Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2007. dec. 14., péntek - 19:05
A mi érdekeink szakmaiak, az övék pedig politikaiak. Ez nagy különbség.
Nagyon nem szép dolog "elvenni" az emberektől a lehetőséget, ellehetetleníteni őket, megtéveszteni, csak azért, mert valaki ezzel anyagilag jól jár. Nem mondhatja senki, hogy ez számítástechnika; ez kőkemény üzlet.
Én megadnám a lehetőséget a diákoknak, tanároknak (meg mindenki másnak is), hogy olyan platformot használjanak, amilyet akarnak. Sőt, ha ismét tanítanék (anno pár évig nyomtam a katedrát én is), akkor tuti hogy nem csak windows-t tanítanék: a windows-t még a hülye is megtanulja. A gyerekeknek jóval nagyobb a befogadóképességük, jóval többet ér a "tiszta" elméjük, mintsemhogy ennyire lesarkítsuk, s determináljuk már rögtön az "elején". Kicsit úgy gondolom, mintha "megrontanánk" ezzel őket. Vagyis nem mi, hanem akik elintézik, hogy ne is legyen szabad választás.
ps.: anno, vagy 6 éve egyszer kifogásoltam, hogy pl. itt suliban a tanmenetből miért vették ki az DOS-os parancssor oktatását. Erre azt mondta a kolléga, hogy azért, mert "már nem divat". Namost erre mit mondjak? Vazze, ez nem divat kérdése. Ha valahol annak a jógyereknek szüksége lesz 1-szer rá, akkor mi van? Erre ő: nem valószínű. Erre próbáltam érvelni azzal, hogy szerintem akkor is jobb lenne FIATAL KORBAN megtanítani ezen alapokat, aztán majd vagy kifejlődik belőle valami,vagy nem. A kolléga nem tartotta jó ötletnek. Meg is mondtam neki, hogy az informatika robbanásszerűen fejlődik, de mi nem jó, ha követjük fejben, nincs szükségünk az "alaptechnikák" elsajátítására sem, mert biztos olyan jól a rendszerek, hogy helyettünk megcsinálnak mindent.
Ja, és annyit teszek még hozzá, hogy előző évben még simán tanítanunk kellett pl. a Pascal-t. Szóval sok a hülye.
Mielőtt félreértenétek, előző esetem hasonlat gyanánt említettem, arra próbáltam rávilágítani, hogy a diákoknak igenis többre van szükségük (akár windows, akár linux, akár más), mint a sima otthoni r=1 usereknek; az ő életük talán attól fog függni, hogy az iskolában pl. tanultak-e programozás-elméletet, vagy sem. Ha egyszerű felhasználóként kezeljük őket már az iskolában (mondván, hogy még gyerekek, vagy ilyen hülyeségeket még), akkor soha a büdös életben nem lesz belőlük semmi ilyesmi... Aki ezt nem érti meg, az vagy nem fiatal, vagy beszűkült 1 kicsit. Ez van.
Másik hasonlat: "Amerikában 1 programozó átlagéletkora 12 év."
Ez nem azt jelenti, hogy mi is neveljünk kódereket (azok úgyis maguktól lesznek azok), hanem azt, hogy más MÓDSZERREL tanítsunk. A módszereken pedig lehet változtatni. Csak manapság talán nem jó irányba változnak.
Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 14. 23:31 -kor

Súgó
A téma zárva.