HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 15:52

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 16:40

Más: tudom, hogy nem igazán a linux hibája, de az animációk megjelenítésével vannak hibák; pl externet.hu    legörgülő menüje nem látszik, mert az alatta lévő kép eltakarja  :confused:

Ez azért van, mert a flash playernek még a 9-es linuxos verziója sem tudja a wmode transparent opciót, állítólag dolgoznak rajta. A poén ott van, hogy egy webes fejlesztőnek ezt tudnia kell(ene), és ha számítanak a linuxos látogatók is, akkor máshogy kéne megoldani a menüt. (szerk: csináltam már én is ilyet, elég nagyocska cégnek, mondtam is, hogy nem lesz jó, mert a sima html/css dropdown menüt ki fogja takarni az alá berakott flash promó, de az volt a válasz, hogy statisztikailag elenyésző a linuxos userek száma, ezért maradjon ez a megoldás)..

Szerkesztette: zZsOlTi 2007. 06. 11. 15:55 -kor

-ZsOlTi-

#102 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 19:42

Idézet: leslie - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 15:59

Nem is tudom, mióta wd raptoron lakik a linuxom, azóta az ilyesmi kegyetlen gyorsan megy.  :Đ

Nekem sima SATA, IDE vinyóim vannak, és mégis kilkk, majd pattan az ablak.
Pedig van pár plugin csatolva a firefox-hoz, ami gondolom azért lassítja. Ennek ellenére semmilassulást nem érzékelek.

Ha nagyon kell videót is csinálok, bár még nem nagyon tudom hogy kell..  :Đ
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#103 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 06. 11. 20:41

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 20:42

sudo apt-get install istanbul
-ZsOlTi-

#104 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 21:28

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 20:42

Nekem sima SATA, IDE vinyóim vannak, és mégis kilkk, majd pattan az ablak.
Pedig van pár plugin csatolva a firefox-hoz, ami gondolom azért lassítja. Ennek ellenére semmilassulást nem érzékelek.

Milyen disztró?

#105 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 21:59

mi koze ennek a disztribuciohoz??
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#106 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 22:03

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 22:28

Milyen disztró?

Debian.

De szerintem ez distro független.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#107 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 13:55

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 12:48

... Ez irónia,de az r1 felhasználó nem tudja h mi kell neki az IT világában. Illetve csak azt tudja h legyen Q egyszerű minden.

...

Ez szerintem (is) nagyon nagy hiba. Ezzel ugyanis megnő az oprendszer(ek) absztrakciós képessége, ha szabad ilyet mondani, a user pedig távolabb kerül gyakorlatilag mindentől, érdekes módon sokszor még az elvégzendő feladattól is!

Ha szélsőségesen goldolkodok, akkor azt mondom, hogy a következmények egy centralizált, felügyelt, irányított rendszert takarnak, ami még mindig nem azt teszi, amit a felhasználó akar. S ha a szabadság egyre kevesebb (márpedig erősen nem csak saját vízió ez sajnos), akkor a működőképesség, használhatóság, szórakoztatóság, könnyebb kezelés, stb. csak rejtő szavak, a háttérben más húzódhat meg.

Saját véleményem, hogy csinálj egy annyira fapados rendszert, amennyire csak lehet, s add oda a felhasználónak. Hadd tegyen vele azt, amit akar. Ezt úgy kell érteni, hogy érteni kell hozzá. Infótársadalom ide vagy oda, 1 csomó embernek illenék egyre jobban érteni a gépekhez, s a szoftverekhez, mert csak elhülyülünk. Márpedig a Linux őszintesége s felépítése miatt kiváló rendszer a megismeréshez. Sok hiba, képernyőnyi logok, de benne van minden. Nem pedig irányított, kódolt üzenetek. Igaz, érteni kell hozzá, de meg is van a gyümölcse. Bocsánat, nem flémelek, a lényeget remélem levettétek.

Igazándiból nem lenne bajom a Windows-zal sem, nyilván érthető, hogy nagy harcok dúlnak felettünk. Hisz ez olyan front, ahol sok millió user "létének" kérdése forog kockán talán, ez bárkinek fontos lenne, aki így vagy úgy "itt" akar megélni.
De még mindig azt mondom, hogy a szabad választás jogát biztosítani kell (tehát nem csak bújtató kifejezésekkel, hanem valójában, mert ez alkotmányos jog), s elvileg talán törekedni kellene az egyszerűségre. Nos, a fejlesztés nem ilyen irányban zajlik, de nagyon nem. Tudom, ez erős vélemény.

