HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:46

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 11:29

Üdv!

:) Persze vannak ilyen olyan patchak tömörített fájlrendszerhez.. de be van építve az UBUNTU-ba? Opensuse? UHU?

Úgy tudtam, hogy prefetch - XPben debütált, Vistában fejlesztették tovább, tehát az a képesség, amikor a rendszer megtanulja este mit használsz. Párhuzamos rendszer indítás pedig csak most vezetgetik be (nevét most nem tudom a linux világába (szintén ide teszem h így tudom :)))

verzió követés: tényleg? automatikusan bármilyen fájlt eltárol a rendszer (persze csak a változásokat)? Legyen az kép vagy bármi más? És be van építve Opensuse, Ubuntu etcetra? Szerintem nem.

(http://www.ext3cow.com/) Ezt megnézem, érdekel. De itt ismét felvetem: Be van építve a disztrókba?

flash + merevlemez: a flash memóriával ellátott merevlemezekre gondoltam. Persze meg lehet oldani, de ez hack és nem széria.

3D desktop + API: megnézem.. linket tudsz adni?

egységes jó dokumentált framework : Vicc a mono és más nem. Sajna fele olyan lassú, gagyi a szerkesztője, legutolsó változatban 1.2.3 még debugger sem volt és nem lehetett hozzá tenni.

"..emlékszem, hogy mikor a SonyEricsson telómhoz kaptam valami .NET-ben írt programot.." Iazad van, a telefonok még elég mostohán kezelt területek. Érzésem szerint az előfeltételeket könnyebben lehet előteremteni Win alatt pont azért mert kevesebb verzió van.

Sok mindent közöltél, de legtöbbjét a "felhasználónak" kellene beletenni, aki ha beleteszi már nem is célcsoport hanem szakember. Ezért is kelle nagyobb összefogás.

Üdv!

Sorban:

":) Persze vannak ilyen olyan patchak tömörített fájlrendszerhez.. de be van építve az UBUNTU-ba? Opensuse? UHU?"
Gyanítom alapból nincs (nálam ext3 van, abban nincs tömörítés), de mint mondtam sokféle filerendszer elérhető alapból is, és sokféle filerendszer támogatása felrakható utólag is. Akinek ez fontos, meg tudja oldani, imho nem egy hétköznapi dolog (én pl soha nem használtam windowson sem).

"Úgy tudtam, hogy prefetch - XPben debütált, Vistában fejlesztették tovább, tehát az a képesség, amikor a rendszer megtanulja este mit használsz."
Prelinking ugyanezt csinálja linux alatt (hogy mióta létezik, azt nem tudom, de van)

"Párhuzamos rendszer indítás pedig csak most vezetgetik be (nevét most nem tudom a linux világába (szintén ide teszem h így tudom :)"
Nem most vezetgetik be, nálam konkrétan úgy indul az ubuntum..

"verzió követés: tényleg? automatikusan bármilyen fájlt eltárol a rendszer (persze csak a változásokat)? Legyen az kép vagy bármi más? És be van építve Opensuse, Ubuntu etcetra? Szerintem nem."

A verzió követésre írtam 3 nagy rendszert: CVS, GIT, SVN. Ezen rendszerek bármelyike 1 perc alatt feltehető linuxra. A verzió követős filerendszer csak egy plusz példa volt, de olvasd csak el mit tud. Visszakérdezek: Melyik windowsba van beépitve a visual sourcesafe? Miért kéne, hogy egy verzió követő rendszer része legyen egy alap desktop opredszernek? Ha kell egy fejlesztőnek, felrakja magának.

(http://www.ext3cow.com/) Ezt megnézem, érdekel. De itt ismét felvetem: Be van építve a disztrókba?
Nincs "beépítve", utólag felrakható. Visszakérdezek megint: windowsban hol van "beépítve" ilyen tudással felruházott filerendszer? Miért kéne, hogy alapból ez egy desktop OS része legyen?

"flash + merevlemez: a flash memóriával ellátott merevlemezekre gondoltam. Persze meg lehet oldani, de ez hack és nem széria."
Nem tudom mire gondolsz. Flash alapú merevlemezre? Ha igen, akkor ez nem hack, egy flash merevlemez is ugyanolyan ide/scsi block device-ként látszik, mint egy sima merevlemez. Innentől meg azt raksz rá, amit akarsz, a linux rugalmasságából adódóan pl ráteheted a komlett boot partíciódat (semmi hack, telepítés közben akár grafikus felületen megmondhatod, hogy oda szeretnéd rakni).

"3D desktop + API: megnézem.. linket tudsz adni?"
google :)

"egységes jó dokumentált framework : Vicc a mono és más nem. Sajna fele olyan lassú, gagyi a szerkesztője, legutolsó változatban 1.2.3 még debugger sem volt és nem lehetett hozzá tenni."
Ez is egy vélemény, én egy gyorsan és határozottan fejlődő cuccot látok, ami már több platformra elérhető, még mobilra is..

