HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#1281 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 24. 13:11

Idézet: charlie - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 11:45

nos, és ez alapbol benne van akármelyik linux disztroban? naugye, hogy nem.

a windowsban meg "gyárilag" benne van, nem kell kulon foglalkozni vele.

miota ismeri a linux az ACL fogalmat? nefeledd az nt 3.1 '93-ban jelent meg, abban már volt ACL-re lehetoseg. ekkor a linux még cska két éves volt.

nomeg kulonbenis, nem a windows tudja, hanem a fajlrendszer. és a linux sem tudja, hanem a fajlrendszer. szoval?

Főképp a kernel tudja, ami kezeli a file rendszer-t.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#1282 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 13:12

(csak egy halk, a vitat nem erinto megjegyzes: az operacios rendszer reszekent szokas tekinteni a vele szallitott filerendszert is.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1283 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 14:11

Lényeg, hogy a Novell jogosultság kezelését egyik sem éri el. :)
"Légy szerény mint én..."

#1284 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 14:50

http://www.heise.de/...ker/news/102218

Ez igen. :)

#1285 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 15:15

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 15:11

Én anno NSS/Trustee Rights-t láttam, annyira nem szerették a kollégák... :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1286 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 17:58

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 14:11

A lényeg, hogy a Novell ebben a topikban senkit nem érdekel  ;)
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1287 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 11:07

Idézet: debianforever - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 12:38

Kedves carlie !

Majd később:

- windows: read only, system, hidden ezeket tudja + ACL- linux: tulajdonos read, write, exec/change dir, csoport read, write, exec/change dir, egyebek read, write, exec/change dir tudja, plusz ACL

Ezért a fenti állításod, miszerint a linux rugalmatlanabb, mint az ablakozó bughalom, nem, hogy csak megtévesztő, de nevetséges is egy olyan ember tollából, aki "linuxban utazik". Utazz inkább cipőben, mint Al Bundy !  :D  :down:

Idézet

A linux elég régóta ismeri az ACL fogalmát. Régebben, mint a windows

Téves. A Windows NT 3.1 1992-ben (vagy 1993-ban) jelent meg, és nagyjából ugyanolyan ACL rendszere volt, mint a mostani Windows verzióknak. Ekkoriban a Linuxban nem volt ACL,

Idézet

windows: read only, system, hidden ezeket tudja + ACL- linux: tulajdonos read, write, exec/change dir, csoport read, write, exec/change dir, egyebek read, write, exec/change dir tudja, plusz ACL

Ezek szerint nem ismered a Windows acl rendszerét. 13 ACL attribútumot lehet külön-külön állítani benne.

A hozzászólásod csúfondáros hangneme ellenére a te állításod sokkal távolabb áll az igazságtól, mint amivel vitába szálltál.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#1288 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 22:26

https://www.hwsw.hu/hirek/35193/oktatas_isk...s_szoftver.html

Nálunk is? ....

#1289 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 01. 25. 22:39

Idézet: zoli62 - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 22:26

Azért itt is ott van a mágikus szó, hogy "költenek". Szóval ez is jár kiadással, az "ingyenes" amolyan jól hangzó izé.
Make love not Wor.

#1290 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 22:40

"a támogatási és üzemeltetési költségekkel együtt ezek akár ugyanolyan drágák is lehetnek mint a tulajdonosi szoftverek,"
Make love not Wor.

#1291 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 23:21

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 22:39

Azért itt is ott van a mágikus szó, hogy "költenek". Szóval ez is jár kiadással, az "ingyenes" amolyan jól hangzó izé.

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 22:40

"a támogatási és üzemeltetési költségekkel együtt ezek akár ugyanolyan drágák is lehetnek mint a tulajdonosi szoftverek,"

Free as in free speech, nem feltetlen free as in free beer.

Szoval igen, az ingyenes, az ilyen jol hangzo hulyeseg, nem hiszem, hogy normalis ember ezt komolyan gondolja. De azert illene egyszer konkretan megnezni, hogy az az akar, az valoban megvalosul-e, mert azt, hogy az MS TCOja kissebb, azt en eddig meg csak MS marketinganyagban lattam (igen, az MS altal szponzoralt kutatasok is a marketinganyag reszei :D). Gyanus, hogy ha nem igy lenne, a vilag sok resze nem arra menne.

