HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 23. 19:32

Én 3+ évig a fő munkahelyemen Linuxokat adminisztráltam. Ócska, régi hardveren. De működött. Most új főnök lett-új cuccok, persze Windowsszal. Ez a döntés a szakmai dolgokat ugyan teljes mértékben nélkülözte, de legyen, ha nem akarok új munkahelyet, el kell fogadni...
Hogy jobb-e a Win szerver mint bármelyik Linux? Hát NEM! Egy rakás szar. És nem azért mert nem értenék hozzá. Van MCSE ember is, aki besegít, ha szólok neki, de értelme semmi (Jellemző, hogy a nagy "szakértő" cég eladott nekünk 32 bites Win2003-at Exhange 2007-tel. Nekem nincsenek MS vizsgáim, de azért annyit tudok, hogy ez így WTF)
1 gépen hagytam is Linuxot (amiről a főnök nem is tud), hogy lehessen pl. egy egyszerű levelezőlista szervert üzemeltetni, mert Win-Exchange párosban ez sehol sincs... Logfileok? Haha... De ha van is, hol a grep? Mit csinál a levelezőszerver, kikkel beszélget(ett)? Miket dobott el DNS feketelista alapján? Ne akard tudni... Normális shell? Minek az...Kattingatni kell itt, vagy írhatsz JScriptben, de ennyi erővel programozhatnék Javaban is...PowerShell? Lásd Java... Úgyis .NET kell neki. Exhangeben egy mailbox, neadj-isten egy levél visszaállítása? Jó vicc...Rakd vissza az egészet. Persze, milliókért már van progi, amivel lehet. Beszarik a registry vagy az AD? Na ilyen ne történjen...slapcat meg slapadd helyett maratoni recovery-procedúra.
Szóval akinek kell a Windows az megérdemli. Ha nincs kifejezetten olyan szerveralkalmazás, ami csak Win platformon fut, akkor csak magát szivatja vele az ember. Vagy ne akarja tudni, hogy működik...amíg működik.

#142 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 23. 21:49

Jaja a nagy szakértők!!

M$ sale-s ember. "megbízhatunk" benne, mert ismeri az m$ termékeit. Eladott egy win 2003 SBS-t úgy, hogy a cégnél csak XP home-k voltak. Mikor kollégám feltette az SBS-t, és épp tartományba akartuk tenni a gépeket, akkor derült ki, hogy home-ok vannak.....  :omg:

Elhiszem, hogy sok jó tulajdonsága van az SBS-nek, de van amikor alapszintű dolgok kb. 3x olyan bonyolult megoldani mint pl. linux-on..
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#143 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 12:01

Jaja, MS saleses ember szeret eladni, hangoztatva, hogy milyen jó, ez a legújabb, mindent tud, aztán ha van valami kicsit speciálisabb probléma, akkor jön a fejvakargatás, majd kihozza, hogy meg lehet oldani x millió forintos újabb szoftverrel, és belekerül az ember egy olyan spirálba, hogy minden extra igényre csak fizethet, fizethet, fizethet. Egy idő után meg már a cégvezetőnek is eldurran az agya, vagy az MS céget szidja, hogy menjenek a picsába, vagy pedig a dolgozót, hogy old meg, ahogy tudod, pénz nincs...
Mondjuk Linuxon meg ki lehetne hozni a megoldást egy egyszerű kis scripteléssel, gyakran sokkal egyszerűbben és elegánsabban.

De egy korábbi főnököm is megmondta, hogy szép dolog a Linux, de azzal nem keresünk pénzt, ha ingyen adjuk. Nagyjából ezért se kínálnak sokan Linuxos megoldásokat, mert az MS rendezvényeken nevelkedett saleses kollégák tudománya itt megállna, meg ugye jutalékuk is erősen megcsappanna az eladott licenszek után...

#144 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 24. 12:59

Idézet: Zsugabubus2 - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 20:32

Hogy jobb-e a Win szerver mint bármelyik Linux? Hát NEM!

Szóval akinek kell a Windows az megérdemli. Ha nincs kifejezetten olyan szerveralkalmazás, ami csak Win platformon fut, akkor csak magát szivatja vele az ember. Vagy ne akarja tudni, hogy működik...amíg működik.