"Iazad van, a telefonok még elég mostohán kezelt területek. Érzésem szerint az előfeltételeket könnyebben lehet előteremteni Win alatt pont azért mert kevesebb verzió van."
nem a telefonokról van szó, amikor a paint.net-et akartam telepíteni, akkor ugyanúgy hiányolta a .net frameworkot. Az előfeltételeket pont ugyanolyan egyszerű megteremteni. Egy mai átlag disztrón lapból futtathatsz Mono, Gtk, Perl, Qt programokat.. (nem soroltam fel mindent). A szükséges libek előre tlepítve vannak.

Egyébként azzal indítottada vitát, hogy ezek a technológiák nem léteznek linuxra. Nincs miről tovább vitatkozni: léteznek.
-ZsOlTi-

#82 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:48

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 10:22

ajaj!!! egyre rosszabb.. ;)

es ki fogja megmondani, hogy mi a tobbseg erdeke? Bill bacsi, vagy a Nagy Testver? :p

no offense, de remelem latod, hogy ezzel nem oldottunk meg semmit..

Mostanában hogy erősödik a linux konkurencia ;) jobban hallgat az ügyfeleire az ms.

A többség érdekeit meg kell ismertetni a többséggel :D Ez irónia,de az r1 felhasználó nem tudja h mi kell neki az IT világában. Illetve csak azt tudja h legyen Q egyszerű minden.

Egyébként örülök az eszmecserének. Üdv!

#83 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 11:51

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 10:42

Na igen, erre remek példa a Vista amit közel 5 évig fejlesztettek és az eredméánye, hogy kb. 140 programot vizsgálva 35 program nem megy az új oprendszeren.

Egy élő példa:

Notebook+ XP+ 7.04-es Nero. Szépen, hibátlanul ír mindent. Zene, adat, ISO.

Ugyanaz a notebook+Vista+ Nero 7.04 hibásan írj az ISO-t, adat lemezeket. A hang CD-ket idáig rendesen megírta.

Szóval ha ez előny volt, akkor vesztett egy kompatibilitási előnyt.

Így van! Gondolom sok mindenben változott a kernel.

#84 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 12:03

"A verzió követésre írtam 3 nagy rendszert: CVS, GIT, SVN. Ezen rendszerek bármelyike 1 perc alatt feltehető linuxra. A verzió követős filerendszer csak egy plusz példa volt, de olvasd csak el mit tud. Visszakérdezek: Melyik windowsba van beépitve a visual sourcesafe? Miért kéne, hogy egy verzió követő rendszer része legyen egy alap desktop opredszernek? Ha kell egy fejlesztőnek, felrakja magának.

Nincs "beépítve", utólag felrakható. Visszakérdezek megint: windowsban hol van "beépítve" ilyen tudással felruházott filerendszer? Miért kéne, hogy alapból ez egy desktop OS része legyen?"

:) Miért gondolod h nem kellene beépíteni amikor iszonyatos mennyiségű doksikkal dolgoznak a felhasználók? Gyakorlatilag 2 kattintással vissza varázsolom akármelyik verziót.

""3D desktop + API: megnézem.. linket tudsz adni?"
google"

Megvolt. sem "beryl API"-ra sem "beryl programming application" nem volt találat az első 10 között. Gondolom nincs is.

(MONO)"Ez is egy vélemény, én egy gyorsan és határozottan fejlődő cuccot látok, ami már több platformra elérhető, még mobilra is.."
Én egy tetű lassan fejlődő cuccot látok. Kb. Netbeans sebességel kellene fejlődnie. Gondolom nincs elég fejlesztő. Már több éve is ilyen volt sajna :( Örülnek h elkészült a 2.0, de az ms már a 3.5-öt teszteli. Ráadásul sikerült erősen platform függővé és csomag függővé tenni az egészet. Win alatt 1 fájl az egész telepítő, itt 25.

"nem a telefonokról van szó, amikor a paint.net-et akartam telepíteni.."
Persze kellett hozzá. De könnyebb 1 dolgot megkeresni, mint 25 (erős túlzás bocs.) másikat! gtk meg a társai. Külön öröm ha ezek ütik a meglévő rendszerben lévőket.

#85 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 12:07

Idézet: csavar - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 12:51

Így van! Gondolom sok mindenben változott a kernel.

És ez engem "mint egyszerű" felhasználót érdekel?

Biztos változott, de ha a kompatibilitást említettük, akkor visszafejlődés. Ez egy rendszerben megengedhető?

