HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 10. 10:26

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 10., vasárnap - 1:54

Tény, hogy cserébe ezek a vasak működnek.

Már amikor, meg akinek, meg akinél komolyan is veszik a supportot, szerződés ide vagy oda...
Make love not Wor.

#62 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 06:48

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 10., vasárnap - 10:26

Már amikor, meg akinek, meg akinél komolyan is veszik a supportot, szerződés ide vagy oda...

Ahová eladnak mainframet és 800 db desktop konfigot, pár tucat szerver kíséretében és még megoldást is szállítanak erre-arra, ott komolyan veszik a supportot, mert három év múlva eszközpark csere lesz, ami megint jó pénz :)

#63 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 09:15

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. jún. 6., szerda - 12:54

Szerintem még ha a Microsoftnál a legjobb programozók is vannak, s ha pár (tíz)ezres is ott a fejlesztői létszám, akkor is "elmarad" egy milliós létszámú szabad közösségtől, mert abban egyszerűen TÖBBEN vannak. Manapság a Microsoft is kezd "nyitni" egyébként.

Ja, és hiába egyetemisták ide-oda, meg nem hivatásos fejlesztők tömkelege: ők legalább szívvel-lélekkel dolgoznak, s nem jutalomért, prémiumért, stb.  :smoker:

Üdv!

Mint programozó, másként látom. Van több millió programozó és több millió  fele, míg az a pár tízezer redmondi irányítottan, koncentráltan egyfele húz. A különbség látszik.  Szerintem csak az ms képes koncentráltan elkészíteni technológiákat, míg  sajnos a linux világában az összefogást hiányolom.
Technológiák, amelyeket nem ért el a linux közössége vagy csak sokkal  késöbb:

tömörített fájlrendszer

hibernálás (közelmúltig nem működött megfelelően driverek hiányában linux  platform alatt)

prefetch, párhuzamos rendszer indítás

verzió követés

flash + merevlemez

3d desktop + API (xgl meg a többi sajnos csak tech demo, nincs mögötte túl  sok. Rákerestem API-ra de semmit nem találtam. MS pedig azt is elkészítette,  könnyen lehet alkalmazást készíteni amelyik ezt használja. Márpedig a  programok felülete olyan mint a kirakat...)

egységes!, jól dokumentált framework (.net api 3.0 1GB doksival, példa  progikkal. Még nem terjedt el, de szép lassan sztem fog, alapok legalábbis le vannak fektetve. Sokkal biztonságosabb programokat lehet készíteni vele. Elődje a mai szemmel gagyi win32 api és az mfc, de több mint 10 évvel ezelőtt nem volt más a pc-k világában!)

Úgy gondolom h ez a legfontosabb. Ha elkészítenek egy programot, akkor a  többi op. verzió alatt is működjön, illetve könnyen lehessen telepíteni, eltávolítani. Ma ez rémálom linux alatt. Küldök 1 progit a felhasználónak, nemtom milyen a distrója, verziója. Forrást hiába küldöm, úgy sem tudja lefordítani. Szerintem ezzel nyerte meg a csatát az  MS. A felhasználó 2 kattal telepíteni tudja a progikat. (Pontosítok: linux  alatt ez csak akkor igaz ha a tárolókban nincs benne a telepítendő progi. Már pedig az új, nem ismert progik így nehezen terjednek.) Win alatt sztem  ezért van sokkal több progi.

Ergonómia (nem hinném h hú de fontos szempont lin alatt, kedvencem amikor kde menüben van 3 gomb és nem fér el a képernyőn mert kilóg.. elég gagyi érzést kelt bennem.), tesztelés, honosítás elégtelensége szintén linux disztrókat húzza hátra.

Szerintem ezek mindegyike elég fontos, pl 2001ben egy laptop tulaj nagyon örülhetett a hibernálásnak.. (már ha legalább ennyit ért hozzá. Ugyanis az ms másik szlogenje hogy könnyen használható a windows, ami igaz is, de azért ZÉRÓ tudással nem lehet használni a windowst sem. vagy virusok tömkelegére és újratelepítésekre lehet számítani.)