Tipikusan ilyen nem értek hozzé, beszívtam vele, oszt szar a Win típusú hozzászólást hallhattunk. Én ugyanezeket megjártam Linux alapokon, közben ott is tudornál tudorabb emberek rugdalták.

Kollégák keze alatt van olyan wines rendszer, aminek 24 órában mennie kell, VPN/Exchange, aztán a központi Exchagen már több, mint 100ezer júzer lóh, ha megáll akkor meg CNN főhír lesz. Érdekes módon működnek. Meg a Boeing is működik, meg sok más, ahogy a CNN belső  rendszere is Wines, aztán csókolom. Ha ennyire szar lenne, akkor nem tudom, lehet a 100ezer júzerrel szívnak az adminok, de meg nem áll, az tuti, tehát ilyen vagy olyan módon el lehet érni a működést.

Másik Wines hálózat meg 100millió feletti júzert szolgál ki, az sem túl kis szám...
Make love not Wor.

#145 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 13:03

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 22:49

Elhiszem, hogy sok jó tulajdonsága van az SBS-nek, de van amikor alapszintű dolgok kb. 3x olyan bonyolult megoldani mint pl. linux-on..

Mint pld, faxszervert, amit felteszel, ott vanak az opciók, bepipa, működik. Linuxos Hylafaxot mennyi idő alatt teszel fel, és üzemeltettél-e 2 évnél tovább, valamit csoportmunkás naptárasat, esetleg a faxszerverhez milyen magyar kliens, meg faxoltál-e 17 oldalnál hosszabbat?

Én meg ezekkel szívtam. Most akkor szar a Linux? Fenét. Csak ki kell találni, melyik mire jó, oszt ha XP Home van, attól még működik az Exchange elérés, filekiszolgálás, mert legtöbb helyen én is így csinálom, de sales akkor is hülye volt, aki gondolom nem expert MS mérnök, hanem sarki kereskedő. Előfordul.
Make love not Wor.

#146 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 13:43

naja, meg van amit egyszeruen nem lehet linux alapokon megoldani csak ms alapokon. pl. a tartomány. szép és jo a samba, alapszintre eleg is ,de kerem szepen az meg mindig csak egy nt4-es tartományt emulál. ez lofuty. a nativ 2k3-ban mar olyan szinten szejjel tudod berhelni, allitani, jogosultsagokt osztani a tartományban, hogy csak na... na, ezt csinald meg sambaval.

viszont egy tuzesfalnak meg nem raknek fel az istenert se wint. vagy pl. nyomtatoszervernek se.

mindennekvan elonye, hatranya, osszesegebe, majd mindent meg lehet csinalni mindket oldalon, csak merlegelni kell, hogy akkor az most milyen szinten kell, meg mennyire, meg ilyenek...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#147 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 14:01

Lenny: "Értem. Akkor az Ubuntu-nál miért a 6.06-ot nézték, a 6.10 helyett?"
nem, nem erted! a cikk a fel eves javitasokrol szolt. a 6.06 az a 6.0-hoz kepest fel eves (gondolom). a kerdes a "fel ev alatt mennyit javitottak ki?"

Silver: "Már hogy lehetne, amikor a Linuxok alertjeibe beleszámolják az OpenOffice hibákat"
sose birtam megerteni, hogy miert okoz nehezseget egy cirka fel oldalas cikk elolvasasa... de legalabb ha nem olvastad ne mondj rola velemenyt! tudod lehet, hogy ciki lesz a vegen.. ;)

charlie: mirol beszelunk? a linux nem birja jol emulalni a windowsos halotatot? hm.. miert, a windowsal tudok yellow pages-t es nft-s csinalni?
eleg hulye modon hasonlitod ossze a ket rendszert, mit ne mondjak. raadasul valaminek az elonyet sikerult hibanak beallitanod? szep.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#148 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 14:15

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 15:01

sose birtam megerteni, hogy miert okoz nehezseget egy cirka fel oldalas cikk elolvasasa... de legalabb ha nem olvastad ne mondj rola velemenyt! tudod lehet, hogy ciki lesz a vegen.. ;)

Teljesen igazad van, ebben az összehasonlításban valóban nem szerepelt sem az Ooo, sem a Gimp (egyébként a hwsw cikket nem olvastam el, rögtön az eredeti pdf-nek ugrottam neki). Ha most azt mondom, hogy általánosságban értettem az összehasonlítások hiábavalóságát, elhiszed? :)
BTW, nekem két dolog hiányzik: a tételes hibalisták melléklete és az, hogy mekkora a különbség a Microsoft és a Red Hat severity besorolása között...