Az lenne a legjobb, ha a user saját maga dönthetne, hogy mit szeretne csinálni a rendszerével. De mint írtátok, ez sok filozófiai kérdést vet fel.  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#108 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 14:04

Idézet

Az lenne a legjobb, ha a user saját maga dönthetne, hogy mit szeretne csinálni a rendszerével. De mint írtátok, ez sok filozófiai kérdést vet fel.

Valamint azt is eldönhetné, hogy mit fejlesszenek neki.  Persze ez nincs így.
"Légy szerény mint én..."

#109 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 06:48

De semmiképpen sem szabadna a rendszernek "kitalálnia", vagy akárcsak "próbálnia kitalálni" hogy mit akar a felhasználó. Olyan rendszer nincs, ami ezt a feladatot el tudná látni. Másként is lehet 1 szoftvert kényelmessé tenni.
Tehát ne a rendszer mondja meg, hogy nekem mi a jó, hadd mondjam meg én, hogy nekem mi a jó. Ezáltal válhat a számítógép igazán hatásos eszközzé; állhat a felhasználó szolgálatába. S nagyon fontos: nem fordítva!

Szerintem nem feltétlenül jó az, ha egy oprendszer "alkalmazkodik" a felhasználóhoz; mindenesetre a lehetőséget meg kell adni, hogy a user szabadon dönthessen, alapvető dolgokról (az csak hülyítés, hogy bármilyen hátteret beállíthat, ugye érezhető ezen a lényeg...). Erre a mai modern korban már simán lenne lehetőség, de egyes cégek nem igazán hajlanak erre a dologra, sőt szerintem nekik kifejezetten jó az, ha a user bizonyos dolgokról nem tud (amiről pedig jogában állna).

Némi tapasztalatom van a topic által tárgyalt 2 oprendszer használatában, esetenként forrás-szintű. Ha nem a begyepesedett s örökké ugyanoda kattintó s ugyanazt a billentyűt böködő usert veszem alapul, hanem azt, akit az ég valamiféle kreativitással is megáldott (de még mindig csak user természetesen), azt mondhatom, hogy mindkét rendszer mellett jól el lehet boldogulni, de linux esetében úgy tűnik, a használattal egyre jobban megismerkedik az ember egy moduláris és fejlett operációs rendszerrel. Windows esetében egyre inkább a "rejtés", ami nekem szembetűnő. Egy csomó olyan hibával találkozom, amit a support sem tud megoldani, a 2k3 s xp beépített keresője meg még annyira sem.
Azért pl. a kék halál filozófiája 2k3 és xp alatt már sejtet valamit: arra gondolok, hogy simán leállítja a gépet, s meg is indokolja, hogy azért, mert... Ami önmagában még igaz is, az én csőrömet ez nem technikailag bizergeti, hanem a hozzáállás miatt. Pl. mi jogon veszi el tőlem az irányítást az oprendszer? Persze vannak kivételes kivételek is.

Valódi példa, hogy 1 IBM eServerben van 1 DLT1 (talán nem a legjobb párosítás, de benne van). Akkor lettünk kicsit idegesek, amikor clean install után nem sokkal (ja, errefelé nem lehet csak úgy újratelepítgetni, a hibákat valóban el kell hárítani) szó nélkül restartolgatot (kék halál miatt, meg is lett az üzenet), pedig csupán beleratuk a kazettát az egységbe, semmi más. Nyilván bugos lehetett a driver, frissebbel jól ment. Kicsit zavaró volt, mert a szerveren dolgoztak akkor vagy 50-en. A 2k3 meg fogta magát, s megállította a gépet mint a huzat. Na persze most lehetne vitatkozni, hogy ennek is megvolt az oka. El is hinném, nem ezzel van a baj. Hanem azzal, hogy minden ilyen kivétel esetén (talán vannak kivételek) így tesz, ami nem egy fejlett megoldás, főleg a mai világban. Ennél többre néztem én is az MS-t.
Ha megnézem a hasonló eseteket pl. Linux alatt (UGYANAZON a vason!), érdekes dolog jön ki: egyrészt kifogástalanul kezelte a DLT1-et (valami RH8 lehetett, nem emlékszem), másrész eddigi tapasztalataim alapján mondhatom, hogy kernel panic elég ritkán van, segfault kicsit több természetesen (néha idegesítő ám az is!), de azért az egész rendszer nem áll le!!! Driverekkel jóval többet lehet görcsölni, modult betenni, kivenni, futó kernelnél (erre a windows nem is tudom, képes lesz-e valaha). Néha még egy hdd berakása után is restartot kér az xp, pedig az eszköz működik rendesen, ntfs partíció, ilyesmi. Linux alatt ilyen SOHA nincs.
Meg az újraindítások; amikor írja, hogy nyugodtan folytathatom a munkát (update esetén), de fél perc múlva már jobban teszem, ha újraindítok, mert ez a kérdés fel-felugrik, s rendesen zavar. Nemcsak engem. Mindenkit, aki dolgozni akar. Akkor miért "hazudik" az oprendszer? Mi ez a manipulatív stílus? Miért mond mást, mint ami történik? Miért nem lehet 1 csomó hibaüzenetben "megbízni"?
A számítógép, ill. oprendszer ne akarja kiny@lni a user seggét, mert a félelmetes mellékhatások mellett eltekinthetünk az eredménytől.

