HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:53

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:46

Vagy a sycafe, mint alternatíva, esetleg fizetősen a springoffice? Sycafenak idő kell mire így elterjed, Springoffice cégestől eltűnt a föld színéről...

Jujj, a Syncafé csak előkerült :) Azt pl. mi csináljuk :)

#162 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 24. 16:56

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:50

Jahno, minden tiszteletem, de szerintem két malomban őrölünk. Én nem a kis cégekről beszélek, hanem azokról, ahol kőkemény SLA-ra meg rendelkezésreállásra van szükség.

Ezek ugyanígy megkapják az MStől, aztán kész. Nagyban még könnyebb, ott az előfizetéshez jár pár dolog. De arra is van példa itt is, hogy MS mérnök szépen local gépen debugol ha kell, aztán kontaktolnak egyenest Redmonddal. Bár itt erre nincs szükség, ekkora méretben nem romlik el, mint a RedHat  :Đ

RedHat amúgy is kényes dolog, az a baj, hogy aki a vele történt szopásról tud nyilatkozni, az már nem velem melózik, a másik akinek elpanaszolta az meg lehet nem emlékszik rá, mert a másik azt mondta szintén, hogy a gyerek volt a hülye, meg nem is így van, ennek ellenére megoldani már nem akarta.

Nagy cégnél még könnyeb. Jó és gyors nagyvasak, redundancia, whql minden, kvázi ugyanaz a szoftverkörnyezet, semmi olyan SW, ami borít. Leglfejebb az opensource spamfilter az Exchange alatt, az már borít ja.

Igazából megint oda lyukadtunk ki, hogy ezzel mindig baj van, mindig szögelni kell, mint júzer összetrójaizott gépét, meg szopnak az adminok reggeltől estig, de legalább drága és szar. Nem lehetne ezen kicsit túllépni?
Make love not Wor.

#163 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 17:00

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:53

Persze, akkor is vitáztunk, hogy akkor mondjál elterjedést, meg referenciát. Aztán jöttek az 5 fős cégek, meg tán 12 darab iroda vagy hasonló szám. Már nem emlékszem, de nem 100ezer júzer volt, ami megy sok éve :-)

RedHatért legalább hagytam ott lóvét, szerintem én voltam tavaly az év nyűgös ügyfele  :Đ
Make love not Wor.

#164 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 17:04

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 18:00

Persze, akkor is vitáztunk, hogy akkor mondjál elterjedést, meg referenciát. Aztán jöttek az 5 fős cégek, meg tán 12 darab iroda vagy hasonló szám. Már nem emlékszem, de nem 100ezer júzer volt, ami megy sok éve :-)

RedHatért legalább hagytam ott lóvét, szerintem én voltam tavaly az év nyűgös ügyfele  :Đ

A Syncafé nem nagyvállalatoknak készül, hanem kis cégeknek, tipikusan mindenes szervernek, Red Hat alapon, én nem vagyok hivatott a darabszámról beszélni, de már nem 10-20-nál tartunk :) A nagyoknak ott van a RHEL.

Apropó, mit nyűglődtél a RHEL-lel? :)

#165 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 17:42

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 18:04

Apropó, mit nyűglődtél a RHEL-lel? :)

először mire meg bírtam venni. A többi a programozók marhasága volt, valami ssl-es certifikációs marhaság, nekem elmondták de egy bitet nem értettem belőle, annyi libc meg modul, meg ilyesmi szerepelt benne. Vindózosnak sejtheted milyen lila volt, de megkeresem az ember, aztán megkérdezem tőle.
Make love not Wor.

#166 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:01

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 18:42

először mire meg bírtam venni.

Izé, ha nem vagyok erőszakos: ez miért okozott problémát? :)

#167 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:01

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 12:59

Tipikusan ilyen nem értek hozzé, beszívtam vele, oszt szar a Win típusú hozzászólást hallhattunk. Én ugyanezeket megjártam Linux alapokon, közben ott is tudornál tudorabb emberek rugdalták.

