HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 14. 09:01

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 8:48

... Másrészt évek során újabb és újabb igényeknek kell megfelelniük.. de csak erős késéssel tudják ezeket követni a disztró építők. ...

Ha több disztró-építő fog munkálkodni, jobban, gyorsabban reagálni, miért ne lehetne majd ez a késés kisebb? Mindenütt csak emberek dolgoznak. Aligha hinném, hogy a linux "pozitív hozzáállását" össze lehetne mérni a windows "marketingjével".  :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 14. 09:02 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#122 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 09:18

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 7:28

De azért a biztonsági hibák azok természetesen maradhatnak és elég pár hét múlva kijavítani.
Azért azt se felejtsük el, hogy bizonyos cégek honlapja (gondolom m$ hatás alatt) eléggé explorer orientált. Tehát igyekeznek úgy "platform függetlenné tenni" hogy csak explorer-rel fusson tökéletesen. Szerencsére ezek száma egyre csökken.

Szerencsére a Vistával hasonlóan szívhatsz... :D
Nem működő 3D driver, szarul működő író programok, aksi energia szintjét hibásan kiíró jelzés.

Uhu linux, esetleg miért nem próbálod ki a mostanság erősen fejlődő Ubuntut? Én idáig 6 különböző notira tettem fel (köztük az enyémre) ismerősöknek és nem igazán volt gond vele.

Szerintem az a baj, hogy még mindíg összehasonlításként azt akarják felmérni, hogy a Linux menniyre windows. SEMENNYIRE!!

Lásd az aláírásomban.. :)

"De azért a biztonsági hibák azok természetesen maradhatnak és elég pár hét múlva kijavítani."
Így van. szabad szoftvereknél előbb érkezik a javítás. Kereskedelmi cégek viszont jobban vigyáznak a külcsínre. Hurrá.

"Szerencsére a Vistával hasonlóan szívhatsz... " Ez is igaz. Egy ideig még (1év?). Azután minden új hardverhez mellékelik a Vista-s driver-t.

Amúgy az Ubuntut kipróbáltam.. tényleg a legjobb desktop distrok egyike.

"Linux menniyre windows.. " Így van. Eltérő filozófiák. Linux esetén a felhasználó rá van kényszerítve h jobban értsen a géphez. Ez nem lenne baj.. ha lenne elég idő! De azért sokszor nincs idő erre vagy arra illetve nem érdekli a felhasználókat a gép működése. CSAK használni akarják. Erre van igény. És ők vannak többen. Legalábbis pc felhsználók 90% kb.

#123 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 09:18

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 8:48

Hmmm.. persze, miután 10 éve használom a linuxot, gyakorlatilag pár évvel ezelőttig olyan alapvető dolgoknak sem feleltek meg (a különböző linux disztrók) h ékezetes és szünettel ellátott fájlok kezelése ;)

Ajjaj. Az ékezetekkel valóban lehet gond (kódlapváltás, miegyebek), de láttam én már Windows (2000, akármi) alatt megírt, magyar ékezetekkel megvert file/könyvtárneveket tartalmazó CD-t, amelyet azon a gépen, ahol megírták, nem lehetett visszaolvasni (Linux alatt igen) a magyar ékezetek miatt (őű, tehát ami nem fér bele iso-8859-1 kódolásba). Tehát az ékezetprobléma Windows alatt semi ismeretlen. A hosszú (és kompatibilitási gondok miatt rövidre mappelt) filenevek problémája sem, látok én az XP registryjében most is ilyen bejegyzéseket:

c:\docume~1\...blabla. (és ez a gép csak XP-t látott, mégis van benne rövid, szóközmentes névre mappelt hosszú könyvtárnév. Hmmm?