A céges windows szervereink rendesen frissítve vannak, s átlagosan 4-5 naponta újra is vannak indítva. Na persze mondhatjuk, hogy erre éjjel van lehetőség. Ezt jól tudjuk, stb. Itt az a lényeg, hogy az újraindítás nem saját szándékunk. Mi van, ha kimondottan nem akarjuk újraindítani, de azt akarjuk, hogy mégis naprakész legyen? Ugye tudjuk, hogy a legnagyobb uptime-ok szintén *nix alatt születnek. S ennek nem csak a Guiness-rekordok könyvében van jelentősége. Az ember másképp ül le egy stabil rendszer elé, amiben tudja, hogy megbízhat, még ha nem is tökéletes.

Nos, ez nekem elég érv arra, hogy kritikus helyeken mit is használjak, vagy mit ajánljak. Vannak olyan helyek, ahol nem lehet sz@rozni, hogy bocsi, most bajom van, hát lelövöm a géped, csinálj amit akarsz. Ez nem hozzáállás, hanem szívatás. A hibaüzenet pár szóból állt, hiába küldtük ide-oda...
Ez szerintem össze sem mérhető a linux őszinteségével és bőbeszédűségével.

"Építs egy rendszert, amit a hülye is használni tud: csak hülyék fogják használni!". Ennek a nagymértékű egyszerűsítésnek, a felhasználói látókörök beszűkítésének nagyon is megvannak a következményei. Ez pedig jó a cégnek. Legalábbis Amerikában... :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 13. 07:10 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#110 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 08:23

Na igen. Ezaz amit nem értek az M$-nél. Hogy lehet egy rendszer 0-24 órás, ha mondjuk kéthetente újra kell indítani, mert frissült a rendszer.

Linux-nál megnézem mi az ami frissülne, ha fontos és épp nem állhat le, de ugyanakkor vannak olyan szolgáltatások, amik menet közben is frissíthetőek, akkor megtehetem.

Pl. egy Samba-t napközben leállítani az egyenlő a lincseléssel.. :D
Ugyanakkor ha pl. egy DHCP szolgáltatás frissül, akkor arra a fél percre azt leállíthatom.

Ezzel ellentétben  M$-nél az újraindítás a divat. Persze bizonyos esetekben ezt éjszaka megcsinálja a rendszergazda, de ilyenkor több percről beszélünk.

Én inkább linux párti vagyok, de ennek ellenére nem vagyok M$ gyűlölő. Sok jó megoldást is piacra dobott, de a "politikája" még mindíg többségben a pénz, pénz, pénz.

#111 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 08:57

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 12:55

...
Saját véleményem, hogy csinálj egy annyira fapados rendszert, amennyire csak lehet, s add oda a felhasználónak. Hadd tegyen vele azt, amit akar. Ezt úgy kell érteni, hogy érteni kell hozzá. Infótársadalom ide vagy oda, 1 csomó embernek illenék egyre jobban érteni a gépekhez...

Üdv!

Sztem ez sem jó. Használtam linuxot sokat, de azt vettem észre egy idő után, hogy több időt kell töltenem a disztró berhelésével, mint a saját feladataimmal.
Most akkor linux disztrib építővé képezzem magam, mert csak használni szeretném a sok szolgáltatást ,ami Win-be bevan építve és linux disztribek nem tartalmazzák ugyan, de vannak?