Kollégák keze alatt van olyan wines rendszer, aminek 24 órában mennie kell, VPN/Exchange, aztán a központi Exchagen már több, mint 100ezer júzer lóh, ha megáll akkor meg CNN főhír lesz. Érdekes módon működnek. Meg a Boeing is működik, meg sok más, ahogy a CNN belső  rendszere is Wines, aztán csókolom. Ha ennyire szar lenne, akkor nem tudom, lehet a 100ezer júzerrel szívnak az adminok, de meg nem áll, az tuti, tehát ilyen vagy olyan módon el lehet érni a működést.

Másik Wines hálózat meg 100millió feletti júzert szolgál ki, az sem túl kis szám...

Oszt ez mellik lenne kolléga ? Csak azért kérdezem, mert az m$ nem egy szervere valamiért linuxon fut...talán mert futnia köll.

Egyébként valószínű, hogy az általad említett rendszereket szarrá mentik nap mint nap és előre telepítve ott sorakoznak a backup1....backupn szerverek a sarokban, amire visszatöltik, hogy ha gáz van, akkor csak megy egy a százból...van mit előrántani. Én a linuxos szervereimben azt szeretem, hogy a backupot egy esetleges adatsérülés esetén hw csere után - pl. disk - ugyanarra a szervára töltöm vissza és mén a drága előrefele. Nem rohangálok backup konténerrel az utánfutómon, hanem a fejemben a jelszó és gigás etherneten mentek vagy töltök vissza igény szerint....otthonról :)

#168 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:07

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 16:56

Ezek ugyanígy megkapják az MStől, aztán kész. Nagyban még könnyebb, ott az előfizetéshez jár pár dolog. De arra is van példa itt is, hogy MS mérnök szépen local gépen debugol ha kell, aztán kontaktolnak egyenest Redmonddal. Bár itt erre nincs szükség, ekkora méretben nem romlik el, mint a RedHat  :Đ

RedHat amúgy is kényes dolog, az a baj, hogy aki a vele történt szopásról tud nyilatkozni, az már nem velem melózik, a másik akinek elpanaszolta az meg lehet nem emlékszik rá, mert a másik azt mondta szintén, hogy a gyerek volt a hülye, meg nem is így van, ennek ellenére megoldani már nem akarta.

Nagy cégnél még könnyeb. Jó és gyors nagyvasak, redundancia, whql minden, kvázi ugyanaz a szoftverkörnyezet, semmi olyan SW, ami borít. Leglfejebb az opensource spamfilter az Exchange alatt, az már borít ja.

Igazából megint oda lyukadtunk ki, hogy ezzel mindig baj van, mindig szögelni kell, mint júzer összetrójaizott gépét, meg szopnak az adminok reggeltől estig, de legalább drága és szar. Nem lehetne ezen kicsit túllépni?

Én konkrét leszek. Egy hazai nagybanknál dolgoztam, ahol a linuxos szervert lecseréltették NT szerverre. Ez a szerver a bank pénzforgalmát kezelte a többi hazai nagybank felé. MS kolléga 3-4 napon belül tényleg a local masinán debugolt ezerrel, valóban hívta redmontot, majd fénylő arccal közölte redmont szakmai válaszát: Telepítsük újra ! Bazmeg ! Újratelepítettem. A linuxot. Öltönyös redmontert meg ordítva elzavartam a halál méteres szervére ellenőrnek, mert ez nem úgy megy, hogy telepítgetünk, ez nem pistike otthoni gépe, amit csak desktop színezésre és screensaver futtatásra használunk, hanem day by day 5-10 milliárd forintocska fordult meg rajta. Ha egy napig nem tudunk egy setup.exe okán forgalmazni, akkor az 100 millás bukta. Redmont nem akart anyagi garanciát vállalni. ...nem bíznak az ablakozós szerverben ?