#149 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 14:20

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 13:59

Tipikusan ilyen nem értek hozzé, beszívtam vele, oszt szar a Win típusú hozzászólást hallhattunk. Én ugyanezeket megjártam Linux alapokon, közben ott is tudornál tudorabb emberek rugdalták.

Én nem mondtam, hogy nem értek hozzá, azt se, hogy egyfolytában szívás van vele. Végül is működik. De semmivel sem jobb, mint a Linux. És bele se látok annyira, mint bármelyik Linuxba. Sok dolog meg nehézkesebb egyszerűen (mint pl. a fent említett levelezőlista szerver - mailman Linuxon, ezt hogy csinálod Exchange-el?, a loggolás - Event Viewer egy vicc az igazi logfájlokhoz képest, vagy a Tape Changer kezelése - Linuxon mondjuk ott az mt parancs, ezen meg fél nap szórakozás a Removable Storage kezelővel, meg még sorolhatnám).
Persze, valamennyire dob rajta, hogy jól össze van drótozva a Win kliensekkel (Group Policy ugye), de erre szerencsére nincs szükség nagyon, login scriptek, és a wpkg jól kiváltja a szükséges dolgokat (szoftver installban amúgy a wpkg sokkal kényelmesebb, mint a GP-be integált kacat).

Szóval fölösleges pénzkidobásnak tartom, főleg, hogy nem 100 ezer user van, csak kb. 35.

#150 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 14:42

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 15:15

Ha most azt mondom, hogy...

Ha' most ma' mondhatod.. :p

persze a felmeres tobb kerdest is felvet. pl. a Vistat ha jol ertem NEM a megjelenese elso fel eveben, hanem az elso 9 honap-bol vett utolso 6-ban neztek (a corporate licenszek 2006 novemberben kezdtek elni.) tovabba nekem nem volt teljesen vilagos, hogy ezek a hibak ki altal vannak nyilvantartva (es elfogadva). az adott ceg (MS/RH) tartja nyilvan, hogy mit tekint hibanak es mit tekint kijavitottnak, vagy egy fuggetlen ceg adatairol van szo? (gyanum, hogy az elso, onnantol kezdve viszont ez mar nem jo merce..)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#151 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 15:03

Idézet: charlie - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 14:43

viszont egy tuzesfalnak meg nem raknek fel az istenert se wint. vagy pl. nyomtatoszervernek se.

Nekem kisebb irodában a filekiszolgáló meg a nyomtatószerver is XP, mert egyzerűen ehhez értek rendesen, a Linuxos sambás bigyókat meg haosnló árban telepítették, mint ha megveszen az XP licenszet. Aztán ha hozzá kellett nyúlni, akkor várni az emberre, júzer nem értette miért 2-3-4 ember kell ahhoz, ha vesz egy új XP-s laptopot, aztán nem látja a szervert, valamint nekem is ott kellett lenni, míg ember távolról hegesztett. Szóval nekem nyűgös volt az egész, valamint duplán drága. Manapság meg mutogatták itt a 100ezer+ júzeres Exchange dolgokat közös domainnal, backuppal, minden vacakkal, vagy ezt a 100milliós kiszolgálót, akkor én meg lettem győzve.

Többi érdekes, van egy wines hálózatos monitorozó szoftverem, de elég drága licensszel, kérdeztem alternatívot. Linux vitázós topikban csak addig jutottak, hogy "ethereal, az ingyé van, 10 perc összerakni" Azóta kussol a nép, mert megmondtam mit tud az előző, mire van szükségem, a mai vonalak mellett az ethereal meg kvázi hazsnálhatatlan, ha akarok is valamit. Aztán ebben maradtunk, de a win az szar, meg fizetős, de legalább van rá ilyen proggi, ha drágán is :-)
Make love not Wor.