Mindezt nem a linux fikázására írtam, csak azért hogy sokkal nagyobb összefogásra lenne szükség véleményem szerint. Cégek, vezetők, szakmai csoportok, disztró készítők összefogására és vezérelvek, technológiák (ezek jövőbeni fejlődéseik) lefektetésére. És a pár legnagyobb disztó ezek alapján készülne.

(Például a legjobb konfiguráló eszközzel most az opensuse rendelkezik szerintem (mármint felh számára). Az UBUNTU viszont jobban felismerte a laptopomat. Miért kell fregmentáltnak lenni? Kellene készíteni egy olyan kernelt amiben max driver van és azt használni mindenhol.)

Amúgy van kölcsönhatás a Win és a Lin között erősen. Vallom azt hogy Win alatt késöbb jelentek volna meg az ingyenes progik Linux disztrók nélkül! Illetve viszont.. kezdik beépíteni a fentebb felsorolt technológiákat (sajnos lassan) Linuxokba pl párhuzamos rendszer indítás, hibernálás stb.

#64 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 09:19

ui.: még az is ide tartozik h professzionális alkalmazásokat (photoshop, deramweaver stb) inkább csak win alá készítenek. Plussz jön a driver kérdés is.

Üdv!

#65 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 09:54

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 10:15

Technológiák, amelyeket nem ért el a linux közössége vagy csak sokkal  késöbb:

tömörített file rendszer - így hirtelen ráguglizva: 1995 óta van az ext2-höz egy transparent compression patch.. Egyébként a linux annyi fájlrendszert támogat, hogy két kezemen meg se tudnám számolni, biztos vagyok benne, hogy van köztük pár, amit tud tömörítést

hibernálás - saját tapasztalatom nincs, de valóban sok helyen olvasni erről problémákat, de ahogy írod a legnagyobb gond -eddig- a hw gyártók támogatásának hiánya volt. Ez gyorsan változni fog (lásd ubuntu + dell)

prefetch, párhuzamos indítás - concurrent booting, boot profiling, readahead, prelinking, ezek pl létező működő megoldások

verzió követés - viccelsz??? (SVN, GIT, CVS?) Sőőőt a korábbi file rendszeres kérdéshez kapcsolódóan: van verziókövetős filerendszer is (http://www.ext3cow.com/)

flash + merevlemez - itt gondolom a vista readyboost hülyítésre gondolsz, hasonló dolog simán megoldható linux alatt (pl ide felületre csatolt flash drive-ra rárakhatod a komplett boot partíciódat, vagy programokat telepítesz rá, tmp/cache/swap partíiót teszel rá, vagy ami jólesik, ez nem olyan rugalmatlan, mint a windows :) )

3D desktop + API - xgl-t/aiglx-et nem használtad még egy percig sem. Így ne mondj véleményt. A tech demón rég túl vagyunk, az évekkel ezelőtt megvolt, mára a rendszer használható.. (API is van, meg nlt az egéz, mindent megtalálsz hozzá)

egységes jó dokumentált framework - mivel a dotnet-et hoztad példának arra azt mondom, hogy MONO, van dokumentáció is, könyvek is, és a Mono minden linuxon ugynúgy megy. De ezen kívül itt még lehet válsztani más, szintén jól dokumentált programozási nyelvek és kész api-k közül.

"Úgy gondolom h ez a legfontosabb. Ha elkészítenek egy programot, akkor a  többi op. verzió alatt is működjön..."
Nem tudom, én úgy emlékszem, hogy mikor a SonyEricsson telómhoz kaptam valami .NET-ben írt programot, akkor az nem működött (WXP), csak mikor letöltöttem és feltelepítettem egy plusz 100 megás .net telepítő csomagot.. Ugyanilyen emlékeim vannak különböző vbruntime dll-ekkel.. Arra akarok finoman célozni, hogy a "minden rendszeren futás"-nak mindenhol megvannak az előfeltételei. Minden GTK-s program fut az olyan linuxokon, amire a GTK libek fel vannak telepítve.)