Feljebb említetted, hogy az egyszerű user-nek q egyszerű működés kell. Fusson, de nem érdekli, hogy...... szóval...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#86 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 12:19

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 11:07

És ez engem "mint egyszerű" felhasználót érdekel?

Biztos változott, de ha a kompatibilitást említettük, akkor visszafejlődés. Ez egy rendszerben megengedhető?

Feljebb említetted, hogy az egyszerű user-nek q egyszerű működés kell. Fusson, de nem érdekli, hogy...... szóval...

Azért írtam mert igazad van. Most sok wines ember szidja az ms-t h miért nem működnek a programjai. Gondolom redmondban úgy döntöttek hoznak ilyen áldozatot. Viszont itt azért ritkábban vannak ilyen kompatibilitási problémák.

Linuxnál azt látom problémának h túl sűrűn jönnek ki új verziók, illetve nem kompatibilisek egymással a változatok. Ha mondjuk 1-2 évente lenne egy verzió váltás akkor azt mondom okés, ennyi még belefér.. Így viszont minden progit el kell készíteni elég sűrűn az aktuális függőségekhez (illetve a korábbiaknak a hibajavítását is.).

#87 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 12:27

linuxnal azert a felulrol kompatibilitas jol szokott mukodni, es a nagyobb valtasok (mondjuk a libc 5->6) igen ritkak. ugyhogy nem nagyon tudok rola, hogy az ujabb oprendszer architektura miatt a regi programok ne futnanak, es emiatt gyakran kene oket atirni.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#88 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 12:29

Pontosan. Max distrib-enként lehet különbség.

De ez is egyre ritkább.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#89 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 13:10

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 9:54

...Minden GTK-s program fut az olyan linuxokon, amire a GTK libek fel vannak telepítve.

...és akkor hozzáteszem, windowson is fut, hiszen a gtk ott is elérhető...fordítva meg nincs miről beszélni :) Erre jó példa a GIMP windowsos verziója, ami gtk-ra épül.

Ami a "professzionális" alkalmazásokat illeti, arról sem szabad elfelejtkezni elegánsan, hogy a microsoft nem a remek minőségű szoftvereivel éri el, hogy a nagy szoftverfejlesztők preferálják a windowst, hanem leginkább trükkös jogi eljárásokkal, szerződésekkel, kartellszagú haverkodással. Röviden, tisztességtelen magatartással.

A windows API készletéről pedig röviden úgy tudnék megemlékezni, hogy a microsoft a számára hasznos API-kat nem dokumentálja, így érve el azt, hogy az ő szoftverei illetve a királyi beszállítóinak a szoftverei jobban futnak, mint a külső fejlesztések, ahol az undocumented api-król nem tudnak semmit.

Ne feledjük azt sem, hogy - a példa kedvéért a grafikus -  hw-ket gyártók a linux meghajtók fejlesztőit nem kényeztetik el infókkal, míg az ms megkap minden segítséget. Tuti, hogy teljesen korrekt megállapodás van a háttérben !  :D

Az utolsó észrevételem. A linux nagy problémája (szerintem meg előnye), hogy nem a teljesen gondolkodásmentes életet választó embereknek készül, ezért a linuxos telepítő CD-ken nincsenek 768 megabytos wizzard-ok, amelyek szanaszét kefélnek mindent, csak azért, hogy a hülye júzernek ne kelljen 3 tovább gombnál tovább látnia.  ;)

Szerkesztette: debianforever 2007. 06. 11. 13:19 -kor

#90 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 13:18

azert a gimp linuxos es windows-os verzioja ket kulon program. ne higgyuk azt, hogy ugyanaz felmegy ide es oda is. a gtk az csak egy keretrendszer, azert mas is van benne...

Szerkesztette: bogdan 2007. 06. 11. 13:19 -kor

a forum ma:

#91 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 13:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 13:18

azert a gimp linuxos es windows-os verzioja ket kulon program. ne higgyuk azt, hogy ugyanaz felmegy ide es oda is. a gtk az csak egy keretrendszer, azert mas is van benne...

Nem hisszük, de mégis jó példa ! :) Emlegethetnénk a delphi-t is, ahol a jól megírt forrás lefordul linux alatt is jól :) Ugye tudjuk ?

#92 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 13:27

nézzük a sebességet; win gyorsabban betölt (XP, Vista), és gyorsabban is indulnak rajta a dolgok. Kicsit abszurdnak tartom, hogy ubuntun kattintok a firefoxra, vagy gyorsgombot nyomok, és rendesen várnom kell, windows alatt minimum 1 mp-nél gyorsabban megjelenik az ablak legalább.