#152 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 15:54

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 16:03

Manapság meg mutogatták itt a 100ezer+ júzeres Exchange dolgokat közös domainnal, backuppal, minden vacakkal, vagy ezt a 100milliós kiszolgálót, akkor én meg lettem győzve.

Azért baromi nagy fenntartásokkal kell kezelni ezeket a soktízezres Exchange környezeteket. Mesélek egy tanulságos történetet, hosszú lesz, de szerintem megéri elolvasni:

Előző munkahelyemen (felsőoktatási intézmény) hosszú évekig Debian alapú, Postfix SMTP és Courier POP3/IMAP kiszolgáló, valamint Apache+PHP alapú webszerver szolgált ki inter- és intraneten, kb. 2000 usert. A bejövő 1 Gbps kapcsolatot is egy szimpla, igaz, jól felépített és körültekintően konfigolt linuxos gép látta el. Tökéletesen, megbízhatóan működött, mindenki meg volt elégedve vele. Aztán egyszer csak jött egy vezetőváltás és valódi intézkedések helyett elkezdtek olyan igényeket támasztani, amik az adott környezetben teljesen feleslegesek voltak, bonyolították mind az IT üzemeltetés, mind az oktatási-gazdasági ügyvitel munkáját.
Az igények kiszolgálásához a linuxos rendszeren némi szoftverfejlesztést kellett volna végezni (elődöm pl. nem adatbázisban vagy LDAP-ban tárolta a usereket, hanem csak úgy, passwd-ben), meg valamennyire megtervezni a következő 3-5 éves üzemeltetést. Az új vezetőség a jelenlegi lehetőségek bővítése helyett a távollétemben (mondjuk azt, hogy nem csak szimpla admin, hanem oktató és Unix üzemeltetési vezető is voltam) eldöntötte, hogy mindent migrálunk Microsoft platformra (ugye ehhez erősen hozzájárult az ingyenes felsőoktatási licenc plusz az, hogy az MS Magyarország "ingyen" szakembergárdát adott a folyamathoz - erről majd később), ráadásul elég rövid határidőt jelöltek ki. Az én feladatom innentől csak a migráció segítése és a folyamat szemlélése volt.

Első körben ugye megjelent egy rakás managga és szépen megtervezték, hogy ez így lesz meg ekkor. Természetesen fogalmuk sem volt arról, hogy az általuk megjelölt migrációs eszköz akkor és ott működni fog-e, így előre kijelöltek egy hétvégét, amikor minden user accountot importáltnak, majd szépen IMAP-on áttöltik az összes user összes mail folderjét. Én annak rendje és módja szerint minden szükséges információt megadtam és vártam a hétfői új munkakezdést :)

A problémák péntek este kezdődtek, amikor is felhívtak, hogy baj van a linuxos mailszerverrel. Természetesen kiderült, hogy semmi baj sincs vele, csak az a szuper IMAP import alkalmazás, amit az új MS szerveren használtak, kb. 3 sec/mail sebességgel tolja át a leveleket. Kis számítás: 2000 user * 300 mail * 3 sec = 500 óra = kb 3 hét :) Ez nem jó, találjak ki valamit :) Kitaláltam, mindenki minden folderét megkapták mailbox formátumban, erre meg az volt a baj, hogy a másik scriptjüknek fogalma sem volt arról az RFC-ről, amelyik a mailboxokról szól, meg valami codepage illesztéssel is küzdöttek az MCSE kollégák.

A következő akadály az AD és az Exchange illesztésekor jelentkezett: mint az masszív 6 óra szopás, debuggolás és a végén az egyetlen értelmes ember által felvetett tcpdump eredményeképpen kiderült, az AD és az Exchange 200x NetBIOS-on is szerettek volna beszélgetni, a galád Linux tűzfal meg nyilván nem engedte. Még jó, hogy erről halvány fogalmuk sem volt azoknak az embereknek, akiket azért fizetnek, hogy az ilyeneket tudják :)
Nem sorolom tovább, hogy hol és milyen egyéb olyan szituációkat teremtett a nyolcfős kiemelt szakembergárda, aminek a tizedéért engem egy linuxos állásinterjúról úgy vágtak volna ki, mint azt a bizonyos állatot.