A masik fontos kerdes pedig, hogy mennyire akarunk vendor lock-int. Ne felejtsd el, hogy nem csak az arrol van itt szo.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1292 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 23:32

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 23:21

De azert illene egyszer konkretan megnezni, hogy az az akar, az valoban megvalosul-e, mert azt, hogy az MS TCOja kissebb, azt en eddig meg csak MS marketinganyagban lattam

Ha az én kis vacak cégeimet nézem, akkor biza ottani Linuxos vas supportjára fizetnek annyit, mint 1-1 másik cégem az MS szerver+5 munkaállomására évente. Szóval nehéz ügy, nekem elég drága, de néha nincs visszaút.
Make love not Wor.

#1293 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 23:41

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 23:32

Ha az én kis vacak cégeimet nézem, akkor biza ottani Linuxos vas supportjára fizetnek annyit, mint 1-1 másik cégem az MS szerver+5 munkaállomására évente. Szóval nehéz ügy, nekem elég drága, de néha nincs visszaút.

Te is tudod, hogy masok a leptekek kis cegnel, plane ha egyedi dolgot vesznek supporttal, nem hozzaertot fel. Ilyesmire az MS dolgai tokeletesen jol osszekattogtathatok, tenyleg olcsobb sok esetben. :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1294 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 04:16

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 11:07

Téves. A Windows NT 3.1 1992-ben (vagy 1993-ban) jelent meg, és nagyjából ugyanolyan ACL rendszere volt, mint a mostani Windows verzióknak. Ekkoriban a Linuxban nem volt ACL,

Ezek szerint nem ismered a Windows acl rendszerét. 13 ACL attribútumot lehet külön-külön állítani benne.

A hozzászólásod csúfondáros hangneme ellenére a te állításod sokkal távolabb áll az igazságtól, mint amivel vitába szálltál.

Szerintem meg nem olvasol. A windowsnál is írtam, hogy + ACL...csak valamiért a linuxnál ezt nem látjátok, míg a windowsnál igen. Annyira nem érdekel a téma. Mindenesetre egy alapban telepített linuxon nem lát a mezei user semmit, ami nem való a szemének, windowson meg széttúrhatja - igen, még mindig alap telepítésről beszélünk - az egész rendszert.

És igen. Gúnyos volt a hangnem, mert alap file attribútumokról + ACL-ről beszélt a post, amire reagáltam, de azt sugallta, hogy ACL csak windowsban van, majd közölte, hogy ő tudja, hiszen windows/linux expert. Pusztán az hamis összehasonlítással elért irányított eredményt gúnyoltam. Ez olyan post volt, mint az MS szponzorált biztonsági tesztek.

[no flame]

Szerkesztette: debianforever 2008. 01. 26. 04:37 -kor

#1295 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 10:23

Idézet: debianforever - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 5:16

Szerintem meg nem olvasol. A windowsnál is írtam, hogy + ACL...csak valamiért a linuxnál ezt nem látjátok, míg a windowsnál igen. Annyira nem érdekel a téma. Mindenesetre egy alapban telepített linuxon nem lát a mezei user semmit, ami nem való a szemének, windowson meg széttúrhatja - igen, még mindig alap telepítésről beszélünk - az egész rendszert.

És igen. Gúnyos volt a hangnem, mert alap file attribútumokról + ACL-ről beszélt a post, amire reagáltam, de azt sugallta, hogy ACL csak windowsban van, majd közölte, hogy ő tudja, hiszen windows/linux expert. Pusztán az hamis összehasonlítással elért irányított eredményt gúnyoltam. Ez olyan post volt, mint az MS szponzorált biztonsági tesztek.

[no flame]

Nézzük, mit írtál, amivel vitába szálltam:

"A linux elég régóta ismeri az ACL fogalmát. Régebben, mint a windows"

Nem igaz.

Majd kb. azt próbáltad sugallani, hogy a két ACL (Linux ileltve Windows) nagyjából egyenértékű (elvégre a Linuxnál és a Windowsnál is házzáírtad, hogy +ACL, anélkül, hogy belementél volna a részletekbe), sőt esetleg még azt is, hogy a Linux jogosultsági rendszere jobb, elvégre windows esetén csak a RASH attribútumok voltak megemlítve, Linuxnál pedig a teljes Linux jogosultsági rendszer.