Amellett mesélj, mi probléma van/volt a szóközöket tartalmazó nevekkel Linux alatt? Maximum annyi, hogy ha paraméterként használja valaki, akko a pozicionális paramétereket "" közé kell tenni egy shellscriptben, de ez nem a Linux, hanem a whitespace-eket elválasztásként értelmező megoldás problémája, ami minden rendszer alatt megvan, egy .cmd file-ban is. Persze ha valaki erre nem gondol, és rossz scriptet ír, az tud problémát okozni (Linux és Windows alatt egyaránt), de ezt talán ne a rendszer hibájának rójuk fel.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#124 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 09:23

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 7:53

Én is szoktam káromkodni, ha valami nem úgy működik, ahogy szeretném, de arról nem az oprendszer tehet, szinte mindig bennem van a hiba...

..Van, aki úgy gondolja, hogy az a legjobb..

..Szóval ha valaki engem kérdez, inkább bízok egy jól MEGISMERHETŐ, szabad rendszerben, ami számomra eddig sose okozott igazi csalódást..

Az h egy adott disztrib-ben mennyire vannak jól beállítva az alkalmazások, arról a disztrib készítője tehet. Nem tesztelték le alaposan.

Többiben egyetértek. Csak akkor van baj, amikor több energiád menne el a szabad dolgokra, mint a zártra elterjedt és kereskedelmiekre.

#125 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 09:32

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 7:59

..Akkor már 10 éve nem tudod használni. ;) Tény, hogy nehéz az NLS használatát korrektül beállítani, de be lehet, sokaknak sikerült. A szóközt sem támogatja filenevekben ? Dehogynem...

A soraid erős ellenszenvet tükröznek..

Én is notebookokkal dolgozom..

Ezt mond légyszi a beagle, netbeans-nak.  Mármint h tudniuk kellene az ékezeteket :) Szerencsére az elmúlt 1 évben úgy tűnik h tudják. De korábban..

Driver hiányoknak nem a linux fejlesztők az okai ez tény. De mégiscsak van hiány és ez hátrány.

Amúgy egyáltalán nem ellenszenves a linux. Inkább a két rendszer között lebegek. Hiányzik a windows 2 katt és használom mert nincs időm, illetve a linux ha kell akkor mindent beállítok filozófiája, egy rendszerben.

Szóval notinál nvidia chipsetek a nyerők ha linuxot akarok használni? Most inteles van.. de csak az UBI támogatta az aksi figyelést.

;)

További jó linuxozást!

#126 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 09:46

Idézet

"Szerencsére a Vistával hasonlóan szívhatsz... " Ez is igaz. Egy ideig még (1év?). Azután minden új hardverhez mellékelik a Vista-s driver-t.

Kemény 5 évük volt rá, hogy megmondják milyen lesz a Vista és közöljék a HW gyártóknak, hogy mit és hogyan kell írni driver-t Vista-ra. És ezek után még 1 évig várjunk míg használható lesz?

Idézet

De azért sokszor nincs idő erre vagy arra illetve nem érdekli a felhasználókat a gép működése. CSAK használni akarják. Erre van igény. És ők vannak többen. Legalábbis pc felhsználók 90% kb.

Namost pontosan az ilyen emberek azt is nehez képesek megérteni mit jelent hogy a "D" az helyi meghajtó az "R" meg hálózati. Akinek fogalma sincs, hogy miként működik a gép, mit jelent a driver, miért nem látja a hálózati nyomtatót stb.

Az a baj, hogy néha "átlag"  tudatlan user felől közelítjük meg a használhatóságot, néha meg IT (mondjuk advanced user) szinten.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#127 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 09:55

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 10:32

Szóval notinál nvidia chipsetek a nyerők ha linuxot akarok használni? Most inteles van.. de csak az UBI támogatta az aksi figyelést.

;)

További jó linuxozást!

Az intel is készít már linux-os drivereket.
Az tény, hogy az Nvidia sokkal jobban rászállt a driver készítésre.

Én sokáig ATI-t használtam, mert alapvetően jó kártya ár/érték arányban, de linux-os driverei egyszerűen kuka.
Ezzel ellentétben az Nvidia, nagyon korrekt és jól működő VGA drivereket csinál. Szerintem a hang, chipset driverekkel is ez van.