Szerkesztette: zZsOlTi 2007. 06. 11. 09:57 -kor

-ZsOlTi-

#66 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 10:04

ajaj... nem szeretnek beturol-beture valaszolni, csak megjegyzeseket tennek, mert elmenni nem lehet mellette.

"Technológiák, amelyeket nem ért el a linux közössége vagy csak sokkal  késöbb:"
ugye nem hiszed azt, hogy barmelyikunk ne tudna felsorolni legalabb ennyi technologiat, amiben a windows van hatranyban? (gyorsan egy nagyon trivialis: tavoli programfuttatas.)

"jol dokumentalt": hat a linux pedig hires a teljes dokumentaltsagarol, szemben a windows-al es alapalkalmazasaival. elfogadom persze, hogy speciel pont a .net jol dokumentalt. hogy ez az egyseg mennyire es hogy van meg a linux alatt? nehez kerdes.. mindenesetre egy egyszerubb program nem hogy distribucio, de platformfuggetlen is szokott lenni (Sparc Solaris, Alpha Tru64..) mig a windows-on ez nem mondhato el. az elonye, mint latszik a keves platform tamogatasabol ered! (persze ettol meg elony.)

"Ergonomia": na ne rohogtess!! en 1995 ota hasznalom a virtualis desktopokat, es a tavoli programfuttatast (grafikusan es nem grafikusan egyarant.) nekem ez is az ergonomia resze, a windows ezt meg mindig nem tudja alapbol. konfiguralhato root menuk? konfiguralhato desktop reszek? elfogadom, hogy ez nem mindenkinek kell, de ha valaki elkezdi hasznalni, akkor a windows igencsak fapados lesz. illetve tulcsicsas, mert amit viszont csinal, attol en speciel falramaszok. az uj desktopok nekem katasztrofalisak, a classic look-ra meg gondolom te sem lennel buszke. szoval ebben van meg mit csinalni.

"hibernalas": lehet, viszont a suspend tokeletesen mukodik, es az esetek 99%-ban szerintem az is boven eleg. 1-2 napig elvan ugy a gep. (de persze igaz a kifogas!)

"mindent tudo kernel": ezt csak egy olyan kivanhatja, aki nem ismeri a linux architekturalis felepiteset es az abbol szarmazo elonyoket. meg kulonbenis: lehetetlenseg, hiszen egyes reszek utnak mas reszeket. tovabba a vegen lesz egy windows szeru monstrumunk, ami katasztrofalisan lassu es eroforraszabalo! ;)

"ingyenes progik": tortenelmi tevedesben vagy. a linux 1994 korul kezdett terjedni szelesebb korben, a shareware mozgalom meg ennel joval korabbi. a kapcsolat inkabb forditott lehet: ahogy utilityket is lehet free alapon irni, ugy lehet teljes op rendszert is. szerintem ez a kapcsolat.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#67 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 10:29

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 8:54

tömörített file rendszer - így hirtelen ráguglizva: 1995 óta van az ext2-höz egy transparent compression patch.. Egyébként a linux annyi fájlrendszert támogat, hogy két kezemen meg se tudnám számolni, biztos vagyok benne, hogy van köztük pár, amit tud tömörítést

hibernálás - saját tapasztalatom nincs, de valóban sok helyen olvasni erről problémákat, de ahogy írod a legnagyobb gond -eddig- a hw gyártók támogatásának hiánya volt. Ez gyorsan változni fog (lásd ubuntu + dell)

prefetch, párhuzamos indítás - concurrent booting, boot profiling, readahead, prelinking, ezek pl létező működő megoldások

verzió követés - viccelsz??? (SVN, GIT, CVS?) Sőőőt a korábbi file rendszeres kérdéshez kapcsolódóan: van verziókövetős filerendszer is (http://www.ext3cow.com/)

flash + merevlemez - itt gondolom a vista readyboost hülyítésre gondolsz, hasonló dolog simán megoldható linux alatt (pl ide felületre csatolt flash drive-ra rárakhatod a komplett boot partíciódat, vagy programokat telepítesz rá, tmp/cache/swap partíiót teszel rá, vagy ami jólesik, ez nem olyan rugalmatlan, mint a windows :) )