Valahogy kimaradt az összehasonlításból, hogy a Linux ACL-je is mindössze azzal a három attribútummal jön, amivel az alap jogosultsági rendszer, mindössze annyi a különbség, hogy ezt ACL-ként tudod használni, szemben a Windows sokkal finomabban és rugalmasabban használható ACL attribútumaival.

(leveld végén a no flame a korábbi leveled tükrében egyszerűen rohejes :p)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#1296 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 15:18

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 22:39

Csak az nem mindegy, mennyi jön vissza a befektetett pénzből.

Képzeljük el a következőt:

- "A" intézmény (vagy a fenntartója, vagy az állam, mindegy) kifizet egy rakás pénzt pár kereskedelmi, zárt forrású szoftverért. Az üzemeltetéshez nem kell "sok" erőforrás, úgyis vannak ott már emberek, legfeljebb továbbképzik őket. Abban a pillanatban azonban, ahogy valami komolyabb gond van vagy esetleg bővebb funkcionalitást akarnak, plusz supportpénz, meg esetleg a "sajnos zárt a forrás, majd egyszer megoldjuk/nem támogatjuk" válasz (személyes tapasztalat). TCO alacsony? Lehet.
- "B" intézmény (vagy a fenntartója, vagy az állam, mindegy) nyílt forrású szoftvereket használ. Ehhez fel kell venni 2-3 megfelelő embert, esetleg a meglévőket jelentősen továbbképezni - hoppá, TCO az egekben!

Csakhogy: "B" intézményben a felvett emberek teljes állásban üzemeltetnek, fejlesztenek. Bármilyen probléma vagy feature request esetén azonnal rendelkezésre áll a teljes support és a forráskód, amiben azonnal módosításokat tudnak eszközölni, nem kell várni X vendorra. Mi több, a felgyülemlett tapasztalattal és szakértelemmel továbbfejleszthetik a szoftvert, amihez támogatást adva szép bevételhez juthatnak. Nohát, máris megérte a befektetés!

A fenti élő példa, korábbi oktatói életemben futottam bele olyan vendor lock-in-be, amikor a mindenféle licencünk ellenére a hivatalos válasz az volt, hogy "majd megoldjuk, várjanak". Aztán az adott rendszert (e-learning) szépen lecseréltük open source változatra, amiben szépen javítgattunk, fejlesztgettünk, majd akkora sikere lett, hogy az intézménynek kellemes bevétele származott belőle.

#1297 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 16:58

Idézet: Silver - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 15:18

Csak az nem mindegy, mennyi jön vissza a befektetett pénzből.

Képzeljük el a következőt:

- "A" intézmény (vagy a fenntartója, vagy az állam, mindegy) kifizet egy rakás pénzt pár kereskedelmi, zárt forrású szoftverért. Az üzemeltetéshez nem kell "sok" erőforrás, úgyis vannak ott már emberek, legfeljebb továbbképzik őket. Abban a pillanatban azonban, ahogy valami komolyabb gond van vagy esetleg bővebb funkcionalitást akarnak, plusz supportpénz, meg esetleg a "sajnos zárt a forrás, majd egyszer megoldjuk/nem támogatjuk" válasz (személyes tapasztalat). TCO alacsony? Lehet.
- "B" intézmény (vagy a fenntartója, vagy az állam, mindegy) nyílt forrású szoftvereket használ. Ehhez fel kell venni 2-3 megfelelő embert, esetleg a meglévőket jelentősen továbbképezni - hoppá, TCO az egekben!

Csakhogy: "B" intézményben a felvett emberek teljes állásban üzemeltetnek, fejlesztenek. Bármilyen probléma vagy feature request esetén azonnal rendelkezésre áll a teljes support és a forráskód, amiben azonnal módosításokat tudnak eszközölni, nem kell várni X vendorra. Mi több, a felgyülemlett tapasztalattal és szakértelemmel továbbfejleszthetik a szoftvert, amihez támogatást adva szép bevételhez juthatnak. Nohát, máris megérte a befektetés!