#93 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 13:45

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 14:27

nézzük a sebességet; win gyorsabban betölt (XP, Vista), és gyorsabban is indulnak rajta a dolgok. Kicsit abszurdnak tartom, hogy ubuntun kattintok a firefoxra, vagy gyorsgombot nyomok, és rendesen várnom kell, windows alatt minimum 1 mp-nél gyorsabban megjelenik az ablak legalább.

hát, nemtom, nálam nem lassabb az ubuntu mint a windows volt, sot ,a windows mindig csak alassult, ez meg legalabb konstans...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#94 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 14:04

nézzük a sebességet; win gyorsabban betölt (XP, Vista), és gyorsabban is indulnak rajta a dolgok.

Azuért vigyázzunk evvel a kijelentéssel.
Az, hogy megjelenik a bejelentkezés, nem jelenti azt, hogy a rendszer teljesen üzemkész.
Amikor te megkapod a bejelentkező képernyőt, közel sincs minden szolgáltatás elindítva. Tehát még nem a teljes rendszert kapod. Pl. mikor tartomány rendszerben, bejelentkezel, akkor néha még a hálókártyát fel sem húzta. Nem tudja betölteni a vándor profile-t stb.

Akkor mi is az a gyors betöltés?

Amúgy mint Charlie-nál is, nálam is gyorsan betöltődik a firefox. Semmivel sem lassabb mint windows alatt.

#95 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 14:23

debianforever: ugye nem kevered az egyseges forrasfile-t az azonos programmal?? hol azonos program mar a windows-os es a linuxos gimp?

a delphit a magam reszerol nem ismerem, de egy baratom professzionalisan abban fejleszt, es allitasa szerint mitosz a "kozos forras mindket rendszerre jo" kijelentes.

raadasul a "lefordul, ha adott a kello keretrendszer" nem egy tul erdekes allitas. ugyanigy mondhatja a windows-os is, hogy az o programja is lefordul, ha adsz neki .net-et linux ala. allitasod mindosszesen annyi, hogy megfelelo .net linux ala nincs, mig GTK van windows-ra? hat ezzel szerintem nem vagyunk kozelebb...
a forum ma:

#96 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 14:25

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 14:10

nem a teljesen gondolkodásmentes életet választó embereknek készül, ezért a linuxos telepítő CD-ken nincsenek 768 megabytos wizzard-ok, amelyek szanaszét kefélnek mindent, csak azért, hogy a hülye júzernek ne kelljen 3 tovább gombnál tovább látnia.  ;)

Érdekes dolog, mert másik topikban meg pont ezt írtam, hogy egy GPShez, nyomtatóhoz, szkennerhez eléggé 1.0 userem is be bírja tenn ia CD-t, next, next, működik az EU térkép, meg lesegetheti a nyaraláson megtett útjait. Erre egyből írták is, már a Linuxos is ilyen, beteszed a CD-t, next, next, működik. Akkor most miképpen állunk, ha ott pld. egy Garmin GPS-t írtam, meg pld. Samu2010 nyomtatót?
Make love not Wor.

#97 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 14:59

Nem is tudom, mióta wd raptoron lakik a linuxom, azóta az ilyesmi kegyetlen gyorsan megy.  :Đ
Az nevet utoljára, aki először üt.

#98 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 15:36

15000-es hardverállat  :Đ

#99 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 15:40

Más: tudom, hogy nem igazán a linux hibája, de az animációk megjelenítésével vannak hibák; pl externet.hu    legörgülő menüje nem látszik, mert az alatta lévő kép eltakarja  :confused:

#100 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 15:43

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 14:23

debianforever: ugye nem kevered az egyseges forrasfile-t az azonos programmal?? hol azonos program mar a windows-os es a linuxos gimp?

a delphit a magam reszerol nem ismerem, de egy baratom professzionalisan abban fejleszt, es allitasa szerint mitosz a "kozos forras mindket rendszerre jo" kijelentes.

raadasul a "lefordul, ha adott a kello keretrendszer" nem egy tul erdekes allitas. ugyanigy mondhatja a windows-os is, hogy az o programja is lefordul, ha adsz neki .net-et linux ala. allitasod mindosszesen annyi, hogy megfelelo .net linux ala nincs, mig GTK van windows-ra? hat ezzel szerintem nem vagyunk kozelebb...

Funkciójában, szolgáltatásaiban. És a júzernek ennyi pont elég. Mellesleg akár binárisan is lehet azonos akár, ha a futtatókörnyezetet tudod biztosítani.

A delphit magam is használom és mindemellett a kilyx-ot is. Eleddig működött ott az, amit itt megírtam. Nyilván lehet ezt cáfolni, ha valaki direkt windows api-kat hívogat, hiszen azok linux alatt nem lesznek....

Talán közelebb vagyunk. Mutatja a két oldal törekvéseit. Az egyik megengedné, hogy válassz, a másik szerződést köt a hw gyártóval, hogy nehogy választhass.

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.