Egy példa.
Ismerősöm egy ASUS (alapvetően Nvidia chip-es) notira tett fell dreamlinux-ot. Ott pl. volt egy olyan csomag, ami kimondottan erre a notira készített driver csomag volt letölthető a distro-ban. Letöltötte (kattintgatós módszerrel) feltelepült és újraindítás után már ment minden eszköze, ami addig nem esetleg nem ment tökéletesen. WIFI, VGA 3D-ben, spesckó hang beállítások.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#128 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 10:23

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 10:18

... Így van. szabad szoftvereknél előbb érkezik a javítás. ...

Nem mindig igaz, de annyi talán igen, hogy gyakrabban, több hibát javítanak, lényegesen erősebb ez a visszajelzés-mechanizmus, vagy hogyan is nevezhetem. A közösség működéséből fakad. Nem biztos, hogy gyorsabban reagálnak. :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#129 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 10:34

Igazándiból nem tudom, mi fog történni, de mint írtam, szívem szerint meghagynám mindenkinek a döntés jogát, hogy mit használjon, mihez. Nekem sincs bajom magával az oprendszerekkel, még ha a készítők gyakran idegesítenek is.
Az teljesen érthető, s szép gondolat, hogy jó lenne egy olyan rendszer, ami az általunk "vitatott" rendszerek előnyeit egyesítené. Sok gép elé én is úgy ülök le, hogy nincs idő semmire. De sokszor egyszerűen hajt a vágy, hogy szétszedjem darabjaira szinte. Nyilván mindenki másképp gondolkodik. Én azt szeretném, ha inkább a szemüknek kellene hinni, ha nem lennénk kiszolgáltatva a cégeknek. Nem tudom, de ez a "szabadság-eszme" fogalmi szinten elég megkapó.

Ha ideveszem, hogy kishíján megreformálták a GPL-t is (az első v3 tervezetek), akkor néha azért félek. Mert ha egy rendszer, egy program egyszer majd "elveszi tőlünk a döntés jogát", a szabadságot, akkor az nagyon rossz lesz. Akár linux, akár windows, akár valami más lesz. S akkor zsebre tehetjük ezt a vitát is, s elmondhatjuk, hogy valakik ismét "megelőztek" mindannyiunkat.  :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 14. 10:36 -kor

#130 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 11:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 9:34

..Mert ha egy rendszer, egy program egyszer majd "elveszi tőlünk a döntés jogát", a szabadságot, akkor az nagyon rossz lesz...

Az jutott eszembe h apám elektrónikai műszerész. Nagyon sokáig tudott háztartási eszközöket javítgatni. De aztán bejöttek a fekete plecsnivel lepecsételt chip-ek és onnantól ennek vége lett. Senki külsős nem láthat bele ezekbe.. és ha elromlik, megy ki a szemétbe az egész cucc, vagy mondjuk autó esetné horribilis pénzért javítják a rossz elektronikai alkatrészt (amelyet egy szakember piti pénzösszegre becsül).

Azt hiszem sikerült visszatérítenetek :) Mert bár technikailag én speciel fejlettebbnek, összeszedettebbnek gondolom az ms cuccait, de ez nem biztos h jó az embereknek.

Szerkesztette: csavar 2007. 06. 14. 11:49 -kor

#131 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 12:02

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 12:47

Az jutott eszembe h apám elektrónikai műszerész. Nagyon sokáig tudott háztartási eszközöket javítgatni. De aztán bejöttek a fekete plecsnivel lepecsételt chip-ek és onnantól ennek vége lett. Senki külsős nem láthat bele ezekbe.. és ha elromlik, megy ki a szemétbe az egész cucc, vagy mondjuk autó esetné horribilis pénzért javítják a rossz elektronikai alkatrészt (amelyet egy szakember piti pénzösszegre becsül).

Azt hiszem sikerült visszatérítenetek :) Mert bár technikailag én speciel fejlettebbnek, összeszedettebbnek gondolom az ms cuccait, de ez nem biztos h jó az embereknek.