Teljesen jogos az igény h legyen olyan rendszer, amit könnyen lehet használni.

Amúgy az ilyen vitákban pont az a probléma h nincsenek definiálva, milyen szempont alapján hasonlítják a vitázó felek a rendszerüket össze..  Pl.: csak  desktop. Ha globálisan, mindent akkor már filozófiai, politikai, ember jövőjét meghatározó dolgokat is figyelembe kellene venni. (Például egyrészt jó hogy ilyen sok szolgáltatást pakol  bele az ms az oprendszereibe..sokat tudnak, de ez mellett itt van a mesterségesen keltett igények is! Vagy a globalizmus hátrányai..)

#112 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 09:55

Nem tudom mit kellett neked berhelni.. :)

Én egyszer belővöm és kész.
Velem pl. csak az a baj, hogy nem bírok magammal és mindíg  össze-vissza váltosztatgatok... :D

#113 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 13:19

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 13., szerda - 9:57

Üdv!

Sztem ez sem jó. Használtam linuxot sokat, de azt vettem észre egy idő után, hogy több időt kell töltenem a disztró berhelésével, mint a saját feladataimmal.
...

Miért kéne a rendszert állandóan "berhelni"?? Miket csináltál, ami miatt berhelni kellett? PL. egy titkárnőnek miért kéne a napi openoffice munkája mellett berhelni a rendszert? Vagy pl nekem miért nem kell berhelni (pedig sokmindent csinálok)? Van egy szoftver környezet, amit használok, 1x felraktam, azóta csak használom. Ha elém raksz egy másik linuxot ugyanezen környezettel (gnome + a hozzá való szoftverek), akor 1 perc múlva már ott is tudok dolgozni.

Idézet

Most akkor linux disztrib építővé képezzem magam, mert csak használni szeretném a sok szolgáltatást ,ami Win-be bevan építve és linux disztribek nem tartalmazzák ugyan, de vannak?

Konkrétan milyen szolgáltatásokra gondolsz (már megint), amik nincsenek "beépítve" a disztrókba, de a windowsba igen?
-ZsOlTi-

#114 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 13:23

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 13., szerda - 9:57

Akkor elég kis hatékonysággal működsz, uis a linuxot elég 1x belőni, utána kalap.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#115 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 07:48

Idézet: leslie - Dátum: 2007. jún. 13., szerda - 12:23

Akkor elég kis hatékonysággal működsz, uis a linuxot elég 1x belőni, utána kalap.

Hmmm.. persze, miután 10 éve használom a linuxot, gyakorlatilag pár évvel ezelőttig olyan alapvető dolgoknak sem feleltek meg (a különböző linux disztrók) h ékezetes és szünettel ellátott fájlok kezelése ;)
Mikor is volt gondom ezzel win alatt? Lássuk csak.. win2000 óta nem, az pedig elég régen volt.
Néha még a firefoxnak windows alatt is beletörik a bicskája ezekbe érdekes h explorernek soha.  (meg amúgy a kereskedelmi szoftvereknek.. elég rendesen vigyáznak az ilyesmire. A bőrükre megy a vásár. )

Másrészt évek során újabb és újabb igényeknek kell megfelelniük.. de csak erős késéssel tudják ezeket követni a disztró építők.
Régebben ékezetekkel szívtam, aztán a videókari driverek, röhögtem az első normális mandrake gagyi szemet kifolyató fontjain (amit pár kattintással orvosoltam.. ennyit az ergonomiáról). Manapság a wifi, tv ki és bement, bluetoothos internet, videokari 3d teljesítmény és a notebook aksi rendszereivel szívok.
(Bár, mire tudták kezelni az aksit a disztrók, addigra tönkre ment az aksi :D :D :D)

Mindegyik disztró csak ezek részhalmazát tudja kezelni.  Kis hatékonysággal működök a linux világában persze, ugyanis reggeltől estig dolgozom. Remélem megérted h a maradék kis időmet a családomnak akarom szentelni és nem a linuxnak.

Úgy gondolom h sokkal több ember él hasonló helyzetben és igényük van olyan rendszerre amelyet nem kell sokat buherálni. Az ms (és az apple) ezeknek az igényeknek (is) fejlesztet oprendszert.