#169 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:12

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 19:01

Izé, ha nem vagyok erőszakos: ez miért okozott problémát? :)

Mert lehetett jól reggelni, kaptam letöltéses linket, de ez egy ideiglenes filére mutatott, a link meg valami 20 percig élt. Azért meg bocsmá, hogy éppen nem volt olyan netem, amin az egy darab iso 20 perc alatt lejött, így felénél újrakezdte a letöltőmanager is, ami már 404-re mutatott. Aztán jött CD-n a dolog, jobb a békesség.

Persze biztos nem így volt, meg én vagyok a kuka, de én csak szerencsétlen GipszJakab vótam, akit a nagy agyasok leküldtek a bótba Linuxért 1 éves supporttal :-)
Make love not Wor.

#170 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:13

Idézet: Zsugabubus2 - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 12:01

De egy korábbi főnököm is megmondta, hogy szép dolog a Linux, de azzal nem keresünk pénzt, ha ingyen adjuk. Nagyjából ezért se kínálnak sokan Linuxos megoldásokat, mert az MS rendezvényeken nevelkedett saleses kollégák tudománya itt megállna, meg ugye jutalékuk is erősen megcsappanna az eladott licenszek után...

Korábbi főnököd agya a reggeli toalett után megállhatott. Ha nem állt volna meg, akkor tudná, hogy bizony vannak pénzes szoftverek a linuxokra és senki nem sír emiatt. Ti is adhattok el pénzes szoppert, a kutya sem fog szólni érte. A platform az ingyenes, az alkalmazás az fizetős. Még mindig olcsóbb, mint venni egy vistát, azután rájönni arra, hogy venni köll egy gépet is, majd még az alkalmazást is ki köll pengetni....legalábbis, aki tud matekolni, annak ez jön ki.

#171 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:15

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 19:12

Aztán jött CD-n a dolog, jobb a békesség.

Persze biztos nem így volt, meg én vagyok a kuka, de én csak szerencsétlen GipszJakab vótam, akit a nagy agyasok leküldtek a bótba Linuxért 1 éves supporttal :-)

Hm, érdekes, nem lehet, hogy valami torrentsite-on próbálkoztál? :D

Tanulság: legközelebb engem hívsz ;)

#172 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:16

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 19:13

Ti is adhattok el pénzes szoppert, a kutya sem fog szólni érte.

Meg a support, azon lehet jól keresni.

#173 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:19

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 19:07

használunk, hanem day by day 5-10 milliárd forintocska fordult meg rajta. Ha egy napig nem tudunk egy setup.exe okán forgalmazni, akkor az 100 millás bukta. Redmont nem akart anyagi garanciát vállalni. ...nem bíznak az ablakozós szerverben ?

Ami szerveren 5-10 milliárd megfordul, azt nem hinném, hogy csak úgy pikkpakk NTről Linuxra lehetett volna cserélni. De Te tudod, bankokban van mindenféle, meg régebben valóban voltak nagy MS-es szívások.

Kérdés miképpen vállaljon azért valaki anyagi garanciát, ha Te azon a szerveren azt állogatsz, amit csak akarsz, meg úgy hegeszted, ahogy csak akarod? Rendes céggel le lehet úgy szerződni, hogy combos garancia legyen, meg azonnali hozzáértő support, meg fizetik a kötbért is ezerrel. De gyanítom, akkor ugye a szerver közelébe sem mehetünk, mert csak addig supportált, valamint havidíj, meg rendes telepítési díj. De akkor sem közvetlen Redmond vállal, mert gondolom belátod, elég nehéz bármit is bizonyítan, vitatkozni meg van kedve a fenének, szervernél ha más is tudja az adminjelszót, akkor én is csak vonogatom a vállam, ha vettek tőlem supportot, akkor meg elpöcsölgetek vele jól.