Én is elektronikai műszerész voltam (vagyok) és anno TV-ket javítottam.
Sokfélét, de aztán kezdtek jöttek nagyobb márkák, aki fokták és az egyszerű alkatrészre egy kódot tettek, hogy ne tudjad mi az. pl.
Egy BD-248-as tranzisztorra ráírtak 4515-ös kódot. Semmiben nem különbözött a BD-248-astól, de nem tudtad miaz így tőlük kellett rendelni.
Ez hasonló eset mint faterod esete...

#132 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 12:03

:eek: :omg:  :Đ
Az nevet utoljára, aki először üt.

#133 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 12:33

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 9:32

Ezt mond légyszi a beagle, netbeans-nak.  Mármint h tudniuk kellene az ékezeteket :) Szerencsére az elmúlt 1 évben úgy tűnik h tudják. De korábban..

Driver hiányoknak nem a linux fejlesztők az okai ez tény. De mégiscsak van hiány és ez hátrány.

Amúgy egyáltalán nem ellenszenves a linux. Inkább a két rendszer között lebegek. Hiányzik a windows 2 katt és használom mert nincs időm, illetve a linux ha kell akkor mindent beállítok filozófiája, egy rendszerben.

;)

További jó linuxozást!

A netbeans nem = linux !!

Ezen az alapon a windows egy rakat szar, mert firefox néha akadozik ezt azt megcsinálni ! :D

#134 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 12:37

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 14., csütörtök - 12:02

Én is elektronikai műszerész voltam (vagyok) és anno TV-ket javítottam.
Sokfélét, de aztán kezdtek jöttek nagyobb márkák, aki fokták és az egyszerű alkatrészre egy kódot tettek, hogy ne tudjad mi az. pl.
Egy BD-248-as tranzisztorra ráírtak 4515-ös kódot. Semmiben nem különbözött a BD-248-astól, de nem tudtad miaz így tőlük kellett rendelni.
Ez hasonló eset mint faterod esete...

Én sosem voltam műszerész, de ha valamelyik crt-mben elszállt a sorvégfok tranzisztor, meg sem néztem mi van ráírva, hanem csak azt, pnp vagy npn-e, majd vettem a teljesítmény és a sorvégfokok átlagos frekvenciájának függvényében oda passzoló bármilyen feliratú tranzisztort. Sor CRT menekült meg a kukától így és a legtöbb többé nem pukkant el, ha nagyobbra vették a felbontást. Ez jó példa egy linuxos júzerre. :D Egy windows júzer felhívta volna supportot, majd a support tanácsa alpján vett volna egy új, még szebb monitort ! :D :D

#135 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 13:16

Mert bár technikailag én speciel fejlettebbnek, összeszedettebbnek gondolom az ms cuccait, de ez nem biztos h jó az embereknek.

Én is használok jópár olyan MS terméket, amik eléggé kiforrottak, igen jól használhatók. Nem ezzel van a gond, mondjuk ezek inkább régebbi programok sajnos (nyilván a kiforrottság feltételez bizonyos életpályát). Ha valakinek egy alkalmazás, vagy akár egy oprendszer beválik, megfelel, természetesen ne használjon csak azért mást, mert valakitől hallotta. Talán az lenne az igazi, ha mindenki megformálhatná a saját véleményét. Hallottam már olyan embertől rossz szavakat linux-ról, aki még nem is használt olyat. De ugyanilyen esetem volt windows-téren is! Mindkettő hajmeresztő.
Úgy gondolom, ha magasabb szinten akarjuk kihasználni számítógépeink jelenlegi kapacitását, nem gépünknek, hanem nekünk magunknak kell fejlődnünk. S ez független bármilyen operációs rendszertől. Szerintem ez jelenti a valódi fejlődést. Ha nem csak a gép tesz majd értünk, hanem egy kicsit mi is érte.