Nemsok disztróról tudok, amely eleg próbál tenni ezeknek a szempontoknak. UBUNTU és az Opensuse. Itthon az UHU próbálkozik.. de hemzseg a hibáktól és a driver hiánytól (gondolom nincs elég fejlesztő és tesztelő).

Másik dolog h már több notit adtak el mint asztali gépet. Ezek egyedi megoldásait nagyon nehezen követik a disztró készítők. A legközelebbi gépem szintén noti lesz (mert szeretem ha halk, csendes, keveset fogyasztó gépem van) és az újakból iszonyú kevés tapasztalat gyűlik össze még a nagy disztrókkal kapcsolatban is... szóval erősen lutri és szíváshalmaz lehet egy új noti.

Szerkesztette: csavar 2007. 06. 14. 07:50 -kor

#116 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 07:52

Talán nem is inkább a 2 rendszert kellene összevetni, mint végterméket, hanem megvizsgálni a kiinduló okokat, körülményeket. Itt 1 piszok jó leírás, már kicsit régi, de remélem sok tévhitet eloszlat:

A linux nem windows  :smoker:

#117 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 08:28

Idézet

Néha még a firefoxnak windows alatt is beletörik a bicskája ezekbe érdekes h explorernek soha.  (meg amúgy a kereskedelmi szoftvereknek.. elég rendesen vigyáznak az ilyesmire. A bőrükre megy a vásár. )

De azért a biztonsági hibák azok természetesen maradhatnak és elég pár hét múlva kijavítani.
Azért azt se felejtsük el, hogy bizonyos cégek honlapja (gondolom m$ hatás alatt) eléggé explorer orientált. Tehát igyekeznek úgy "platform függetlenné tenni" hogy csak explorer-rel fusson tökéletesen. Szerencsére ezek száma egyre csökken.

Idézet

égebben ékezetekkel szívtam, aztán a videókari driverek, röhögtem az első normális mandrake gagyi szemet kifolyató fontjain (amit pár kattintással orvosoltam.. ennyit az ergonomiáról). Manapság a wifi, tv ki és bement, bluetoothos internet, videokari 3d teljesítmény és a notebook aksi rendszereivel szívok.

Szerencsére a Vistával hasonlóan szívhatsz... :D
Nem működő 3D driver, szarul működő író programok, aksi energia szintjét hibásan kiíró jelzés.

Uhu linux, esetleg miért nem próbálod ki a mostanság erősen fejlődő Ubuntut? Én idáig 6 különböző notira tettem fel (köztük az enyémre) ismerősöknek és nem igazán volt gond vele.

Szerintem az a baj, hogy még mindíg összehasonlításként azt akarják felmérni, hogy a Linux menniyre windows. SEMENNYIRE!!

Lásd az aláírásomban.. :)

#118 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 08:53

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 8:48

... gyakorlatilag pár évvel ezelőttig olyan alapvető dolgoknak sem feleltek meg (a különböző linux disztrók) h ékezetes és szünettel ellátott fájlok kezelése ;)

Másrészt évek során újabb és újabb igényeknek kell megfelelniük.. de csak erős késéssel tudják ezeket követni a disztró építők.

Attól függ, kinek alapvető szükséglet ez. Nem hinném, hogy mindenkire rá lehet mondani, hogy márpedig ékezetes karaktereket használjon. Nekem pl. sose volt szükséges, mindig angol billentyűzet volt.
Egyébként nemzetközi kódlapok támogatása nagyon régtől van a kernelben, még ha nem is az UTF-8. Én is szoktam káromkodni, ha valami nem úgy működik, ahogy szeretném, de arról nem az oprendszer tehet, szinte mindig bennem van a hiba.

Ha az alapoknál tartunk: miért van az, hogy XP alatt az MS tcp/ip max. 10 kapcsolatot enged? Ugyanis az MS tcp/ip kicsit másképp működik, mint a "szabványos"... De ez is csak alap. Azért ma már elvárható lenne... Ők így oldják meg, hogy nehogy szervernek használj egy XP-prof-ot. De nem verik nagy dobra, s szinte mindenki félreérti.