Az eredmény? A 3 napos migráció helyett közel 1 hónap múlva lett csak úgy-ahogy működőképes a rendszer, levlistákat nem voltak képesek normálisan csinálni, a címjegyzékek elvesztek, az ingyenes migrációból egy közel 2 milliós számla lett, plusz az a cég, amelyik a melót végezte, kb. 100 órás ingyen supportot adott pluszban, valamint megeskettek, hogy ha ezt valahol el merem mesélni, elvágják a torkomat - igaz, erről elfelejtettek bármit is aláíratni velem ;) Ja, és a mai napig a kutya nem használja a Exchange azon funkcióit, ami miatt az egész hercehurca végbement.

A tanulság? A mesterségesen gerjesztett igények + egy csodálatos, dokumentálatlan bukkanókat tartalmazó, zárt forrású cucc csodákra képes :D

#153 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:03

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 16:54

A tanulság? A mesterségesen gerjesztett igények + egy csodálatos, dokumentálatlan bukkanókat tartalmazó, zárt forrású cucc csodákra képes :D

Érdekes dolog az biztos, de megint nem hinném, hogy az OS baja az egész szopás. Viszont Win utálós topikban van egy arc, ott is emlegettük a tőzsdét, meg ezt a 100ezer júzeres környezetet, aqhol évek óta működik a nap 24 órájában.

Simán közölte, hogy szakmailag hülyeség, nem megalapozott, ott sem ért hozá az üzemeltetés, megkenték a döntéshozókat, blábláblá, miért nem Linux alapú. Állítólag nagy multinál melózik, de fórumon vagdalkozni könnyű, pláne lehülyézni olyan cégeket, akik a másik oldalon meg a Fortune 500 első 10%-ában vannak. Ezeknél érdekes módon miért nincs ekkora szopás? Találtak hozzáértőt, vagy csak egyedi működőképes telepítőjük van, amihez nem kell support, vagy micsoda?
Make love not Wor.

#154 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:11

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:03

Érdekes dolog az biztos, de megint nem hinném, hogy az OS baja az egész szopás.

Nem, nyilván nem az egész, de jelentős része. Nem lenne egyszerűbb pl. egy forrásban megnézni, hogy A alkalmazás hogyan akar B-vel kommunikálni, ahelyett, hogy órákig csak bociszemekkel csodálkozunk rá?

Idézet

Ezeknél érdekes módon miért nincs ekkora szopás? Találtak hozzáértőt, vagy csak egyedi működőképes telepítőjük van, amihez nem kell support, vagy micsoda?

Mint korábban is írtuk: egy adott kategóriában már csak az számít, ki kinek tejel jobban, kivel milyen szerződést lehet kötni. Egy idő után ez többet számít, mint maga a technológia.

#155 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:20

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:11

Nem, nyilván nem az egész, de jelentős része. Nem lenne egyszerűbb pl. egy forrásban megnézni, hogy A alkalmazás hogyan akar B-vel kommunikálni, ahelyett, hogy órákig csak bociszemekkel csodálkozunk rá?

Miért szerined, mindenki programozó?

#156 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:32

A alkalmazás B-vel? Nézőpont kérdése, ha üzemeltetésről beszélünk, vagy felhasználásról. De megint kezdünk elmenni abba az irányba, ami a nyílt kódot élteti.

Linux alatt megállt a sendmailom, kolléga egyből mondja, mert biztos a Vbuster, aztán hú de egyszerű lenne kitalálni, csak ugye ezt zárt forrásos, meg azannya. Érdekes módon mikor nyílt forrás van, akkor senki nem akart ismeretlen sokezer oldalas kódot nézegetni, hanem akkor meg más volt a baj.