3D desktop + API - xgl-t/aiglx-et nem használtad még egy percig sem. Így ne mondj véleményt. A tech demón rég túl vagyunk, az évekkel ezelőtt megvolt, mára a rendszer használható.. (API is van, meg nlt az egéz, mindent megtalálsz hozzá)

egységes jó dokumentált framework - mivel a dotnet-et hoztad példának arra azt mondom, hogy MONO, van dokumentáció is, könyvek is, és a Mono minden linuxon ugynúgy megy. De ezen kívül itt még lehet válsztani más, szintén jól dokumentált programozási nyelvek és kész api-k közül.

"Úgy gondolom h ez a legfontosabb. Ha elkészítenek egy programot, akkor a  többi op. verzió alatt is működjön..."
Nem tudom, én úgy emlékszem, hogy mikor a SonyEricsson telómhoz kaptam valami .NET-ben írt programot, akkor az nem működött (WXP), csak mikor letöltöttem és feltelepítettem egy plusz 100 megás .net telepítő csomagot.. Ugyanilyen emlékeim vannak különböző vbruntime dll-ekkel.. Arra akarok finoman célozni, hogy a "minden rendszeren futás"-nak mindenhol megvannak az előfeltételei. Minden GTK-s program fut az olyan linuxokon, amire a GTK libek fel vannak telepítve.)

Üdv!

:) Persze vannak ilyen olyan patchak tömörített fájlrendszerhez.. de be van építve az UBUNTU-ba? Opensuse? UHU?

Úgy tudtam, hogy prefetch - XPben debütált, Vistában fejlesztették tovább, tehát az a képesség, amikor a rendszer megtanulja este mit használsz. Párhuzamos rendszer indítás pedig csak most vezetgetik be (nevét most nem tudom a linux világába (szintén ide teszem h így tudom :)))

verzió követés: tényleg? automatikusan bármilyen fájlt eltárol a rendszer (persze csak a változásokat)? Legyen az kép vagy bármi más? És be van építve Opensuse, Ubuntu etcetra? Szerintem nem.

(http://www.ext3cow.com/) Ezt megnézem, érdekel. De itt ismét felvetem: Be van építve a disztrókba?

flash + merevlemez: a flash memóriával ellátott merevlemezekre gondoltam. Persze meg lehet oldani, de ez hack és nem széria.

3D desktop + API: megnézem.. linket tudsz adni?

egységes jó dokumentált framework : Vicc a mono és más nem. Sajna fele olyan lassú, gagyi a szerkesztője, legutolsó változatban 1.2.3 még debugger sem volt és nem lehetett hozzá tenni.

"..emlékszem, hogy mikor a SonyEricsson telómhoz kaptam valami .NET-ben írt programot.." Iazad van, a telefonok még elég mostohán kezelt területek. Érzésem szerint az előfeltételeket könnyebben lehet előteremteni Win alatt pont azért mert kevesebb verzió van.

Sok mindent közöltél, de legtöbbjét a "felhasználónak" kellene beletenni, aki ha beleteszi már nem is célcsoport hanem szakember. Ezért is kelle nagyobb összefogás.

Üdv!

#68 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 10:44

kerdesedre egy fel valasz:
sokkal tobb van a distribuciokban, mint amit az 1.0-as user lat. rengeteg minden pluszt ki lehet valasztani, fel lehet telepiteni, csak tudni kell, mit keres az ember.