Van, aki úgy gondolja, hogy az a legjobb, ha az ember egyre kevesebbet vacakol a gép működésének megértésével, vagy szemmel tartásával, így több ideje marad dolgozni, hasznos munkát végezni. De ezzel a gondolattal nagyon vigyázni kell, mert alattomosan veszélyes, legalábbis hosszabb távon. Szerintem nagyon rossz irány, ha az emberek egyre kevesebbet fognak érteni magához a géphez, ugyanis akkor egyre jobban manipulálhatóak lesznek, hisz bele lesznek kényszerítve "megszokott" környezetükbe, eszük ágában sem lesz energiát fektetni minimális megismerésre sem mondván, hogy ők dolgozni akarnak. És ez igen veszélyes állapot, ha nagy méreteket ölt. Persze a cégnek bevétel. Nekik jó, ha elég sok hülye van, akik nem akarnak még plusz 2-őt kattintani, kicsit olvasni, gépelni, de a legfontosabb: gondolkodni. Mert szerintük felesleges, s pazarlás. Itt kezdődik a világ vége... Szerintem nagyjából a mai infotársadalom ezzel jellemezhető is; a nagy átlagban.
Nagyon elfogult lennék? Csupán elvárnám a gépet hasznbálóktól, hogy a gép működésével legyenek tisztában valamennyire. A pilótát sem engedik csak úgy vezetni, még akkor sem, ha kimondottam 1 típusra van "engedélye".
Ismerős a következő mondat? Valahogy így: "... Ha egy program bizonytalanná válik, úgy zárhatja be, hogy semmit sem veszít folyamatban lévő munkájából. ...", s a másik valahogy így: "... A program hibát észlelt, s ezért leáll. Az adatok, melyekkel éppen dolgozott, valószínűleg elvesztek. A kellemetlenségekért elnézését kérjük. ..." Ugye így összeolvasva hülyén hangzik? Pedig ezt maga a legnagyobb szoftver"gyártó" írta ám, nekünk, hitetleneknek, s tök komolyan!
Kérdem én, az okosoktól, erre mondjanak megfelelő indokot: miért HAZUDIK az MS? Miért csinálnak marketinget a számítástechnikából? Vajon jó az nekünk, hogy a "technika" egyre inkább eltávolodik tőlünk, mi pedig nyilván egyre inkább távolodunk a technikától, s ráadásul még fizetünk is érte (nem is keveset), plusz még el is hisszük, amit hazudnak?
Saját vélemény, hogy ha az MS "beismerné a hibáit" a programokban, nem csapna ekkora szelet, még talán többre is vihetné, hisz senki sem tökéletes. Biztos, hogy kiváló fejlesztőik vannak. A probléma a mai ember felfogásával van sajnos, az MS nem tesz mást, mint ezt egyszerűen kihasználja, anyagi hasznot szerezve. Ami önmagában nem is meglepő, hisz mint cég, így működik. De az már annál súlyosabb, hogy közben kérdéses, hogy technikailag vajon van-e IGAZI fejlődés, haladás, vagy ténylegy annyira meghatározóak, s mi annyira hiszékenyek vagyunk, hogy évről évre feltalálják a spanyol viaszt, mi pedig áhított szemmel beveszünk mindent, amit hallunk... Ez egy eléggé félelmetes kép, pedig elég csak kinézni az ablakon...
Szóval ha valaki engem kérdez, inkább bízok egy jól MEGISMERHETŐ, szabad rendszerben, ami számomra eddig sose okozott igazi csalódást (sőt, kritikus helyzetekben MINDIG kihúzott a sz@rból), mint egy marketing-alapú rendszerben, ami lehet, hogy sokak számára használható, de kritikus helyzetekben igencsak ingatagnak bizonyult, mégpedig alapvető dolgokban. Ez mi, ha nem statisztika? Pedig a minőséget nem lehet számokkal jellemezni.  :smoker:

#119 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 08:57

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 9:28

Azért azt se felejtsük el, hogy bizonyos cégek honlapja (gondolom m$ hatás alatt) eléggé explorer orientált. Tehát igyekeznek úgy "platform függetlenné tenni" hogy csak explorer-rel fusson tökéletesen. Szerencsére ezek száma egyre csökken.

Ha jól emlékszem, annak idején Christian Ghisler-t épp az MS kereste meg egész véletlenül, hogy változtassa meg a "Windows Commander" nevet, mert azt a látszatot kelti, hogy Microsoft-termék. De tuti meg akarták venni először. Aztán új név született.

