#specifications

kézikönyvéből:

Nem tudom érdemes lenne e kipróbálni, valszeg a CPU a ludas.
Kipróbálás alatt mit értesz? Elviszem CPU-t meg VGA-t és megnézzük vagy a lapot kölcsönadjátok 1-2 napra míg kipróbálom és visszaadom?
Egyébként vevő lennék a lapra ha normálisan működne vele.

Szerkesztette: Virus9AX 2013. 01. 13. 15:40 -kor

#3890 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 15:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Virus9AX - Dátum: 2013. 01. 13. 16:40

Nem tudom érdemes lenne e kipróbálni, valszeg a CPU a ludas.
Kipróbálás alatt mit értesz? Elviszem CPU-t meg VGA-t és megnézzük vagy a lapot kölcsönadjátok 1-2 napra míg kipróbálom és visszaadom?
Egyébként vevő lennék a lapra ha normálisan működne vele.

Odaadom a lapot kipróbálásra pár napra, részletek mentek PÜ-ben.

#3891 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 16:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 04:07

A szorzó meg nem jelent frekvenciát. :omg:
x16 --> szorzó
100MHz --> frekvencia

Most csak erre (a többiről mindenki gondoljon azt amit tud és akar).
A szorzó mögött mindig az van (olyan mennyiség) amit szorzunk.
Az AGP (üzemi frekvencia) szorzó esetében, frekvencia. Arra nem emlékszem, mennyi a "sima" AGP bus frekvencia.
- Az elmondásodból úgy látom, ez az energiatakarékossági rendszer egy több hardver együttműködésével működő rendszer. A VGA kártya úgy vált különböző üzemmódokba, h megkéri a bus vezérlőt, változtassa a kívánsága szerint a bus frekvenciát. Ahhoz, h ez működjön, meg kell lennie az adatátviteli útnak és közös nyelvet kell beszéljenek (vagy kell lennie közöttük egy tolmács egységnek is).

#3892 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 17:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 13. 17:33

A VGA kártya úgy vált különböző üzemmódokba, h megkéri a bus vezérlőt, változtassa a kívánsága szerint a bus frekvenciát.

NEM!

A VGA lekapcsolja magát amihez a processzor PCIE vezérlőjének semmi köze. Fixen kellene működtetnie az x16 csatornát ha már ez a CPU hivatalos specifikációja és nincs lehetőség a biosban megváltoztatni az alapértelmezett beállítását.

#3893 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 17:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2013. 01. 13. 06:39

Létezik néhány tízezer-féle hardver/szoftver kombináció, és valakinek most sikerült összehoznia egy kevésbé szerencséset -- mondhatni, hogy beleválasztott! Szerintem ennyi az egész, és én is jártam már így: nem is egyszer...

Ide sorolom egyból (némi meglepetésre) az "új" játékgépem videókártyáját, igaz!

Mentségemre legyen mondva, hogy valamiből "vágni kellett": eredetileg ugyanis egy GTX560Ti ment volna bele, csak épp az már akkor nem fért bele a büdzsébe (mert jóval túlléptem volna vele a 300K-t). Így hát a VGA lett az áldozat, mert a többiből nem voltam hajlandó engedni. Plusz, egyébként is az avul el először egy játékgépben: tehát sanszos, hogy amúgy is azt cserélem benne legelőször, ha eljön az ideje.. :)

??? :blink:

300k-ért jól átvertek az "új" géppel :Đ

#3894 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 18:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 17:07

NEM!

Úgy látom, nem érted (vagy nem akarod érteni) miről beszélek.
A jelen összeállításban a VGA kártya nem kommunikál a vezérlővel (a másik proci esetében viszont, igen).

#3895 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 19:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 18:13

??? :blink:

300k-ért jól átvertek az "új" géppel :Đ

Van ilyen, hehe! :laugh:

Á, nem akartam már ötszázadszor belinkelni!