(a Monos kifogasod meg sajnos mellebeszeles.. ;) a dokumentaltsagot kerted szamon, nem ezeket! ilyen kifogasokra persze, hogy nem a Mono a jo valasz..)
a forum ma:

#69 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 10:47

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 9:04

ajaj... nem szeretnek beturol-beture valaszolni, csak megjegyzeseket tennek, mert elmenni nem lehet mellette.

"Technológiák, amelyeket nem ért el a linux közössége vagy csak sokkal  késöbb:"
ugye nem hiszed azt, hogy barmelyikunk ne tudna felsorolni legalabb ennyi technologiat, amiben a windows van hatranyban? (gyorsan egy nagyon trivialis: tavoli programfuttatas.)

"jol dokumentalt": hat a linux pedig hires a teljes dokumentaltsagarol, szemben a windows-al es alapalkalmazasaival. elfogadom persze, hogy speciel pont a .net jol dokumentalt. hogy ez az egyseg mennyire es hogy van meg a linux alatt? nehez kerdes.. mindenesetre egy egyszerubb program nem hogy distribucio, de platformfuggetlen is szokott lenni (Sparc Solaris, Alpha Tru64..) mig a windows-on ez nem mondhato el. az elonye, mint latszik a keves platform tamogatasabol ered! (persze ettol meg elony.)

"Ergonomia": na ne rohogtess!! en 1995 ota hasznalom a virtualis desktopokat, es a tavoli programfuttatast (grafikusan es nem grafikusan egyarant.) nekem ez is az ergonomia resze, a windows ezt meg mindig nem tudja alapbol. konfiguralhato root menuk? konfiguralhato desktop reszek? elfogadom, hogy ez nem mindenkinek kell, de ha valaki elkezdi hasznalni, akkor a windows igencsak fapados lesz. illetve tulcsicsas, mert amit viszont csinal, attol en speciel falramaszok. az uj desktopok nekem katasztrofalisak, a classic look-ra meg gondolom te sem lennel buszke. szoval ebben van meg mit csinalni.

"hibernalas": lehet, viszont a suspend tokeletesen mukodik, es az esetek 99%-ban szerintem az is boven eleg. 1-2 napig elvan ugy a gep. (de persze igaz a kifogas!)

"mindent tudo kernel": ezt csak egy olyan kivanhatja, aki nem ismeri a linux architekturalis felepiteset es az abbol szarmazo elonyoket. meg kulonbenis: lehetetlenseg, hiszen egyes reszek utnak mas reszeket. tovabba a vegen lesz egy windows szeru monstrumunk, ami katasztrofalisan lassu es eroforraszabalo! ;)

"ingyenes progik": tortenelmi tevedesben vagy. a linux 1994 korul kezdett terjedni szelesebb korben, a shareware mozgalom meg ennel joval korabbi. a kapcsolat inkabb forditott lehet: ahogy utilityket is lehet free alapon irni, ugy lehet teljes op rendszert is. szerintem ez a kapcsolat.

Üdv!

Ismétlem magam: be vannak építve a disztrókba? Mert pl http://www.ext3cow.com-ról még csak nem is hallottam! Miért nem teszik bele???

Szeretnék további technológiákról hallani amelyek fontosak a felhasználóknak..

A tavoli programfuttatást valóban unix találmány.

A jól dokumentságról eltérő a véleményünk. Semmi baj. A doksi fontos a több 1000 osztályból álló frameworkhöz. És én speciel szeretem ha nem kell összevadásznom sok helyről hogy aztán kiderül a fele elavult infó.

""Ergonomia": na ne rohogtess!! en 1995 ota hasznalom a virtualis desktopokat.. "Akkor te szakember vagy és nem felhasználó! Itt van a probléma :) Nem szakembereknek kell operációs rendszert írni (nekik kitűnő eszköz a linux), hanem felhasználóknak.

""mindent tudo kernel": ezt csak egy olyan kivanhatja, aki nem ismeri a linux architekturalis felepiteset .."
Itt is ismétlem magamat,  olyan embernek kell aki egyszerű felhasználó.