A nagy harci helyzet az, hogy az MS-ból nem látunk mi sz@rt se! A szabad szotverek meg ugye láthatóbban működnek, még ha rengeteg hibával is! Ez szerintem egyszerűen össze sem mérhető. A kettő nem EGY kategória.  :smoker:

ps.: tehát azt hiszem könnyen belátható, hogy az innovatív gondolkodás NEM a kisajátításon alapszik, hanem épp a megosztáson. Ebből mindenki leszűrheti.

Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 14. 09:46 -kor

#120 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 08:59

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 7:48

Mindegyik disztró csak ezek részhalmazát tudja kezelni.  Kis hatékonysággal működök a linux világában persze, ugyanis reggeltől estig dolgozom. Remélem megérted h a maradék kis időmet a családomnak akarom szentelni és nem a linuxnak.

Úgy gondolom h sokkal több ember él hasonló helyzetben és igényük van olyan rendszerre amelyet nem kell sokat buherálni. Az ms (és az apple) ezeknek az igényeknek (is) fejlesztet oprendszert.

Nemsok disztróról tudok, amely eleg próbál tenni ezeknek a szempontoknak. UBUNTU és az Opensuse. Itthon az UHU próbálkozik.. de hemzseg a hibáktól és a driver hiánytól (gondolom nincs elég fejlesztő és tesztelő).

Másik dolog h már több notit adtak el mint asztali gépet. Ezek egyedi megoldásait nagyon nehezen követik a disztró készítők. A legközelebbi gépem szintén noti lesz (mert szeretem ha halk, csendes, keveset fogyasztó gépem van) és az újakból iszonyú kevés tapasztalat gyűlik össze még a nagy disztrókkal kapcsolatban is... szóval erősen lutri és szíváshalmaz lehet egy új noti.

Idézet

Hmmm.. persze, miután 10 éve használom a linuxot, gyakorlatilag pár évvel ezelőttig olyan alapvető dolgoknak sem feleltek meg (a különböző linux disztrók) h ékezetes és szünettel ellátott fájlok kezelése ;)

Akkor már 10 éve nem tudod használni. ;) Tény, hogy nehéz az NLS használatát korrektül beállítani, de be lehet, sokaknak sikerült. A szóközt sem támogatja filenevekben ? Dehogynem.

Idézet

Mikor is volt gondom ezzel win alatt? Lássuk csak.. win2000 óta nem, az pedig elég régen volt.

Igen, az ie ilyesmiben jobb, hiszen az ie fejlesztői korrekt api dokumentációkból lesik ki az infókat. :) Ez ugyan tisztességtelen, de nem összehasonlítási alap.

Idézet

Régebben ékezetekkel szívtam, aztán a videókari driverek, röhögtem az első normális mandrake gagyi szemet kifolyató fontjain (amit pár kattintással orvosoltam.. ennyit az ergonomiáról). Manapság a wifi, tv ki és bement, bluetoothos internet, videokari 3d teljesítmény és a notebook aksi rendszereivel szívok.
(Bár, mire tudták kezelni az aksit a disztrók, addigra tönkre ment az aksi :D :D :D)

Videókari gyártók ugyanúgy nem adnak infót, ahogy a microsoft sem, a külsősöknek. A microsofttal persze megegyeznek. Ez tehát megint olyan hiányosság, amit az insiderek titkolózása okoz, rosszfelé teszel szemrehányást.

A soraid erős ellenszenvet tükröznek, lehet, hogy a munkád miatt megundorodtál ettől a remek és jól hangolható operációs rendszertől. Nincsen ezzel semmi probléma, használd a windowst. Desktopnak én is használom ésszerű okoknál fogva. Azt azonban leszögezném, hogy ha a nagy chipgyártók, videókártya gyártók, stb. ellátnák információkkal az alternatív operációs rendszerek fejlesztőit - és nem tisztességtelen háttérmegállapodásokkal biztosítanák a microsoft piaci előnyét - akkor ma már a windows jobban visszaszorult volna a minősége okán.

Én is notebookokkal dolgozom, mert mobil munkám van. Eddig az összes notebookomra felment a linux gond nélkül és működött az eszközökkel, multiboottal egyetemben. Az utolsó asus notimban a wifivel valóban voltak gondok, mert a gyártó a windowst supportálta. Ennél az oknál fogva nem bocsájtott ki hozzá linuxos drivert.  A többi eszköz nvidia chipkészletre épült, azokat alapból felismerte a debian.

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.