Üzemeltetésnek sem biztos, hogy érteni kell a programozáshoz, mert ha ilyen jól tud forrást elemezgetni, akkor nem adminolna, meg ilyen helszíneken júzernél gályázna, hanem elmenne C+ programozónak. Feltéve, ha a lóvé számít, meg most szedtek ki alóla Unix rendszert MSre :-)

Bár ez másik oldalon is igaz, évek óta MS alapon jól működő cégeimnél is megjelent néha 1-1 Linuxos agy, mondván mostantól Linux, meg hú de jó lesz. Ok, akkor én most munkaügyre el, oszt nem jövök. Aztán többnyire megborultak a projektek, néha vitték a céget is, vagy éppen a sokadik ember elfogyasztása után maradtak MS embereknél.

Teljesen változó, csak kár erőltetnetek a pénzt is, van pár olyan cég, ahol mindenképpen a saját zsebükből húzzák ki, de mégis MS mellett döntenek. Ahol meg havi 50 rugót költenek KV/tej/buzivíz kiszolgálására az irodában, ott nem az évi +1millió fog hiányozni, amit licenszekbe tesznek.

5 fős könyvelőirodám irodám (5 SBS júzer, 3 alkalmazott, de több gép mert kölykök is lanon lógnak) el van fél millió forintnyi licenszből évek óta, aztán mikor egy kisebb játék is 5ezer pénz, akkor az XP manapság 23 küvecsért vagy Vista 30-ért nem egy olyan számottevően nagy tétel. De akinek sok, az persze használjon Linuxot, de ne nekem akarja megmagyarázni, hogy az nekem miért lenne jó, meg a júzeremnek is.

Aztán mindig valami gonosz MS-hez, meg fúúúúj, zárt forráskódhoz kötünk ki. De könyörgöm, jönnek a csekkek, ha azt akarom, hogy kifizessem a megtermelt szoftveremből, akkor nem tehetem nyílttá. Vagy jöhettek, aztán programoljatok nekem ingyé olyan hálózatos monitorozót :-)

Esetleg aki vállal desktop/szerver Linux supportot, az szóljon már nekem, mert néha beesnek ilyen arcok, aztán nincs kire rászabadítani, meg suliban Linuxos oktatást, ilyesmiket.
Make love not Wor.

#157 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:33

Idézet: FakeJack - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:20

Miért szerined, mindenki programozó?

Persze, egy forrásban "csak úgy" meg lehet nézni az alkalmazások kommunikációját, percek alatt. Röhöghetünk-e?
Make love not Wor.

#158 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:46

Mint korábban is írtuk: egy adott kategóriában már csak az számít, ki kinek tejel jobban, kivel milyen szerződést lehet kötni. Egy idő után ez többet számít, mint maga a technológia.

Hümm, közben gondolkoztam, hogy Exxonnál, meg Conoconál kit kenhettek meg, hogy egységes Winek vannak, de valahogy nem bírom elképzelni. Kicsiben még tán értelme is lenne, de kinek? Kereskedőnek, supportcégnek, alkalmazásfejlesztésnek, beszállítónak, közvetélen MS Magyarországnak?

Eleve alkalmazással vagyunk meglőve, lásd ArchiCad, Autocadek, amik köztudottan nem occsó cuccok, alternatíva meg csak mutatóban van. Aztán Adobe termékek. Egy rendes garfikai cég meg építész rá van kényszerülve az MSre, aztán csókolom.

Amikor az Exon kis garázscég volt, aztán kipróbálták az első NTjüket, majd szépen lehetett upgradelni, tovább, az addig létrejött kontaktok/egyebek maradtak, ott van vaskon a cég fél élete. Akkor lehet megnéztek egy Unixot is, amire néztek lükén, meg ott volt a munkacsoportos/naptáras Exchange.

Exchange cuccal meg lehet úgy voltak, mint én a cégeimmel, fogtak valami Gipsz Jakab admint, aki azt mondta, figy, összerakom, megmutatom, hogy műxik-e, ha műxik, akkor mondok számot. Amikor így bizniszeltem, az bejött. Linuxos/Novelles megoldásokból meg itt is mutattatok nekem demóverziót, ami kapásból nem kezelte a magyar karaktereket, és akkor még be sem léptem.

Vagy a sycafe, mint alternatíva, esetleg fizetősen a springoffice? Sycafenak idő kell mire így elterjed, Springoffice cégestől eltűnt a föld színéről...