Úgy gondolom hogy ilyen linux - win összehasonlításkor a linux szakemberek megsértődnek hogy márpedig ezt is azt is tudja a rendszer. Igen, tudja. De a linux elterjedéséhez (és több driver-hez!) a felhasználókat kell elsősorban megcélozni! Belőlük van több millió!!! Sajnos a döntéshozók is legtöbbször 1r felhasználók..

shareware pedig csak korlátozott progit jelent. Úgy gondolom h korábban nem volt ilyen nagy számú szoftver felhozatal pl víruskereső, dvd író, játékok, komolyabb rajz progik stb. Persze ezt csak az én teóriám.

#70 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 10:55

Bocs h még egyszer reagálok..

"mindent tudo kernel": ezt csak egy olyan kivanhatja, aki nem ismeri a linux architekturalis felepiteset es az abbol szarmazo elonyoket. meg kulonbenis: lehetetlenseg, hiszen egyes reszek utnak mas reszeket. tovabba a vegen lesz egy windows szeru monstrumunk, ami katasztrofalisan lassu es eroforraszabalo! wink_2.gif

Így van ahogy írtad. Ezért kell 500MB most a Vistának, minimum rendszernek. DE. Korábban bluetooth alapon szerettem volna netezni. Win alatt 5perc a driver telepítés és a beállítás. Linux alatt 5 napomba telt és böngésztem a netet win alatt. Szerinted annak aki sima felhasználó, vagy nincs ideje mert dolgozik egész nap melyik éri meg? 1GB memó vagy a bogarászás?
Érzéesm szerint a felhasználókank inkább az 1Gb.

#71 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 10:57

hat a dvd iro programok felhozatala tenyleg nem volt tul jelentos a 90-es evek legelejen.. :p de amugy pedig de, igen nagy es boseges felhozatal volt mar elotte is.

"Ismétlem magam: be vannak építve a disztrókba?"
mik? azok a kifogasaim, amiket nem tettem meg, csak jeleztem, hogy sokmindenben a linux vezet a windows elott? persze! egy csomo minden igen.

nehany konkret operacios rendszer kozeli technologiaban persze (pl. filerendszerek) a kerdes persze nem ilyen egyszeru. mit is ertsunk azon, hogy benne van-e a distribucioban? a distribucio resze a kernel forras, es ezeknek a megoldasoknak a nagyresze bennevan. ahhoz, hogy hasznald, a distribucion belul fel kell "telepitened" a kernelforrast (es a forditasi kornyezetet), majd ujraforgatnod a kernelt.

hogy ez nem teljesne az, amit varna az ember? nos igen, de a linux kernele ilyen felepitesu. ezt masghogy nem nagyon lehet megoldani. viszont ketsegkivul igaz, hogy nem kulso forrasokbol kell hozzavadaszni a dolgokat.

az "egyszeru felhasznalo" teoriaja meg csak egy velemeny. szerinted nem olyan op rendszert kell irni, amit a szakemberek tudnak jol beallitani, hanem olyat, amit az egyszeru felhasznalo. szerintem meg nem. es lassuk be, ez egy hosszu, es sehova sem vezeto vita!

elfogadom, hogy a windows attorese a "meg a hulye is tudja hasznalni", de ezen mar lehetne vitatkozni, hogy ez jo-e.

a bluetoothos peldad, mint barmely mas pelda: egyedi. remelem nem hiszed azt, hogy hasonlo peldakbol ne lehetne linuxos verziot hozni? (a laptopomat a linux ismerte fel 99%-osan hardware-ileg, a windows-ban kulon kellett drivereket telepitenem hozza..) de az egyedi peldak nem bizonyitanak semmit sajnos. ez egy metodologiai kozhely.

szerintem mindket rendszerhalmazon belul elofordulnak ilyen problemak, de viszonylag ritkan. elfogadom, hogy lehet, hogy linux alatt kisse gyakrabban, de akkor rakjuk hozza, hogy viszont a windows alatt elofordulo katasztrofalis problemak gyakran abszolute megoldhatatlanok egy profinak is! (soroljak ilyeneket?)

