Idézet: Warrior - Dátum: 2007. jún. 6., szerda - 12:54
Szerintem még ha a Microsoftnál a legjobb programozók is vannak, s ha pár (tíz)ezres is ott a fejlesztői létszám, akkor is "elmarad" egy milliós létszámú szabad közösségtől, mert abban egyszerűen TÖBBEN vannak. Manapság a Microsoft is kezd "nyitni" egyébként.
Ja, és hiába egyetemisták ide-oda, meg nem hivatásos fejlesztők tömkelege: ők legalább szívvel-lélekkel dolgoznak, s nem jutalomért, prémiumért, stb.

Üdv!
Mint programozó, másként látom. Van több millió programozó és több millió fele, míg az a pár tízezer redmondi irányítottan, koncentráltan egyfele húz. A különbség látszik. Szerintem csak az ms képes koncentráltan elkészíteni technológiákat, míg sajnos a linux világában az összefogást hiányolom.
Technológiák, amelyeket nem ért el a linux közössége vagy csak sokkal késöbb:
tömörített fájlrendszer
hibernálás (közelmúltig nem működött megfelelően driverek hiányában linux platform alatt)
prefetch, párhuzamos rendszer indítás
verzió követés
flash + merevlemez
3d desktop + API (xgl meg a többi sajnos csak tech demo, nincs mögötte túl sok. Rákerestem API-ra de semmit nem találtam. MS pedig azt is elkészítette, könnyen lehet alkalmazást készíteni amelyik ezt használja. Márpedig a programok felülete olyan mint a kirakat...)
egységes!, jól dokumentált framework (.net api 3.0 1GB doksival, példa progikkal. Még nem terjedt el, de szép lassan sztem fog, alapok legalábbis le vannak fektetve. Sokkal biztonságosabb programokat lehet készíteni vele. Elődje a mai szemmel gagyi win32 api és az mfc, de több mint 10 évvel ezelőtt nem volt más a pc-k világában!)
Úgy gondolom h ez a legfontosabb. Ha elkészítenek egy programot, akkor a többi op. verzió alatt is működjön, illetve könnyen lehessen telepíteni, eltávolítani. Ma ez rémálom linux alatt. Küldök 1 progit a felhasználónak, nemtom milyen a distrója, verziója. Forrást hiába küldöm, úgy sem tudja lefordítani. Szerintem ezzel nyerte meg a csatát az MS. A felhasználó 2 kattal telepíteni tudja a progikat. (Pontosítok: linux alatt ez csak akkor igaz ha a tárolókban nincs benne a telepítendő progi. Már pedig az új, nem ismert progik így nehezen terjednek.) Win alatt sztem ezért van sokkal több progi.
Ergonómia (nem hinném h hú de fontos szempont lin alatt, kedvencem amikor kde menüben van 3 gomb és nem fér el a képernyőn mert kilóg.. elég gagyi érzést kelt bennem.), tesztelés, honosítás elégtelensége szintén linux disztrókat húzza hátra.
Szerintem ezek mindegyike elég fontos, pl 2001ben egy laptop tulaj nagyon örülhetett a hibernálásnak.. (már ha legalább ennyit ért hozzá. Ugyanis az ms másik szlogenje hogy könnyen használható a windows, ami igaz is, de azért ZÉRÓ tudással nem lehet használni a windowst sem. vagy virusok tömkelegére és újratelepítésekre lehet számítani.)
Mindezt nem a linux fikázására írtam, csak azért hogy sokkal nagyobb összefogásra lenne szükség véleményem szerint. Cégek, vezetők, szakmai csoportok, disztró készítők összefogására és vezérelvek, technológiák (ezek jövőbeni fejlődéseik) lefektetésére. És a pár legnagyobb disztó ezek alapján készülne.
(Például a legjobb konfiguráló eszközzel most az opensuse rendelkezik szerintem (mármint felh számára). Az UBUNTU viszont jobban felismerte a laptopomat. Miért kell fregmentáltnak lenni? Kellene készíteni egy olyan kernelt amiben max driver van és azt használni mindenhol.)
Amúgy van kölcsönhatás a Win és a Lin között erősen. Vallom azt hogy Win alatt késöbb jelentek volna meg az ingyenes progik Linux disztrók nélkül! Illetve viszont.. kezdik beépíteni a fentebb felsorolt technológiákat (sajnos lassan) Linuxokba pl párhuzamos rendszer indítás, hibernálás stb.