Ha döntést nézünk, akkor írtam, mikor a világ X országába kellett vállalatirányítós szoftvert összehozni. Ott mindenféle local fejlesztésekbe ötlöttek, vagy X évig tartó dolog, meg gipsz Jakabok. Egyedül az MS Navision volt, ami nem ütötte meg árban a lelki határt, meg minden városban volt cég, aki suportálja, csak a cég telephelye felé kértek VPN-t, oszt ennyi. így nem nekem kellett szívni, ha a túloldalon feltoltak valami Linuxos nyomtatót, de a kliensre való telepítését 2ezer kilométerrel idébb supportáljam.

MS mögött cégek állnak, ami a világ egyik végén működik az itt is működik, kettőt meg össze lehet madzagolni. Linuxosoknál a fene tudja, szervernek tök jó, de a naptárat már neccesen bírja szinkronizálni a PDAba, főleg ha kolléga szeretne beírni innen fórumról az én PDA-m naptárába, mert az jó.
Make love not Wor.

#159 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:50

Jahno, minden tiszteletem, de szerintem két malomban őrölünk. Én nem a kis cégekről beszélek, hanem azokról, ahol kőkemény SLA-ra meg rendelkezésreállásra van szükség. Nyilván nem mindenki programozó, de aki supportra adja a fejét, ott bizony tudást kell felmutatni. Az ilyen kis 2-3 fős cégek ezért halnak éhen vagy dolgoznak napi 35 órát.

A mi cégünknél (hivatalos Red Hat partner, support, oktatás, stb.) pl. nemegyszer volt arra példa, hogy az ügyfél telefonált, ez meg az a baja, nem tudja egyedül megoldani. Minden infot megadott, bugreport, dumpok, nálunk megfelelő (!) kolléga adott alkalmazás forrását leszedte, belenéz, ahm, itt a cucc max. 16 karakteres azonosítót vár, a SAN meg 17-et küldött, ezért nem megy, módosít, újrafordít, ügyfélnek elküld, működik, örül, report az anyacégnek, azok is örül, mindenki örül. Ez annyira hihetetlen?
Ja, hogy ehhez kell megfelelő szakembergárda és lehetőség ahhoz, hogy megtegyük? Hát istenem, ebből élünk, így tudunk profitálni. Igaz, a 4-5 fős kft-kkel nekünk nem éri meg foglalkozni, meg nekik sem érné meg a mi ajánlatunk. De van, akinél ez szükséges.

A tudást minden platformon meg kell fizetni. Nem a terméket, a tudást! Mi is ki tudjuk fizetni a számláinkat, pedig olyan eszközökkel foglalkozunk, amiben nincs titok, bárki belenézhet. Sőt, mi magunk is fejlesztünk nyílt forrású szoftvereket, mégsem halunk éhen...

#160 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:52

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:32

Esetleg aki vállal desktop/szerver Linux supportot, az szóljon már nekem, mert néha beesnek ilyen arcok, aztán nincs kire rászabadítani, meg suliban Linuxos oktatást, ilyesmiket.

Szervert vállalok!

Persze MS-Linux átállás se fenékig tejfel, pl. szintén annál a cégnél, ahol pont fordítva volt, voltak próbálkozások saját vállalatirányítási rendszer írására, egy öreg Clipperes faszi írta egy Linuxon futó Clipper kompatibilis compilerre, de sajnos szerencsétlen annyira még a DOS világában élt, hogy jól bedőlt vele (mondjuk ezt már az elején láttam, de hiába magyaráztam, hogy nem jó ötlet...). Vagy mondjuk nem biztos hogy a userek díjaznának egy Navision-Webes felület konverziót (utálják a Navit így is...). Desktopon meg tényleg nem merném nekik fölrakni, így is ha azt mondom nekik, hogy másoljanak át egy fájlt "A" helyről "B"-re, többféleképpen tudják elrontani, mint ahány féle képpen én meg tudnám csinálni.

De szerveren egyszerűen működik. Az, hogy valaki aranyárban telepít Linuxot, meg próbálja misztifikálni, meg a probléma megoldása helyett mutogatni, a Win világban is előfordul.

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.