Ismét oda jutottunk, hogy ezek meg szoktak állni, meg nincs support, közben ki tudja mivel szoptál pontosan. MS specifikus meg egyéb környezetek működtek, NT4-nél egy darab olyan pöcsről tudok, amit távolról felrakva bonyodalmat okozott. Mert tegyük fel, én meg annak a pénzügyi cégnek melóztam, akik a bankodnak adták outsorcing a tanácsot :-)
Make love not Wor.

#174 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:31

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 18:19

Ami szerveren 5-10 milliárd megfordul, azt nem hinném, hogy csak úgy pikkpakk NTről Linuxra lehetett volna cserélni. De Te tudod, bankokban van mindenféle, meg régebben valóban voltak nagy MS-es szívások.

Kérdés miképpen vállaljon azért valaki anyagi garanciát, ha Te azon a szerveren azt állogatsz, amit csak akarsz, meg úgy hegeszted, ahogy csak akarod? Rendes céggel le lehet úgy szerződni, hogy combos garancia legyen, meg azonnali hozzáértő support, meg fizetik a kötbért is ezerrel. De gyanítom, akkor ugye a szerver közelébe sem mehetünk, mert csak addig supportált, valamint havidíj, meg rendes telepítési díj. De akkor sem közvetlen Redmond vállal, mert gondolom belátod, elég nehéz bármit is bizonyítan, vitatkozni meg van kedve a fenének, szervernél ha más is tudja az adminjelszót, akkor én is csak vonogatom a vállam, ha vettek tőlem supportot, akkor meg elpöcsölgetek vele jól.

Ismét oda jutottunk, hogy ezek meg szoktak állni, meg nincs support, közben ki tudja mivel szoptál pontosan. MS specifikus meg egyéb környezetek működtek, NT4-nél egy darab olyan pöcsről tudok, amit távolról felrakva bonyodalmat okozott. Mert tegyük fel, én meg annak a pénzügyi cégnek melóztam, akik a bankodnak adták outsorcing a tanácsot :-)

Azon a szerveren lehetett, a régit ugyanis csak vissza köllöt dugdosni a hálóra és ment is. Van policy ezerféle, de az mind rugható félre, ha a pénz úszna miatta :) és itt úszott volna.

Mi úgy szerződtünk...nem figyeltél ? Öltönyös m$ szaki ki is jött (1 óra időtartam), hümmögött (1 órán keresztül), hívta redmontot, faxolt, megizzadt a légkondis gépteremben (újabb óra), ekkor pedig a giro rt telefonált, hogy vagy küldjünk, vagy napoljuk el a küldésünket, döntsünk, van 30 percünk. Ekkor a főnököm felhívta a legvezérebb i(ga)zgatót, aki azt mondta, mindenáron gábor áron, vagyis küldjünk, mert fejek fognak hullani. Küldtünk. Másnap hullottak fejek, többek között azé, aki a m$ minőségét ecsetelte, szerződött velük. Én akkor rendkívüli pénzjutalmat kaptam, nem mondom meg mennyit ! :D

#175 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 18:32

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 18:19

Csak nem annál a rendkívüli szakmai felkészültségű IT világcégnél izzadtál, amit három piszmológus mókus alakított és akiknek egy ügyfelük volt összesen ? :D Mert azt szerettem !

#176 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 20:07

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 19:32

Csak nem annál a rendkívüli szakmai felkészültségű IT világcégnél izzadtál, amit három piszmológus mókus alakított és akiknek egy ügyfelük volt összesen ? :D Mert azt szerettem !

Akár ott is, mert amerre én már megfordultam, azt a listát szögelhetném egy darabig. De mondom, pénzügyi cég, valszínű a bankodnak is adott tanácsot, vagy együtt dolgoztak, aztán biza MS alapokon.
Make love not Wor.