ps.: Tulajdonképpen ez is 1 közösség, s bármit is mondunk, az építő erejű lesz, legalábbis így kellene lennie. Sokan gondolták pl. hogy ha a szabad szoftver szabad marad, akkor biztos halálra van ítélve, hisz abból nem sok bevétel származik (valójában származik, mert a szabadság más, mint az ingyenesség). Mindenesetre akik így gondolták, azok súlyos hibát vétettek, mert egyszerűen megfeledkeztek az emberek egy ősi tulajdonságáról: a közösségi szellemről. A halálraítélt, sokak által egyszerűen leírt "termék" valahogyan mégis olyan szintre jutott, hogy valódi versenytársa lett a kereskedelmi termékeknek. Ez azért jelent valamit. De semmiképpen sem a linux előnyét. Annál inkább egyfajta szemléletmódot, ami mögötte húzódik. Az oprendszer nem tehet semmiről, csak teszi a dolgát. Az ember már annál inkább tehet. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 14. 13:28 -kor

#136 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 13:46

Talán nem jó helyen kérem, de lehetne kérni ezt a témát a főoldalra a "kiemelt fórumtémák" közé? Jó az, ha több ember látja, gondolom.  :smoker:

#137 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 13:50

Átlag user vélemény:

"Ez a linux sokkal szarab mint ami előtte volt."

A következő történt. Volt a cégnek egy SBS NT-je, Mivel jelentősen bővül a cég és a vírusoktól szinte havonta halt meg a rendszer, ezért másik alternatívát kerestek. SBS 2000 elég drága lett volna a CAL-okkal, ezért egy SUSE Openxchange-re esett a választás.

Evvel nem is lett volna baj. Elötte outlook-ot használtak. De a SUSE bevezetése után rákényszerítették őket egy web-es felületre.
A drága rendszergazda közölte velük, hogy ez van ezt kell szeretni. Volt akik nehezen szokták meg, de ők csak annyit hallottak, hogy ez a rendszer linux. Innentől fogva (mivel nem tetszett nekik, mert nehézkes és kényelmetlen volt a kezelése) a linux szar.

Persze ha kicsit értett volna a rendszerhez (ha már rendszergazda), akkor beállította volna nekik akár az outlook-ot, akár más IMAP-ot kezelő levelező klienst. De hát a szakérteleme hiányzott.

Szóval sajnos sok esetben egy téves infóból ítélkeznek egyből....

#138 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 14. 14:29

Egy kicsit a "másik" oldalról. Bizonyos MS elsősorban nem is kliens, hanem szerveralaklmazásokat, mint például jogosultságok, stb, ugyanolyan aprólékos munka beállítani, mint linuxban. Az is szembetűnő, hogy he megnézzük a windowsos "közösséget", akkor azok szakmai fórumaira is elég kevesen írogatnak, sőt kevesebb jó választ kapsz, mert nem biztos, hogy az adott probléma jól le van dokumentálva.
"Légy szerény mint én..."

#139 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 23. 10:36

Megint egy "érdekes" összehasonlítás... :)

Vista biztonságól jeles. Klikk

Idézet

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Red Hat Enterprise Linuxból azóta megjelent az 5-ös verzió, ez azonban idén márciusban került piacra, vagyis kevesebb mint fél éve, így nem szerepelhetett ebben az összehasonlításban.

Értem. Akkor az Ubuntu-nál miért a 6.06-ot nézték, a 6.10 helyett? Hiszen az már több mint fél éve kint van és frissebb.

Ismét egy "pártatlan" összehasonlítás....  :omg:

Miért nem vették bele a Debian Potato-t? Mit számít, hogy lassan 7 éve kijött.....  :omg:

Szerkesztette: Lenny 2007. 06. 23. 10:39 -kor

#140 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 23. 17:52

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 11:36

Miért nem vették bele a Debian Potato-t? Mit számít, hogy lassan 7 éve kijött.....  :omg:

Az ilyen összehasonlításokat nem is érdemes komolyan venni. Már hogy lehetne, amikor a Linuxok alertjeibe beleszámolják az OpenOffice hibákat, a Windowséban meg max. az Aknakeresőét...

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.