Szerkesztette: bogdan 2007. 06. 11. 11:02 -kor

a forum ma:

#72 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:02

Bár attól is függ milyen szempont szerint cserélünk eszmét ;) ha szakember szemszögből, akkor valóban jó a linux. Ha felhasználók szemszögéből akkor a véleményemet tartom jónak.

Csak azt gondolom hogy az az elterjed rendszer, amelyik több felhasználót tud maga mögé sorakoztatni.. és ez húz maga után sok mindent.. döntéshozókat, drivereket stb..

#73 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:04

"egyel tehenszart, szazmilliard legy nem tevedhet."

sajnos ez nem erv, remelem latod! ;)
a forum ma:

#74 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:05

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 9:57

hat a dvd iro programok felhozatala tenyleg nem volt tul jelentos a 90-es evek legelejen.. :p de amugy pedig de, igen nagy es boseges felhozatal volt mar elotte is.

mik? azok a kifogasaim, amiket nem tettem meg, csak jeleztem, hogy sokmindenben a linux vezet a windows elott? persze! egy csomo minden igen.

nehany konkret operacios rendszer kozeli technologiaban persze (pl. filerendszerek) a kerdes persze nem ilyen egyszeru. mit is ertsunk azon, hogy benne van-e a distribucioban? a distribucio resze a kernel forras, es ezeknek a megoldasoknak a nagyresze bennevan. ahhoz, hogy hasznald, a distribucion belul fel kell "telepitened" a kernelforrast (es a forditasi kornyezetet), majd ujraforgatnod a kernelt.

hogy ez nem teljesne az, amit varna az ember? nos igen, de a linux kernele ilyen felepitesu. ezt masghogy nem nagyon lehet megoldani. viszont ketsegkivul igaz, hogy nem kulso forrasokbol kell hozzavadaszni a dolgokat.

az "egyszeru felhasznalo" teoriaja meg csak egy velemeny. szerinted nem olyan op rendszert kell irni, amit a szakemberek tudnak jol beallitani, hanem olyat, amit az egyszeru felhasznalo. szerintem meg nem. es lassuk be, ez egy hosszu, es sehova sem vezeto vita!

elfogadom, hogy a windows attorese a "meg a hulye is tudja hasznalni", de ezen mar lehetne vitatkozni, hogy ez jo-e.

a bluetoothos peldad, mint barmely mas pelda: egyedi. remelem nem hiszed azt, hogy hasonlo peldakbol ne lehetne linuxos verziot hozni? (a laptopomat a linux ismerte fel 99%-osan hardware-ileg, a windows-ban kulon kellett drivereket telepitenem hozza..) de az egyedi peldak nem bizonyitanak semmit sajnos. ez egy metodologiai kozhely.

szerintem mindket rendszerhalmazon belul elofordulnak ilyen problemak, de viszonylag ritkan. elfogadom, hogy lehet, hogy linux alatt kisse gyakrabban, de akkor rakjuk hozza, hogy viszont a windows alatt elofordulo katasztrofalis problemak gyakran abszolute megoldhatatlanok egy profinak is! (soroljak ilyeneket?)

(soroljak ilyeneket?) Nem, de örülök h sikerül kultúráltan eszmét cserélni.

#75 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:08

mik? azok a kifogasaim, amiket nem tettem meg, csak jeleztem, hogy sokmindenben a linux vezet a windows elott?

Arra céloztam h van 1 csomó technológia, de nem elterjedtek linux alatt. Ezen jól lenne változtatni..