#177 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 20:56

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 20:07

Akár ott is, mert amerre én már megfordultam, azt a listát szögelhetném egy darabig. De mondom, pénzügyi cég, valszínű a bankodnak is adott tanácsot, vagy együtt dolgoztak, aztán biza MS alapokon.

Lehet. Nálunk minden  middleware kategóriában futott, eltekintve egy-kettő szatelit alkalmazástól. Végül mind linux/unix/aix lett. Windows a vége felé már csak kliens gépeken volt levelezni, böngészni és 5250 terminálemulációt futtatni.

#178 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 21:19

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 15:01

Lenny: "Értem. Akkor az Ubuntu-nál miért a 6.06-ot nézték, a 6.10 helyett?"
nem, nem erted! a cikk a fel eves javitasokrol szolt. a 6.06 az a 6.0-hoz kepest fel eves (gondolom). a kerdes a "fel ev alatt mennyit javitottak ki?"

Szerintem meg azt vették figyelembe, amelyek több mint fél éve vannak kint a piacon. Ezért nem tudtzék a RH 5 verzióját figyelmebe venni, mert az csak márciusban lett kiadva és nem tudtak fél éves javítás kiadást figyelni. De Ubuntu 6.10 tavaj október óta kint van. Bőven eltelt fél év.

Mindenesetre biztos rosszabb volt a 6.06 és azt ki lehetett emelni mint negatívum.. :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#179 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 21:20

Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 24., vasárnap - 17:53

Konkrétan Ti fejlesztitek? :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#180 Felhasználó inaktív   Brianm74 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 24. 21:23

Nekem a melóm miatt mindkettőhöz szerencsém van. A melóhoz csak linuxot használunk, az ügyfeleink 99.99999999999999999999999 százaléka windowst használ.

Nekem a notebookomon ubuntu van. Elég nagy szopás volt felrakni (mármint ha nem tudtam volna, hogy mit kell csinálni) a külső 1394-es cd-rom miatt. Egy átlaguser biztosan nem tudta volna megcsinálni. Mikor windowst raktam rá az egyből ment.

Ugyanakkor routernek, file szervernek, web szervernek soha nem használnék windowst. Egyszer megpróbáltam beállítani egy windows akárhány szervert szétvetett az ideg attól, hogy minden ablak megnyitása után mégegy ablak megnyillott újabb nevetséges kérdésekkel. Szóval linux lett.

Aztán mikor exchange-hez hasonló szervert kellett volna csinálnom linuxból voltak megoldások de mind nehézkesebb volt mint az eredeti. Viszont soha sem bíznám semmim olyasvalamire amiről nem tudom, hogy mit csinál.

Az ügyfeleinkhez már akkor kerülök mikor valami gond van. Csak hálózati problémákkal foglalkozok ezért idegesít, hogy egy normál windows xp-ben gyakorlatilag semmilyen eszköz nem áll rendelkezésre a hibakeresésre.

Normál kisvállalati környezetben marhaság windowst használni hiszen az egyszerű xubuntu amit használok mindent tud ami egy irodához kell (szöveg, táblázat, nyomtatás stb) Speciális alkalmazások esetén sokkal szarabb a helyzet, kevés a cucc linuxra. Azt mondják vannak használható raktárkezelő és könyvelőprogramok linuxra, de nekem még nem kellett szóval nem igazán jártam utánuk.

Végül amit még senki sem tudott megcáfolni nekem. Ha én kikapcsolok egy linuxos gépet és később visszakapcsolom mindent ugyanúgy találok. Windows esetén ez elég gyakran nem igaz.
© 2005-2010. Alfa 75

ThinkPad T41 Pentium-M 1.6GHz, 1024MB,  14.1, ATI 7500
ThinkPad T23 PIII-M 1.0GHz, 512MB,  14.1, SuperSavage
Thinkpad 360PE 486DX2 50MHz, 9.5"touchscreen, 4MB, 540MB
Workpad  20X Dragonball 16 MHz, 2MB

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9