Szóval, a Gyulának írt válaszomban erről meséltem. Az árak meg 2011 augusztus elején voltak érvényesek. Természetesen, akkoriban még nem volt se Ivy, se Z77.Vinyókból meg végülis SATA III-asok kerültek bele.

Csatolt kicsinyítések:

• Csatolt kép: Gépem.jpg

#3896 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 20:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 16:53

Odaadom a lapot kipróbálásra pár napra...

Ennek az erednényére majd kiváncsi lennék... :up:

Drukkolok, hogy mégse a Rákóczi úti forgalom nyerjen, bár biztosan klassz YouTube videó lenne belőle... :laugh:

#3897 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 22:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 13. 19:49

Úgy látom, nem érted (vagy nem akarod érteni) miről beszélek.
A jelen összeállításban a VGA kártya nem kommunikál a vezérlővel (a másik proci esetében viszont, igen).

A videokártyának az adott energia gazdálkodási állapothoz, hogy kikapcsolja magát vagy sem, nem szükséges a PCIE vezérlővel kommunikálnia legyenaz i3 Clarkdale, vagy i5/i7 Lynnfield, mivel azt saját maga a videokártya csinálja terhelés függvényében, egyik esetben sincs köze a processzor PCIE vezérlőjének hozzá. A PCIE vezérlőnek a videokártya energiagazdálkodási állapotától függetlenül fix 16x szorzóval kellene, hogy működjön.
Más kofigurációkban Pl.: SandyBridge, Ivybridge, vagy AMD processzorok esetében is a processzor/chipset PCIE vezérlőtől függetlenül működik a HD7x kártyák energaigazdálkodása.
A videokártyában grafikus processzorában nincs PCIE vezérlő.

Ha esetleg másra gondolsz, akkor fejts ki bővebben mert tényleg nem értem hova akarsz kilyukadni.

#3898 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 23:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 22:30

Ha esetleg másra gondolsz, akkor fejts ki bővebben mert tényleg nem értem hova akarsz kilyukadni.

A konkrét probléma tisztázásánál oda, h a videokártyának nincs köze ahhoz, h (ezzel a procival) újraindításkor megváltozik a busz sebessége.
Azt pedig nem tudom, h miket intéz egy egy részegység saját hatáskörében (kompetenciájában és a saját logikája szerint cselekedve) és mit intéz külső kérés szerinti módon.
Ami biztos, h a jelenlegi PC-k egy nagyon sok processzoros (maga a processzor önmagában is) rendszer, amelyben a részegységek oda-vissza befolyásolják egymás működését.
A bus vezérlőnek része egy programozható osztó és az ezen beállított osztásarány határozza meg (egy induló frekvenciából kiindulva) az aktuális bus frekvenciát.
Erős feltételezés, h a főprocesszor képes ezt az osztót programozni (bekapcsoláskor Bios (program) vezérelten). Ha jó a feltételezés, akkor erre máshonnan is utasítható.

#3899 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 23:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 14. 00:11

Erős feltételezés, h a főprocesszor képes ezt az osztót programozni (bekapcsoláskor Bios (program) vezérelten). Ha jó a feltételezés, akkor erre máshonnan is utasítható.

Már többször le lett írva. i3 Clarkdale procinál H55 chipsettel x16 fixen a gyári specifikáció. Nincs lehetőség biosból mást megadni neki mert ez az alapértelmezett.

#3900 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 13. 23:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Chabi - Dátum: 2013. 01. 13. 23:15

Már többször le lett írva. i3 Clarkdale procinál H55 chipsettel x16 fixen a gyári specifikáció. Nincs lehetőség biosból mást megadni neki mert ez az alapértelmezett.

És már eleve (problémaként) az is le lett írva, h újraindításnál valami átváltja alapfrekvenciára. Ez egyben azt is jelenti, a frekvencia nem (akár a chipset által megkötötten) fixen meghatározott.

Téma megosztása:

• (212 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 193
  • 194
  • 195
  • 196
  • 197
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.