#76 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:17

de, egy csomo minden elterjed szep lassan. de az eszme az, hogy sok lehetoseg legyen, hogy mindenki megtalalhassa maganak a legalkalmasabbat.

ha mar az egyszeru felhasznalot emlited: az eredeti hozzaszolasodbol csak 2 pont vonatkozhat rajuk (hibernalas+bootoals gyorsitasa kulonfele technologiakkal), mig sok masik valojaban a fejlesztoknek es a rendszergazdaknak erdekes.

nos az utobbi kategoriaba sorolhato kerdesek eseten nem jogos a "benne van-e a disztribucioban?" kerdesed, hiszen ezektol a szakemberektol nyugodtan elvarhatjuk a bovebb beallitast. es ebben a linux tobb, mint elegseges segitokezet ad. szoval nem artana szetvalasztani ezt a ket iranyt! es megjegyeznem rogton, hogy a windows ebben sajnos igen rosszul all: a profiknak nyujtott eszkozok is sokszor idiotaknak keszultek, es pont emiatt hasznalhatatlanok a szamukra.
a forum ma:

#77 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:18

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 10:04

"egyel tehenszart, szazmilliard legy nem tevedhet."

sajnos ez nem erv, remelem latod! ;)

Viszont a többség érdekeit figyelembe véve kell fejleszteni.

Ha én légy lennék akkor ez benne lenne a legyek alkotmányában és alapigazságnak tartanám!

#78 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:22

ajaj!!! egyre rosszabb.. ;)

es ki fogja megmondani, hogy mi a tobbseg erdeke? Bill bacsi, vagy a Nagy Testver? :p

no offense, de remelem latod, hogy ezzel nem oldottunk meg semmit..
a forum ma:

#79 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:27

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 10:17

de, egy csomo minden elterjed szep lassan. de az eszme az, hogy sok lehetoseg legyen, hogy mindenki megtalalhassa maganak a legalkalmasabbat.

ha mar az egyszeru felhasznalot emlited: az eredeti hozzaszolasodbol csak 2 pont vonatkozhat rajuk (hibernalas+bootoals gyorsitasa kulonfele technologiakkal), mig sok masik valojaban a fejlesztoknek es a rendszergazdaknak erdekes.

nos az utobbi kategoriaba sorolhato kerdesek eseten nem jogos a "benne van-e a disztribucioban?" kerdesed, hiszen ezektol a szakemberektol nyugodtan elvarhatjuk a bovebb beallitast. es ebben a linux tobb, mint elegseges segitokezet ad. szoval nem artana szetvalasztani ezt a ket iranyt! es megjegyeznem rogton, hogy a windows ebben sajnos igen rosszul all: a profiknak nyujtott eszkozok is sokszor idiotaknak keszultek, es pont emiatt hasznalhatatlanok a szamukra.

Ez már lassan filozófiai kérdés lesz. Igaz h (sztem) gyorsabban, koncentráltabban hozza be a technológiákat az ms (Vagy az élet más területén lévő cég), de nem biztos h ez a gyorsaság (és itt már utalok a mindent átható rohanásra, amely az élet minden területét átitatja..) az jó az emberiségnek..

Mint programozó is lassan elegem van a sok új technológiától amit meg kell(ene) tanulni :D

"

#80 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:42

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 10:15

Úgy gondolom h ez a legfontosabb. Ha elkészítenek egy programot, akkor a  többi op. verzió alatt is működjön, illetve könnyen lehessen telepíteni, eltávolítani. Ma ez rémálom linux alatt.

Na igen, erre remek példa a Vista amit közel 5 évig fejlesztettek és az eredméánye, hogy kb. 140 programot vizsgálva 35 program nem megy az új oprendszeren.

Egy élő példa:

Notebook+ XP+ 7.04-es Nero. Szépen, hibátlanul ír mindent. Zene, adat, ISO.

Ugyanaz a notebook+Vista+ Nero 7.04 hibásan írj az ISO-t, adat lemezeket. A hang CD-ket idáig rendesen megírta.

Szóval ha ez előny volt, akkor vesztett egy kompatibilitási előnyt.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.