A fenti élő példa, korábbi oktatói életemben futottam bele olyan vendor lock-in-be, amikor a mindenféle licencünk ellenére a hivatalos válasz az volt, hogy "majd megoldjuk, várjanak". Aztán az adott rendszert (e-learning) szépen lecseréltük open source változatra, amiben szépen javítgattunk, fejlesztgettünk, majd akkora sikere lett, hogy az intézménynek kellemes bevétele származott belőle.

Van benne igazság persze, de operációs rendszerek esetén én kicsit máshogy látom a dolgot.

Idézet

Mi több, a felgyülemlett tapasztalattal és szakértelemmel továbbfejleszthetik a szoftvert, amihez támogatást adva szép bevételhez juthatnak.

Ezt például nem látom igazoltnak, egy operációs rendszer esetében, gondolom ennyire profi embereket nem vesznek fel sehol opensource rendszerek mellé sem, mert TCO megy az egekbe. Ha teszem azt, az intézmények opensource rendszereket kezdenek használni, ugyanúgy pistikét veszik fel aki éppen csak össze tudja klikkelni, vagy tákolni, hogy valahogy menjen a rendszer. Komolyabb gond esetén ugyanúgy vége lesz, vagy hívnak nagyon sok pénzért külsőst, eseti alapon.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#1298 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 17:13

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 23:32

hogyhogy fizetnek a linuxos vas supportjára? hát nem te supportálod a saját cégeid kasznijait ? enyjemár. csökkenne a TCO. több maradna flipperozni. :smoker:

#1299 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 17:22

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 10:23

Valahogy kimaradt az összehasonlításból, hogy a Linux ACL-je is mindössze azzal a három attribútummal jön, amivel az alap jogosultsági rendszer, mindössze annyi a különbség, hogy ezt ACL-ként tudod használni, szemben a Windows sokkal finomabban és rugalmasabban használható ACL attribútumaival.

(leveld végén a no flame a korábbi leveled tükrében egyszerűen rohejes :p)

Hogy én is beleugassak, mert jó kis flameből kimaradni bekár. ;-) bogdanhoz csatlakozok amiről beszéltek az igazából a "fájlrendszer ACL", nem linux vagy windows ACL. ha telepítek egy win NT 5.x-t  ;-) natúr fat32-vel, abba marha jó "ACL"-ek lesznek. :-)

Ez inkább egyfajta extX vs NTFS flame mint microsoft vs linux.

A linuxos ACL nekem inkább a selinux, +grsecurity, +RBAC féle megoldásokat jelenti. (azért plusz mert selinux van alapból többit külön kell pecselni). Ezeknek windows alatt nem igen van tudásban, képességben hasonló alternatívája márha jól tudom. Egy ideje nem használok windowst. Az még rémlik hogy van valami cucc amivel admin aláírogathatja az engedélyezni kívánt alkalmazások futtatását a kliens számára win alatt, de azért ez nem ugyanaz mint mondjuk egy grsec. RBAC. Sem kezelhetőségben, sem tudásban.

#1300 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 18:31

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 16:58

Van benne igazság persze, de operációs rendszerek esetén én kicsit máshogy látom a dolgot.

Itt nem csak oprendszerről van szó, hanem szerveroldali vagy desktop alkalmazásokról.

Idézet

Ezt például nem látom igazoltnak, egy operációs rendszer esetében, gondolom ennyire profi embereket nem vesznek fel sehol opensource rendszerek mellé sem, mert TCO megy az egekbe. Ha teszem azt, az intézmények opensource rendszereket kezdenek használni, ugyanúgy pistikét veszik fel aki éppen csak össze tudja klikkelni, vagy tákolni, hogy valahogy menjen a rendszer. Komolyabb gond esetén ugyanúgy vége lesz, vagy hívnak nagyon sok pénzért külsőst, eseti alapon.

Nem feltétlenül, lehet ezt ésszel is csinálni, megfelelő menedzsment kérdése az egész. Ne vedd szerénytelenségnek, de anno engem (mondjuk, hogy nem vagyok pistike :) ) pl. kifejezetten ezért hívtak el a főiskolára, ahol tanítottam, hogy előtérbe kerüljön a nyílt forrású világ.

Szerkesztette: Silver 2008. 01. 26. 18:31 -kor

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.